Kuka tietää? Miksi Marinin hallitus haluaa käyttää jättisumman rahaa vaikka ei tunne sen vaikutuksia?

Suomessa lainsäätäminen edellyttää huolellista valmistelua, johon kuuluu erilaisten vaihtoehtoisten ratkaisujen vaikutusten arviointi haluttuun tavoitteeseen pääsemiseksi. Näin voidaan valita tehokkain ja paras vaihtoehto. Asia on kuvattu Finlexissä.

http://lainvalmistelu.finlex.fi/2a-perusvalmistelu-virkatyo/#esittely

”Valmistelutiimi täydentää ja syventää esivalmistelussa tehtyä alustavaa vaikutusten arviointia. Valmistelussa esillä olevien pääkysymysten vaihtoehtoiset ratkaisut täsmennetään ja niiden vaikutukset arvioidaan koottua tietopohjaa ja teetettyjä selvityksiä käyttäen. Ministeriä informoidaan ensin ratkaisuvaihtoehdoista ja sen jälkeen valmistuneista vaikutusten arvioinnista. Vaikutusten arviointi kirjataan erilliseen asiakirjaan. Vaikutusten arviointi voidaan myös julkaista ja siitä voidaan tiedottaa.”

Nyt on käynyt ilmi, että hallituksen kannattamasta elvytysvaihtoehdosta ja EU-tukipaketista  ei ole tehty vaikutusarviota!

https://yle.fi/uutiset/3-11537009

On suuri mysteeri miksi hallitus kannattaa ratkaisua, jonka vaikutuksia se ei tunne.! Eikö hallitus halua  kuunnella tiedettä?

Tukipaketissa Suomi ”ottaa” lainoja EU:lle 6,5miljardia ja saa Suomeen 3,5miljardia. Kilpaileva päävaihtoehto olisi käyttää koko 6,5miljardia elvytykseen Suomen parhaimmaksi katsomalla tavalla. Muitakin vaihtoehtoja on, joiden vaikutukset tulisi laskea ekonomisten malleilla. Pitäisi laskea paljonko lisää vientiä ja talouden elvytystä (kasvua) saadaan eri vaihtoehdoissa. ja sitten tehdä päätös.

Miksi näin ei tehdä? Vanhanen sanoo, että vielä ei voida tehdä, koska rahojen käyttö on auki. Miksi hallitus sitten on valmis hyväksymään paketin??

Päätös kuulemma tehdään ennen joulua. Vaikutusarvion tekemiseen ennen joulua on varattava riittävä aika, joka ei ilmeisesti ole mahdollista, kun asiassa viivytellään. Laskelmat on tilattava asiantuntijoilta, joten aikaa tarvitaan 3-6kk.  Tai sitten päätöksenteko on lykättävä pitkälle ensi kevääseen.

Näin merkittävään taloudelliseen panokseen sitoutuminen ilman asiallista vaikutusarviota, on teko, josta ministerit voivat joutua vastuuseen lain edessä, ellei oikeuskansleri estä tätä suhmurointia.

Vaikutusarvioksi ei kelpaa puolivillaiset julistukset kuten esimerkiksi taksiuudistuksessa tai maskien käytöstä. Näin saadaan vain sutta ja sekundaa. Molemmat jouduttiin perumaan.

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu