Macron: Nato on aivokuollut

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi 2019: ”Nato on aivokuollut”. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006299420.html

Tarkempi juttu on maksumuurin takana mutta jutun ydin käy ilmi seuraavasta tarkentavasta lauseesta:

”Se mitä nyt koemme, on Naton aivokuolema. Yhdysvaltojen ja sen Nato-liittolaisten kesken ei ole minkäänlaista koordinointia, ei yhtään. Lisäksi Turkki toimii koordinoimattomasti ja aggressiivisesti alueella, jossa meidän etumme ovat kyseessä”, Macron sanoi.

Naton pääsihteerikään ei tunnu tietävän mitä omassa organisaatiossa ajatellaan. Hän lupaili nopeaa käsittelyä Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle. Hakemusista ei kuitenkaan ollut muste ehtinyt kuivua ennen kuin Nato keskeytti hakemuksen käsittelyn, koska Turkki vastustaa.

Sivusta tarkkailija voisi edellä kuvatun perusteella epäillä Naton kyvykkyyttä tehdä päätöksiä asioissa, jotka ovat vielä vaikeampia. Natoon kuuluu Turkin lisäksi mm Montenegro, Albania, Kroatia, Romania ja sitten maita kuten USA, Britannia, Saksa, Ranska, Italia, Norja, Tanska, Kreikka. Jos Putin hyökkäisi johonkin näistä maista niin mikä on todennäköisyys, että syntyisi yksimielinen päätös vastatoimista?

Toimiakseen tehokkaasti puolustusliitossa pitäisi olla vain saman arvopohjan omaavia demokraattisia oikeusvaltioita.

Kun Turkki otettiin jäseneksi 1952 saatiin jonkinlainen puskuri islamilaista maailmaa vastaan mutta menetettiin kyky toimia yhteiseltä pohjalta tehokkaasti. Voisi olla tehokkaampaa, jos pohjoismaat liittoutuisivat suoraan Britannian, Ranskan ja USA:n kanssa.

Jotain tarttis tehdä.

+3
jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu