Energiamunaus nimeltä sähköpörssi. Kuka tällaisen keksi?

Korruptoituneet poliitikot ovat tehneet suuria virheitä kuunnellessaan niiden ahneiden tahojen kuiskuttelua, jotka ovat halunneet yksityistää jopa valtion infrastruktuurin eri osia.

Markkinat ovat tehokas tapa tuottaa hyödykkeitä, mutta markkinatalous ei sovi valtion ylläpitämän infrastruktuurin tuottamiseen. Jos tätä ei ymmärrä, kannattaa opiskella markkinatalouden ja yhteiskuntaopin perusteita.

En tässä edes yritä luetella kaikkia yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä toimintoja, joissa hämärätahot ovat onnistuneet ja saaneet poliitikkojen avustuksella tuhoa aikaan. Ota esille vain yhden, jonka karmeista seurauksista nyt saamme nauttia.

Vanhaan hyvään aikaan Fingrid koordinoi sähkön riittävyyttä kansallisesti suomalaisten ostajien ja myyjien kesken. Tällöin sähkömarkkina ei luonnollisesti vaikuttanut sähkön hintaan Suomessa. Suomessa katsottiin kuinka paljon sähköä pitää tuottaa ja rakennettiin voimaloita tarpeen mukaan.

Sitten joku keksi, että Suomessa tuotettu sähkö on ostettava pörssistä, johon perustettiin Nord Pool niminen yhtiö. Nord Pool hallinnoi sähköpörssiä nimestään huolimatta Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Saksassa, Alankomaissa, Belgiassa, Itävallassa, Luxemburgissa, Ranskassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Sähköpörssi on laajentumassa myös Puolaan ja Irlantiin, sekä Nord Pool toimittaa palveluita myös Kroatiaan ja Bulgariaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Nord_Pool

Kasinopeli alkoi.

Sanottiin, ettei voimaloita aina tarvitse rakentaa, koska pörssistä saa tarvittaessa tuontisähköä. Tulee edulliseksi. Näin sanotaan vieläkin, kun virhettä yritetään peitellä seuraavan linkin jutun lopussa.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/saksan-sahkopula-iskee-hintoihin-suomessakin-nain-hartaasti-odotettu-olkiluodon-uusi-reaktori-tulee-vaikuttamaan/8488416

Saksan pyrkiessä esiintymään vihreän siirtymän edelläkävijänä se sulki voimalaitoksiaan ja oli esikuvana monille. Nyt sitten iski sähköpula ja sähkön pörssihinta hinta on pilvissä.

Joku nyt tietysti sanoo, että blogisti ei ymmärrä maailman muutosta ja trendejä. No, joku voisi sitten selittää miksi ei saman tien perusteta juomavesipörssiä ”Nordwater”, josta tarjousten perusteella kaikki juomavesi on ostettava. Tankkereilla vesi kyllä liikkuu, jos putkistoja ei ole. Lieksa sitten tuottaisi juomavettä mutta joutuisi myymään sen Nordwaterille, josta sen voisi ostaa päivän hintaan. Kunta säästäisi, kun ei tarvitse pitää vesilaitosta, saahan veden ostaa pörssistä, josta se tulisi vaikka Venäjältä…ai niin tämä nyt on huono esimerkki mutta ehkä ymmärrätte mitä tarkoitan? Tällainen sähköntuotantojärjestelmä meille kuitenkin luotiin.

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu