Suomella oli oma koronarokote 9kk sitten mutta hallitus hylkäsi ja turvautui isoihin lääkefirmoihin.

Suomalaiset huippututkijat olivat kehittäneet 9kk sitten valmiiksi modernin koronarokotteen. Rokotetta ei patentoitu ajatuksena antaa kaikkien kansojen hyödyntää sitä valmistamalla tarvittaessa oma rokote tarpeisiinsa. Suomen hallitus ei kuitenkaan halunnut viedä tätä rokotetta tuotantoon vaan päätti turvautua EU:n ja suuriin globaalisti toimiviin lääkealan jättifirmoihin, joiden kehitystyötä tuettiin ja joilta sitten haluttiin ostaa rokotteet.

https://jacobinmag.com/2021/02/finland-vaccine-covid-patent-ip

Nyt olemme päätyneet tilanteeseen, jossa lääkejättien patentoimia rokotteita voi valmistaa vain patenttien suojaamien businessopimusten mukaan. Näiden tarkoitus on viime kädessä voiton maksimointi ja tuloksena on riittämätön tuotantokapasiteetti.

Yhteiskunnat ovat polvillaan koronaepidemiassa eikä kenelläkään ole edes käsitystä onko tuotantokapasiteetti maailmassa riittävä ja investoidaanko tuotantoon riittävästi? Vastaukset näihin kysymyksiin ovat firmojen liikesalaisuuksia. Tilanne on sietämätön.

Valtion tärkein tehtävä on varmistaa kansalaistensa turvallisuus. Tätä asiaa ei voi jättää yksityisen voitontavoittelun varaan, kuten ei muutakaan yhteiskunnan infrastruktuuria. Poliisi, palokunta ja julkisesti saatavilla olevat terveyspalvelut ja myös rokotevalmistus on oltava osa valtion perustoimintoja.

Kyse on keskeisestä osasta valtion huoltovarmuutta.

Suomen hallitus olisi voinut valita toisin. Se olisi voinut tarttua kehitettyyn suomalaiseen rokotteeseen, testata sen ja käynnistää tuotannon. Laajamittaiset testit olisivat maksaneet vain n 50M€. Koronapandemiasta selviämiseksi Suomi on joutunut ottamaan velkaa jo lähes 20000 M€, johon nähden tarvittavat investoinnit olisivat olleet mitättömiä.

Tuotanto olisi ollut helposti käynnistettävissä. Jos olisi valittu toisin, meillä olisi ehkä jo nyt tai aivan pian oma rokotetuotanto.

https://yle.fi/uutiset/3-11335406

Tilanne on paradoksaalinen: Suomea johtaa sosialidemokraattinen vasemmistohallitus, joka mieluummin turvautui globaaleihin lääkefirmoihin kuin käynnisti oman tuotannon.

Vuonna 2003 SDP:n ja Kepun johdolla (terveysministeri Sinikka Mönkäre ja pääministeri Matti Vanhanen) lopetettiin 100 vuotta kestänyt kansallinen rokotetuotanto ja heittäydyttiin markkinavoimien armoille katastrofaalisin seurauksin. SDP:ssä ja Kepussa vallan ovat ottaneet uudet sukupolvet, jotka ovat hylänneet vasemmiston ja työväenluokan parhaat perinteet sekä alkiolaisuuden.

Edes lääkefirmojen rokotetoimitusten päivittäiset supistukset eivät horjuta hallituksen uskoa monikansallisiin jättifirmoihin.

Vielä 2010 blogissaan Sanna Marin kritisoi voitontavoittelun ohjaavan liikaa lääketeollisuutta ja aiheuttavan lääkepulaa. Mikä muutti Sannan mielen?

https://www.sannamarin.net/blogi/2010/08/10/34342/?page2

 

+39
jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu