Marinin hallitus päätti luokitella raiskauksen lieväksi rikokseksi, josta saa lievän rangaistuksen toisin kuin muualla.

Kesäkuussa Sanna Marinin hallitus sääti seksuaalirikoksia koskevan uudistetun rikoslain 20 luvun tulevan voimaan 1.1.2023.

Hallitus ei nähnyt tarpeelliseksi muuttaa rangaistuksia raiskauksen osalta. Se päätti pitää Suomen rangaistukset erittäin lievänä poiketen esimerkiksi rangaistuksista Ruotsissa ja Norjassa.

Suomessa rangaistuksen alaraja on 1 vuosi kun se Ruotsissa ja Norjassa on 3 vuotta. Muualla Euroopassa rangaistukset ovat näitäkin kovempia.

Suomessa puolet rangaistuksista on ehdollisia ja lähellä minimiä. Ruotsissa ja Norjassa ehdottomia. Törkeän raiskauksen alaraja tuomio on meillä 2 vuotta ja Ruotsissa 5 vuotta. Norjassa maksimi rangaistus on 21 vuotta.

Suomessa siis ei raiskausta pidetä vakavana rikoksena toisin kuin muualla. Koska raiskaus on näin luokiteltu melko lieväksi rikokseksi, joutuu poliisi kohdistamaan niukat resurssinsa lainsäätäjän määrittelemiin vakavampiin rikoksiin.

Hallitus askarteli hartaasti sukupuoliyhteyden vapaaehtoisuuden ja suostumusten parissa, mutta ei puuttunut Suomen erittäin lievään teon luokitteluun ja rangaistuksiin.

Kun hallitusta johtaa viisikko Sanna, Annikka, Anna-Maja, Maria ja Li, jää mysteeriksi miksi käytäntöä ei tiukennettu eurooppalaiselle tasolle, vaan vähätellään tätä ihmisen syvimpään olemukseen kohdistuvaa traumatisoivaa rikosta? Vai olisiko niin, että hallituksen teot heijastavat joidenkin muiden kuin viisikon heikkoa tahtoa?

Blogi perustuu valtakunnansyyttäjänä toimineen professori Matti Kuusimäen erinomaiseen kirjoitukseen Kanava lehdessä 8/2022, joka on syytä kaikkien lukea. Koska se on maksumuurin takana, lyhennelmä löytyy tästä:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009287327.html?share=8e01d54b112065d11e69ccee5219f20b

 

jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu