Suuryritysten ja Business Finlandin Innovaatioteatteri

Business Finland lainojen maksuun tuli katkos, joka pelästytti monia. Viraston suuyrityksestä rekrytoitu pääjohtaja vakuuttaa viraston osaavan budjetoinnin mutta vihjaa, että syynä on melkein kolme vuotta sitten aloitettu muutosprosessi ja kaksi vuotta sitten tehty organisaatiomuutos.  Tekesin ja Finpron yhdistymisen jälkeen toiminta ei hänen mukaan vieläkään toimi kunnolla. https://www.talouselama.fi/uutiset/tauko-yritysten-lainojen-maksussa-pelastytti-tuore-toimitusjohtaja-nina-kopola-business-finland-kipuilee-viela-yhdistymisen-jaljilta/fd66493e-138e-46a6-8606-463b7ee192f7

Olisiko jo johtopäätösten aika? Yhdistyminen oli virhe, joka pitäisi pikaisesti perua, jos Suomi haluaa globaalilla tasolla edelläkävijäksi innovaatioissa kuten se oli Tekesin aikana. Maaksi, jonne tullaan opiskelemaan kuinka temppu tehdään.

Globaali toimintaympäristö on niin nopeatempoinen, ettei millään maalla pitäisi olla varaa ylläpitää vuosikausia organisaatiota, jossa kolme vuotta yritetään saada syntymään ” yhteinen Business Finland -kulttuuri” kuten pääjohtaja Kopola sanoo. Tätä ei synny koska yhteen laitettujen organisaatioiden tavoitteet ovat tyystin erilaiset: Tiivistettynä Tekesin tehtävä oli edistää elinkeinoelämän luovaa tuhoa ja Finpron palvella parhaansa mukaan vientiyrityksiä. Finpron ja Tekesin yhteistyötä tarvitaan harkitusti mutta näiden pakottaminen samaan matriisiorganisaatioon uhkaa hävittää fokuksen ehkä molemmilta mutta ennen kaikkea Tekesin tehtävältä.

Piilaaksossa ja Stanfordin yliopistossa vaikuttava Steve Blank on kuvannut tilannetta osuvasti Harvard Business Reviewin jutussa Why Companies and Government Do “Innovation Theater” Instead of Actual Innovation? https://steveblank.com/2019/10/15/between-a-rock-and-a-hard-place-organizational-and-innovation-theater/

Yrittäessään ratkaista toimintaympäristönsä innovaatio- ongelmia yksitellen ne epäonnistuvat elleivät ymmärrä vaikeuksiensa kokonaisuutta ja juurisyitä. Hakiessaan tehokkuutta suuret organisaatiot kehittävät budjetointi-, asiakkuus-, johtamis- ja muista prosesseja, jotka ovat tarpeen, kun tehdään työtä, jossa ongelma ja ratkaisu on tunnettu (Finpro) mutta niihin keskittyminen on tuhoisaa, kun kyse on ideoiden ja innovaatioiden kehittämisestä, joissa ongelmat ja ratkaisut ovat tuntemattomia. Prosessiasiantuntijat kuitenkin yleensä päätyvät johtotehtäviin, kun ideoijat ja innovaatiohenkilöt alistetaan raportoimaan heille. Lopputuloksena prosessit kukoistavat ja ideat innovoinnissa kuihtuvat.
Julkisenkin organisaation ongelmia ratkomaan palkataan sitten konsultteja, jotka ratkaisuna kehittävät matriisiorganisaation, jolloin kukaan ei enää tiedä mitä tehdä ja kuka on vastuussa. Business Finlandin luotua organisaatiohäkkyrää on nyt pari vuotta ihmetelty. Blankin mukaan tuloksena on organisaatioteatteri.

Selvitäkseen ympäristön paineesta epäonnistuneet matriisiorganisaatiot ottavat käyttöön kaikki muodinmukaiset innovaatioaktiviteetit kuten hackathonit, muotoiluajattelun, innovaatioworkshopit jne., jotka harvoin tuottavat varsinaisia tuloksia näissä matriiseissa. Syntyy innovaatioteatteri.

Lopulta organisaatiot ottavat käyttöön prosessimittareita, joilla toimintaa ohjataan. Julkinen toimija kuten Business Finland mittaa esim. rahoituspäätösten ja asiakaskontaktien määrä. Kaikki on hyvin, kun näitä on paljon (vrt. lainojen loppuminen). Mitataan myös rahoitettujen yritysten liikevaihdon kehitystä. Innovaatiorahoitus voi tähän vaikuttaa mutta niin moni muukin seikka kuten talouden korkeasuhdanne tai matalasuhdanne. Näitä tutkimalla syntyy byrokratisoiva prosessiteatteri, jossa katse on väärässä paikassa.

Parhaillaan eletään julkisen innovaatiopolitiikan kohtalonpäiviä. Saadaanko mitään tekemätön Sipilän Vake Oy lakkautettua ja koko ajan juoksevat kustannukset katkaistua? Vuosien ihmettelyn jälkeen Vakelle ei ole innovaatiokentästä löytynyt järkevää tehtävää, jota joku ei jo hoitaisi.

Voisiko valtio keskittyä oleelliseen ja purkaa Business Finland matriisin ja perustaa modernin uuden valtion innovaatiotoimijan ja siirtää vientikonsultoinnin yksityiseltä sektorilta ostettavaksi palveluksi? Johtoon voisi toivoa innovaatioasiantuntemusta.

 

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu