Pekka Haaviston tuomitsematta jättämisestä muodostui vaarallinen ennakkotapaus, jolla on arvaamattomia seurauksia virkakunnalle.
Perustuslakivaliokunta totesi Pekka Haaviston toimineen lainvastaisesti. Haavistoa ei kuitenkaan lähdetty viemään tuomiolle, vaan hän selvisi moitteilla. Haavisto voi jatkaa toimissaan, koska hallitus pääministeri Sanna Marinin johdolla ilmaisi vahvan tukensa Haavistolle.
Virkamiesten tehtävä on kertoa ministereille, jos laittomia keinoja ehdotetaan poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja huolehtia hyvästä lainvalmistelusta. Hyvän valmistelun jälkeen virkamiehet kertovat ne vaihtoehdot, joita hallitus voi käyttää päästäkseen tavoitteisiinsa.
Tapaus Haavistosta muodostui ennakkotapaus, joka vaarantaa korkeatasoisen lainvalmistelun Suomessa. Jos jatkossa virkamiesten ehdotukset eivät miellytä ministeriä, ministeri voi huoletta siirtää virkamiehen muihin tehtäviin. Konkreettisia seuraamuksia ei tule ja ministeripesti voi jatkua.
Jo Sipilän hallituksen aikana oli havaittavissa ilmiö, jossa riittävän härski ministeri pyrki ohjailemaan virkamiehiä väärin. Pahin esimerkki oli SOTE valmistelu, jossa huonosti valmistellut lait loppuvaiheissa sitten törmäsivät seinään. Joitain huonosti poliittisesti valmisteltuja lakeja saatiin läpi kuten taksilaki ja Business Finlandin muodostaminen.
Jos virkamiehet jatkossa haluavat jatkaa tehtävissään, ministereille ei pidä varmuuden vuoksi sanoa vastaan ja pitää suu kiinni. Tällä on tuhoisat seuraukset oikeusvaltiolle.
Lainvalmisteluun tapaus ei liity kerrassaan mitenkään. ”Tuomitsematta jättäminen” on myös asiaton termi, kun ei löydetty aihetta edes syytteen nostamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
En tykkää siitä tavasta, jolla Haavisto ryhtyi siirtämään Tuomista tehtävästä toiseen, kun al Hol -asia oli jo erityisedustajan hoidossa. Ylen julkaisemat todisteet kuitenkin osoittavat, että Tuominen itse olisi ollut ihan valmis siirtymään Sofian lähetystöön. Kunnes virkailijayhdistys politisoi asian?
Ilmoita asiaton viesti
Vuorela, tässä blogissa ei ole kyse siitä oliko Tuominen halukas siirtymään vai ei. Ei myöskään ole kyse terminologiasta. Puhun siitä, että on muodostunut ennakkotapaus, jolla virkamiehiä voidaan jatkossa kohdella mielivaltaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto sai moitteet toiminnastaan ja maine meni. Samoin mahdollisuudet seuraavissa presidentinvaaleissa. Kuvittelisin tällaisten seurausten hillitsevän ministereitä jatkossakin.
Ilmoita asiaton viesti
Harvempi sitä presidentiksi tähtää. Maine koki kolauksen mutta onko sillä merkitystä kun saat jatkaa ministerinä suurat palkkaa nauttien. Itsket koko matkan pankkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos PeV mietinnössään toteaa että on toiminut lainvastaisesti niin eikö silloin pitäisi laittaa tuomiolle ja katsoa teon vakavuus?
Se, oliko Tuominen valmis siirtymään tai ei ei myöskään kuulu asiaan. Kun siirtoa puuhattiin lainvastaisella tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen PeV:n mietinnön kannalla, mutta pidän hyvänä, että esimerkiksi vihreillä ja sinulla säilyy sananvapaus sen vastustamiseen. Saa nähdä, mitä mieltä olet, kun olet lukenut mietinnön.
Ilmoita asiaton viesti
Ei liity lainvalmisteluun? Miten virkamies uskaltaa tehdä esim. vaikuttavuusarviot asiallisesti, jos ministeri sanoo, että jo riittää. Miten virkamies uskaltaa kirjoittaa lakitekstin ammattimiehen taidolla, jos ensikertalainen ministeri ehdottaa omasta mielestään parempia tekstejä, jotka ovat ristiriitaisia?
Tästähän on jo esimerkkejä. Monet vaikutusvaltaisetkin tahot ovat olleet aiemminkin huolissaan lainvalmistelun tasosta, jota polittinen taho on vaikeuttanut painostuksellaan.
Nyt tilanne pahenee sekasortoiseksi pääministerin tuella.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentissasi ei ole mitään, mikä liittäisi Haavisto-Tuominen -kysymyksen millään tavalla lainvalmisteluun. Aivan huuhaata.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslakivaliokunta päätyi Haavistoa koskevassa asiassa äänestysratkaisuun, jossa syytekynnyksen ei katsottu ylittyneen, vaikka Haaviston todettiin syyllistyneen lainvastaiseen menettelyn. Perustuslakivaliokunnassa saa ja on syytäkin äänestää. Ei siellä tule ylläpitää yksimielisyyden vaatimusta, joka ei vastaa todellisuutta. Jos joku valiokunnan jäsen on eri mieltä, hänellä on täysi oikeus ilmaista se myös julkisesti. Jos jonkun oma kanta on toinen kuin asiantuntijan, hänellä on silloinkin oikeus olla julkisesti eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpää, minun pitäisi poistaa kommenttisi, koska se ei liity tähän blogiin mitenkään. Jätän sen kuitenkin muille esimerkiksi blogialustan väärästä käytöstä.
Täällä on tarkoitus keskustella blogin aiheesta, ei suoltaa omia asiaan kuulumattomia uskomuksiaan.
Jos kirjoittaa, pitäisi myös vastata esitetyihin argumentteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Leppälahti, jos tarkoitat mitä sanot, poistat myös Rantasen kommentit. Näyttää siltä että sinä siedät erimielisyyttä huonommin kuin Perustuslakivaliokunta.
Miten Paavo Haavikko sanoikaan runossaan Sveaborg: ”olemme erimieliset, hyvä niin, yksimielinen kansa on mieletön” (Lehdet lehtiä, 1958),
Ilmoita asiaton viesti
Eri mieltä voi olla mutta keskustelusta ei tule mitään, jos ei pysytä asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä vapaus taitaa, Lamminpää, koskea vain punavihreitä.
Mitä blogitekstin aiheeseen tulee niin olemme todella vaarallisilla vesillä.
Meillä kokemattomat ja ymmärtämät nuoret, sanoisinn melkein lapset, päättävät asioista jotka vaativat paljon kokemusta ja harkintaa.
Kun olen lueskellut aikaisempien valtiomiesten muistelmia, siis oikeiden valtiomiesten, niin päällimmäisenä niistä jää mieleen hakinta ja pohdinta.
Pohdinta siitä mihin mikäkin ratkaisu johtaa nyt ja tulevaisuudessa. Tuleeko siitä esimerkki jota hyödynnetään tulevaisuudessa ja voidaanko kenties hyödyntää väärin?
Nykyhallinto, punavihreä kun on, ei tällaista ymmärrä. Tehdään ja sanotaan mitä sylki suuhun tuo.
Perustusakivaliokunnan olisi pitänyt siirtää asia eduskunnalle ja sitä kautta valtakunnan oikeuteen jossa ammattituomarit olisivat tutkineet asian.
Nyt mahdollisen rikoksen tutkiminen tehtiin poliittiseksi farssiksi. Samalla meni korkeinta perustuslaillista valtaa pitävän instituution maine ja uskottavuus likasangon mukana tunkiolle.
Poliitikon täytyy ajatella aina asioita kymmenien vuosien perspektiivillä, ei päivän eikä seuraviin vaaleihin saakka. Kun näin toimitaan, on maan etu tärkein. Nykyään toimitaan oma agenda edellä, ja kun se on sosialismiin tähtäävä agenda niin se ei lupaa hyvää tulevaisuudelle.
Sosialismi ei ole missään koskaan toiminut, eikä tule toimimaan millään muulla tavoin kuin totalitäärisen diktatuurin avulla.
Ilmoita asiaton viesti
Äärimmäisen koomista, että kesken juuri tällaisen kommentin joku jaksaa tuohtua siitä, että ”tehdään ja sanotaan mitä sylki suuhun tuo”.
Missähän mielessä perustuslakivaliokunta e i ”siirtänyt asiaa eduskunnalle”.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri siinä mielessä että oli sitä mieltä että syytekynnys ei ylity.
Tämä selkänojanaan kansanedustajat saattoivat päättää niin kuin päättivät.
Jos olisi todennut että syytekynnys ylittyy, kuten Mäenpään tapauksessa, niin eduskunnan äänestys olisi vopinut menä toisin. Eduskunnan olisi vaikea vastustaa PeV:n kantaa.
Mäenpään tapauksessa yli 1/6 kansanedustajista vastusti.
Todella koomista saivartelua ja asian kiertämistä Vuorelalta.
Ilmoita asiaton viesti
Saat tänään kokea toisenkin pettymyksen, kun Yhdysvaltain valitsijat päättävät presidentistä oman mielensä mukaan, kuten Suomen kansanedustajat viime viikolla, vaikka sinä tietäisit paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä se osaat.
Ilmoita asiaton viesti
Vuorela, Et ilmeisesti tiedä miten lakeja valmistellaan, koska et pysty vastaamaan argumentteihini.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkoministeriön virkamies eroaa sotevalmistelijasta kuin juolaheinä muurahaiskarhusta. Toinen on siirtymisvelvollinen maan linjan edustaja, toinen on tolkuttoman kiireen kanssa kamppaileva lainlaatija.
Ilmoita asiaton viesti
En puhu vain ulkoministeriöstä vaan kaikista virkamiehistä. Tehtävät vaihtelevat mutta ongelma koskee kaikkia. Jokainen voi joutua nyt ministerin hampaisiin saatuaan tehtävän, johon kohdistuu erityinen poliittinen intressi. Mikä tässä on epäselvää?
Ilmoita asiaton viesti
Olet vain keksinyt yleistetyn kategorian. Jos tehtävät vaihtelevat, ongelma ei koske kaikkia. Näpäytys huonosta hallintotavasta oli paikallaan, höpinä lainvalmistelun vaarantumisesta on huuhaata.
Ilmoita asiaton viesti
Lainvalmistelu on tietenkin ollut kiireen aiheuttamassa kriisissä pitkään, mutta se ei tähän tapaukseen liity.
Ilmoita asiaton viesti
Heh heh, no sovitaanko ettei liity mutta jatkaa ja pahentaa…
Ilmoita asiaton viesti
No ei perhana tietenkään koske kaikkia. Vain niitä, jotka kohtaavat härskin ministerin.
Ilmoita asiaton viesti
Leppälahti, jos ymmärtäisit ulkoministeriön toimintaa yhtään, et puhuisi lainvalmistelutyöstä mitään tässä yhteydessä. Siirtymisvelvollisuutta taas ei ole ministeriöissä, joissa lakien valmistelua tehdään.
Vuorela argumentoi asiallisesti, kun sinä taas haet argumentteja ympäristöä ymmärtämättä. Lue kunnolla se Verkkouutisten artikkeli. Siinä puhuu ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistys, ei yleinen ministeriöiden virkamiesyhdistys. On syytä erottaa, milloin kyse on lainsäädäntötyöstä ja milloin ei. Ja olisi hyvä myös ymmärtää, miten siirtymisvelvollisuus vaikuttaa kyseisessä ministeriöissä.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko tosissaan, että jossain toisessa ministeriössä samasta härskiydestä kiinni jäänyt Ministeri vietäisiin valtakunnanoikeuteen ja Pääministeri Marin löytäisi sisältään moraalia ja valtiomiesmäisyyttä….valtiohenkilömäisyyttä ja erottaisi pahan ministerin? Älä unta nää.
Toisaalta positiivista lapsenuskoa kyllä tarvitaan näinä synkkinä aikoina…
Ilmoita asiaton viesti
Missään toisessa ministeriössä ei ole siirtymisvelvollisuutta. Miten vaikeaa näin yksinkertaista asiaa on käsittää?
Ilmoita asiaton viesti
”Jos jatkossa virkamiesten ehdotukset eivät miellytä ministeriä, ministeri voi huoletta siirtää virkamiehen muihin tehtäviin”
Oli koko hommasta tai yksityiskohdista mitä mieltä tahansa, niin on kyllä hieman liioittelua sanoa, että Haavisto olisi asiasta selvinnyt ”huoletta”. Vaikka Haavisto jatkaakin tehtävässään, niin eiköhän tämä tapaus ja sen jälkipyykki toimi aika hyvänä opetuksena jatkossa.
Ilmoita asiaton viesti
Toki sanavalinnasta voi keskustella. Pääasia on kuitenkin ennakkotapaus, jonka pohjalta jatkossa voi toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsis, ulkoministeriössäkään ei jatkossa voi toimia siirtymisvelvollisuutta hyödyntäen samalla tavalla. Tapaukseen otti kantaa ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistys ja sen kannanotto tuotti varmasti halutun tuloksen.
Ja niin kuin Vuorela jo sinua opasti, siirtymisvelvollisuussääntö ei toimi muissa kuin ulkoministeriössä. Näin ollen tältä sinun ennakkotapauskehitelmältäsi on pudotettu pohja jo aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
En osaa sinun kaunista lapsenuskoasi kovin horjuttaa. Ehkä paha häviää kun yhdessä tuomitsemme sen.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Haavisto-asiassa on kyse traarinajoilta periytyvästä Hallitolaista, joka perustuu esittelijän vastuuseen. Tsaari ei nimittäin voi olla syyllinen, vaikka tekisikin väärän päätöksen.
Hallintolain mukaan tämä Haavisto-asia meni näin:
1) Ensin Ministeri Haavisto sanoon esittelevälle virkamiehelle, Konsulipäällikkö Pasi Tuomiselle, että sinun pitää esitellä minulle tällainen päätös.
2) Tuominen vastaa, että en voi tuollaista esitellä ministerin päätettäväksi, sillä sehän on lainvastainen.
3) Kun ministeri Haavisto ei tätä hyväksynyt, hän alkoi työpaikkakiusaamaan Tuomista uhkailemalla eri tavoilla…
4) Arvaan, että Tuominen tässä tilanteessa sanoi, että kyllä minä sen sitten voin noin ministerille esitellä, mutta laitan mukaan eriävän mielipiteeni, jolloin vastuu tästä laittomuudesta ei enää ole minun vaan teidän!
5) Arvaan edelleen, että sillon Haavistolla paloi päreet ja hän rupesi toteuttamaan uhkaustaan…
Taitaa kuvata hyvin Haaviston ja yleisemminkin vihreitten ylimielistä besserwisser-toimintaa…
Ilmoita asiaton viesti
Ja nyt Haavisto ja kaltaisensa tietävät että olisi hyvin voinut siirtää Tuomisen pois. Siitä tulee vain moite mutta toimessa voi jatkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen oikeuslaitos on kansalaisen kannalta hidas / kallis / toimimaton, aivan Perustuslakivaliokunnasta lähtien…
Suomen ylpeys, ”täysin ei-politisoitunut” Perustuslakivaliokunta on pitkään ollut politisoitunut ja korruptoitunut. Siinä istuvat pukit kaalimaan vahtina, itse omista asioitaan päättämässä. ”Epävirallisina jäseninä” siellä vielä häärivät esim. ay-liikkeen politrukit, ym. lobbarit.
Perustuslain muutokset pitäisi tehdä Perustuslain ”73 § Perustuslain säätämisjärjestys”-kohdan mukaan kahdessa eri eduskunnassa, tai kiireellisissä tapauksissa 5/6 enemmistöllä. (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731)
Valiokunta voidaan kutsua kokoon muutaman tunnin varoitusajalla ja se voi tehdä päätöksiä äänestämällä vajaalukuisenakin. Käytännössä siis VAJAALUKUINEN Perustuslakivaliokunta voi muuttaa Suomen perustuslain MINKÄ TAHANSA KOHDAN TULKINTAA yhden äänen enemmistöllä!
Perustuslain monen pykälän loppuun on sen TULKINNASTA erikseen kirjattu: ”…sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään”.
Näinollen esimerkiksi jopa ”2 luku Perusoikeudet” kansalaisen perusoikeuksia on Suomessa rajoitettu käsivarren pituisilla listoilla.
Ei ole ihme, että Perustuslakivaliokunnassa pitkään toiminut presidentti Sauli Niinistökin on valiokunnan maineenmenetyksestä hermostunut, ja vihjannut perustuslakituomioistuimen tarpeellisuudesta…
Inhorealistina on kuitenkin syytä epäillä, ettei tässäkään asiassa ole tiedossa mitään edistystä!
Ilmoita asiaton viesti
”Ja nyt Haavisto ja kaltaisensa tietävät että olisi hyvin voinut siirtää Tuomisen pois. Siitä tulee vain moite mutta toimessa voi jatkaa.”
Ei välttämättä. PeV piti lieventänä seikkana sitä että Haavisto pyysi Tuomista jatkamaan konsulipäällikkönä eikä häntä lopulta siirretty toisiin tehtäviin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän tapauksen nostaminen korkealla profiililla julkisuuteen ja sen aiheuttama Haaviston nöyryyttäminen on painava punnus vaakakuppiin tuleville ministereille, joilla olisi halu toimia vastaavalla tavalla. Kukaan ei tohdi vasemmalla kädellä alkaa siirtelemään virkamiehiä mielipide-erojen vuoksi, kun on huomannut mitä kaikkea siitä voi seurata. Etenkin, kun kaikki tapaukset eivät ole yhden suhde yhteen ja perustuslakivaliokunta saattaisi seuraavan kerran päättää aivan toisin.
Haavisto ei ole tehnyt mitään oman edun tavoittelun vuoksi, vaan aikaansaadakseen jotain, jonka hän henkilökohtaisesti tunsi omatuntonsa pohjalta oikeudenmukaiseksi.
Kun puhutaan ennakkotapauksesta, silloin käytetään termiä, jolla on juridista merkitystä oikeusistuimen päätöksenteon kannalta. Nyt ei ole syntynyt tällaista juridisessa mielessä validia ennakkotapausta, koska asiaa ei ole viety oikeusistuimeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Haavisto ei ole tehnyt mitään oman edun tavoittelun vuoksi, vaan aikaansaadakseen jotain, jonka hän henkilökohtaisesti tunsi omatuntonsa pohjalta oikeudenmukaiseksi. ”
Eli tunsiko hän nyt sitten että saa rikkoa lakia koska omatunto menee lain edelle?
Miksi Pekka on keksinyt itelleen titteleitä, professori, kuvernööri jos ei oman edun tavoittelemiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo professorin titteli koskee toista asiaa eikä kuulu tähän keissiin, josta ylläolevan toteamukseni kirjoitin. En ole perehtynyt yksityiskohtaisesti siihen missä määrin hän on pyrkinyt bluffaamaan moisessa tittelissä, mutta kyllähän monissa kielissä nimitetään ketä tahansa yliopiston tai korkeakoulun luennoitsijaa ”professoriksi”.
Tämän asian kohdalla hän lienee tuntenut, että hänen pitää pyrkiä tekemään kaikkensa päämääränsä hyväksi – ilmeisesti ajattelematta tarpeeksi paljon juridiikkaa koskien virkamiesten asemaa. Vertaisin sitä hiukan siihen, kun Stubb päätti ministerinä aikoinaan salakuljettaa suomalaispojan Venäjältä diplomaattiauton takakontissa. Hän on varmasti tiennyt, että se sotii kaikenlaista juridiikkaa vastaan, mutta halusi silti toimia omatuntonsa pohjalta.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslakivaliokunta on sidottu aikaisempiin päätöksiinsä. Ei asia perustuslain tulkinnassa voi muuttua tuosta vain. Ennakkotapaus vastaaviin ministerirötöksiin käsitellään tämän pohjalta.
Ilmoita asiaton viesti
”Perustuslakivaliokunta on sidottu aikaisempiin päätöksiinsä.”
Vaikka näin olisikin, niin tämä keissi ei enää palaa perustuslakivaliokuntaan. Jokainen uusi keissi käsitellään sitten erikseen ja jokaisen kohdalla tehdään päätös sen pohjalta millaisia yksityiskohtia kyseiseen nimenomaiseen asiaan silloin liittyy. Mikä tahansa oleellinen eroavaisuus on riittävä peruste sille, ettei ennakkotapausta ole. Tosin tässäkin asiassa on todettu Haaviston rikkoneen lakia.
Ilmoita asiaton viesti
”Perustuslakivaliokunta on sidottu aikaisempiin päätöksiinsä.”
Veditkö hilseestä? Mistä tuo on, laita lähde.
Ilmoita asiaton viesti
Jos valiokunta tulkitsee perustuslain mukaisia menettelyjä tänään tavalla A niin huomenna tilanne on sama A, jos laki ei ole muuttunut. Tämän ymmärtämiseksi ei lähteitä tarvita.
Ei valiokunnan työssä ole kyse vaihtelevista mielialoista.
En lähde saivartelemaan etteikö valiokunta voisi muuttaa mielipidettään ja väittelemään kuka heitä siitä rankaisi..
Ilmoita asiaton viesti
Et taida nyt itse tietää mistä kirjoitat. ”Perustuslain mukainen menettely” ei liene ongelma.
Ei valiokunta anna mitään ”ennakkoratkaisuja” eikä sillä ole tuomiovaltaa.
Koko blogi on käsitteiden sekamelska.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa juristien kanssa keskustelu hankalaa, kun kaikki keskustelu projisoidaan oikeuden istunnoksi.
Ennakkoratkaisu ei tietenkään tässä ole ymmärrettävä tuomioistuimen ennakkoratkaisuksi. Nythän keskustellaan perustuslakivaliokunnasta ja sen päätöksistä, jota kertovat kuinka perustuslain mukaan asioita on tulkittava. Haaviston tapauksessa tehdyt johtopäätökset pätevät jatkossa vastaaviin tapauksiin, joissa ministeri haluaa siirtää eri mieltä olevan virkamiehen pois.
Ilmoita asiaton viesti
Ja harva maallikko näyttää ymmärtävän, että tämä annettu lausunto ei millään tavalla sido jokaista tapausta, jossa ”ministeri haluaa siirtää eri mieltä olevan virkamiehen pois”.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään sido joka tapausta mutta se otetaan huomioon vastaavissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei tietenkään sido joka tapausta mutta se otetaan huomioon vastaavissa.”
Siinä tapauksessa uusissakin vastaavissa tapauksissa todetaan ministerin toimineen lainvastaisesti. Mitä siitä seuraa on eri asia, mikään keissi ei ole yhden suhde yhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmeellistä keskustelua selvästä asiasta. Keissit vaihtuvat mutta perustuslaki on ja pysyy samana. Kunnes eduskunta sitä muuttaa.
Vähän kuten 1+1 =2 joka keissin kohdalla. .Tätä saa täällä tolkuttaa loputtomiin…:))
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä ei ollut perustuslain, vaan hallinto- ja ulkoasianhallintolakien rikkominen.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tuolla ollut oma etu mielessä.
Ajattele mikä kohina olisikaan syntynyt jos hän tällä tavoin olisi onnistunut tuomaan Isis-naiset lapsineen Suomeen.
Mikä lasten etujen puolustaja.
Todella vahva kortti presidenttipelissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen miksi ministeri ei saisi vaihtaa virkamiestä toiseen tehtävään.
Syyte kynnys ei ylittynyt ja hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslakivaliokunta ihmetteli samaa ja totesi ettei tässä tapauksessa olisi saanut. Perustelut löytyvät mietinnöstä
Ilmoita asiaton viesti
Mietinnössä oli näkemys, että virkamiehen siirtymisvelvollisuutta ei saanut käyttää rankaisemiseen, kun ei ollut osoitettu, että rankaisemiseen olisi harkittu lievempiä keinoja. PeV itse asiassa mietinnössään vahvisti, että Tuomisen rankaiseminen oli perusteltua. Keinovalikoimasta olisi pitänyt sen mukaan käyttää harkintaa ja ainakin harkita lievempiä menetelmiä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuolla aikaisemmin hehkutit ettei tämä enää voi toistua, kun se tuomittiin jopa henkilöstäjärjestön taholta.
Ilmoita asiaton viesti
PEV on poliittinen eläin, jolla ei ole mitään tekemistä oikeusvaltioperiaatteen tai oikeusvaltion toteutumusen kanssa.
Haaviston armahdus oli poliittinen – ei oikudellinen oikeusbaltion tuottama päätös.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen niitä persumielisiä, joiden mielestä ammattituomareista koostuva perustuslakituomioistuin olisi sopivampi väline poliitikkojen väliseen nokitteluun. Nimittäin mitä oppineemmat tuomarit, sitä vähemmän jää tilaa persuilulle. Sen huomasi jo tämän PeV: n mietinnön asiantuntijalausunnoista.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkojen väliseen nokitteluun…. heh.
Taaskin tuli Snellmaniltakin persukytky esille vasemmistolaisen poliittisen oikeuskäytännön puolustamiseksi.
No teidän Antti Rinne on varmasti parhain optio lainsäädännön laillisuuden toteuttamuseksi oudossa avoimen demokratian perustuslakivaliokuntapolitiikassa poliitisine päätöksineen.
Käytettyjen autojen jobbarikin on laillisuudessaan luotettavampi, kuin mitä Rinne on.
Ilmoita asiaton viesti
Jos valtioneuvoston omaa ohjeistusta noudatettaisiin niin Rinnekään ei olisi ikinä saanut ministerin salkkua.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessasi on pari asiavirhettä ja muutama hivenen huolestuttava oletus. Isoin asivirhe on se, että näytätä kuvittelevan, että virkamiesten siirtoja tai irtisanomisia ei olisi ennen tehty tai niitä olisi tehty vähemmän. Oikeasti asia on juuri päinvastoin.
Toinen ongelma tulee siitä, että asetat nuhteettomat virkamehet paatuneiden poliitikkojen vastakappaleeksi. Oikeasti virkamiehissä (niin kuin muissakin ihmisissä) on monenlaisia, on pätevää, on vähemmän pätevää, on neutraalia, on politikoivaa ja on demokratiaa kunnioittavia ja sitten näitä tuomisia joiden oma arvomaailma ajaa demokratian ohitse. Tästä seuraa se, etteivät virkamiehet voi olla kritiikin tai edes jyrkempien toimenpiteiden ulkopuolella. Julkinen valta ei voi toimia jos virkamiehille taataan vapaus politikoida vastoin kulloinkin vallassa olevan hallituksen tahtoa.
Yleisellä tasolla se iso kysymys tässä on, että mikä on virkamiesten suhde ja suhtautuminen demokratiaan. Hyväksyvätkö he poliittisen päätöksenteon vai ei. Demokratia näyttää nykyään olevan entistä haavoittuvampi, Trumpin toilailut, Puolan ja Unkarin kehitys mutta tietyltä osalta myös Suomen tapahtumat viittaavat siihen, että demokratiaa pitää suojella, sillä sitä on lopultakin turhan helppo nakertaa. Oma näkemykseni on, että Haavisto-kohussa niin Tuomisen kuin ammattiliiton toiminta oli pieni askel demokratian nakertamisen suuntaan.
Yhtä kaikki, kannaltamme kaikkein tärkein kysymys on, että haluammeko aidosti demokratiaa vai olemmeko valmiita tinkimään siitä jos mielestämme joko se ainoa oikea tai vaihtoehtoisesti se väärä puolue nousee valtaan. Toivon, ettei Suomessa nähdä koskaan senkaltaisia arvottomia demokratian vastaisia näytelmiä joita Trump tahollaan esittää.
Ilmoita asiaton viesti
1. En kuvittele mitään virkamiesten siirtojen määristä. Lainmukaisesti tehdyt siirrot ovat tietysti ok.
2. Älä keksi minulle käsityksiä omasta mielestäsi. Jos virkamies toimii vääriin hänet voidaan asettaa ankaraan virkavastuuseen. Mitä yrität vihjailla?
Vihjailet ällöttävästi virkakunnan toiminnan vaarantavan demokratian. Tahraat tällaisilla vihjailuilla koko oikeusvaltiomme.
Ilmoita asiaton viesti
Sotket sekä termejä että esität taas fantasiaa nuhteettomasta virkakunnasta. Virkakunnassa on aina ollut poliittisesti aktiivisia virkamiehiä jotka ovat yrittäneet (ja välillä onnistuneet) hallitsemaan ministeriä. Toteutuessaan tuo toiminta aina rapauttaa demokratiaa, tässä Haavisto-tapauksessa nostettiin tällaista virkamiestä sankariksi ja uhriksi. Valitettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Keksit minun olevan jotain mieltä virkakunnasta ja sitten kumoat keksimäsi….
Yritä nyt ymmärtää, että vastoin virkamiehen laissa säädettyjä velvollisuuksia toimiva virkamiestä voidaan rangaista ja siirtää pois tehtävistään. Lain mukaan tässä pitää mennä kuten ministerien kohdalla. Samanlaisia ongelmatapauksia on varmaan virkakunnassakin kuin Haavisto.
Huomautan sinullekin, että tässä blogissa ei käsitellä sitä oliko Haavisto tai joku muu syyllinen vai ei.
Nyt kun perustuslakivaliokunta on päätöksensä tehnyt asian pitäisi olla selvillä hitaammallekin.
Se ei tunnu olevan selvää mitä kaikkea mahdollistuu kun Marinin hallitus siunaa lainrikkojan ministerinä jatkon.
Ilmoita asiaton viesti
Miten sen selittäisi kovapäisimmillekin. PLV ei ole oikeusistuin. Se ei ole tuominnut ketään, se on vain antantut lausunnon. Suomessa oikeuden (niiden rikosten) suhteen on syyttömyysoletus. Olet syytön kunnes toisin todistetaan. Eli ilman oikeudenkäyntöä, tai edes ilman syytettä ei toista pitäisi kutsua rikolliseksi tai lainrikkojaksi. Oikeasti siinä mennään kunnianloukkauksen rajalla – ok poliitikon suhteen sekin on vähän korkeammalla kuin meillä maan matosilla. Mutta olennaista on, että Haavistoa ei katsottu tarpeen syyttää, eikä häntä ole tuomittu mistään. Itse veikkaisin, että vaikka tuossa puhuttiin korotetusta syytekynnyksestä, ei syyte olisi menestynyt oikeudessa. Siinä oli sen verran monia heikkouksia, jota oikeusoppineet osoittivat. Ja se saattoi olla yksi peruste siihen miksi syytettä ei edes vakavasti ajettu. Nyt siis vaadit eroa henkilölle rikoksen perusteella ihmiselle jota ei siitä ole tuomittu. Mielenkiintoista, mutta täysin oikeusperiaatteidemme vastaista.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo asiat on jo tässäkin blogikeskustelussa puitu moneen kertaan, et viitsi perehtyä vaan lähdet toistamaan samoja asioita.
Voisit ensi alkuun pohtia tuomita sanan merkityksiä….
Perustuslakivaliokunta kirjoitti Haaviston toimineen lainvastaisesti. Maalaisjärjen mukaan hän on silloin lainrikkoja. Odottelen valiokunnan kanssa kunnianloukkausyytettä😀
Ilmoita asiaton viesti