Passiivinen Suomi putoamassa rokotusvauhdista. Saksa rokottanut 5 kertaa ja Tanska 12 kertaa enemmän kuin Suomi.

Koronarokotukset ovat alkaneet eri puolilla maailmaa. Meillä on vaarana jäädä jälkijunaan rokotehankinnoissa, jolloin laajat rokotukset viivästyvät ja epidemia jatkuu paljon kauemmin kuin monissa muissa maissa.

Suomessa puuhastellaan muutamien tuhansien rokottamisella, kun samaan aikaa Trumpin hallinto on jo rokottanut miljoonia. Israel saa rokotteita 150000 päivässä kun Suomi EHKÄ PARIN VIIKON KULUTTUA saa 30000-40000 viikossa!

Saksa on 1.1.2021. rokottanut viisi kertaa enemmän ja esimerkiksi Tanska 15 kertaa enemmän kansalaisia (väkilukuun suhteutettuna) kuin Suomi.

Vieläkö joku uskoo EU:n toimivan tasapuolisesti kaikkien jäsenmaiden suhteen?

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Voi laskea, että muutamien kymmenientuhansien viikkotahdilla Suomi saisi kansan rokotettua 3-5vuodessa. Israel on siis nyt rokottanut keskimäärin lähes 100000 päivässä ja nyt 10 % kansasta.

Suomen tahti tuskin lähiaikoina paranee. Pfizer/Biontechillä on nyt ainoa valmis rokote (pois lukien Kiina ja Venäjä) ja heidän tuotannostansa kilpailevat kaikki. Suomi on tilannut suurimman rokotemäärän Astra  Zenecalta, jonka rokote sai jo Britanniassa hätätilahyväksynnän vaikka rokote on puutteellisesti tutkittu.  Sen kehittämiseen, tehoon ja turvallisuuteen liittyy pahoja epäselvyyksiä, joten lupa EU-alueella ei tule lähiaikoina. Britanniassa kuolee ihmisiä koko ajan niin paljon, että britit ottivat  Astran rokotteen käyttöön. Sama ei tapahdu EU:ssa, ellei poliittinen paine kasva liian suureksi ja uhkapeliin ryhdytään epäonnistuneiden tilausten peittelemiseksi.

https://www.keski-uusimaa.fi/uutissuomalainen/3204510

EU epäonnistui pahasti rokotehankinnoissaan verrattuna, vaikka Trumpin hallintoon. Liittokansleri Angela Merkelin sanotaan olevan raivoissaan, koska rokotteita on hankittu liian vähän ja liian myöhään. Der Spiegelin mukaan johtavat rokotevalmistajat Biontech/Pfizer ja Moderna olisivat tarjonneet jo alkuvaiheessa satoja miljoonia rokotteita lisää EU:n alkuperäisen tilauksen päälle, mutta tarjous ei jostain syystä kelvannut komissiolle. Syynä voi olettaa olevan halun ostaa ranskalaiselta Sanofilta, jonka rokote on lykkäytynyt loppuvuoteen.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007709988.html

Miksei Suomi toiminut aktiivisemmin?

Yksi syy on se, että Suomen hallitus ilmeisen raudanlujassa EU-uskossa ei yrittänyt itse ostaa lisäeriä ajoissa vaan jättäytyi EU-kiintiöiden varaan. Toinen paha laiminlyönti oli, ettei haluttu maksaa kotimaisen innovatiivisen rokotetuotannon vaatimia laajoja kliinisiä testauksia. Meillähän olisi tähän hyvä osaaminen. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007657738.html

Nämä toimet olisivat toki maksaneet jonkin verran mutta koronapandemian pitkittyminen ehkä vuodella verrattuna dynaamisempiin maihin tulee varmasti maksamaan paljon enemmän puhumattakaan turhasta inhimillisestä kärsimyksestä.

Poliittisen vastuun Suomen tilanteesta kantaa Sanna Marinin hallitus. Lienee turha kuitenkaan odottaa vihervasemmistolta yllä mainittujen laiminlyöntien korjaamista.

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu