Suomen hallitus lopetti rokotteiden valmistuksen 2003 liian kalliina. Oma rokotevalmistus olisi silti nopein tie kattaviin rokotuksiin.

Suomessa tehtiin 100 vuotta rokotteita. THL:n edeltäjä Kansanterveyslaitos lopetti oman rokotetuotantonsa, koska sitä pidettiin liian kalliina. Rokotetuotanto Suomessa lopetettiin vuonna 2003, jolloin sosiaali- ja terveysministerinä oli Sinikka Mönkäre (sd.).

https://yle.fi/uutiset/3-11335406

Vaikka pandemiasta varoitettiin, raha ratkaisi ja tehtiin kohtalokas virhe, joka nyt maksaa ihmishenkiä puutteellisen huoltovarmuuden tähden.

THL sai vihdoin myönnettyä, että kansan rokottaminen tulee kestämään loppuvuoteen, ellei kauemminkin. Rokotteista on syntynyt taistelu, joten on mahdoton sanoa milloin Suomi saa riittävästi rokotteita.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007720897.html

Suomi voisi kuitenkin valmistaa nopeastikin oman rokotteen. Professori Kalle Sakselan ryhmä yhteistyössä muiden suomalaisten huippututkijoiden kanssa on kehitellyt innovatiivisen rokotteen tehokkaana nenäsumutteena. Ongelmana on ollut rahoituksen puute. Yllä olevan uutisen jälkeen rahoitusta on tullut Suomen akatemialta. Kehitystyö on nyt etenemässä vaiheeseen, jossa rokote olisi testattava kymmenillä tuhansilla ihmisillä ns. faasi 3 testauksessa ennen kaupallistamista.

Faasi 3 testaus maksaisi muutaman kymmenen miljoonaa euroa, jota tutkijoilla ei ole. Jos riittävä rahoitus järjestyisi nyt, voisi arvioida rokotteen olevan valmis loppuvuodesta. Hallitus voisi rahoittaa hankkeen, vaikka tähän asti hyödyttömän Vake Oy:n rahoilla. Tai millä rahoilla vain sillä pandemian jatkuminen maksaa kansantaloudelle paljon enemmän. Tämä olisi nopein ja varmin tie rokotteiden osalta huoltovarmuuteen lähivuosina.

Pääministeri Sanna Marin: Ryhdistäytykää ja polkaiskaa rokotekehitys vauhtiin.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007657738.html

+3
jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu