Tartuntatautilakia rikotaan Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Helsinki-Vantaan lentokentällä on selvästi laiminlyöty tartuntalain mukainen vaatimus viranomaisille ryhtyä tiukkoihin koronan torjuntatoimiin. Toiminta on leväperäistä ja sattumanvaraista. Uutisointi kertoo, että saapuvia matkustajia on tuhansia mutta vain hyvin pieni osa testataan. Karanteeneja ei määrätä.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006613714.html

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/asiantuntijan-karu-korona-arvio-%E2%80%9Dkorkean-riskin-henkil%C3%B6t-j%C3%A4%C3%A4v%C3%A4t-testausjonoon-v%C3%A4h%C3%A4riskisten-henkil%C3%B6iden-viedess%C3%A4-testausresurssit%E2%80%9D/ar-BB18h9Rw?li=BBr5KbI

Tartuntatautilain 6§ toteaa:

..valtion viranomaisten ja asiantuntijalaitosten sekä kuntien ja kuntayhtymien on järjestelmällisesti torjuttava tartuntatauteja sekä varauduttava terveydenhuollon häiriötilanteisiin. Niiden on ryhdyttävä välittömiin toimiin saatuaan tiedon torjuntatoimia edellyttävän tartuntataudin esiintymisestä tai sellaisen vaarasta toimialueellaan.

Toiminta lentoasemalla ei ole selvästikään järjestelmällistä eikä ole ryhdytty välittömiin toimiin, vaikka on tieto taudin leviämisen vaarasta.

Kuten HS:n jutussa todetaan aluehallintovirasto voisi antaa luvan pakkotesteihin, lääkäriä ei välttämättä tarvita. Tartuntalain 71§ toteaa:

”Jos pikaiset toimenpiteet ovat tarpeen yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi, sosiaali- ja terveysministeriö sekä aluehallintovirasto ja kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin toimialueellaan voivat tehdä niitä koskevat välttämättömät 60, 61 ja 63 §:n mukaiset päätökset virkasuhteisen kunnan tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaavan lääkärin sijasta.”

Lisäksi voidaan päättää, että terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista.

Tartuntalain 16§ toteaa:

”Aluehallintovirasto voi päättää, että 14 ja 15 §:n mukaiseen terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä.”

Miksi sitten lentokentällä ei lakia noudateta? HS:n jutussa vastuulliset selittelevät kestämättömästi

Yksilö päättää itse suostumisestaan lääketieteellisiin toimenpiteisiin”, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floréen.” ”Vantaan tartuntatautilääkärit ovat pidättäytyneet siitä, sillä karanteenin perusteet pitäisi saada selville matkustajien yksilöllisillä haastatteluilla. Siihen eivät kaupungin resurssit riitä”, Mikko Floréen. ”Nykyinen tartuntatautilaki mahdollistaisi pakkotestit, mutta ainoastaan erityistapauksissa. Testauksen tarve pitäisi perustella hyvin, ja sen tulisi pohjautua yksilölliseen arvioon.” 

Näyttää siltä, että Floreen ei ole lukenut tartuntalain pykäliä 16 ja 71. Siellä ei puhuta mitään yksilöllisyydestä.

”Testaamisesta voi myös tulla näennäistä turvallisuudentunnetta”, Floréen painottaa.

Kaiken huipuksi Floreen kiistää testauksen hyödyn vähättelemällä.

Koska kyse on kansalaisten hengestä ja terveydestä, ei tällainen politikointi ja väärän tiedon levittäminen ole hyväksyttävää. Toiminta pitäisi saada lainmukaiseksi. Turussa noudatetaan paremmin lakia.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tiukka-linja-pohjois-makedoniasta-saapuvat-matkustajat-maarataan-karanteeniin-jos-he-eivat-suostu-koronatestiin-turun-lentokentalla/7890962#gs.dvrlpu

Lisäys: Onhan tämä hirmuista!

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006613673.html

 

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu