Korona ja miehen maailma

Kun kerran Presidentin uudenvuodenpuhetta analyseerataan niin minäkin haluan pohtia tarkemmin täällä kuultua kansalaisen uudenvuodenpuhetta. Sen sanoma oli ytimekkäästi että koronarajoituksia tottelevat kansalaiset ovat lampaita ja maski alistumisen symboli. Rivien välistä voi lukea että koko koronahysteria korkeine kuolleisuuslukuineen on muutenkin illuminaattinen salajuoni rikastuttaa rokoteyhtiöt ja invalidisoida rokotteen ottavat hyväuskoiset hölmöt. Tätä on sitten kommenteissa arveltu joko salaliittoteoriaksi tai parodiaksi mikä on väärin. Oikea vastaus on liian lähellä itsekutakin jotta sitä voi oikein arvioida. Kyse on kunnon äijäilystä.

Sukupuoliroolin me miehet saamme jo lapsuudenajan raikulileikeissä. Sen myötä meistä kasvaa miehiä joilla on illuusio omasta haavoittumattomuudesta ja siitä että todellista vaaraa ei ole. Osaamme kaiken, tiedämme kaiken. Meille on turha puhua koronaviruksesta kenkään alansa huippukoulutetun ekspertin koska me päättelemme paremmin jo pelkän lehtiotsikon perusteella koska olemme luontaisesti loogis-matemaattisia lahjakkuuksia. Lisäksi ne valehtelee, asia jonka olemme päätelleet aiemmin. Mies tietää asian paremmin kuin ympäristö ja lisäksi osaa ne ratkoa salamanopeasti.

Mies osaa yllättävän paljon luontaisesti. Turha kantaa mukanaan lapin kairaan mitään gepsejä koska suomalainen mies on syntyjään metsäsissi joka ei koskaan eksy erämaassa. Samasta syystä poluilla on turha pysyä koska ne on turisteille. Mies ei tarvitse autossaan navigaattoria vieraassa kaupungissa koska hän suunnistaa salaperäisten kykyjensä avulla verraten autonnokkaa auringon asentoon. Muijan on ihan turha ränkyttää vieressä mistä olis pitäny kääntyä. Tällä kyvyllään mies kuin mies osaa tehdä sähkö- ja putkityöt, keittiöremontit ja ennen kaikkea sen taidoista suurimman – korjata itse autonsa. Tai pikemmin arvioida mikä vika on ylipäätään korjaamisen arvoinen. Monet viaksi luetut, kuten sileät renkaat, vuotavat jarrunesteet tai katkennut käsijarruvaijeri ovat katsastusjuttuja vain lihottaakseen korjaamoteollisuutta ja sen myötä kiusantekoa. Mitä se ruostekaan mukamas vaikuttaa ajamiseen? Ei niin mitenkään. Kun se yhdistyy siihen että mies ajaa aina autoa paremmin kuin nainen, joka on sellainen arkajalkamainen tientuke yhdistyy osaavuus tilannearvioon. Hän oppii jo nuoresta, testoserostiinin riivatessa päätä, että kaikilla autoilla pääsee lujaa ja toisilla tarvittaessa tiiliseinäänkin.

Miehen kaikkivoipainen turvallisuudentunne saattaa vastata siihen arvoitukseen miksi salamaniskuun on kuollut 99,95% pelkkiä miehiä. Mies kun tietää loogisen päättelyn kautta että salama ei iske kahdesti samaan paikkaan ja golfkentälle se on ehtinyt jo lyömään joten sinne voi mennä ukonilmalla. Hyvä heilahduslyönti ja rautavitonen joka sojottaa lyönnin jälkeen suoraan ukkospilveen on tyystin turvallista eikä mikään ukkosenjohdatin. Naiset ehkä enemmän ovat tunnepitoisten päätösten varassa.

Minun on vaikea sanoa omalta kohdaltani koska orientoiduin mieheksi. Kenties se oli lapsena n. vuoden 1975 Avun Nitrodiscosta jossa esiteltiin kuuluisia viimeisiä sanoja: ”annas kun isä näyttää miten mopolla ajetaan” tai ”onpas vekkulin näköinen tarhakäärme” tai jopa ”en kai minä nyt ladatulla aseella leikkisi”.

Nuorukaisena luin lehdestä miehestä joka harmitteli korkeita sähkölaskuja kunnes keksi asuvansa ydivoimalasta tulevan suurjännitejohdon vieressä. Kuka sen huomaa jos siitä vähän varastaa? Kertoi vain poliisikullusteluissa että kun yhdisti virrat, töpseleistä lensi parimetriset lieskat ja kaikki sähkölaitteet sulivat niille sijoilleen. Talo roihahti hetkessä. Ehkä jonkun muuntajan olisi kyllä väliin voinut laittaa, mene ja tiedä. Ei niitä kaikkia kokeilematta tiedä.

Nykyisin netti on täynnä hupaisia kuvia jossa miehet tekevät jotakin työtä vaarallisesti. Joku asettanut tikkaat hengenvaarallisesti ja kurottaa sen päässä, toinen vetää hitsikipinää johonkin propanolipulloon tyyliin ”kohta sattuu juhaa leukaan”. Sitten on vuosittainen Darwninpalkinto jossa joku kuolee omaan tyhmyyteensä tai piittaamattomuuteensa. Nekin mehukkaita tarinoita ja yleensä uhriparat pelkkiä miehiä.

Josta me pääsemme pääaiheeseen miehen suhteesta lääketieteeseen joka johdattaa meidät korona-asenteeseen. Sanomattakin selvää että mieheen ei sairaudet iske koska ne on luonnostaan pelkkää rautaa ja toisekseen lääkärit on pelkkiä puoskareita ja pillerinkirjoittajia. Sain aikanaan kunnian tutkia aihepiiriä kun olin valvojana miesten asuntolassa.

Tupakkahuoneen lattialla makasi mies kyljellään haukkoen henkeensä. Johtui silloisesta ”marsu” sairaalabakteerista. Soitan ambulanssin johon sain heti tiukan vastauksen; Et soita! Ymmärrän kyllä. Mies kuin mies on terve tasan niin kauan kunnes saa diagnoosin jolloin hän ei enää ole terve. Mieslogiikka avautuu. Jos ei mene lääkärin eteen joka toteaa sairaaksi on siihen asti terve kuin pukki, eikö? Joku toinen sonti ripulia pitkin lattioita ja sohvia ja kun huomautin asiasta, se vaan tiuski jotain ja käski huolehtia omista asioista. Kenellekään ei kertonut että pissaputki oli tukossa ja jalkapallon kokoinen rakko tottakai tyhjensi suolta. Mies ei kerro intiimivaivoistaan. Kolme päivää se kesti kunnes lähti omatoimisesti sairaalaan punkteerattavaksi. Uskon että helpotti. Paljon hyviä tarinoita olisi miehistä joiden verensokerit oli kroonisesti 30-40 korvilla, Edelleen voimassa oleva vaitiolo estää kertomasta ihan kaikkea mihin vain mies pystyy. Kaiken sen takana oli sukupuoliroolille ominainen mieslogiikka. Mies on terve kunnes toisin todistetaan.

Niinpä on selvää että kun puhutaan koronasta, ei se miehiin tartu. Mitä lie muutenkin akkojen hysteriaa. Niinpä mies voi vapaasti hengata kadunkulmissa, miessakeissa ja pubeissa. Naiset pysyy kyllä kotona mutta siellähän naiset muutenkin. Se että tilastollisesti miehiin tarttuu koronavirus 2/3 kertaisesti kuin naisiin on vain tilastonikkarien petkutusta. Todellisessa maailmassa koronaa ei ole olemassakaan ja jos on, tuskin nuhaa vaarallisempi. Eikä se tartu ja me ollaan sairastettu se huomaamatta. Rokotekin taitaa olla vaan tislattua vettä. Mies voi olla aina huoletta ja katsella miten maailma on tullut hulluksi maskiensa kanssa. Maski on vähän sellanen neiti-juttu. Turvavälit jo ihan naurettavat.

Ei sillä, en taida olla itsekään vapaa omasta sukupuoliroolistani ja tuskin moni muukaan. Tälle voi toki nauraa mutta sitähän nauraa itselleen. Mutta jos haluaa ymmärtää ja sisäistää vallitsevia kriittisiä koronasutkauksia, on ymmärrettävä miestä. Miehen elämä ei ole helppoa, kukaan ei niin väitäkään, mutta sitä onneksi lieventää se, että mies osaa ja tietää kaiken, ja tietää koska varoa ja koska ei kannata huolia turhista. Tätä kautta ymmärrämme paremmin täälläkin nähtyjä kirjoituksia.

JukkaNieminen11

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu