Itä-Ukrainan tilanne 6.4

Paljon on arvailuja mitä itä-ukrainassa on tekeillä ja koska tiedonvalo on aina paikallaan, voinen esittää yhteenvedon kun otin asiakseni tutkia. Kyse on sodasta joka alkaa lähipäivinä, tarkkaa päivää on mahdoton antaa koska väki siellä on kuitenkin jumalaapelkäävää ja pääsiäinen vaikuttaa. Toinen vaikuttava asia on periukrainalainen raspuritsa eli tutummin kelirikko joka tekee maastosta mutavelliä jossa sotatoimet ovat mahdottomat mille tahansa hyökkääjälle.

Anyway, Ukraina on ryhmittänyt Donbassin rajalle 30 000 sotilasta, ilmeisenä tarkoituksena viimeinkin tasata tilit itä-ukrainan kanssa. Muistetaan että Ukraina on köyhä, suoranaisen suoritustilassa oleva valtio jolle moisen hyökkäysjoukon kokoaminen on ollut mittava operaatio, eikä se olisi onnistunutkaan ellei pappa-Biden olisi kaivanut taskunpohjia. Aivan huvikseen sellaista joukkoa ei kasata. Ukrainalaiset uskovat että heillä on nyt paremmat mahdollisuudet kuin takavuosina jolloin itä-ukrainalaiset rökittivät heidät kunnolla. Nyt on isompi määrä sotilaita, parempi kalusto ja nato-maiden sotilaat ovat heidät kouluttaneet ja mitä ilmeisemmin huolehtivat taustalla logistiikasta eli toimivat huoltoportaana.

Ryhmityksestä voi arvella että kärjen on tarkoitus katkaista Donbass ja Lugansk erilleen ja luoda näistä kaksi erillistä saareketta. Läpimurto tulee mitä ilmeisemmin tapahtumaan Debaltseven kohdalta josta ukrainalaisilla on huonoja muistoja takavuosilta. Kun nämä kaksi aluetta on eristetty, ne voidaan tuhota kumpikin erikseen. Luonnollisesti itä-ukrainassa on julistettu täysi liikekannallepano.

Vahvistusta tulee tottakai Venäjän puolelta. Aivan kuten länsimaissakin on omat onnensoturinsa; sotanarkkarit, on niitä myös Venäjällä. Vanhat afganistanin, donbassin ja tsetsenian veteraanit pakkaavat jo matkalaukkujaan. Kapiaiset joita ei hivele ura pelkkinä kasarmikuluttajina, ovat anoneet vapautusta tai pitkää lomaa esimiehiltään aikaa sitten. Venäjän armeijalle tämä sopii mainiosti koska saavat paluupostissa veteraanistatuksen omaavia varusmieskouluttajia.

Venäjä on tietenkin lisännyt aavistuksen joukkojensa määrää Ukrainan rajalla. Donbassin pohjoispuolella on 4000 venäläissotilasta, tarvittava määrä alueen alueen puolustamiseen siltä varalta että ukrainalaisjoukot pyrkisivät hyödyntämään Venäjän maaperää ja koukkaamaan Luganskin selkäpuolelle. Minkäänlaiseksi hyökkäysjoukoksi ei näin vähäisestä määrästä ole. Samaten Krimin niemimaalla olevia joukkoja on vahvistettu. Tähän vaikuttanee että kiivaimmat ukrainalaiset ovat uhonneet että he ottavat Krimin samalla kuin itä-ukrainankin. Tämä tuskin toteutunee sillä ukrainalaiset varmasti varovat avointa Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa, jonka väistämättä häviäisivät, ja luultavasti jopa alle viikossa. Eilen Kertsinsalmen yli ajoi venäläinen moottoroitu jalkaväkiprikaati Krimille ja tulevassa läpimurtokohdassa kuoli aamulla yksi ukrainalaissotilas. Ilmassa on siis sotaa joka voi puhjeta koska tahansa.

Biden on tietenkin näyttänyt ukrainalaisille lupalappua ja luvannut kustantaa viulut. Hän on julkisesti ehtinyt paheksua venäläisten aluepuolustuksen vahvistumista ”voimannäyttönä” eikä sanallakaan vihjaa mitä oikeasti on tekeillä. Tällä hän toivoo kääntävänsä yleisön huomion wanhaan ryssävihaan samaan aikaan kun ukrainalaisten manööveri alkaa. Toinen syy on puhtaasti kyberlaatuinen. Tuomitsemalla etukäteen venäläiset valloitushaluisiksi imperialisteiksi hän toivoo Moskovan jäävän sodassa kädettömiksi koska pelkäävät julkisuuskuvansa puolesta.

Toisaalta on kyseenalaista reagoisiko Venäjä muutenkaan. Sillä ei ole intressejä itä-ukrainassa ja on sanonut moneen kertaan ettei sillä ole ollut roolia po. sodassa eikä aio liittää itä-ukrainaa omaan valtioonsa. Tämä on herättänyt itä-ukrainassa tietenkin pettymyksen aallon. Ainoa mihin Venäjä on päättänyt reagoida, olisi mittava humanitaarinen kriisi ts. kansanmurha keskitysleireineen ja etnisine puhdistuksineen joka melkein väistämättä on itä-ukrainalaisilla edessään.

Juridisesti ukrainalaisten tuleva hyökkäys on sotarikos. Tietenkään sotarikokseksi ei voida katsoa itse sotaa koska se voidaan tulkita sisällissodaksi mitä se tietenkin onkin. Sen sijaan etnisen vähemmistön kimppuunkäyminen on sitä varmasti. Kielivähemmistön ajaminen mailtaan eli joukkokarkoittaminen Venäjän puolelle turvaan suorittaen se joukkotuhonnan avulla, olisi normaalisti Haagin asia. Oikeus on kuitenkin valikoiva silloin kun puhutaan länsimaiden eduista.

Sotarikos voidaan kiertää samalla tavalla kuin edellinen presidentti Porosenko sen teki. Hän ei suinkaan ollut tuhoamassa maansa etnistä vähemmistöä vaan sotimassa venäläisiä vastaan. Puolustamassa maataan. Tietenkään oikeasti mitään venäläisjoukkoja ei silloin itä-ukrainassa ollut kuten ei ole nytkään, mutta se ravistaa niskasta mahdolliset sotasyytteet.

Amerikkalaisille kyse on kylmästä matematiikasta. Kun itä-ukraina on liitetty takaisin osaksi Ukrainaa, voidaan ryhtyä paremmin painostamaan varsinaista pääkohdetta Krimillä sijaitsevaa Sevastopolin laivastotukikohtaa. Ilman tämän siirtymistä amerikkalaisomistukseen ei voida puhuakaan amerikkalaisen ns. silkkitien strategian onnistumisesta joka on ollut jo vuosikymmeniä amerikkalaisen ulkopolitiikan kulmakivi.

Anyway, kun hyökkäys alkaa toivon voivani seurata ja raportoida siitä aitoon sotakirjeenvaihtajan tyyliin. Näin satelliittien aikaan kuka tahansa voi seurata manööveriä mistä päin maailmaa tahansa. Eiköhän tuo viikon kahden kuluessa ala ja ainoa arvoitus on, missä määrin meidän mediamme on mukana bideniläisessä propagandassa josta meillä on jo (huonoja) kokemuksia kun järki jää narikkaan. Trump onneksi tarjosi korvillemme lepoa ja on nyt jo äijää ikävä.

 

0
JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu