Vielä eilen Sanna Marin antoi väärää tietoa maskeista: …”maskithan eivät suojaa käyttäjäänsä”

MTV:n uutisekstra haastattelussa eilen Sanna Marin yritti selitellä kummallista toimintaa maskeihin liittyen. Haastattelussa puhuttiin sekavasti kangasmaskeista ja kirurgisen tason maskeista mutta ei sanallakaan mainittu varsinaisia hengityssuojaimia.

Kun toimittaja kysyi (oheisella klipillä n 3min eteenpäin) yleisemmin hallituksen maskeja väheksyvästä linjasta, Sanna Marin totesi selkeästi, että  maskit eivät suojaa käyttäjäänsä.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sanna-marin-puolustautuu-mtv-n-uutisextrassa-hallitus-ei-ole-johtanut-suomalaisia-harhaan-maskiasioissa-nain-paaministeri-kommentoi-krista-kiurun-asemaa/7948636#gs.hupjrl

Maskit ovat laajalti käytössä esim. sairaanhoidossa, kun hoitohenkilökunnan on suojauduttava tarttuvilta taudeilta. Nyt maskien käyttöä suositellaan jo Suomessakin koronalta suojautumiseen. Tieteellinen näyttö on selkeä maskien käyttäjää suojaavalta vaikutukselta. Itse olen jo muutamaan otteeseen kirjoittanut asiasta, joten totean vain:

-Maskien suojausteho vaihtelee sen mukaan millainen maski on kyseessä. Kangasmaskien suojausteho on heikoin, kirurgisten maskien jo hyvä ja FFP2  ja  FFP3 tason erinomainen.

– Kangasmaski on mahdollista jopa itse valmistaa myös itse siten, että suojausteho on kohtuullinen. Oleellista on valita hyvin suodattava materiaali ja käyttää siihen vaikka 3 kerrosta. Eri materiaalien suodatustehosta löytyy netistä tietoa. Jos teet maskin huonosta materiaalista niin suojausteho on huono mutta sitä on.

Jäljelle jää kysymys mihin Sanna Marin pyrkii väärän tiedon levittämisellä? Onko kyse vain uhmasta, tietämättömyydestä ja kehnoista avustajista vai jostain muusta?

Joka tapauksessa tällaisen seuraukset ovat vakavat. Väärän tiedon levittämisen sijasta vastuulliset päättäjät olisivat jo keväällä maskipulassa julkistaneet ohjeen, kuinka itse kukin voi tehdä kohtuullisen hyvän maskin, jos kaupoista ei löydy.

Keväällä oli jossain määrin ymmärrettävää, että päättäjillä ei ollut riittävästi tietoa maskeista.

Nyt tietämättömyys on anteeksiantamatonta.

 

jukkakleppalahti

TkT, Innovaatioasiantuntija ja tutkija. Opi perusasiat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu