Oikeuskansleri: Perustuslakivaliokunnan kantaa ei tarvitse noudattaa. Marin ja Tuppurainen syyttömiä.

Perustuslakivaliokunta totesi, että elvytyspakettineuvotteluissa ”valtioneuvoston ei tule asian käsittelyn tässä vaiheessa hyväksyä tai edistää nyt esitettyä unionin lainanottoa ja jäsenvaltion siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä”.

Sanna Marin ja Tytti Tuppurainen kuitenkin edistivät ja hyväksyivät paketin Brysselin neuvotteluissa.

Oikeuskanslerille tehtiin asiasta kantelu siinä uskossa, että perustuslakivaliokunnan yli ei voi kävellä. Tähän asti on uskottu, että perustuslakivaliokunta on perustuslain viimesijainen tulkitsija ja sen näkemystä on noudatettava.

No näin ei siis ole.

Oikeuskansleri toteaa ratkaisussaan: … että keskeistä on se, onko eduskunnalle annettu tosiasiallinen mahdollisuus lausua kantansa ehdotuksesta ja vaikuttaa Suomen neuvottelukantojen muovaamiseen.

Neuvottelujen eri vaiheissa eduskunnan kannan päätti suuri valiokunta.  Oikeuskanslerin mukaan vastuu mm perustuslakivaliokunnan kannanottojen noudattamisesta on ensisijaisesti poliittista.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1d19e9e9-5bf1-4254-b449-8119ced0ca40

https://www.okv.fi/fi/ratkaisut/id/1538/

Toisin sanoen, pääministeri voi kävellä perustuslain yli ja tehdä mitä haluaa, kunhan järjestää eduskunnalle mahdollisuuden lausua kantansa.

Tunnustan etten ole tätä tiennyt. Stalinin näytösoikeudenkäynneissä osapuolilla oli mahdollisuus lausua kantansa ja siten lätkäistiin sellainen tuomio, kun haluttiin todisteista riippumatta.

Esimerkiksi vaalit voi jättää siis järjestämättä kunhan antaa eduskunnan lausua siitä. Helppoa on vallankaappaus meillä!

Sikäli kuin minä ymmärrän oikein termin oikeusvaltio, ei pääministerin tai presidentin pitäisi voida jättää olemassa olevaa lakia noudattamatta. Olen ilmeisesti ollut väärässä tai sitten Suomi ei kuulu oikeusvaltioihin. Onko tämä mahdollista muissa läntisissä demokratioissa?

+24
jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu