Mitä ihmeen asiaa Suomen Postilla on olla Venäjällä?

Postilaki velvoittaa postipalveluiden tarjoajaa kuljettamaan maan kirjelähetykset ja enintään kymmenen kilon painoiset pakettilähetykset sekä maahan saapuvat kaksi kertaa painavammat paketit. Lisäksi on hoidettava kuljetusten kirjaamis-ja vakuutuspalvelut.

Eilisessä Ylen MOT-lähetyksessä kerrottiin kuitenkin Postin investoivan voimakkaasti Venäjän logistiikkabusinekseen. Tätä pitkään tappiollista toimintaa rahoitetaan kannattavalla postilain mukaisella peruspostitoiminnalla. Posti kiistää tappiot mutta salaa logistiikan tulostiedot. MOT-ohjelman asiantuntija oli vahvasti eri mieltä, jota tukee myös Suomen Kuvalehden selvitykset Postin ja Itellan kyvyttömän johdon tarpeesta leikkiä logistiikkabusinestä.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talous/totta-epaonnistunut-seikkailu-postin-maailmanvalloitus-tuotti-160-miljoonan-tappiot/?shared=956668-688355f5-999

Logistiikka on verkkokaupan nousun myötä muodostunut kasvavaksi liiketoiminta-alueeksi, jota kansainväliset jättifirmat kuten UPS, DHL, FedEx, Ryder jne. dominoivat. Ketterät kotimaiset yksityiset firmat ovat Suomessa pärjänneet alalla mutta Postin valtion myötävaikutuksella tapahtuva hintojen polkeminen on vaikeuttanut näiden toimintaa kertovat MOT:ssa haastateltujen firmojen edustajat.

Posti ilmeisesti uskoo naivisti voittavansa kilpailussa mainitut kansainväliset jättifirmat kovilla kansainvälisillä markkinoilla. Näyttää vahvasti siltä, että postille ylivoiman antava kilpailutekijä on kuitenkin jäänyt miettimättä.

Posti on valittanut, että Venäjällä tapahtuu yllätyksiä toimintaympäristön kehityksessä. Tämä kertoo, ettei Postin johto ole ymmärtänyt Venäjään liittyviä yleisesti tiedossa olevia riskejä.

Olisi mielenkiintoista tietää miksi valtio-omistaja on sallinut nimittämänsä hallituksen kautta näin naivin strategian Postille. Ilmeisesti takana on ollut viime vuosien yksityistämisvimma, jolla Postia on valmisteltu myyntiin.

Nyt on johtopäätösten aika. Valtion omistaman Postin on hoidettava vain postilain määrittämät tehtävät valtion kustannuksella. Posti on osa valtion infraa, jolla ei tehdä liiketoimintaa. Ei Poliisilaitoskaan myy turvapalveluja Venäjälle,

Valtion muu logistiikkaliiketoiminta, sote palvelut ja ruohonleikkaus on lopetettava ja myytävä yksityisille. Jos tätä ei tehdä, Postin surkeus ja lakkoilu jatkuu hamaan tulevaisuuteen.

 

 

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu