Ikimetsän tarina
Minä en katsonut dokkaria suomalaiset ikimetsät, mutta eihän se huono voi olla jos kerran sellukeisarit ottivat siitä niin herneen nenäänsä. Toivottavasti kiukkupalautteen takana on omatunnonpistos joka tuikkaisi kuin kuuma neula.
Kun suomalaiselta kysyy tärkeimpiä asioitaan, yleensä vastataan luonto. Suomalainen näkee mielellään itsensä osana luontoa ja luonnonkulkua kuin seestynyt intiaani ikään. Aivan kuin olisimme esi-isistämme asti eläneet symbioosissa ympäristömme kanssa, sitä kunnioittaen ja vaalien. Katsaus lähihistoriaan ei kyllä tue moista mielikuvaa.
1800-luku jää mieleen lähinnä luonnon tietoisena tuhoamisena. Venäjän Tsaarikin alkoi ihmetellä tätä valtakuntaansa liitettyä kansaa jolla on hillitön vimma polttaa metsänsä ja tuhota sen kaikki nisäkäslajit sukupuuttoon. Luonnonsuojelulaki olikin pakko säätää ennen kuin tämä outo kansa ehtii luomaan itselleen autiomaan ympärilleen. Paljon ei tässä aikakaudessa kehumista ole. Sen ikävin muisto taitaa olla se, että asenne kulkeutui isältä pojalle ja edelleenkin tapaa tätä hyötyfilosofian mukaista ajattelua, jossa metsäneläimet luokitellaan joko haitta- tai tuhoeläimiin ja vain pitkälle jalostettu `tieteellisesti kehitetty´ puupelto on sitä ainoaa oikeaa metsää ja kaikki muu resurssien tuhlausta.
Loppujen lopuksi tasapaino metsähakkuissa palasi kun pientilalliset asutettiin sotien jälkeen pitkin maakuntia. Entiset yhteismetsät ja valtiometsät, joita sai kaataa mielinmäärin isojenkin tukkityömaiden voimalla, alkoivat yksityistyä. Ja senhän me tiedämme että omistaminen muuttaa hiekankin kullaksi. Metsälle syntyi rahallinen arvo, ja jokainen sen tukkipuu hinnoiteltiin. Isännät pitivät tarkan vaarin että heidän maillaan ei ammuta edes oravaa ilman lupaa. Voi sanoa että evakkojen asutus toi sivutuotteenaan sinänsä positiivisen ilmiön; tasapainon. Isännät jakoivat metsänsä eri lohkoihin joissa kasvoi eri-ikäistä puuta. Yksi neliön ruutu oli vielä leimikkoa kun toisessa päässä jo kaatokypsää ikipuuta. Tämä ajattelumalli tietenkin rajoitti myös hakkuiden kokoa jotka harvoin olivat hehtaaria kahta suurempia. Osaltaan siihen vaikutti myös työkalujen alkeellisuus – pokasahalla ei viitsi enempää kun pakko on. Toisaalta on pakko myöntää että pienhakkuut käsityökaluilla onnistui säilyttämään myös arkeologisen perintömme. Nykyiset metsäkoneiden renkaat jyräävät kalmistot ja kiviröykkiöt mennentullen ja sitä kautta varastaa historiaamme.
Kaikki muuttui 1960-luvun lopulla kun isot metsäyhtiöt näkivät koneellisen metsänkaadon edut. Ensin piti tietenkin päästä koneilla metsiin. Syntyi talousmetsä jonka funktion saneli koneenkäyttö, sillähän piti päästä joka paikkaan ja risua puskevassa metsässä se ei ollut mahdollista. Saadakseen isäntäväen harvennushakkuisiin, luotiin metsänhoitolaki joka vei uppiniskaisimmat isännät käräjille jos ei ala vesurityö maistua. Tietenkin sen ympärille piti kehittää ”tieteellisiä” tutkimuksia jotka osoittivat että talousmetsä on ainoa luonnollinen metsä ja vapaana kasvavat metsiköt luonnonvastaisia. Joku keksi senkin viisauden että metsät palavat aina parinsadan vuoden välein ja sekin uskottiin noin vain. Eipä noille kukaan silloin nauranut tai kyseenalaistanut vaikka syytä olisi ollut. Metsäyhtiön äijät olivat kuitenkin kahvipöytään tervetulleita vieraita; omasta metsästä sai kuutiota joka näkyi pankkitilillä, sahat työllistivät ja maajussi vietti talvensa yhtiön työmailla lisätienestissä.
Jokin kuitenkin muuttui metsässä. Siitä tuli homogeeninen kokonaisuus jossa kasvoi vain ja ainoastaan samanikäistä puuta. Istututusmetsät loivat puurivistöjä joka ei suosinut mitään metsäneläintä. Vielä kun suosittiin yksinomaan havupuita kotimainen rikas metsä vaihtui yhteen puulajiin yhdenlaisessa metsässä ja joka kaikki oli aina samanikäistä. Tämä on se kohta jossa suomalainen metsä kuoli. Se kuoli 1960-1980 -lukujen aikana ja niin hivuttamalla ettei sen tuhoa kukaan edes huomannut.
Samalla tuli tiettyjä lieve-ilmiöitä ajattelun yhdenmukaistuessa. Keksittiin kuivata suot metsänistutukseen, joka sittemmin osoittautui kenties huonoimmaksi ideaksi kautta aikain. Ei ollut enää suota mutta eipä ollut tilalla metsääkään, ellei jotain epämääräistä räkäkuusikkoa sellaiseksi lasketa. Harvennuksetkin keksittiin korvata vesakkomyrkyllä 70-luvun puolivälissä ja amerikasta ostettiin legendaarista AgentOrangea jota lentokoneet pudottivat soihin ja metsiin kuin Vietnamin sodassa ikään. Sitten tulivat lannoitepuut. Tieteellisesti kiihdytetyllä vauhdilla kasvoivat puunrungot ja lopputulos oli jotain outoa haperopuuta joka kunnostautui lähinnä kaatumalla ensimmäiseen syysmyrskyyn. Kokonaisstrategiassa lannoittaminen oli kenties tuhoisinta koska se loi edellytyksiä vain ja ainoastaan sellulle ja koska siitä ei ollut huonekalu- eikä rakennuspuuksi, nämä metsäiset elinkeinot käytännössä sammuivat. Puu on tunnetusti monikäyttöinen aine mutta nyt siitä ei saanut kuin yhtä ja ainoaa tuotetta, joten metsäyhtiöt kiistatta kavensivat lukuisia elinkeinoja ja salpasivat puun monikäytön. Ajatella missä pisteessä vientiteollisuutemme nyt olisikaan jos puuta voitaisiin hyödyntää kaikin kuviteltavissa olevin tavoin. Sellukeisarien omaan suunnitelmiin kapea-alaisuus tietenkin sopi, koska ei ollut kilpailevaa elinkeinoa nostamassa raakapuun hintaa. Viimeistään tässä kohtaa, sellukeisarien saadessa puukuutiot monopoliinsa, kaikki ikipuut ja vankkarakenteiset tukkipuut luokiteltiin halpahintaisiksi sellupuiksi jotka menivät samaan sellupesään kuin kaikki muutkin.
Sellukeisarit osaavat edelleenkin kiristää metsänomistajia sillä, että ne vaativat yli 15 hehtaarin hakkuita että viitsivät edes tulla paikanpäälle. Jos joku ajattelee ekologisesti hakkauttavansa vain pienen aukon, ei metsäyhtiö vastaa edes sähköpostiin; kaikki tai ei mitään. Koska menee likemmäs 50 vuotta ennen kuin sellaisen avohakkuun tilalle kasvaa uusi kaatokuntoinen metsä, ikiaikainen perinne jättää metsää isältä pojalle sammui. Osaltaan tämä on luonut maaltapaon ja avohakkuiden myötä taajamien ulkopuoliset tienlaidat ovat täynnä tyhjiä töllejä laudat ikkunoissaan.
Nykypäivän metsänomistaja löytyy kaupungista ja juuri he aloittivat kapinaliikkeen 2000-luvulla ja haistattivat pitkät koko talousmetsäajattelulle. Professori Erkki Lähde aloitti kampanjan kirjoillaan jossa kritisoi vahvasti metsäjättien toimintaa ja koko talousmetsäajattelua, johon uusi sukupolvi vastasi. Aika näyttää palaavatko metsät joskus ennalleen mutta tätä nykyä suomalaisessa metsässä ei ole mitään suojelemisen arvoista. Keskustelu luonnonsuojelusta ja haikailuista on turha. Tuhoutunut mikä tuhoutunut.
Kritiikkiä voi esittää myös luonnonsuojelua kohtaan, kuten Lähdekin esittää. Sen strategia on ollut koko ajan virheellinen. Se pyrkii suojelemaan jotakin tiettyä metsänalaa, kuin koskemattomana keitaana eikä ole huomioinut koskaan metsiä kokonaisuutena. Luonnonsuojelu on kyllä tiedostanut ettei maassamme ole ollut metsiä pian viiteenkymmeneen vuoteen mutta ei ole pysäyttänyt homogeenisen metsätalouden voittokulkua ja ajatellut missään kohtaa luontokokonaisuutta ennen kaikkea kokonaisuutena.
Jared Diamondin teoksessa Romahdus käsitellään miksi tietyt siviilisaatiot ja kulttuurit romahtavat. Yhteinen tekijä löytyy aina siitä että jokin kansa tuhoaa metsänsä ja sukupolven perästä kulttuuri on lorunloppu. Kotimaisessa talousmetsässä on paljon yhteistä Pääsiäissaarten kohtalon kanssa. Kotimainen metsä onkin romahtanut; Sellutehtaatkin ovat tästä maasta tajunneet nostaa kytkintä.
En minä sillä etteikö se olisi voinut mennä toisinkin. Voisihan meillä olla toisenkinlainen metsä jos historia olisi mennyt toisin. Eläinrikas tuuhea metsä jossa kasvaa vaikka mitä puulajia ja seassa paljon 200-300 -vuotiaita jättikokoisia puuvanhuksia, joiden latvat huitelevat korkeuksiin, ja joiden oksilla elää sadoittain erilaisia lajeja. Vihreää valoa läpipäästäviä ikikuusikkoja, ikipuita jotka muodostavat ikimetsiä ja aina väliin seassa bongaa 400 vuotta vanhan tammenkin kuin jossain satumetsässä ikään. Mutta ei meille sellaista metsää koskaan suotu. Liian tyhmä ja lyhytnäköinen kansa joka voi sellaista haikailla vain tunteisiin vetoavien dokkarien kautta.
Lievää liiottelua, muttei kohtuuttomasti. Surullinen on suomalaisen metsän tarina. Onneksi kaikkea ei sentään ole lopullisesti menetetty.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjoitus, kiitos Jukka siitä. Se ei ole yhtään liioittelua. Totuudenpuhuja Linkola on aikoinaan kirjoittanut asiasta suoremminkin.
Eiköhän kaikki ole jo menetetty, emme voi emmekä halua muuta kuin lisää talouden kasvua.
Ilmoita asiaton viesti
Ikimetsä tai mikä tahansa kirppu sitä tätä koska ihminen. Ja aina päädytään samaan josta ei puhuta, Linkolan linjoille. Miten nyt aluksi vaikka puolitetaan Suomen väkiluku? Tässä nyt oletan ettei vastaus ole ei tarvitse koska velkaraha – taikaseinä hoitaa kaiken, usko joulupukkiin, taloudesta murehtiminen on belsebuuppia …
Ilmoita asiaton viesti
taloudesta murehtiminen on belsebuuppia … ”
Tuo on ihan totta. Ottaen huomioon metsä- ja puunjalostuksen seuraukset on meininki tätä nykyä se, että jos tarvitaan huonekalupuuta, se pitää ostaa Ruotsista. Jos tarvitaan saha- tai tukkipuuta, sitä tuodaan Venäjältä. Jos tarvitsee tehdä paperia, se kiikutetaan aina Brasiliasta saakka. Kotimaisesta höttömännystä ei tee kuin raakasellua joka sentään vientiin vielä menee kun on alimman jalostusasteen tuote (ja kilohinta olematon) ja toivoa sopii että sellusta tulisi muovin korvike. Muuten on viimeinekin elinkeinomahdollisuus kotimaisten metsistä rauennut tyhjiin. Tähän umpikujaan on sitten vihdoin viimein päästy.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä niin. Turve ja Polttopuutkin (etenkin hake) tuodaan Venäjältä, Baltiasta ja tropiikista. Siinäpä pohtimista. Itse olen pohtinut metsäteollisuuden kuljetuslogistiikkaa ja sen merkitystä valtakunnan tason liikennepolitiikkaan ja päinvastoin mitä metsäteollisuus on halunnut ja saanut omalla tahtomisillaan aikaiseksi.
+++
No aloitin vuonna 2007 omat liikennepoliittiset tarkasteluni jotka sivusivat myös metsäteollisuutta ja sen osuutta , löytyy alkaen sivulta 6/11 http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/2.8-Suomen-Sis%C3%A4vesiliikenne-poliitisia-p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6ksi%C3%A4-ja-kommentteja-vv-2005-2016.pdf , jossa todetaan metsäteollisuuden tahtotila selkeästi ilmaistuna : Vuonna 2007 KTM(nykyisin TEM)
tutkimuksessa no 16/2007 sivulla 24 toteaa
että :
”Biojalostamo on, tietyissä olosuhteissa,
uhka metsäteollisuuden raaka-ainehuollolle. Se
on uhka, mikäli sitä hallitaan metsäklusterin
arvoketjun ulkopuolelta ja mikäli Suomessa
murretaan metsäklusterin logistiikkaketju. ”
Tarkoittaa käytännössä sitä, että metsäteollisuuden ajama liikennepoliittinen linja on ollut ns Suomi on Saari -liikennemalli, jossa metsäteollisuuden tuotantolaitokset ovat sijoitetut rekka autojen taloudellisten kuljetusmatkojen säteelle, joissa on kriittiset massat ja niiden avulla on voitu ylläpitää hankintalogistiikka ja samalla ne ovat käytännössä metsäteollisuuden raaka aineiden aluemonopoleita.
Tämän murtaminen tehtiin vuoden 2007 hallitusohjelmassa ensimmäisen kerran ”mahdottomaksi”, kun aloitettiin Suomi on Saari liikennemallin voimakas kehittäminen neljällä liikennemuodolla EU ssa sovitun viiden sijaan.
Lopputuloksena raide ja maantieliikenteen yli 90% osuus valtion liikennebudjeteista ja sen lisäksi samaan liikenne moodiin aloitettiin tutkimukset joilla on tuotettu kuntien maakuntien ja valtion yhteistyössä veronmaksajien varoilla kymmenien miljardien raideliikenne kehittämis talkoot, jotka ovat par aikaa käynnissä , ja ilman vienti ja tuonti logistiikan vertailututkimuksia , jotka tulisi ottaa kaikessa liikenne järjestelmä kehittämisissä mukaan koska jo nyt vientimme ja tuontimme perustuu 90% vesiliikenteen käyttöön.
Kehittämistä on strategioitu jo EUssa ilmasto ja kestävän kehityksen tukemisiksi sovituin menetelmin ja tuin. https://ec.europa.eu/transport/themes/european-strategies/white-paper-2011_en jossa kaikki viisi liikennemuotoa tulisi olla mukana tutkimuksissa ja käytännön toteutuksissa. Meillä neljä.
https://ec.europa.eu/transport/modes_en . eli viides liikennemuoto on jätetty meillä metsäteollisuuden aluemonopolien takia pois kaikesta kehittämisistä koko valtakunnan tasolla. Ainoastaan perinteinen Saimaa otetiin pari vuotta sitten mukaan . Senkoin osuuden tutkiminen oli pois valtion ohjelmista noin kymmenen vuotta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/ilman-tiedetta-ei-ole-tietoon-perustuvaa-paatoksentekoa/
Ilmoita asiaton viesti
tässä yksi esimerkki jolla pudotettiin Jyväskylän bioenergia (SÄHKÖN TUOTANTO) pois itsenäisestä raaka aine hankinnasta vv.205-2010 tutkimus ja tukimenettelyjen avulla. Ei panostettu 30 miljoonaa euroa vesiliikenneväylien parantamisiin noin 4-6 miljoonan m3 vuotuisille raaka aine hankinnoille : https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/78214/Julkaisuja_3-2010.pdf?sequence=1&isAllowed=yvaan
mutta vuoden 2016 budjetissa annettiin 160 miljoonaa euroa Äänekosken biolaitokselle raide ja maantieliikenteen kunnostamisiin jotta hankintamonopoli pysyy metsäteollisuudella…..ja kuljetukset Suomi on Saari mallissa. Helsingin kautta . ei suoraan Äänekoskelta laivoilla keski europpaan – vastaavasti mitä Saimaan alueelta voidaan tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt meni Niemisen kommentissa lähes kaikki asiat väärin. Suomesta löytyy kyllä laadukasta huonekalupuuta vaikka kuinka paljon mutta niiden markkinat ovat aivan olemattomat. Tähän on tietysti useita syitä ja kyllähän suuria metsäyhtiöitä voidaan tästä arvostella.
Tukkipuuta ei Venäjältä juurikaan tuoda, kuitua ja haketta kylläkin. Brasiliasta tuodaan valkaistua sulfaattisellua eucalyptuspuusta joka meillä ei jostain syystä kasva. Tuo kotimainen höttömänty ja kuusi ovat vallan erinomaista sahatavaraa josta selkeästi suurin osa menee vientiin eli kyllä laadun silloin täytyy olla ihan kohdallaan. Pitkäkuituinen havusellu on kysyttyä tavaraa karotonkipakkauksiin. Puun kysyntä on Suomessa ihan hyvää ja puuta kyllä vietäisiin tulevaisuudessakin muodossa tai toisessa jos emme itse hinnoittele itseämme ulos.
Ilmoita asiaton viesti
Tunteisiin kun vetoaa niin se naula vetää. Kaikki hyöty on suorastaan rikollista. Ainoastaan sotakorvausten maksaminen on ollut reilua ja siihen on metsiä käytetty ja rutosti.
Ystävämme Englannin ansiosta jouduimme viemään suuren osan puusta Englantiin jotta voimme ostaa sieltä välineitä joita välttämättä tarvitsimme voidaksemme toimittaa sotakorvaussuorituksia.
Nyt on vaan niin että suomalainen metsä puskee sellaisella voimalla ettei isotkaan munaukset meinaa paljoa. Olisi suorastaan vaikea estää suomalaista metsää kasvamasta. On tosin yritetty, mm. pakkomyydä taimia. Näillä ei ole ollut muuta merkitystä kuin on pystytty rokottamaan maajussia.
Metsä kasvaa jos jättää muutaman siemenpuun tai jos käyttää siemeniä.
Heh, puunsiemeniä, eihän sellaisia olekaan, sanotaan Kehä I:sen sisäpuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Metsä kasvaa jos jättää muutaman siemenpuun tai jos käyttää siemeniä.”
Tässä on vaan se ongelmana että lannoite pysyy maaperässä muutamankin puusukupolven ajan ja se tuottaa höttöpuuta niin kauan kun sitä on. Arviolta 100-200 vuotta ihmisiässä. Toinen vakava ongelma on lehtipuiden puuttuminen metsäkuvasta. Metsäyhtiöthän ovat vihanneet koivua niin että pääosin meillä kasvaa vain höttökuusta tai -mäntyä.
Yleensä metsänistutuksessa on metsänomistajille tullut tappiota istutuksista koska ovat ostaneet kävyt yhtiöltä joka ei ole huomioinut että tiettyjen leveysasteiden kävyt eivät idä väärillä leveysasteilla. Kun ostaa satsin Oulussa kerättyä käpyä ja tunkee sen pirkkalaan avohakkuun jälkeen, saakin odotella tovin että alkaa itämään. Sen vuoksi on siirrytty taimenistutukseen ja yleensä koneellisesti. Vanhan sanonnan mukaan puu etsii itse paikkansa ja kun väkisin istuttaa taimen väärään paikkaan, se nuukahtaa ja kuolee.
Ilmoita asiaton viesti
Lannoitteet on kalliita. Kenellä olisi varaa ajaa metsään hulluna ylimääräistä lannoitetta?
Eiköhän siellä metsässä ole ihan kaikkea mitä kuuluukin. Tämä ylihuolehtiminen luonnosta on jotenkin niin säälittävää.
Ilmoita asiaton viesti
Kenellä olisi varaa ajaa metsään hulluna ylimääräistä lannoitetta?”
Hommahan menee siis niin että hakkuuaukea täyttyy kyllä itsestäänkin. Stä varmaan ajoit takaa? Ensin tulee heinikko joka korvautuu nopeimmilla lehtipuilla ja viimeisenä tulee sitten havupuut. Mutta eihän se noin ekologisesti mene, ei suinkaan.
Metsänhakkauttajalta otetaan voitostaan pieni siivu metsänistutukseen. Hän joutuu pulittamaan joko männyntaimia, tai jos on oikein nuuka, käpyjä ja istuttamaan ne tilalle. Eikä vain istuttamaan vaan myös lannoittamaan nämä taimet Kemiran mitä ihmeellisemmillä kemikaaleilla jotta ne kasvavat ”tieteellisesti kiihdytettyyn tahtiin”. Samalla sitoudutaan hakkauttamaan roskapuu pois eli niistä tuulen mukana kulketuneista siemenistä kaikki ne koivunvesat ym jotta lopputulos on halutunlainen: siistissä rivissä olevaa mäntyä tai kuusta. Sellupuuta.
Ajan saatossa sitten nämä ympäriltä siementävät puut hävitetään niin ikään ja niidenkin tilalle syntyy kuusirivistöä. Näin syntyy talousmetsä joka lopulta kattaa tuhansia ja taas tuhansia hehtaareja ja luonnonvaraista metsää saa lähteä ettiin naapurikunnasta. Huhu kun tietää että siellä olisi sellaistakin…
Loppukohtalo on sitten tässä harvapuustoisessa mäntyrivissä että yksi lokakuu tulee sitten kunnon syysmyräkkä joka kerää tuulelle hyvää vauhtia harvassa mettikössä ja aukioilla ja koko metsä kaatuu kuin viikatteen iskemänä. Me luetaan sit lehdestä että taas kaatu miljoona kuutiota nuorta metsää ja ihmetellään että onpa sillä luonnolla voimaa. vakuutus korvaa ja ruvetaan istuttaan uutta taimikkoa… meinaan jos oikeesti tutustuu talousmetsien historiaan, ekologiaan ja tarinaan, voi alkaa vituttaan aika rankasti mitä nuo metsäyhtiöt ovat meille tehneet.
Ilmoita asiaton viesti
Koivu on hakatun metsän pioneeripuu. Ja siitä kannattaa huolehtia. Selluyhtiöt ostavat koivusellupuuta, siis harventaahan pitää, jos kyseessä on ns. talousmetsä. Toisaalta sellupuusta voi myös tehdä liimalevyaihioita.
Koivu kasvaa paljon nopeammin kuin havupuu ja kun se on rinnan korkeudella läpimitaltaan 18 cm, se sopii jalostettavaksi – siis sahalle. Tietenkin kannattaa jättää osa puista kasvamaan. Ja koko homma riippuu paljolti maaperästä ja sen kosteudesta.
Huonekalujen puolivalmiista aihioista saa parhaan hinnan joskin siinä on paljon työtä. Mutta työstähän maksetaan. Ja kun se on sahattu laudoiksi, niin jatkojalostamiseen ei tarvita mitään suuria investointeja.
Tietysti on hyvä, jos voi jättää osan metsäalasta koskemattomaksi, mutta moni ihminen tarvitsee sen rahan minkä metsästään saa.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
”Hän joutuu pulittamaan joko männyntaimia, tai jos on oikein nuuka, käpyjä ja istuttamaan ne tilalle.”
Olen istuttanut työnpuolesta varmaankin lähemmäs 250 000 tainta eli noin 125-150 ha. Kesätyöntekijäni varmaankin toisen samanlaisen määrän. Kylvänyt olen muutamia pieniä aloja, puhutaan ihan hehtaareista. Mutta käpyjä en ole kenenkään kuullut ikinä metsään istuttaneet. Puissa ollessaan kävyt aukeavat ja pudottavat siemenensä. Käpyjä kyllä kerätään ja niistä kerätään siemenet, jotka joko kylvetään metsään tai sitten siemenistä viljellään istutustaimia. Mutta havupuuntaimet eivät lähde kasvamaan maahan upotetusta kävystä.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi neliön ruutu oli vielä leimikkoa kun toisessa päässä jo kaatokypsää ikipuuta. ”
Mitäköhän tuo tarkoittaa? Mitä sinä ymmärrät leimikolla tarkoitettavan?
Ilmoita asiaton viesti
Mitäköhän tuo tarkoittaa? Mitä sinä ymmärrät leimikolla tarkoitettavan?”
Se tarkoittaa sitä että pienviljelijällä oli eri-ikäistä metsää koko ajan kasvamassa. Viimeksi hakattu oli vasta taimivaiheessaan kun metsäpalstan toisesta päästä korjattiin jo hakkuukypsää puuta. Näin oli maajussilla koko ajan pientä tulonlähdettä ja luonto kiitti monimuotoisuudesta. Nythän ne hakataan kaikki kerralla kaikki metsä on aina samanikäistä, näköistä ja samaa lajiketta ja metsänomistaja kuittaa siitä elämässään vain yhden lihavan tilin, kaksi parhaassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt selvinnyt, mitä leimikolla ymmärrät.
Isäni oli 50-70 luvuilla Metsäliiton työnjohtaja ja alueteknikko. Hän ainakin tarkoitti leimikolla juuri sitä hakkuukypsää metsää, jota joku käy leimaamassa, jotta metsuri tietää, mitkä puut pitää kaataa ja mitkä jättää.
Ilmoita asiaton viesti
Tein joskus 90-luvun laman kynnyksellä myyntijärjestelmää UPM:lle. Katelaskelmia vilkuillessa mietti, että eipä tonnista laadukasta paperia juuri mitään viivan alle jäänyt. Huonoimmillaan miinusta. Niistä ajoista lähtien olen miettinyt kuinka suuria virheitä suomalainen metsäteollisuus onkaan tehnyt jättäessään tuotekehityksen retuperälle ja keskittymällä vain rahan siirtämiseen veroparatiiseihin korkeasuhdanteiden aikana. Eipä se ole miettimällä siitä parantunut. Ahdistus vain lisääntynyt kansallisomaisuuden tärveltyessä.
Ilmoita asiaton viesti
Uimonen, et kuitenkaan lähtenyt UPM:lle tuotekehittäjäksi korjaamaan metsäfirman tekemiä suuria virheitä tai perustanut omaa konsulttifirmaa. Ehkä et vielä silloin ollut vihreä, joten tie uusiin tuotekehityksiin olisi ollut avoin.
Ilmoita asiaton viesti
It-konsulttina pysyin lestissäni. Jos pitää miettiä kummalla sektorilla tuotekehitys on ollut esimerkillisempää, niin kyllä tuo It kepittää metsäteollisuuden 100-0.
Ilmoita asiaton viesti
Nieminen, tyhmyyttäni kysyn minkä ikäinen metsä on ikimetsää ja kuinka usein olet samoillut metsässä jota on ikänsä puolesta kutsuttu ikimetsäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nieminen, tyhmyyttäni kysyn minkä ikäinen metsä on ikimetsää ja kuinka usein olet samoillut metsässä jota on ikänsä puolesta kutsuttu ikimetsäksi”
Ikimetsäksi voi tietenkin kutsua vain metsää jota ei ole koskaan hakattu. Se bialystokin metsä siellä puolassa taitaa olla yksi harvoja sellaisia. meillä ei niitä ole kun sattumalta.
Vanhaksi metsäksi voi kutsua metsää jota ei ole hakattu sataan vuoteen muttei sellaisiakaan sanottavasti ole.
vanhin metsä – tai metsikkö – jossa olen itse käynyt, on lähimmillään tuossa Teiskon Kortejärvellä. Sitä ei ole hakkuutettu koskaan. Sen nähtävyys ja keskipiste on 350 vuotias mänty joka kooltaan vastaa jo kanadalaisia jättipuita. Ajatella että kun mentäs sata kaksisataa vuotta taaksepäin että sellaista jättiläispuita on kasvanut täällä meilläkin enemmänkin
Ilmoita asiaton viesti
Suomen vanhin tunnettu puu elää Koilliskairassa rajavyöhykkeellä. Ikää 780 vuotta. Liekö ikihonka ikimetsässä?
Mitä väliä,kun tannari kasvaa suolla. Ketä kiinnostaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Avohakkuu on lähestulkoon ite belsebuubin keksintö mutta kun sellaisen tekee tuulimyllylle niin avohakkuualue muuttuu vihreäksi puistoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Alkavat uudet tuulimyllyt olemaan sen verran korkeita, ettei siinä vieressä kasvava talousmetsä mitään haittaa. Voivat hyödyntää samaa metsätieverkostoakin. Loviisaan suunniteltujen kahdeksan myllyn osalta puusto pitää poistaa 8 * 60m * 100m alalta. Siis teollisuuslaitos joka vie noin viisi hehtaaria metsäalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aha, Kannonkoskelle suunnitellut 300 metriä korkeat ei taida olla tarpeeksi korkeita kun niiden alle hakataan 100 metrinen aukko.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla siis hehtaari metsää per mylly. Ei ole kovin paljon sekään.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä just tarkoitin, avohakkuu muuttuu vihreäksi puistoksi kun siihen tällätään tolppa joka on täynnä ympäristömyrkkyä ja kamaa jota ei pysty kierrättämään.
Ilmoita asiaton viesti
Millä se Lehtisen läppäri lämpiää näitä tyhjiä kommentteja varten? Varmaan jollain paljon ympäristöystävällisemmällä sähköllä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tyhjä kommentti, avohakkuuhan on hirvittävä rikos ilman tollasta tolppaa. Puolustelit sitä että vain hehtaari metsää kaadetaan, samalla logiikalla joka paikassa hehtaarin avohakkuu on ihan jees.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin millä se sun tietokone lämpiää? Risusavotan tuotoksilla? Kilsa autiota metsäautotietä vie suunnilleen saman verran puustoa kuin yksi tuulimylly. Kummasta on enemmän hyötyä?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta tarvitseehan se tuulimylly myöskin sen tien. Ja se tie pitää olla varmasti kantavampi ja leveämpi kuin metsäautotie. Ja entäs sitten miten se sähkö sieltä tuulimyllyltä viedään valtakunnan verkkoon? No siirtolinjaa pitkin tietysti. Sadan metrin matkalla syntyy vähintään 0.4 hehtaaria aukkoa eli siis kilometrin linja vaatiii metsään vähintään 4 hehtaarin aukon. Ja aukkona se myös pysyy. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1236699
Mutta eihän näitä lasketa koska tuulivoima. Mutta auta perskeles jos minä teen neljän hehtaarin aukon niin olen suuri saatana.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä tuulimyllyn huoltotietä voi käyttää metsäautotienä kun sitä ympäröivää metsää hoidetaan. Yritä nyt kertoa, missä sitä sinun käyttämääsi sähkö nykyisin tehdään ympäristöä kuormittamatta. Sinulla on varmaan parempia vaihtoehtoja tarjota kasvavaan sähköntarpeeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai sitä tietä voidaan käyttää muuhinkin mutta jos sitä tietä ei siellä ole aikaisemmin ollut niin se on silloin ollut tarpeeton. Minun käyttämäni sähkö on vesivoimaa ympäristökuormituksesta en tiedä. Mutta ota nyt kantaa sitten noihin siirtolinjoihin. Tuossa Lapväärtin tapauksessa siirtolinjaa tulee 31 km. Lestijärven siirtolinja on pituudeltaan 58 km. Kannonkosken voimala-alueelle tarvitaan 25 km siirtolinjaa ja se on lähestulkoon kaikki metsässä. Noissa hankkeissa metsää hävitetään pelkästään siirtolinjoihin semmoiset 450-500 hehtaaria eikä se takaisin koskaan tule. Miksi noita tuulivoimapuistoja voisi rakentaa Helsinkiin niin säästyttäisiin paljolta luonnon tuhoamiselta ja säästettäisiin siirtohäviöissä pitkä penni?
Kannatan muuten ydinvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
No onkos siellä teitä vai spekuloitko. Vesivoima on erittäin vahingollista vaelluskaloillemme. Vain Tornionjoen ja Tenojoen lohikannat ovat elinvoimaisia. Koska rajajoissa ei ole voimaloita. Vesivoima on saatanasta. Kuten tuuli, aurinko, ydin, turve…
Ilmoita asiaton viesti
Kaikille näkemilleni tuulimyllyille on rakennettu tie, osin voidaan varmasti käyttää mahdollisesti olemassa olevia teitä mutta jos korpeen rakennetaan tuulimylly niin varmasti sinne joudutaan tie tekemään. Mutta niihin siirtolinjoihin et vastannut mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Lähin voimala on tossa ~12 kilsan päässä ja puuta siellä vissiin poltetaan vaikka sieltä ei kaikki sähkö munkaan töpseleihin tule. Tollainen tuulimylly taas ei koskaan vähennä c02 päästöjä edes sen verran mitä sen pystyttäminen korpeen sitä päästelee tolpan rakentamisesta sen maahan hautaamisen välillä. Eläimiä se tappaa ja luontoa tuhoaa 100% enemmän jos vastaava sähkömäärä tehdään vaikka turvetta polttamalla. Rahaakaan noi tolpat ei tähän maahan tuo vaan ovat rahanvientivälineitä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta mitä mieltä ovat kannonkoskelaiset itse?
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/saksalaisyhtio-tahtoo-syrjaiseen-keski-suomen-kuntaan-euroopan-korkeimman-tuulipuiston-kymmenia-300-metrisia-myllyja-asukkaat-raivoissaan-korvaamattomista-luontovahingoista/925a154b-f197-415c-95c6-7a637467d7ed
Kannonkoskella ei varmaan paljon vihreitä ole jotka hanketta kannattavat. Mutta totta kai tämä on Börjelle ok kun kerran läppäri tarvitsee Helsingissä virtaa. Kunhan se puisto ei siellä vain ole.
Ilmoita asiaton viesti
Komin ja Kirovin oblastin välissä on noin 150 – 200 km leveä metsävyöhyke pituus ehkä 700 km, ehkä enemmän. Sitä ei ole koskaan hakattu. Ei edes tsaarin aikana. Sinne ei ollut teitä, jokea piti käyttää. Metsän läpi ei ollut yhtään tietä koko metsässä vaan piti kiertää koko metsä jos Kirovista halusi Komiin. Moskova ei ollut suunnitellut sinne tietä.
Kävin siellä ja näky oli kyllä uskomaton: Jokeen oli kaatunut paljon puita. Majavat kuulemma rakensivat patoja yläjuoksulla. Nähtiin suden ja karhun jälkiä, vanhat puut, nojasivat nuorempiin puihin. Maastossa paljon kaatuneita puita. Siis aivan koskematon luonto. Ikävää, ettei ollut kameraa mukana.
Jos joku ryhmä haluaa vierailla siellä, se onnistuu paikallisten metsästyspäälliköiden kautta.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy tunnustaa, että tässä blogissa Nieminen on elementissään, toisin kuin höpöissä historian tulkinnoissa. Toki tässäkin jossakin kohtaa hieman mutkia oikoen mutta ajatus ei nyt siihen kaadu. Useimmat väitteet ovat ihan oikeasti todennettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, on tämä ehdottomasti parempi kuin se toinen tästä samasta ohjelmasta kirjoitettu blogi. Tästä ja vähän muustakin kirjoitti oivaltavasti myös Saku Timonen. Ylen luontodokumentin faktoja ei kukaan ole edes yrittänyt kumota, vaan sen asenne ei miellytä. Ilmeisen moni ei ole edes katsonut sitä, tai sitten on katsonut sen vääränlaiset lasit silmillään. Siinähän ei vastustettu metsäteollisuutta, jonka tarpeisiin saadaan ihan riittävästi puuta tehometsänhoidolla. Siinä puolustettiin vanhojen ikimetsien ja niiden luonnon monimuotoisuuden suojelemista.
https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2020/12/28/suomen-suurin-ongelma/?fbclid=IwAR1KciRoC2AQMJOz8t5o78ivJ0GlWRquLc5iukjMHgf2bipiVINahAVb35Y
Ilmoita asiaton viesti