Pekka Haaviston tuomitsematta jättämisestä muodostui vaarallinen ennakkotapaus, jolla on arvaamattomia seurauksia virkakunnalle.

Perustuslakivaliokunta totesi Pekka Haaviston toimineen lainvastaisesti. Haavistoa ei kuitenkaan lähdetty viemään tuomiolle, vaan hän selvisi moitteilla. Haavisto voi jatkaa toimissaan, koska hallitus pääministeri Sanna Marinin johdolla ilmaisi vahvan tukensa Haavistolle.

Virkamiesten tehtävä on kertoa ministereille, jos laittomia keinoja ehdotetaan poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja huolehtia hyvästä lainvalmistelusta. Hyvän valmistelun jälkeen virkamiehet kertovat ne vaihtoehdot, joita hallitus voi käyttää päästäkseen tavoitteisiinsa.

Tapaus Haavistosta muodostui ennakkotapaus, joka vaarantaa korkeatasoisen lainvalmistelun Suomessa. Jos jatkossa virkamiesten ehdotukset eivät miellytä ministeriä, ministeri voi huoletta siirtää virkamiehen muihin tehtäviin. Konkreettisia seuraamuksia ei tule ja ministeripesti voi jatkua.

Jo Sipilän hallituksen aikana oli havaittavissa ilmiö, jossa riittävän härski ministeri pyrki ohjailemaan virkamiehiä väärin. Pahin esimerkki oli SOTE valmistelu, jossa huonosti valmistellut lait loppuvaiheissa sitten törmäsivät seinään. Joitain huonosti poliittisesti valmisteltuja lakeja saatiin läpi kuten taksilaki ja Business Finlandin muodostaminen.

Jos virkamiehet jatkossa haluavat jatkaa tehtävissään, ministereille ei pidä varmuuden vuoksi sanoa vastaan ja pitää suu kiinni. Tällä on tuhoisat seuraukset oikeusvaltiolle.

https://www.verkkouutiset.fi/umn-virkamiesten-edunvalvoja-haavisto-tapaus-vaarassa-johtaa-mielivaltaan/#28cdda6e

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu