Esi-kolumbiaaniset amerikanmatkaajat

Ihan vaan lukuratoksi tutustutan yleisökunnan ns. esi-kolumbiaanisiin amerikanyhteyksiin, eli niihin jotka piipahtivat amerikan puolella jo kauan ennen kolmubusta. Luonnollisesti tämä kirjoitus on vain tiivistelmä ja tyytyy esittelemään asioita pintapuolisesti. Tiedossa on kuitenkin taas sitä pahaa arkeologiaa.

Kuten tiedämme, amerikka asutettiin n. 12 000 vuotta sitten Beringinsalmen kautta ja sitten yhteys katkesi muuhun ihmiskuntaan. Tämäkään ei ole selvää. Monet tutkijat ovat löytäneet evidenssiä myös ns. pre-clovis -kulttuureista, eli ihminen olisi ollut Amerikassa paljon kauemmin. Jälkiä on löydetty niin 18 000 vuoden takaa, sitten 22 000 vuoden takaa, lopulta 33 000 vuoden takaa ja viimein jo viimeisen 50 000 vuoden takaa. Mistä syntyikin sitten oppineiden keskuudessa likemmäs 30 vuotta kestänyt sota, joka luonteeltaan oli harvinaisen verinen ja jossa ei kaihdettu henkilökohtaisuuksia. Vallitsevan näkemyksen edustajista puhuttiin ”clovis-poliiseina” ja tätä nykyä on syntynyt nahkapäätös että ihminen olisi ollut 6000 vuotta aiemmin Amerikassa kuin mitä Beringinsalmi -teoria edellyttää. Huonokin rauha on parempi kuin hyvä sota.

Amerikan löytöretkeily sen sijaan on laaja käsite. Olemme jo kuulleetkin että kiinalaiset kävivät siellä ja vahva todistusaineisto puhuu myös polynesilaisten puolesta. Oman lusikkansa soppaan panevat myös intialaiset ja japanilaiset, viimeiset lähinnä kasvitieteellisin todistein.

Antiikin ajan välimeren kulttuurien on myös arveltu käyneen amerikassa ja olleen kulttuurisesti merkittävin koska esim atseekkien pyramidit ovat kopioluonteisia baabelilaisten zikkurat -pyramidien kanssa. Tunnetaan myös egyptiläinen `kokaiini-muumio´ josta kokakasvin lisäksi löytyi myös viitteitä nikotiinista. Sen lisäksi sekä egyptiläiset että atseekit palvoivat kissoja, muumioivat kuolleensa ja pitivät aurinkoa jumalanaan. Mikä mielenkiintoista, amerikoista on löytynyt myös kivitauluja joihin on raapusteltu tekstejä sekä libyalaisin että puunilaisin tekstein. Eräs sellainen löytyi Ecuadorista ja on ajoitettu 300 eaa. Lisäksi tunnetaan kivitaulu argentiinalaisesta luolasta ja tietenkin ns. Bournen kivi jonka aitoudesta käydään edelleen vääntöä. Näiden lisäksi kivitauluja on ilmaantunut Chilestä, Oklahomasta ja Pennsylvaniasta. Mielenkiintoinen evidenssi on kirja nimeltään Manuel Hieroglyphe jonka Abbe Maillard julkaisi 1783 ja jossa esiteltiin micmac -intiaanien kuvakieli. Vasta kun Chompollion sai avattua egyptiläiset hieroglyfit, ymmärrettiin että intiaanien kuvakieli oli tyystin identtinen hieroglyfien kanssa. Hieroglyfit olisi kuka tahansa kyennyt avaamaan tämän kirjan avulla.

Oma lukunsa ovat ne roomalaiset amforat jotka löytyivät Brasiliasta ja johon ilmeisesti kuuluu olennaisesti myös se kuulu roomalainen kaleeri. Samaan kaliberiin kuuluvat myös Meksikosta löytyneet koru ja siihen kuuluva roomalainen nipistin jolla on pidetty toogaa paikallaan. Myös Indianasta löytyi 1963 roomalaisia kolikoita eikä hajuakaan miten ne ovat sinne päätyneet. Paitsi että jo kreikkalaisilta filosofeilta löytyy Amerikasta mainintoja, roomalainen filosofi Cicero mainitsi Atlantin toisella puolen olevan maan jonka rinnalla Eurooppa on vain pikkusaari. Saman mainitsee Horace ja Seneca viittaa tähän medusassa mainitsemalla että tämän myötä Thule ei ole enää kaukaisin maa.

Oman tarinansa muodostaa myytti kelttimunkeista jotka purjehtivat nahkaveneillään Amerikoissa jo 500-luvulla. Papisto joka eksiytyi Meksikoon 1500-luvulla sai kuulla kummallista kansantarinaa myyttisestä Quetzacoatlista, joka saapui veneellään mereltä, oli parrakas, ja pukeutunut yksinkertaiseen asuun jota koristi risti. Yhtenä päivänä tämä sitten hyppäsi veneeseensä ja purjehti kohti itää palaamatta. Teorian mukaan tämä olisi ollut irlantilainen munkki Brendanus jonka tiedetään purjehtineen länteen vuoden 594 tietämillä. Samaisesta syystä 600-luvun puolella paavi Gregorius Suuri sai syyn mainita että lännessä sijaitsee suuri ja tuntematon maanosa.

Sitten eksyivät Amerikkaan viikingit, joka onkin tunnstettu asia.

Mielenkiintoisen huomion saavat myös Manda-intiaanit jotka löydettiin 1700-luvulla ensimmäisten valkoihoisten löytöretkeilijöiden taholta. He omasivat eurooppalaisten vaalean ihon ja kasvonpiirteet. On arveltu että he olisivat olleet Walesin silloisen prinssi Madocin luoma siirtokunta joskus 1100-luvulla. Hän ilmeisesti rantautui 120 miehensä kanssa Alabamaan vuoden 1170 tietämillä, jonne jätti valtaosan miehistään ja palasi muutaman vuoden päästä naisten ja lasten kera jättäen nämäkin, mutta sitten yhteys katkesi lopullisesti. Koko heimo sittemmin tuhoutui 1873 isorokkoepidemiaan.

Hivenen aiemmin arabialaiset merenkävijät olivat käyneet Amerikassa. Ensimmäisen kerran jo 889 ja toisen kerran helmikuussa 999. Matka tosin saattoi tapahtua vain Karibialle mutta kirjalliset lähteet ovat molemmista olemassa. Al-Idrisi mainitsi myöhemmin lännessä olevasta Sahelinin saaresta jossa oli seitsemän kaupunkia jotka tuhoutuivat keskinäisissä sodissa. Tästä lienee alkanut myytti Cibolasta jota espanjalaisritarit sittemmin etsivät hanakasti.

Skotlantilainen ylimys Henty Sinclair purjehti laivastonsa kera kauas länteen ja olisi saapunut Nova Scotiaan 2.6. 1398. Tieto tulee mukanolleelta Niccolo Zenolta jonka matkakertomus julkaistiin Venetsiassa 1558 mutta kartta jonka hän piirsi NewFoundlandista mahdollisesti jo 1400 -luvun alussa.

Sinclair lähetti osan laivoistaan kotiin ja myös Zeno palasi kotiin kertomuksen kanssa josta on tunnistettu niin NewFoundLand kuin Nova Scotia. Ilmeisemmin parin seuraavan vuoden aikana Sinclair purjehti Amerikan rannikkoa alas. Hänen käsialakseen on väitetty mm. New Port Toweria, kivilinnoitusta joka virallisesti on 1600-luvun mylly, mutta joka arkkitehruuriltaan on 1300-luvun tyyliä ja on piirretty karttaan jo 1500-luvun puolella. Sinclairin tekemäksi on sanottu myös Westford knight, eli kiveen uurrettu ristiritari. Sen läheltä tunnetaan myös ns. Boatstone johon on uurrettu keskiaikainen laiva. Palattuaan lopulta kotiin hän koristeli Rosslynin kappelin kivisillä maissintähkillä jossa ne ovat edelleen nähtävissä.

Joten miksi Kolumbus? Varsinkin kun on kiistatonta että Karibian alueen karttoja liikkui jo satakunta vuotta ennen koko Kolumbuksen retkeäkään? Puuttumatta miten arvoituksellinen hahmo Columbus on historiantutkijoille ollut, tarjoaa mielenkiintoisemman selityksen vanha natsienmetsästäjä Simon Wissenthal. Kolumbus oli juutalainen. Juutalaiset alkoivat muodostua ongelmaksi silloiselle Espanjan kuninkaalle joka lopulta julkisti ediktin, että kaikkien juutalaisten on poistuttava maasta 3.8. 1492. Samana aamuna Kolumbus nosti ankkurin.

Juridisesti kuka tahansa amerikan löytäjä saattoi vaatia sitä omakseen. Onnekkaita yrittäjiä oli liikuskellut hovin liepeillä jo ennen Kolumbusta, ja kaikki oli kaatunut siihen samaan – rahaan. Löytäjät olivat rahattomia meripummeja ja heidän olisi pitänyt ostaa kuninkaalta kuvernöörin oikeudet. Kuningas ei halunnut antaa moista oikeutta suosiolla muutenkaan sillä hänen silmissään ne olivat pikkukolikoita ja huhut tiesivät Karibialla olevan Cibolan seitsemän kultaista kaupunkia ja jopa myyttiset kuningas Salomonin kaivokset. Kolumbukselle annettiin kuvernöörin oikeudet tuosta vaan, eikä maksustakaan niin väliä. Kun Kolumbus oli virallisesti Amerikan omistaja huomattiin yllättäen että kas kas…Kolumbushan on juutalainen, ja juutalaiset eivät saa omistaa mitään. Muitta mutkitta Amerikka siirtyi Espanjan kuninkaan omaisuudeksi ja tyhjätaskuinen Kolumbus potkittiin matkoihinsa. Tämä on yksi versio tapahtuneesta.

Ps. Mielenkiintoista olisi tähän loppuun myös kysyä tehtiinkö matkoja vain yhteen suuntaan? Onhan Kanariansaartenkin pikkupyramideja ihmtelty miten ne niin muistuttavatkaan Atseekkien vastaavia. Löytyy myös varsin erikoinen kuvaus Madagasgarilta jossa sanottiin siellä asustavan parrattoman kansan joka iho oli punainen tai ainakin punerva ja jotka puhuivat tyystin tuntematonta kieltä.

JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu