Marinin hallitus päätti luokitella raiskauksen lieväksi rikokseksi, josta saa lievän rangaistuksen toisin kuin muualla.
Kesäkuussa Sanna Marinin hallitus sääti seksuaalirikoksia koskevan uudistetun rikoslain 20 luvun tulevan voimaan 1.1.2023.
Hallitus ei nähnyt tarpeelliseksi muuttaa rangaistuksia raiskauksen osalta. Se päätti pitää Suomen rangaistukset erittäin lievänä poiketen esimerkiksi rangaistuksista Ruotsissa ja Norjassa.
Suomessa rangaistuksen alaraja on 1 vuosi kun se Ruotsissa ja Norjassa on 3 vuotta. Muualla Euroopassa rangaistukset ovat näitäkin kovempia.
Suomessa puolet rangaistuksista on ehdollisia ja lähellä minimiä. Ruotsissa ja Norjassa ehdottomia. Törkeän raiskauksen alaraja tuomio on meillä 2 vuotta ja Ruotsissa 5 vuotta. Norjassa maksimi rangaistus on 21 vuotta.
Suomessa siis ei raiskausta pidetä vakavana rikoksena toisin kuin muualla. Koska raiskaus on näin luokiteltu melko lieväksi rikokseksi, joutuu poliisi kohdistamaan niukat resurssinsa lainsäätäjän määrittelemiin vakavampiin rikoksiin.
Hallitus askarteli hartaasti sukupuoliyhteyden vapaaehtoisuuden ja suostumusten parissa, mutta ei puuttunut Suomen erittäin lievään teon luokitteluun ja rangaistuksiin.
Kun hallitusta johtaa viisikko Sanna, Annikka, Anna-Maja, Maria ja Li, jää mysteeriksi miksi käytäntöä ei tiukennettu eurooppalaiselle tasolle, vaan vähätellään tätä ihmisen syvimpään olemukseen kohdistuvaa traumatisoivaa rikosta? Vai olisiko niin, että hallituksen teot heijastavat joidenkin muiden kuin viisikon heikkoa tahtoa?
Blogi perustuu valtakunnansyyttäjänä toimineen professori Matti Kuusimäen erinomaiseen kirjoitukseen Kanava lehdessä 8/2022, joka on syytä kaikkien lukea. Koska se on maksumuurin takana, lyhennelmä löytyy tästä:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009287327.html?share=8e01d54b112065d11e69ccee5219f20b
Seksuaalirikokset ovat poliisille äärimmäisen hankalia tutkittavia. Usein näyttö perustuu pelkästään asianomistajan ts. rikoksen uhrin kertomukseen.
Suomessa onkin tuomittu raiskausrikokseen epäiltyjä miehiä vankeuteen ja vasta myöhemmin on tullut ilmi, ettei heillä välttämättä ole ollut mitään tekemistä väitetyn rikoksen kanssa.
Selvissä tapauksissa olen myöntyväinen koviin tuomioihin, varsinkin jos teko on törkeä. Muuten tuomioistuinten tulee jatkossakin pohtia syyllisyyskysymystä äärimmäisen huolellisesti, varsinkin nyt lainsäädännön muuttuessa.
Aivan liikaa annetaan tilaa tarinan kerronnalle, jos muuta tosiseikastoa ei ilmene.
Tiedän tositapauksen, jossa pariskunta harrasti täydessä yhteisymmärryksessä fifty shades of grade tyyppistä seksuaalista kanssakäymistä. Asioista ja toimista oli sovittu etukäteen whatsappissa ja sähköpostein. Pariskunta erosi sovussa ja kaiketi molemmin puolin tyydytettynä. Miehelle tulikin sitten yllätyksenä, kun poliisi haki heti seuraavan päivän aamuna hänet selliin raiskauksesta epäiltynä. Nainen oli syystä tai toisesta päätynyt ratkaisuun tehdä rikosilmoituksen seksuaalisesta väkivallasta eli nimenomaisesti raiskauksesta. Mies ei tietenkään saanut tuomiota, koska puolustus kykeni osoittamaan, että siitä, mitä tehdään, oli sovittu hyvissä ajoin etukäteen. Bondage sekä sado-masokistisen seksin aiheuttamat vammat eivät olleet pahoinpitelyä, vaan loukatun suostumukseen perustuvaa toimintaa.
Lainsäätäjienkin pitäisi muistaa, että maailmassa on paljon epänormaalia, joiden harrastajien mielestä heidän toimintansa on täysin normaalia.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Käräjäoikeudessa raiskaustapaukset ovat melkoista arpapeliä, tapahtumista on usein melkoisesti aikaa, alkoholia on usein kuvioissa ja sana sanaa vastaan on tuomarille (ja lautamiehille) vaikea pala.
Selvissä tapauksissa ankarampi tuomio on mielestäni sinänsä paikallaan, mutta niitä selviä tapauksia ei välttämättä ole kovinkaan paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Virheitä toki sattuu mutta oikeus toimii niin, että epäselvissä tapauksissa ei tuomita. Tuomittaessa ei saa olla varteenotettavaa mahdollisuutta, että henkilö olisi syytön. Ei ihmistä tuomita ”varmuuden vuoksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, näin toimitaan, kun näyttö ei riitä. Ikävä kyllä, saattaa lopputulos olla myös se, että todellinen raiskaaja välttää tuomion. Lautamiehenä olen tällaisissa tapauksissa ollut mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Lautamiehet, tuo antiikkinen jäänne. Toivottavasti olet ”maallikkotuomarina” tätä vastaan…
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa lautamiesjärjestelmä on käytössä varsin monessa Euroopan maassa, mutta esim. valintaperusteita on syytä pohtia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se että muutkin perseilee ole syy huonon perinteen jatkamiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Suomen rikoslain mukaan maksimi rangaistus ole 13 vuotta, paitsi murhasta, josta lopputulos voi olla mitä tahansa, vaikka elinkautinen tuomitaankin?
Tästä jo suoraan seuraa se, että vakavista rikoksista meillä tuomiot ovat esim. muuta Eurooppaa lievemmät. Miksi tätä ei sitten haluta muuttaa, vaikka mekein kaikissa muissa asioissa ollaan niin eurooppalaisia, että… ?
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se ole 12 vuotta maksimina määräaikaisena, yhdistelmätuomiona 15 ja oliko 20 vuotta jossakin tapauksessakin jopa mahdollista. Ja olla vielä joku mahdollisuuskin poiketa noista. Rikoslaki finlex löytyy lakipykälät, mutta en itse jaksanut perehtyä niin tarkkaan että asian ymmärtäisin täysin.
Ilmoita asiaton viesti
Syyttömiä ei pidä tuomita mutta nyt syyllinen selviää Kuusimäen mukaan pelkällä sormenheristyksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ei pidä paikkaansa. Vaikka puhutaan raiskauksesta, niin senkin rikoksen kohdalla on hyvin erilaisia tapauksia, koska raiskauksen tunnusmerkistöä on muutettu.
Oikeusistuin tutkii tapaukset niin perusteellisesti kuin suinkin mahdollista eikä yksityiskohdista yleensä kerrota medialle. Maksimirangaistukset ovat kovia ja lievemmästä päästäkin pitää pystyä tuomitsemaan, jotta lievempienkin olosuhteiden vallitessa tapahtuneista rikoksista tulisi asianmukaiset tuomiot.
Ilmoita asiaton viesti
Viesti oli tämä: Perusmuotoisesta raiskauksesta selviää useimmiten ehdollisella. Törkeässäkin raiskauksessa paljon vähemmällä kuin muualla.
Ilmoita asiaton viesti