Miksi Sanna Marin muutti täysin kielteistä kantaansa Natosta Naton kannattajaksi?
Viime aikoina julkisuudessa on esiintynyt harhaanjohtavaa tietoa pääministerimme näkemyksistä sotilasliitto Natosta, joten lyhyt katsaus asiaan lienee paikallaan.
Marin on ollut jyrkästi sitä mieltä, että Suomi ei Natoa tarvitse. Vuonna 2014 Venäjän vallattua Krimin, hän kommentoi tiukasti Rkp:n puolustusministerin Carl Haglundin vaatimusta Suomen Nato-keskustelun aloittamisesta.
”Kun lännen ja Venäjän välit ovat nyt kiristyneet äärimmilleen, on Suomen puolustusministeriltä täysin vastuutonta antaa tällainen kannanotto julkisuuteen. Miksi Haglund haluaa lietsoa pelkoa ja herättää hämmennystä sen sijaan, että tukisi kaikin tavoin sitä työtä, jota Suomen hallituskin yrittää tehdä tilanteen rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi?” (HS)
Vuonna 2019 Ylen vaalikoneessa oli väite ”Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuuspoliittista asemaa”, Sanna vastasi olevansa täysin eri mieltä.
Sanna: ”Puolustuspolitiikkamme nojaa sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja uskottavaan itsenäiseen puolustukseen. Tämän hyväksi havaitun linjan muuttaminen nykytilanteessa todennäköisesti lisäisi jännitteitä ja epävakautta Itämeren alueella, eikä se ole siksi Suomen edun mukaista. Itsenäistä puolustuskykyämme tukee EU:n puolustusyhteistyön syventäminen ja rauhankumppanuusohjelman puitteissa tehtävä yhteistyö Naton kanssa.”
Sanna Marin kertoo syyksi kannan muuttumiseen keskustelut EU:ssa:
”Pääministerikaudella, kun olen aloittanut pääministerinä ja erityisesti kun olen käynyt EU-tasoisia keskusteluja. Sinä aikana oma kannanmuodostukseni eteni. Kantani muuttumiseen vaikutti ennen muuta sen näkeminen, kuinka tiivistä yhteistyötä puolustuksen puolella monet EU-maat tekevät Naton puitteissa. Suomi on kumppanimaa, mutta se on erilainen asema kuin olla Naton jäsenmaa.” (HS)
Selitystä voi pitää epäuskottavana, sillä ilman keskustelujakin kaikille on selvää, että Nato-maat tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä. Voi tietysti olla niin, ettei Sanna aiemmin tiennyt, mikä Nato on ja ketkä siihen kuuluvat ja asia avautui hänelle vasta Brysselissä. Tämäkin olisi erikoista, sillä kyse on Suomen pääministeristä.
Tämän lisäksi hän viittaa epämääräisesti Venäjän pahentuneeseen toimintaan syynä kantansa muuttumiseen (HS). Krimin valtaaminen, aiempi sota Ukrainassa ja hyökkäys Georgiaan ei ollut siis riittävän pahaa.
Miksi Sanna sitten muutti mielipiteensä? Sannan selitykset kannan muuttamiseen vaikuttavat epämääräisiltä. On sanottu, että toki mielipidettä pitää muuttaa, jos maailma muuttuu. Näin pitääkin tietysti tehdä. Mielipiteen jatkuva muuttaminen tilanteen mukaan voi kuitenkin kertoa myös tuuliviirimäisestä ajattelusta, jossa ei edes yritetä (haluta, pystytä) perehtyä asioihin tai suosion kalastelusta.
Sanna kuitenkin muutti kantaansa myöhään, tavallaan viime tingassa. HS:n haastattelussa hän sanoo aiemman kielteisen kantansa perusteluiksi kommentoineensa asiaa puolueen kannan mukaisesti, mutta pehmentää tätä sanoen heti perään itsekin suhtautuneen Natoon kielteisesti.
Päämisterin kannan muodostusta näyttäisi ohjanneen pyrkimys olla samaa mieltä enemmistön kanssa. Ennen vuotta 2020 oli parasta olla samaa mieltä kuin puolue ja sen kokeneet henkilöt. Vuodesta 2020 lähtien, kun kansan enemmistön mielipide alkoi muuttua, alkoi myös Sannan mielipide muuttua kuten hän HS:ssä kuvaa.
https://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaali2019/8/ehdokkaat/549?lang=fi-FI
Itsekin suhtauduin 2021 marraskuuhun natoon epäilevästi, mutta silti aika neutraalisti, mutta se muuttui kun Kremlistä alkoi uhkailu mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Jos kanta ei muutu viimeistään Venäjän alettua käymään hyökkäyssotaa suvereenia naapuriaan vastaan jolla Naton suojaa ei ole, niin se vasta olisi kummallista.
Ilmoita asiaton viesti
Meiltä tavallisilta kansalaisilta tämä on OK. Ei meidän tarvitse ajatella uraa puolueessa tai äänestäjien suosiota. Näin minäkin pitkälti ajattelin. Vaikka Venäjä toki oli hyökännyt jo aikaisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei poliitikot ole meitä tavallisia kansalaisia kummepia ajattelussaan, ei ne mitään yli-ihmisiä ole jotka osaa näkeä tulevaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mutta niillä on ympärillä lauma avustajia, jotka kertovat asioita. Toisaalta ei tarvita yli-inhimillisiä osaamisia mutta perusasioiden osaamista voidaan edellyttää, jos haluaa johtaa yhteiskuntaa korkeimmilta paikoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Siis avustajalauman olisi pitänyt arvata Venäjän liikehdintä? No nyt menee vielä naurettavammaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan informoida perusasioista, siitä, että Natomaat tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä tuossa asemassa sen näkee itse paikan päältä, eihän Marin nyt niin typerä ole ettei ole Nato-yhteistyöstä tiennyt. Naurettavaa valittamista taas ilman aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Hän itse sanoi yllättyneensä yhteistyöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kun sen itse näki tuosta asemasta. Hohhoijaa. Naurettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sanos muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tästä ole edes kyse. Se,että Marin nostetaan omaan kastiinsa Narto-osaajana tässä tökkii. Hänhän taisi tulla joukkoineen puolueista toiseksiviimeisenä,juuri ennen vasemmistoliittoa Naton kannattajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Blogi kertoo väärän totuuden ja se tulee saamaan ansaitsemansa tuomion vihervasemmiston tovereilta.
Ilmoita asiaton viesti
Älä viitsi lässyttää vihervasemmistosta. Hautalan Heidi, Niinistön Ville ja Haaviston Pekka ja muutamat muut vihreät olivat ensimmäisiä varoittamassa Putinin juonista. Mutta heitä ei kuunneltu vaan haukuttiin rusofobeiksi. Kuten muuten minuakin, mutta miksipä minua ei olisi haukuttu.
Ilmoita asiaton viesti
Vahvistit väittämäni.
Ilmoita asiaton viesti
Kumosin sen, ja voin jatkaa. Syksyllä 2013 Oras Tynkkynen piti eduskunnan juhlaistunnossa puheenvuoron sateenkaarisolmio kaulassa. Venäjä oli vähän aiemmin hyväksynyt niin sanotun homopropagandalain, joka rajoitti sananvapautta olennaisesti. Puheessaan Tynkkynen totesi mm., että ”yritykset heikentää kansalaisten perusoikeuksia, kuten sananvapautta, on päättäväisesti torjuttava”.
Siitä syntyi kohu. Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) vastasi, ettei juhlaistunnossa olisi pitänyt ”tehdä politiikkaa”. Mika Niikko (ps.) totesi, että ”tuollainen provokaatio on röyhkeää meidän vieraita kohtaan”. Juho Eerola (ps.) puolestaan katsoi, että ”Venäjä on Suomen tärkein vientimaa ja pidän epäsopivana, että lähdetään provosoimaan ja ärsyttämään Venäjää”.
MTV:n mukaan jopa eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) ”tyrmäsi” puheen. Hän myös kutsui Tynkkysen puhutteluun.
Vuotta myöhemmin – Venäjän jo miehitettyä Krimin – Tynkkynen arvosteli eduskunnassa Fennovoiman hanketta. Hän totesi, että koska voimala on riippuvainen suoraan Putinin hallinnassa olevasta Rosatomista, Fennovoima havittelee Suomeen itse asiassa Putinin reaktoria.
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) vastasi, että keskustelussa lietsottiin ”russofobiaa”, Venäjä-pelkoa. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) puolestaan kuittasi arvostelun ”ikäväksi tuulahdukseksi menneiltä vuosikymmeniltä, että tämmöinen ulkopoliittinen kortti tuodaan sisäpolitiikan näyttämölle 2010-luvun Suomessa”.
Ilmoita asiaton viesti
Vihervasemmisto ei tukenut Oras Tynkkysen ( vihr.) yksityisajattelua ja toverit tiputtivat hänet eduskunnasta vuonna 2019.
Ilmoita asiaton viesti
Tynkkynen ei olut ehdolla vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, vuonna 2019 hän jäi varasijalle. Tulevissa eduskuntavaaleissa Tynkkystä voi jälleen äänestää.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos korjauksesta.
Oras Tynkkynen ( vihr.) ei ollut ehdolla eduskuntavaaleissa vuonna 2015 koska hän panosti EU-parlamenttivaaleihin vuonna 2014.
Toverien äänet eivät kuitenkaan riittäneet.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti hän palaa eduskuntaan, Suomi tarvitsee hänenlaisiaan viisaita miehiä.
Ilmoita asiaton viesti
Naisoletettuna Oras Tynkkysellä olisi huomattavasti paremmat mahdollisuudet saada vihervasemmiston ääniä eduskuntavaaleissa.
Nyt ainoastaan 3/20 kansanedustajaa vihreissä on miesoletettuja.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, toivotaan että tulee 17 vihreää miestä lisää eikä yksikään viisas vihreä nainen putoa pois.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna-kultin vaikutus heijastunee koko punaviher-kentässä tuen kohdistamisena naisoletetuille ehdokkaille, joiden äänestämisen uskotaan tuovan äänestäjän omaankin elämään iloa, valoa ja hauskuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna Marin on varmasti vienyt ääniä vihreiltä. Siihen Rinne ei olisi pystynyt. Kepua on varmaan kiittäminen siitä että SDP on niin suuri kuin on eikä vihreät ole vielä mennyt Kepun ohi. Kepuhan halusi kostaa demareille sen kun ne savustivat aikanaan Jäätteenmäen pois pääministerin paikalta. Hallitus ei sitten hajonnutkaan vaan sai entistä vahvemman pääministerin.
Ilmoita asiaton viesti
”Pääministerin kannan muodostusta näyttäisi ohjanneen pyrkimys olla samaa mieltä enemmistön kanssa”.
Tämä on vaarallinen enekkotaoaus maamme demokratialle.
Ilmoita asiaton viesti
Hah, eipä voisi paremmin sanoa. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Näin on!
Ilmoita asiaton viesti
Sarkasmitutkasi taitaa olla rikki.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tosissani.Tuo on vaarallista.
Ilmoita asiaton viesti
Se olisi vaarallista jos päättäjät ei kuuntelisi kansaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on kokonaan toinen asia kuin mistä nyt oli puhe.
Ilmoita asiaton viesti
NATO ei ota jäseniksi valtioita joissa ei ole selvää yksimielisyyttä siitä että maan on viisasta hakeutua puolustusliiton jäseneksi.
Ja Suomen kansa oli selkeästi Nato-vastainen vielä ”ei kovin kauaa sitten”. Tämä seikka vain unohdetaan niin helposti ja esim. arvostamani toveri Arno Kotro joka ajaa Nato-asiaa raivolla tuntuu unohtaneen. (Huom: toveri sana on täysin epäpoliittinen tässä yhteydessä ja enemmän sellainen sisäpiirivitsi). Jos kansan selvä enemmistö vastustaa Natoon liittymistä niin silloin se vastustaa.
Tietysti jos pitää kansan näkemystä vääränä ja kansaa jopa tyhmänä niin silloin kannattaa alkaa uhrata aikaansa kansan sivistämiseen.
Tavallaan Ukrainaan hyökkääminen 24.2.2022 palveli suuresti Suomen etua. Asia kirkastui yhdessä suuressa räjähdyksessä.
EDIT: Tosin presidentti Ryti piti Nato-myönteisen puheen jo vuosia ennen puolustusliiton perustamista. Mutta Ristolla olikin hieman selvännäkijän vikaa tai Gerdalla..
https://www.youtube.com/watch?v=tcYPzFQnPfY
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kansan mielipide olisi voinut muuttua Nato-myönteisemmäksi, jos poliittinen johto olisi kannattanut Nato-jäsenyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla realismia se, että ratkaisevimmat asiat koetaan, tajutaan tai tulee havaittavaksi lähinnä tiettyinä ajankohtina, esim tiukissa paikoissa.
Ilmiö vaikuttaa yleiseltä, tällainen voi vaikuttaa, ja voi jopa sanoa, että tällaisen tulee voida vaikuttaa johonkin.
Oleellista on erottaa väännöt ja vääntäjät siitä, kuka on minkin asialla. Jokaista tahoa todennäköisesti on tarvittu, ja tarvitaan jatkossakin.
Demokratia on minusta parhaimmillaan samaa hyville ja huonoille, samalla tapaa, kuin mitä on Aurinko, päivä ja yö ihmisille, mikäli nuo voivat tällaisesta päättää.
Ei syytä kävellä minkä sattu järjestyksen yli, milloin vain, tai miten pitkään vain.
Joskus on parempi pysyä rajojen puitteissa, ja ennenkaikkea oppia tuntemaan ne…. siis aidot tuet, joita ei tarvitse lähteä teennäisesti kompensoimaan ongelmallisesti.
Miten Marin tällaiseen asettuu… tähän en ota kantaa. Langanpäänä on jotain, siis vaikka tämä b-aloitus, siinä missä M-tyypin tekosetkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Yhdysvallat käskee, Suomi vikisee ja tottelee. Ei suomalaiset enää johda Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne Suomea myökään ryssille……………..
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin se on erittäin vastenmielistä, jos Marin nyt alkaa ottaa sulkia hattuunsa Suomen Natoon liittymisestä. Sdp on puolueena tehnyt kaikkensa, ettei Suomi liittyisi Natoon, näkyvimpinä äänitorvinaan nämä erkkituomiojat ja tarjahaloset. Jälkimmäinen on jopa kehaissut presidenttikausiensa suurimmaksi saavutukseksi sen, että hän esti Suomen Nato-jäsenyyden.
Entä Marin itse? Viime eduskuntavaalien vaalikoneeeseen hän ruksasi kaikkein Nato-kielteisimmän vaihtoehdon. A-studiossa vain päivää ennen Venäjän hyökkäystä hän peräti kolmesti sanoi, että minkäänlaista Nato-keskustelua ei Suomen poliittisessa johdossa käydä ja vaikutti ilmeisen tyytyväiseltä siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos hiukankaan analysoi Marinin sanomisia pidemmältä ajalta, voi päätyä vain yhteen johtopäätökseen. Kyseessä on poliittinen opportunisti.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvistä muutoksista kannattaa palkita, ja tätä käytäntöä syytä suosia, päinvastaisen sijaan.
Millainen muutos ylipäätään voi olla, ja millainen uskottavana. Tiedetäänkö näistä jotain, ihan perusasioina, ettei aleta odottaa sellaista, mitä ei tule koskaan toteutumaan, tai jos toteutuu, kyseessä jotain tosi omituista.
Muuten oltava tarkka, jo senkin takia, että on mukana paremmassa, siinä kun sitä ilmenee.
Ilmoita asiaton viesti
Marin totesi muutamiapäiviä sitten, että ”olisi ollut parempi kuunnella ja uskoa Baltian maita”. Hän siis epäsuorasti myönsi erehtyneensä aiemmissa Nato-kannanotoissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä pitää tehdä kristallinkirkkaaksi kaikille. Suomen kansan enemmistön mielipide ajoi meidän poliitikkomme muuttamaan kantansa Natoon ja hakemaan Naton jäsenyyttä.
Marinista ei tullut ylhäältä minulle mitään uutta, mutta monelta on jäänyt väliin tällainen hauskahko episodi. Matti, korruptoitunut ja Nuosisosäätiön sekä Ray:n rahoilla marinoitunut Matti Vanhanen kutsui itseään Nato-hakemuksen kätilöksi. Homma ei kauaa kestänyt, sillä ”Nato-kätilö Vanhanen” älysi hiljentyä.
Ilmoita asiaton viesti
Käänsi vissiin takkinsa vähän samaan malliin kuin se tyyppi joka antoi julkilausumia tyyliin: ”Suomi tukee Venäjän demokratisoitumiskehitystä.”
Ilmoita asiaton viesti
”Mielipiteen jatkuva muuttaminen tilanteen mukaan voi kuitenkin kertoa myös tuuliviirimäisestä ajattelusta, jossa ei edes yritetä (haluta, pystytä) perehtyä asioihin tai suosion kalastelusta.” Ainut poliitikko joka on muuttanut Nato-jäsenyydessä mieltään useampaan kertaan on Sauli Niinistö. Koita nyt pysyä yksinkertaisessa totuudessa.
Kokoomus ja puupäät ovat erittäin ärtyneitä Suomen liittymisestä Natoon nyt. Pitää haukkua Marin, Saarikko, Purra, Andersson ym.siitä että he ovat muuttaneet mielensä yhden kerran Nato-myönteiseksi. Itseasiassa haukkujen kohteena on valtaosa suomalaisista.
Miksei kokoomus ja Sauli Niinistö vieneet Suomea Natoon ”hyvän sään aikana”? Eikö lopputulos ole tärkein, kunhan Suomi on Nato-jäsen?
Ilmoita asiaton viesti
Marin tuo mieleen Woody Allenin ZELIG -elokuvan vuodelta 1983. Allen näyttelee siinä päähenkilöä, yliadaptoituvaa miestä, joka konkreettisesti muuttuu keskustelukumppaninsa kaltaiseksi miellyttääkseen tätä.
Ilmiötä kutsutaan konformismiksi. Se on sosiaalipsykologian ilmiö, jolla tarkoitetaan yksilön mukautumista enemmistön mielipiteeseen, arvoihin tai käyttäytymiseen. Esimerkkinä konformistisesta ilmiöstä on pidetty esimerkiksi muotia.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän entisestä mestarista tulee mieleen? Kun Jussi Halla-aho käytti meppinä puheenvuoroa Euroopan parlamentissa, jo hänen monotoninen äänensä ja ilmeettömät kasvonsa oudoksuttivat. Myöhemmin muiden maiden mepit kiinnittivät huomionsa siihen, että siinä, missä Timo Soini piti puolueensa Ruotsidemokraattien tavoin visusti erillään Euroopan äärioikeistolaisten ryhmästä, Halla-aholla ei ollut pidäkkeitä. Hänen johdollaan persut menivät estoitta Identiteetti ja demokraatti -ryhmään, siihen samaan sakkiin, jossa äärioikeiston veteraani Marine Le Pen pullistelee.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti joku kirjoittaa analyysin mestarista. Tämän blogin aiheena on Marin. Jatkossa poistan kommentit, jotka eivät liity aiheeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Joku on jo kirjoittanut. Valtiotieteiden tohtori, historiantutkija ja toimittaja Veli-Pekka Leppänen kirjoitti arvostelussaan Lauri Nurmen kirjasta (Jussi Halla-aho. Epävirallinen elämäkerta) Kanavassa (1/2021) fiksusti: ”Toimittajakunnasta kuuluu usein, että kyllä se Halla-aho sittenkin sanailee vietävän älykkäästi. Ensiksi, enemmän kuin älykkyystestistä politiikassa on kyse yhteiskunnallisten tavoitteiden artikuloinnista ja läpiajosta. Toiseksi, oikeaan briljanttiin ajatteluun kuuluu aina älyllinen rehellisyys ja tasapuolinen argumentaatio – ja tätä välttämätöntä ehtoa Halla-aho ei likimainkaan täytä.”
Ilmoita asiaton viesti
On sanottu, että kansalaisen poliittinen muisti on lyhyt. Nyt tuo ei enää pidä paikkaansa kun käytettävissä on tietokoneiden levymuisti. Ongelma on vain siinä, osaako ja huomaako kansalainen tallettaa poliitikkojen lausahduksia.
US-Puheenvuoron blogi- ja kommenttiarkisto tulee tässä avuksi. Toki parhaat palat kannattaa tallentaa itse, omalle kovalevylle. Minulla oli niin mielenkiintoista debattia vuosi sitten Kimmo Kiljusen kanssa, että pistin talteen hänen kantojaan aiheesta. Tässä eräs helmi:
Kiljusen ajatuksia Natosta ja sen vaikutuksen Suomeen voi kuunnella
Tere Sammallahden ja Kiljusen keskustelusta, (mikäli ei halua kuunnella koko juttua kannattaa aloittaa kohdasta 16.50)
https://www.youtube.com/watch?=ninQPuHyPXs
Kiljusen ajatus tiivistettynä on, että parasta turvallisuuspolitiikkaa Suomelle on tehdä tasan tarkkaan niin kuin naapurin hullu haluaa. Kiljunen myöntää että väärinhän se on mutta niin voidaan säästyä ensi-iskulta suurvaltojen välisessä kriisissä. Näin Kiljunen tiivisti ”uussuomettumisen” ajatuksen.
Yleisesti Kiljusen ajatusmaalima oli pitkälti sama kuin suomalaisella vihervasemmistolla. Mutta sitten kävi niin, että tämä harmaa eminenssi, (mm. Tuomioja, Heinäluoma, Kiljunen) hävisivät nuorelle, ”suomettumisvapaalle” sukupolvelle. Se on samantekevää kutsummeko mielenmuutosta realismiksi vai populismiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mieli muuttui myös Kiljusella, joka äänesti Natojäsenyyden puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
En usko mielen
muuttuneen vaikka sormi painoikin : Jaa.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni Kiljunen kehui Suomen suhteita Venäjään ja kutsui yli 70 vuoden rauhanaikaa suureksi menestystarinaksi.
Lisäksi Kiljunen kuvasi Putinin suhdetta Suomeen tyyliin: kun Suomi on Naton ulkopuolella niin olemme Putinille suomalaisia mutta Natossa olemme vihollisia.
Ehkä kaikkein ikävintä Natoon menossa on se, että Suomen kohtalo on nyt täysin Putinin käsissä. Aikaisemmin meillä oli Venäjän kanssa luottamukselliset välit ja Suomi oli oman kohtalonsa herra. Nyt tilanne on täysin muuttunut huonoon suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Ehkä kaikkein ikävintä Natoon menossa on se, että Suomen kohtalo on nyt täysin Putinin käsissä” – perinpohjainen erehdys. Ilman NATO-jäsenyyttä Suomen kohtalo olisi Putinin käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Havainto. 11 kommenttia blogin aiheesta. Sitten Toivonen halusi tapella tappelukaverin kanssa. Sitä kesti 12 kommenttia. Sitten palattiin aiheeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna Marin on ollut kansanedustaja 22.04.2015 lähtien, siis pian kahdeksan vuotta. Tiettävästi kaikki kansanedustajat siinä kuin muutkin merkittävässä päätöksentekijän asemassa olevat henkilöt kutsutaan Puolustusvoimien järjestämille valtakunnallisille maanpuolustuskursseille, joilla vähintäänkin turvallisuuspolitiikan perusasiat ja enemmänkin käydään läpi.
Älykkääksi henkilöksi Sanna Marin on omaksunut aitiopaikalta saamaansa oppia hämmästyttävän hitaasti, jos blogissa kuvattu aikataulu Pohjois-Atlantin liiton merkityksen tajuamisesta luonnehtii hänen ajattelunsa kehittymistä siltä osin. Aiemmin hän on samalla tulisieluisuudella vastustanut Suomen Nato-jäsenyyttä kansamme turvallisuuden vahingoksi. Sama pätee moniin muihinkin poliitikkoihin, joille kansansuosion tavoittelu vaikuttaa olevan tärkeämpi ohjeistus kuin faktatiedon sisäistäminen.
Häilyvä ymmärrys selittää senkin, miksi SDP:n piti niin hätäisellä valmistelulla yrittää ajaa veronmaksajien kustannettavaksi uutta palkintovirkaa pääministerin seurueeseen täydentämään turvallisuuspolitiikan vajaata tietämystä, sen sijaan että poliitikot itse opettelisivat asiat tarpeellisessa laajuudessa voidakseen aidosti kantaa poliittisen vastuun päätöksistään.
Ilmoita asiaton viesti
Häilyvä ymmärrys selittää myös puheet Venäjän häviöstä, jota hän ei koskaan osaa määritellä. Samalla Niinistö ja USAn asevoimien päällikkö toteavat, että sota loppuu aikanaan neuvotteluihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Älykkääksi henkilöksi” !?
Ilmoita asiaton viesti
Eniten häiritsee Marinin väite CBS-yhtiön 60 Minutes-ohjelmassa, että hän oli Natoon liittymisen kannalla jo ennen sotaa (tarkoittaen ennen 24.2.2022), mutta Suomen kansa ja poliitikot eivät olleet. Jos näin olisi ollut, hän tuskin olisi aktiivisesti esittänyt Nato-vastaisia lausuntoja vaan olisi pitänyt asiasta matalaa profiilia. Marinin väite on siksi epäuskottava ja suorastaan valheellinen. Asia olisi todennäköisesti helposti todistettavissa, jos viitsisi kaivaa esille Marinin lausuntoja ja kirjoituksia – en viitsi. Toinen häiritsevä asia tuossa CBS-haastattelussa oli Marinin ajatus, että sota alkoi vasta 24.2.2022, kun se oli ollut käynnissä jo vuodesta 2014.
Ilmoita asiaton viesti
Marin ei ole pääministerinä onnistunut monessa. On kuitenkin yksi asia, josta häntä ei voi moittia. Hän ymmärsi käyttää hyväksi suomalaisten mielenmuutoksen ja huolehti siitä, että Nato-jäsenyyshakemus lähti, kun suurvaltanaapurimme on heikoimmillaan.
Ilmoita asiaton viesti