Miksi Sanna Marin tekee pahan virheen esiintyessään puolipukeissa muotikuvissa mutta ei Kekkonen ja Mannerheim? Mitä SDP:ssä tapahtuu?

Suomen pääministeri on alkanut esiintyä muotikuvissa ja nyt viimeksi ilman paitaa puolipukeissa. Oheisessa YLE:n uutisessa valotetaan asiasta syntyneitä reaktioita Kyseessä ei ole hetken mielijohteesta tehty teko vaan täysin harkittu mediaoperaatio kuten jutussa todetaan.  Juttu on monipuolinen mutta siitä puuttuu jostain syystä tärkein näkökohta.

https://yle.fi/uutiset/3-11590550

Marinin käytöstä on puolusteltu jopa Mannerheimin alastonkuvalla ratsun selässä ja Kekkosen ulkoilu-ja saunakuvilla. Tapaukset eivät ole rinnastettavissa.

Mannerheimin kuvassa kyseessä oli tsaarin armeijan joen ylityksen harjoitus. Mielenkiintoisia kuvia nämä ovat mutta toisesta ajasta, jolloin ei myöskään ollut edes mahdollista levittää kuvia kuten nyt.

Kekkosen kuvissa voi sanoa perustellusti esiintyvän jokaisen suomalaisen 1960-luvun mielenmaisema, saunominen ja ulkoilu. Marinin kuvat sen sijaan nykyajassa syventävät kansan jakoa.

Marinin motivaatiota esiintyä kuvissa voimme vain arvailla. En arvaile, koska tämä ei ole yhtä tärkeätä kuin kuvien vaikutus.

Marin ei ymmärrä, että hän ensi sijassa edustaa yhtä Suomen keskeisintä instituutiota, pääministeri-instituutiota. Tällaisessa asemassa yksityishenkilön ja kuppikuntien mielitekojen on väistyttävä laajemman harkinnan tieltä. Hänen tulee pyrkiä viestimään edustavansa kaikkia kansanosia, vaikka perusteleekin tietenkin hallitukselleen haluamansa poliittisen suunnan.

Esiintymällä puolipukeissa Marin miellyttää vain osaa kansasta ja sen arvoja. Yhtä selvästi Marinin kuva on vastoin arvoja, joita suuri osa kansaa pitää tärkeinä pääministerille. Tämä jako näkyy selvästi syntyneessä keskustelussa.

Kuvallaan Marin saa tehokkaasti aikaan kansan jakautumista kahteen leiriin. Koska kyse on arvoista, syntynyt vastakkainasettelu on sovittamatonta. En lähde tässä tarkemmin kuvaamaan näitä kansanosia ja heidän arvojaan mutta annan esimerkin: Osan suomalaisista uskovais/konservatiivisista naisista ja miehistä on varmaan yhtä vaikea hyväksyä pääministerin kuvia kuin islaminuskoisen maahanmuuttaja miesten ja naisten. Vastaavasti tiedämme osan suorastaan riemuitsevan kuvista. Tämä on sinänsä demokratiassa sallittua.

Minkä viestin pääministeri poseerauksellaan antaa leipäjonoissa seisoville varattomille tai syrjäytyneille?

Se mikä on sallittua meille tavallisille pullaisille, antaa pääministerin asemassa kuvien kautta väärän viestin: ”Nämä arvot ovat Suomessa oikein, muut vääriä.” Vastakkainasettelu lisääntyy.

Kun Marin maskisotkussa vielä pari päivää sitten sanoi, etteivät maskit suojaa käyttäjäänsä, naurahdin  itsekseni meillä olevan oman trumpin, joka esittää vaihtoehtoisia faktoja. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukkakleppalahti/viela-eilen-sanna-marin-antoi-vaaraa-tietoa-maskeista-maskithan-eivat-suojaa-kayttajaansa/

Nyt ei enää naurata. Vaikuttaa siltä, että Marinin ja taustaryhmän valtapeli perustuu vastakkainasettelun aikaansaamiseen kuten Trumpilla. Tämä selittäisi myös hyökkäykset yrittäjiä ja elinkeinoelämää vastaan.

Kun media vielä Jutta Urpilaisen kohdalla tuomitsi sopimattoman esiintymisen, Sanna Marinin kohdalla on päästy tavoitteeseen: nuorta naista ei kritisoida, vaikka näin lietsotaan kansaosien välistä eripuraa.

Median olisi syytä ryhdistäytyä. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/195b9c41-1335-4d28-ad18-29dc9a7c1492

Joudun lainaamaan Paavo Väyrysen analyysiä Keskustan rappiosta. Paavon mukaan väärä joukkue kappasi vallan puolueessa tunnetuin seurauksin. Väkisin tulee mieleen kysymys onko sama tapahtunut SDP:ssä?

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu