Syyllistyykö pääministeri Marin lahjusrikokseen ottaessaan vastaan vaatelahjoja?

Julkisuudessa on avoimesti kerrottu pääministeri Marinin ottavan vastaan lahjoja, joita hänelle lähetetään. Esimerkiksi tässä:

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006607255.html

Tässä toisessa jutussa muotilehti Voguen kuvauksissa Marin esiintyi Tamperelaisen Uhanan vaatteissa.

https://www.marmai.fi/uutiset/uhana-designin-mekko-sanna-marinin-paalla-voguessa-lisasi-kiinnostusta-ulkomaisten-kavijoiden-maara-verkkokaupassa-tuplaantui/a70dd21a-7767-4e44-94a0-9a6f1dc92653

Jutussa ei mainita ostiko Marin vaatteet vai saiko hän ne lahjaksi. Sen sijaan Suomen Kuvalehden jutussa kerrotaan asiasta enemmän: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kaiken-taman-kriisin-keskella-joidenkin-huomio-kiinnittyy-paaministeri-lisasi-mekon-myyntia-500-prosentilla/?show_modal=modal-login&shared=1126742-8e260a97-4

Koska juttu saattaa olla maksumuurin takana siteeraan siitä avainkohdan:

Tamperelaisen Uhanan perustajat Mirja Vanttaja ja Hanna Virkamäki eivät ole tarjonneet yhdellekään ministerille vaatteita, eikä ole Marimekkokaan. Vanttaja ja Virkamäki kyllä muistavat Marinin käyneen ostoksilla Helsingin-liikkeessä. Li Andersson on joskus ostanut korvakorut designmarkkinoilta Turusta. He ovat bongailleet mallistoaan ministerien lisäksi vihreiden Emma Karilta ja Iris Suomelalta.

Voguen kuvauksiin Uhanan pr-toimisto toimitti lehden stylistin sähköpostilla pyytämät seitsemän vaatetta lainaan, mutta pääministerin kanssa kukaan ei ollut tekemisissä.” 

Uhanan edustajat kertovat siis Voguen pyytäneen heiltä vaatteita, seitsemän kappaletta. Avoimeksi jää mistä Vogue osasi pyytää vaatteita Tampereelta? Oliko Marin ohjeistanut lehteä?

Miksi tämä asia on tärkeä?

Wikisanakirja määrittelee lahjuksen:

Lahjus: Esimerkiksi.. raha tai jokin muu hyötyä tuottava asia, jota käytetään lahjonnassa kun yritetään vaikuttaa erityisesti poliittisiin päättäjiin omien etujen ajamiseksi

Lahjuksen ottaminen on rangaistavaksi säädetty teko.

https://www.minilex.fi/a/rikoslaki-lahjuksen-ottaminen

Muutama oleellinen summaus minilexistä:

-lahjuksen ottamista koskeva sääntely koskee virkamiestä, julkista luottamustehtävää hoitavaa henkilöä, julkista valtaa käyttävää henkilöä sekä julkisyhteisön työntekijää ja ulkomaista virkamiestä.

-Lahjuksen ottamiseen syyllistyy, jos pyytää, tekee aloitteen tai vastaanottaa lahjan tai edun taikka hyväksyy edun käyttämällä sitä.

-Lahjuksen ottamisen rangaistavuus ei edellytä lahjuksen ottaneen virkamiehen tai julkisyhteisön työntekijän menettelevän tehtävässään virheellisesti lahjuksen vuoksi, esimerkiksi tekemällä väärän päätöksen lahjanantajan hyväksi. Riittävää on, että lahjominen liittyy lahjottavan toimintamahdollisuuksiin palvelussuhteessaan. Lahjan ottaminen on rangaistavaa, jos sen saaminen perustuu siihen, että asianomaisella virkamiehellä on mahdollisuus virkatehtävissään vaikuttaa antajaa koskeviin ratkaisuihin.

Edun arvolla tai laadulla ei ole ratkaisevaa merkitystä sen oikeudetonta luonnetta arvioitaessa. Ratkaisevaa on, että etuus sellainen, että sen voidaan katsoa olevan omiaan vaikuttamaan virkamiehen toimintaan.

Voi kysyä mikä vaikutus lahjoilla on vaikka siihen millaisia yritystukia, kenelle ja millä ehdoilla jaetaan?

Nyt kun muutama firma on saanut etua kilpailijoihinsa nähden Marinin toiminnan vuoksi, voi vain arvailla kuinka paljon muut yritykset ovat innostuneet lähettämään lahjojaan / lahjuksiaan ministereille toivossa, että nämä voisivat vaikuttaa firmojen menestykseen.

Tällainen valikoitu vain joidenkin auttaminen on lisäksi epäreilua ja epäeettistä muita toimijoita kohtaan, koska jää hämäräksi miksi juuri nämä saivat etua?

Helposti tässä leikissä joutuu yhä suurempaan ja suurempaan kiitollisuudenvelkaan. Tässä vaaditaan pääministeriltä kiitosta pyytämättä saadusta lahjasta: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c3008d1e-d204-44ba-b205-c41eba663b74

Tämä on omiaan edistämään korruption leviämistä osaksi valtion toimintaa. Lahjojen pyytäminen leviää helposti poliittiseen systeemiin ja virkakuntaan, jos ylin johto näyttää sen olevan hyväksyttyä. Tässä vihreä poliitikko pyysi pyörää ”edistääkseen” hyvää asiaa.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5368afe3-edc1-4d53-ab31-b1c36e5301f6

Kohun noustua hän maksoi pyörän kuten Kulmuni koulutuksensa. Marin tiettävästi ei.

Minun pääministerini palauttaisi tällaiset lahjat/lahjukset eikä käyttäisi kallisarvoista aikaa pyytämättä lähetettyjen lahjojen kiittelyyn.

Lainoppineiden kommentit olisivat tervetulleita. Onko kyse rikoksesta vai vain epäeettisestä toiminnasta?

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu