Olisitko valtion omaisuuden myynnissä yhtä tyhmä kuin hallitus?

Miksi Suomessa hallitukset jatkuvasti tekevät päätöksiä, joiden keskivertokansalainenkin ymmärtää olevan järjettömiä? Edellinen hallitus ”uudisti” taksilakeja, perusti tarpeettomia organisaatioita, joita nyt puretaan jne.

Tämä nykyinen hallitus aikoo jatkaa määrätietoisesti tällä linjalla.

On selvää, että hallitus tarvitsee rahaa. Nyt on hyvä aika parantaa infrastruktuuria ja sijoittaa koulutukseen ja tuotekehitykseen. Mitä tekee Suomen hallitus?

Hankkiakseen rahoituksen hallitus aikookin myydä hyvin tuottavia valtion yritysten osakkeita. Näillä osakkeilla valtio kuitenkin tienaa koko ajan merkittäviä osinkotuloja. Kun osakkeet myydään, osingot menetetään ikuisiksi ajoiksi. Tätä hölmöyttä hallitus suunnittelee vakain aikomuksin ja varta vasten valmistellen kuten Jan Hurri kirjoittaa Talouselämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006245722.html

Tarvittavan rahan voisi myös lainata. Nyt velan korko on negatiivinen, joka tarkoittaa, että valtio voi tienata ottamalla velkaa. Korkoa ei tarvitse maksaa ja sen sijaan valtiolle maksetaan ylimääräistä esim. 0,5%. Ottamalla 1000 miljoonaa lainaa, saataisiin ensimmäisenä vuonna kaupan päälle 5 miljoonaa, joita ei tarvitse maksa takaisin ja jne seuraavina vuosina. EKP on luvannut aloittaa valtionlainojen tukiostot ja kannustaa valtioita ottamaan lainaa ja investoimaan. Korko taso pysyy pitkään negatiivisena ja velan voi sitoa esim 5 tai 10 vuoden korkoon, jolloin koronnousua ei tarvitse pelätä. Suomi on yksi niistä maista Euroopassa, joilla on niin vähän lainaa, että valtion velkaantuminen ja koronhoitomenot eivät ole ongelma.

Osakkeita myymällä valtio siis menettää tuloja mutta lainaamalla se saa lisätuloja.

Keskustan valtionvarainministeri Lintilä sanoo, ettei hänen työkalupakkiinsa kuulu lainaaminen.

Mitä mieltä olet? Kuuluisiko sinun työkalupakkiisi lainaaminen tulevaisuusinvestointeihin vai osakkeiden myynti? Minun pakkiini kuuluisi.

Vai jättäisitkö tulevaisuusinvestoinnit sikseen ja antaisit valtion ajelehtia lastuna tulevilla suhdanteilla? Tätäkin vaihtoehtoa keskustalaiset ministerit vilauttelevat ahkerasti.

 

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu