Missä olit Tsernobylin aikaan?
Lienee parasta että aloitan alusta, eli tämän intro-kappaleen voi hypätä huoletta yli. Se alkoi kun läpikatsoin Netflixin ja oli aika ottaa joku toinen suoratoisto. Koska liikuskelen vain Elisaviihteen kautta, oli ainoa linkki siinä HBO joten siis siihen. Tein sitten läppärillä sopimuksen, maksoin sen ja asetuin töllön eteen. Anna pin-koodi! Pin-koodi? Takaisin läppärille ja ilmeni että on pakollinen pin-koodi ettei lapset pääse katsoon K-18 -osastoa. Täytin sen perinteisen neljä nollaa ja takasin telkkarin eteen. Sitten ilmeni erikoisuus. Elisan kaukosäätimessä numerot on kirjainten alla eli saadakseen numeron, pitää painella samaa nappia kolme neljä kertaa. Ongelma vain että kun painaa sen ekan kirjaimenkin, kursori töllössä hyppää pykälän eteenpäin. Tahtoo tai ei, mutta sillä säätimellä ei voi pin-koodia kirjoittaa. Suuri oli hämmästykseni että kellään toisella ei tunnu netin perusteella olevan samaa ongelmaa?
Joten peruin tilauksen ns. teknisten ongelmien vuoksi mutta kun ehdin maksaa ekan kuukauden, kattelin sitten läppärin kautta ne Walking Deadit jotka jäi aikanaan katsomatta. Muuta mielenkiintoista ei ollutkaan; säälistä katselin Matrixin neljännen osan joka ei kummoinen ollut. Vaan sitten löytyi oiva sarja Chernobyl jossa oli hyvää neuvostomeininkiä. Se toi rakkaita muistoja mieleen niiltä päiviltä.
Rehellisesti sanoen ei se meilläkään ihan putkeen mennyt. Silloin oli harmaa maanantaiaamu, tihkusateinen. Kotona oli kuolettavan tylsää joten saapastelin citymarketiin ihan vaan ostamaan jotakin jonninjoutavaa, jota oikeasti en tarvinnut. Ihmettelin että sade oli lämmintä, niin lämmintä etten muista vastaavaa. Miellyttävää. Iltauutisissa valkeni että se oli laskeumaa. Ne katselin pubissa jossa tunnelma oli hyvinkin vakava. Koko baari oli hiljaa kun uutiset antoivat ymmärtää että olemme säteilypilven sisällä.
Erityisesti muistan silloisen ministerin Kaisa Raatikaisen höpinät, joita varmaan moni muukin katseli epäluuloisena. Hänestä jäi juurikin sellainen salaileva maku. Jostakin mystisestä syystä laskeuma oli vaarallista luokkaa Venäjällä ja Ruotsissa mutta jotenkin ei suomessa totesi ministeri. Laskeuma ikään kuin ohitti Suomen. Meillä oli kaikki hyvin ja voitte olla rauhallisia sanoi Raatikainen. Toisella kanavalla varoiteltiin olemasta sateessa, keräämästä sadevetta, ja marjat ja sienet oli hyvä jättää metsään ja poroja ei saanut teurastaa. Jodtabletteja oli hyvä varata.
Tsernobyl pamahti lauantaina, Suomen valtiovalta tiesi asian sunnuntaina mutta koska Raatikainen ei halunnut aiheuttaa paniikkia, koska väki ei olisi mennyt maanantaina töihin, hän salasi asian kunnes se alkoi vuotamaan Ruotsin kautta joskus maanantain iltakuuden seitsemän aikaan.
Oleellista oli että vuorokauden viivästys varoituksessa johtui kuulemma virkamieslakosta eikä suinkaan siitä, että ensin piti odottaa Kremlin lyhyttä tiedotusta, jotta asian saa ylipäätään julkistaa. Liian aikainen ilmoittaminen olisi vahingoittanut Suomen ja Neuvostoliiton hyviä suhteita. Lämmin sadekin johtui meteorologista syistään ja myöhemmin kainuussa ilmenneet kilpirauhassyövät olivat nekin vain sattuman luomaa korrelaatiota. Eli kyllä meiltäkin silloin löytyi tätä ns. hyvää neuvostomeininkiä.
Sinä keväänä muuten jäin työttömäksi virkamieslakon aikana ja työkkärit oli kiinni sen ajan mitä virkamieslakko kesti. Kun se sitten lopulta aukesi, positiivisesti ajattelin saavani tökärit takautuvasti. Silloin ilmoitti virkailija että olisi pitänyt käydä tiputtamassa ovesta postikortti jossa ilmoittaa olevansa työtön työnhakija, olkoonkin että sitä ei kukaan käynyt siitä nostamassa lakon aikana. Oli kuulemma itsensä työministeri Urpo Leppäsen määräys. Mistäs minä olisin moisen tiennyt? Sinne meni kahden ja puolen kuukauden takautuvat korvaukset, ja jostain syystä tämä risoo 33 vuoden jälkeenkin. Se oli silkkaa vääryyttä. Kun ministeri Leppänen lopulta kuoli, olin tietenkin hyvilläni. Äijä jäi mulle velkaa. Vammalan kirjapäivillä tapasin Timo Soinin jolle selitin asian että kun vastaperustettu perussuomalaiset on SMPn raunioille tehty, velka myös siirtyy heille. Se katto kun hullua. Mietti oonko ihan tosissani.
Minua kiinnostaa edelleen tarinat joita ihmisillä on niistä päivistä. Näkökulmat, muistelot ja ylipäätään kaikki jotka siellä silloin olivat. Jos joku katsoo asiakseen muistella niitä päiviä missä oli silloin, niin tohon vaan alle. Minulla on sellainen kuva, että niistä sepustuksista saattaa tulla vielä arvokasta tietoa niille, jotka eivät silloin olleet vielä syntyneetkään.
Olin äidin mahassa.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä kysymys. Juuri silloin kun se poksahti niin päivä pari sen jälkeen kävelin kaverin luokse ja ihmettelin kun erään sadevesiviemärin kannen edessä oli pari äijää (kuin elokuvissa, suojalasit päällä, keltainen kumiasu maskeja myöten), jotain valtion tyyppejä, eli geigermittareiden kanssa, mittarit nakutti hullusti kovaan ääneen nopeasti.
Silloin kun tein tämän havainnon kävelin juuri vesisateessa eli luultavasti juuri laskeuman kohdalla…
Eipä sitä silloin miettinyt, jäljestä kyllä. Sekä tuli kerättyä aina marjoja ja sieniä kuten nyt,,,kyllä tässä on parit beggerellit vai mitä ne nyt on, tullut vedettyä elimistöön…🤔
Ilmoita asiaton viesti
Säteilyannos milliSievertejä (mSv), Radonit, luonnon uraanit. Meissä jokaisissa on aina ja enemmän, kun ollaan kallioilla.
https://www.tvo.fi/tuotanto/perustietoaydinvoimasta/sateily/sateilylahteet.html
Ilmoita asiaton viesti
Sunnuntai-iltapäivänä ajoin autolla Helsingistä Hyrylään vanhempiani tapaamaan. Muistan kuinka ihmettelin päättömästi lentävää lokkiparvea moottoritiellä. Tulivat auton eteen eivätkä väistäneet lainkaan.
Maanantaina tuli uutinen onnettomuudesta ja erilaiset spekulaatiot sekä viranomaisten rauhoittelut.
Istuin työstä tultuani Töölössä ravintola Messeniuksen ulkoterassilla siemaillen olutta ja lukien iltasanomia lämpimän kevätpäivän illassa auringon paisteessa.
Illalla myöhemmin katsoin TV:n iltauutisista filminpätkiä Ukrainasta ja ne tekivät vaikutuksen, sillä Neuvostoliitosta ei milloinkaan ollut näytetty suoraa filmiä valtakunnan muilta alueilta kuin Moskovasta.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan siellä missä nytkin.
Ilmoita asiaton viesti
En todella muista ja ihmettelen ihmisiä jotka muistavat vuosikymmenten takaa, mitä lukevat, missä istuvat jne.
Se mitä tästä kirjoituksesta selvisi, niin miksi Nieminen on katkera perussuomalaisille.
PS. Se Tshernobyl sarja oli hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Toki sellaisen tilanteen muistaa, joka on tehnyt vaikutuksen. Sinulle Tshernobyl oli ilmeisesti yhdentekevä asia.
Minä muistan jopa Kennedyn murhan jälkeisen päivän, kun Taivallahden kansakoulun pihassa oli lippu puolitangossa lauantaiaamuna koululle saapuessani.
Ilmoita asiaton viesti
Loppukesällä v. 1997 olin perheineni ajelemassa Lapista kotiin jossain Etelä-Savon korkeuksilla, kun autoradiosta kuulimme uutisen prinsessa Dianan kuolemasta. Pariisissa siltapilariin törmäsi Mersu, mutta me matkustimme tämänkaltaisella autolla (sorry pieni kuva):
https://th.bing.com/th/id/OIP.SXbd_7pHn9eCHHEqEN79kQHaEK?w=292&h=180&c=7&r=0&o=5&pid=1.7
Ilmoita asiaton viesti
Dianan kuolemasta tulin tietoiseksi Helsingborgissa nähdessäni Aftonbladetin lööpin helteisenä kesäiltapäivänä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se yhdentekevä ollut..ainakaan sen jälkeen kun tuon sarjan olin katsonut. Eikä nyt ollut tarkoituksenani mitenkään ”epäillä” toisten sanomisia, tahi muistiaan, mutta kun omasta pääkopastani on kadonnut lähes kaikki yksityiskohtaiset tapahtumat, niin hämmästelen vaan.
PS. En muista myöskään että missä olin kun Diana kuoli, tahi Saddam hirtettiin. Toki ensimmäinen nyt ei (ainakaan itselleni) mitenkään tärkeä tapahtuma ollutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään muista tarkasti, miten asiasta kuulin tai luin ensimmäiseksi.
Sen sijaan muistan hyvin missä olin 9/11. Olin saksalaisessa paperitehtaassa ratkomassa sen ongelmia, mutta sinne en kyseisestä katastrofista mitään kuullut. Katastrofi valkeni minulle vasta autossa kohti Hampuria, kun kuskina ollut kaveri kuunteli radiota ja alkoi kauhistelemaan, mitä oli tapahtunut.
Sitten hän kertoi, että pääkonnana pidetyllä tyypillä oli yhteyksiä Hampuriin. Väkisin tuli mieleen, että millaiseen syyniin joudun lentoasemalla, kun laukkuni oli täynnä mittalaitteita ja piuhoja.
Positiivinen yllätys oli, että matkalaukkua ei edes tarvinnut avata. Turvatarkastukseen oli vain tuotu läpivalaisulaite, jolla näkyi yllättävän hyvin laukun sisältö, jonka itsekin pääsin näkemään.
Ilmoita asiaton viesti
9/11 olin Shanghaissa ja katsoin illalla yhdeksän maissa TV:tä, kun WTC-tornitörmäykset tulivat breaking newsina.
Muistan myös kun 2.8.1990 Irak tunkeutui Kuwaitiin ja olin silloin työssä Hollannissa. Ajoin autolla Rotterdamin sataman läpi menevää moottoritietä ja uutinen tuli autoradiosta hollanniksi. Sain siitä sen verran selvää, että tulin tilanteesta tietoiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Muistan myös kun 2.8.1990…”
– Olin edellisenä päivänä täyttänyt 30 vuotta. Kymmenen päivää myöhemmin perheeseemme syntyi tytär. Tuolta kesältä muistan myös heinäkuisen auringonpimennyksen.
Kuwaitin tapahtumat otettiin länsimaissa äärimmäisen vakavasti, ja lähinnä USA alkoi koota valtaisaa armeijaa vastahyökkäykseen. Irakin tuolloinen ykkösmies Saddam Hussein ennusti, että alkamassa olisi ”Kaikkien Sotien Äiti”, ja tuo fraasi on todellakin jäänyt elämään erilaisina mukaelmina. Vastaavaa suurentelua oli aiemmin edustanut Nicolae Ceausescusta käytetty määritelmä ”Ajatusten Tonava”. Diktatuurit tuottavat mielenkiintoista aineistoa läntiseenkin keskusteluun!
Ilmoita asiaton viesti
Poikkeuksellisesti tapahtuman aikaan olin Kainuussa.
Kotimatkalla junassa yritin iskeä itseäni pari vuotta vanhempaa mimmiä, mutta ammattitaito ei riittänyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Missä olit Tsernobylin aikaan?”
– Tuohon en kykene vastaamaan samalla tavoin kuin esimerkiksi WTC:n tuhoa tai Estonian uppoamista koskeviin kysymyksiin. Tieto Tshernobylin räjähdyksestä saapui niin vähittäin ja epämääräisenä, ettei se jäänyt mieleeni jymyuutisena.
”Oleellista oli että vuorokauden viivästys varoituksessa johtui kuulemma virkamieslakosta…”
– Olin tuohon aikaan ihan oikea virkamies, ja siten voisin tietyin varauksin vastata otsikon kysymykseen: lakossa. Pääkaupunkiseudun virkamiehet lakkoilivat hiukan eri rytmissä kuin maakuntien, joten aivan varmaa vastausta en osaa antaa.
”… tämä risoo 33 vuoden jälkeenkin.”
– Nyt kun tapauksesta on kulunut 37 vuotta, lienee jo helpottanut.
Vierailin Tshernobylin ja Pripjatin alueilla v. 2011, jolloin ydinvoimalan tuhoutumisesta oli 25, ja isäni sotaretkestä neuvosto-Ukrainaan 70 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Olin Suomessa ja silloin laskeuman osalta media totesi, että, Suomi naapurina (pohjoissuomi mukaan luettuna) ottaa pahimman vastaan. Nuo ”nerot” eivät tienneet, että Berliini, oli lähempänä. Tuo siis ennen tuulen suunnan tietämystä.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan, että suurimmat säteilypitoisuudet mitattiin Uudessakaupungissa ja muualla länsirannikolla. Niinkään Ruotsissa oli enemmän säteilyä kuin Suomessa. Tuulet menivät jotenkin lännen kautta kiepaten.
Ilmoita asiaton viesti
”Suurin laskeuma osui Pirkanmaalle, Itä-Hämeeseen ja Kymenlaaksoon.”
Tässä aika hyvä linkki miten säteily levisi Suomessa ja muualla Euroopassa. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tshernobylin-turma-nakyy-yha-suomen-luonnossa-radioaktiivista-ainetta-sienissa-kaloissa-ja-riistassa/5859904#gs.5ylm7y
(Rullaa linkissä alaspäin, niin tulee koko Euroopan laskeumaa osoittava kartta)
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin lähinnä ensimmäisistä uutisoinnista, jolloin säteilymäärä saattoi olla toisenlainen kuin tuo lopullinen laskeuma viikkojen mittaan.
Nimenomaan Uusikaupunki mainittiin aluksi Suomessa merkittäväksi säteilyn osakseen saamasta alueesta.
Ilmoita asiaton viesti
Asia ymmärretty.
Ilmoita asiaton viesti
Oltiin mökillä ja saatiin kuten muutkin kuulla radiosta vasta päivien jälkeen, alkupelon jälkeen kalasteltiin ja sitten savustettiin lahnaa kuten ennenkin. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Rakennettiin porukalla silloin hirsimökkejä Turun Hirvensalon laskettelurinteen alapuolelle, ja ihmeteltiin vaan uutisten perusteella että voikohan sitä ulkotöissä ollakkaan kun tuollaista. Mut niin ne mökit vaan valmistuivat ja ovat siellä vieläkin. Syksyllä ei pahemmin sienimetsässä käyty, moneen moneen vuoteen. En muista minkäänlaista muuta poikkeamaa tapahtuman johdosta. Tsernobylissa oli mahdollisuus käydä paljon myöhemmin turistimatkalla, mutta reisu jäi sitten tekemättä. Onhan sieltä hullua materiaalia tubessa vaikka kuinka ja paljon, elokuvakin.
Ilmoita asiaton viesti
Turvallisessa Singaporessa.
Ilmoita asiaton viesti
Voimalan poksahduksen aikaan olin töissä Tukholmassa. Siellä ydinvuoto uutisoitiin heti. Soitin vanhemmilleni Hesaan eikä heillä ollut tietoakaan onnettomuudesta. Olihan se outoa touhua Suomessa tuolloin. Poliitikoissa puolet oli Moskovaan pokkuroivia surkimuksia ja into pimittää Venäjän ikäviä uutisia oli kova. Nykyään samaa pimittämistä tehdään EUn hyväksi EU -virkojen toivossa. NATOn ja USAn arvostelua ei myöskään kuulla päättäjiltä, koska olemme itse tuon pyhän liiton juoksupoikia.
Ilmoita asiaton viesti
Olin töissä neuvostoliittolaisessa firmassa.
Amerikkalainen tiedustelusatelliitti oli havainnut räjähdyksen Tsernobylissä, ja siitä oli pikku-uutinen Suomessa.
Kerroin uutisesta työpaikalla, ja yksi valkovenäläinen tuli hysteeriseksi kun hänen sukulaisiaan asui lähellä.
Päätyi pomonsa puhutteluun ja vaiennettiin.
Tapahtunut myönnettiin neuvostomediassa vasta monien vuorokausien päästä.
Ilmoita asiaton viesti