Uutispommi: Hallitus perustelee esityksessään EU-tukipakettia EU:n hajoamisella. Asiantuntijalausunnot vaikutuksista pyyhitty pois.

Hallituksen esitys eduskunnalle EU-tukipaketista on murheellista luettavaa. Murheellista siinä mielessä, että moni on kuvitellut edes Suomen hallituksen noudattavan päätöksenteossa faktoja. Eduskunnalle on annettu esitys valtavien rahasummien käytöstä, joiden perustelut ovat, siltä osin kuin niitä yleensä on, surkeita.

Nyt olisi töitä median faktantarkistusryhmille, jotka ovat ahkeroineet innokkaasti eräiden muiden asioiden yhteydessä.

Hallituksen surkea perustelu kiteytyy esityksen luvussa 3 olevassa tekstissä:

”Todennäköisesti taloudelliset seuraukset olisivat jäsenvaltioille vakavammat, jos elpymisväline jätettäisiin toteuttamatta. Elpymisväline tulee nähdä myös jäsenvaltioiden välisenä solidaarisuuden ilmaisuna, jonka toteuttamatta jättäminen haastaisi unionin yhtenäisyyden ja jopa koko olemassaolon.”

Ensimmäistä lausetta hallitus ei pysty perustelemaan. Se vain arvelee ja sekin todennäköisesti…

Toisessa lauseessa tulee varsinainen uutisankka: Elpymisrahat on pakko hyväksyä, koska muuten EU hajoaisi!! Tälle väitteelle ei ole mitään perusteluja. Varmasti EU joutuisi pohtimaan muita tehokkaampia toimintatapoja ja tämä ehkä johtaisi tehokkaamman organisaation kehittämiseen. Nykyiselläänhän EU ei pysty hoitamaan edes rokotteiden ostamista tehokkaasti. Seuraukset olisivat jopa positiiviset Suomen kannalta.

Myöhemmin tekstissä asiasta kerrotaan:

”Elpymisvälineen avulla on todennäköisesti ajateltu tavoiteltavan uutta yhteishenkeä unionin jäsenvaltioiden kesken vaikean ajanjakson jälkeen, johon on kuulunut useita haasteita pakolaiskriisistä Britannian EU-eroon. Lisäksi välineestä saatava rahoitus onnistuessaan uudistaisi myös talouksien rakenteita ja parantaisi EU:n asemaa globaalissa kilpailussa. Vaihtoehtona voisi siten olla unionin yhteenkuuluvuuden väheneminen ja jopa hitaasti tapahtuva unionin hajoaminen. Toisin sanoen vaihtoehdot elpymisrahoitukselle saattavat olla huonommat ja tulla jopa lopulta kalliimmaksi jäsenvaltioille.”

Mitään faktoja ei pystytä esittämään tämän tueksi. Hallitus pyysi lausuntoja asiantuntijoilta, joista se ei mainitse esityksessä. Tässä linkissä asiantuntijat kumoavat hallituksen perustelut: 

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007760621.html

Hallituksen esitys:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_260+2020.aspx

+36
jukkakleppalahti
Sitoutumaton Kerava

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu