IPCC: Merenpinta nousee vain vähän. Mallit epävarmoja.

Mediassa liikkuneiden katastrofipuheiden jälkeen, helpotus oli suuri, kun luin tuoretta eilistä IPCC:n raporttia. Aamun HS vielä varmisti, että olin ymmärtänyt oikein raportin viestin merenpinnan noususta.

https://nakoislehti.hs.fi/637d74a8-ee10-4c9e-8bc7-6da470f8a357/20

Vuoteen 2050 globaalisti merenpinta nousisi keskimäärin 24cm ja jos mitään ei tehdä niin 32cm vuoteen 2050 mennessä. Näin pieni nousu on hoidettavissa helposti pengerryksillä siellä missä se tuottaisi ongelmia.

2050 jälkeisestä ajasta raportti sanoo: ” Beyond 2050, uncertainty in climate change increases substantially due to uncertainties.” Kaikki perustuu kovin epävarmoihin malleihin, joilla ilmastoa ei toki pystytä kovin hyvin mallintamaan ja siksi pitkän ajan kehityksen laskemisessa epävarmuudet oleellisesti kasvavat. Kun puhutaan metrien merenpinnan noususta, on tämä siis kovin epävarmalla pohjalla ja joka tapauksessa vaatisi satoja vuosia. Kun aikaa on, voitaisiin tähänkin varautua ja estää ongelmat. Neuvoa voi kysyä vaikka Hollannista, jossa maata on hankittu patoamalla merta.

Se tulee mieleen, että sähköautotukien yms. näpertelyn sijasta voitaisiin kyllä avustaa köyhimpiä maita rakentamaan pengerryksiä, patoja ja parempaa infraa. Muutoin raportin perusteella voi ajatella, että esim. Suomen nykytoimet ainakin meren pinnan nousun uhkaa varten riittävät nyt hyvin. Kun lisää tietoa saadaan aikanaan, sitten tarkistetaan toimia.

Hatunnosto IPCC:lle asiallisesta raportista. Tämän perusteella on vaikea ymmärtää mihin perustuu julkisuudessa rummutettava kiire ja katastrofilla pelottelu ainakaan merenpinnan nousun osalta.?

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu