Tässä hallituksen uudet periaatteet ja kilpailukykytekijät investointien hankkimiseksi.

EU-tukipakettia ovat hallitus ja sitä lähellä olevat ekonomistitkin puolustaneet sillä, että vaikka paketti aiheuttaa vakavia ongelmia rapauttaessaan kansalaisten uskoa EU:n legitimiteettiin ja uhkaa jopa kansallisvaltion itsenäisyyttä eikä rahankäytön vaikuttavuudesta ole takeita, jotain on ollut kriisin keskellä syytä päättää. Toimettomaksi ei sovi jäädä.

Tähän strategiaan kuuluu myös vankkumaton usko, muutenhan mitään ei saada aikaiseksi. Tytti Tuppurainen on selvästi todennut, että mitään ongelmia ei ole, koska EU on niin todennut. Todisteena hän esitti, ettei EU ja sen päämiehet voi erehtyä.

Tämä uudentyyppinen ajattelu korostaa aktiivisuutta ja voi tuntua ensi alkuun yksittäiseltä heitolta, jota se ei ole. Pääministeri Sanna Marin sovelsi myös tätä ajattelua Kaipolan tapauksesta käydyssä keskustelussa. Marin päätti houkutella investointeja Suomeen 6 tunnin työajalla. Kun kaikki eivät ymmärtäneet tätä, Marin  selvensi, että kyse ei ole tämän hetken asiasta, vaan siitä kuinka houkutellaan investointeja pitkällä tähtäimellä, ehkä 20-30 vuoden tähtäimellä. Tehdasinvestoinnitkin arvioidaan tällaista aikaa vasten. Tässäkin pätee se periaate, että vaikka takuita vaikuttavuudesta ei ole, jotain on syytä kuitenkin tehdä, toimettomaksi ei voi jäädä.

Koska uusien periaatteiden mukaan pääministeri ei voi erehtyä, on syytä lanseerata tämä kilpailuvaltti tehokkaasti kansainväliseen viestintään.

Meillä on myös toinen kilpailuvaltti, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle: Jos yritysjohdolle on vaikeaa hahmottaa mitkä toimet ovat yritykselle kannattavia, niin pääministeriä voi konsultoida. Kaipolankin kohdalla hän tiesi sen olevan kannattava tehdas yritykselle, vaikka tehdaskohtaisia kannattavuuslaskelmia ei ole julkaistu. Pääministeri lienee oikeassa, koska hän uskoo eikä pääministeri tapaa olla väärässä. Tätäkin valttia on syytä korostaa viestinnässä.

 

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu