Miten joulusta tuli Jeesuksen syntymähetki?
Joka joulun alla tuntuu nousevan ne samat virret; Joulu oli alkujaan pakanallinen juhla jonka kristikansa solutti ja varasti ja kuin pisteenä iin päälle, Jeesuksen syntymäpäiviäkin on lukuisia kun kirkkoisät eivät osaa itsekään päättää mihin kohtaan sen heittäisivät. Miten asia oikeasti on? Onhan se kuitenkin historiallinen kysymys – tai siis kirkkohistoriallinen – miten 25.12 on muodostunut Jeesuksen syntymäpäiväksi ja sen myötä pitäisi olla myös ratkaistavissa.
Ravistellaan ensin näitä pakanaväitteitä ja siirrytään siitä kohti oikeaa vastausta.
Lähtökohta on että alkujaan tämä päivä oli mithran syntymäpäivä. Sitä juhlaa olisi vietetty kauan ennen Jeesusta. Toinen yleisväite kuuluu että se olisi ollut aurinkojumala Sol Inviticuksen syntymähetki. Talviseisauspäivä siis jolloin aurinko voittaa taivaanalaa. Molemmissa on kyllä se heikkous että seisauspäivä on 21.12 eikä 25.12 mutta kun panee mutkat suoriksi, ei se niin nöpönuukaa. Nämä kaksi muuten liittyvät toisiinsa.
Voittamattoman auringon” juhlan perusti keisari Aurelianus niinkin myöhään kuin vasta vuonna 274 jKr. Epäilys että vastavedoksi varhaiskristityille jo tärkeäksi tulleelle päivälle, sillä kristillinen ääriryhmä donatolaiset viettivät joulua 250-300 jKr. Aikakautensa dokumentti muotoilee tämän aurinkojumalan bileet muodossa Natalis Invictus jossa Natalis voi toki tarkoittaa syntymäpäivää mutta yleisemmin sillä tarkoitetaan jonkun temppelin vihkimispäivää, joka lienee sekaannuksen aiheuttanut, tai siis tulkintavirheen. Se on sittemmin yhdistetty mithralaisuuden traditioon yksittäisen yleislauseen Deus Sol Invictus Mithras joka luki Julius Caesarin patsaan jalustassa. Sillä raaka totuus on, että Mithran syntymäpäivää ei tunneta eikä siinä kultissa tiedetä joulupäivän olleen mikään erityinen rituaalipäivä. Härän uhraaminen luolassa on voinut tapahtua koska tahansa. Se vain on linkattu yhteen Sol Inviticuksen kanssa myöhemmin. Näin on Mithras syntynyt joulupäivänä mutta mikään aikakautensa viite ei sellaisesta puhu.
Oliko sekavaa? Ette ymmärtäneet mitään? Homma on sekavaa kuten antiikissa yleensäkin. Nyrkkisääntö kuitenkin on, että mitään vuotta 274 jKr. vanhempaa traditiota ei tunneta joulupäivän kohdalla.
Germaaniteoriasta en sano muuta kuin että joulun nimi Yule tulee kylläkin germaaneilta. Sellainen juhla oli joulukuussa. Totean vain että etymologiansa puolesta se on selvää latinaa Juli-us kuten kuukauden nimet yleensäkin. Julius Caesar onkin saanut heinäkuun nimekseen, augustus elokuun jne. Latina tässä yhteydessä puhuu enemmänkin pimeän keskiajan vuosista kuin muinaisista germaaniheimoista ajalta ennen ajanlaskua. Täystyrmäyksen tälle germaanijuhlalle voi antaa sillä että se oli uudenkuun juhla. Koska uusikuu on joka vuosi eri aikaan, voi Yulea viettää varhaisimmillaan 2.12 ja viimeisillään vasta tammikuun puolella. Sillä ei oikeastaan ole mitään tekoa jonkun yksittäisen päivän kanssa joka on laskettu aurinkokalenterista.
Mutta sitten siihen Jeesukseen. Se selviääkin kirkon omista traditioista joista tärkein on huomio, että juutalaisessa perinteessä suuret profeetat kuolivat aina syntymäpäivinään. Jeesus naulittiin ristille pitkäperjantaina eli nisan-kuun 14. päivä joka on siis kuukalenterista laskettu, ja tapahtui 25.3 mikäli traditioon kuolinvuodesta on uskominen. Se olisi myös syntymähetki. Tämä on hetki jolloin vapahtaja sikisi pyhästä hengestä ja maalliseen maailmaan hän astui 9kk myöhemmin eli 25.12.
Näin yksinkertaista se on.
Ongelmaksi nousee että on muitakin kalentereita. Juliaanisen kalenterin mukaan samainen päivämäärä on 6.4. ja jos siitä laskee 9kk eteenpäin päätyy loppiaiseen 6.1.
Ei siis ole useita syntymäpäiviä, on vain useita kalentereita.
Siihen en ota kantaa miten perusteltu Luukkaan jouluevankeliumi on tai miten perusteltua on olettaa, että joku kuolee syntymäpäivänään. Tämä vastaa vain siihen kirkkohistorialliseen kysymykseen miten nimenomaisesti 25.12 tuli Vapahtajan syntymäpäiväksi eikä jokin muu päivä. Kirkollinen teoria on monessa mielessä perusteltu, looginen ja suht aukoton joten pakanoiden roolia ei oikeastaan tarvita mihinkään. Nyt tiedätte. Tarkoitus on tietenkin yleissivistää. Me varmaan kaikki olemme ikämme kuulleet näitä pakanavarkausjuttuja ja koska emme niihin ole osanneet suhtautua oikeanlaisella kritiikillä, olemme olleet väärän tiedon varassa koko ikämme.
Sen myötä kaiketi hyvää joulua koko jengille. Saakaa paljon lahjoja.
Auringonkierron vaiheet ovat olleet jo kauan ennen ajanlaskun alkua uskomusten ja uskonnollisten kalenterien merkkipäiviä. Vaikka kirjallisisista lähteistä sitä ei enää tavattaisikaan, se voidaan päätellä arkeologista löydöistäkin.
Ilmoita asiaton viesti
> juutalaisessa perinteessä suuret profeetat kuolivat aina syntymäpäivinään
Vai niin.
> Jeesus naulittiin ristille (…) 25.3 (…) Se olisi myös syntymähetki.
Paitsi että:
> Tämä on hetki jolloin vapahtaja sikisi pyhästä hengestä
> ja maalliseen maailmaan hän astui 9kk myöhemmin eli 25.12.
Joten:
> Kirkollinen teoria on monessa mielessä perusteltu, looginen ja suht aukoton
Kyllä tähän on pakko todeta, että teoria ei ole perusteltu, looginen eikä aukoton.
>> suuret profeetat kuolivat aina syntymäpäivinään
Ei ole perusteltua tehdä olettamusta, että tämä koskisi Jeesusta.
>> Jeesus naulittiin ristille (…) 25.3 (…) Se olisi myös syntymähetki.
Okei, Jeesuksen syntymäpäivä eli joulu olisi siis 25.3.
>> Tämä on hetki jolloin vapahtaja sikisi pyhästä hengestä
>> ja maalliseen maailmaan hän astui 9kk myöhemmin eli 25.12.
Hetkinen, äsken logiikka oli vielä se, että kuolinpäivä on sama kuin syntymäpäivä. Nyt logiikka muuttuikin selittämättömästi, ja syntymäpäivää siirrettiin 9 kuukaudella eteenpäin.
Joten: ei perusteltua, ei loogista, eikä aukotonta.
Tähtitieteen havaintoihin vetoavat selitykset ovat ehkä kuitenkin niitä mielenkiintoisimpia.
Ilmoita asiaton viesti
ei tässä muuta murhetta kun kulttuurierot. Joissakin kulttuureissa syntyminen katsotaan alullenpanon hetkeksi, toisessa syntymän hetkeksi. Kiinalaiset taitaa vieläkin laskea sen alullepanosta, 3kk ikäinen vaaveli pitää silloin jo 1v synttäreitään. Käytännössä kai kaikki kiinalaiset ovat vuotta nuorempia mitä voisi arvata syntymävuoden perusteella
Ilmoita asiaton viesti
Johtuuko se korkean iän arvostuksesta? ja koskeeko se naisiakin?
Ilmoita asiaton viesti
Meidän kotiapulaisemme Kiinassa väitti kivenkovaan, että raskausaika kestää kymmenen kuukautta. Väittelin asiasta hänen kanssa (en toki siksi, että minulla olisi mitään omaa lehmää ollut ojassa), kunnes oivalsin, että hän oli saanut maaseudulla kiinalaisen koulutuksen kalenteria koskien.
Ilmoita asiaton viesti
Jeesusta ollut olemassakaan, siitä olisi kyllä roomalaiset pitäneet kirjaa, jos tuollainen anarkisti joukkojen kerääjä olisi härdännyt. Sen sijaan, kaikki paitsi yksi myytti löytyy lähialueiden aiemmista myyteistä, arvaatko mikä se on? Vesi viiniksi. Arvaatko miksi? Koska Dionysuksen palvojille piti vittuilla.
Ilmoita asiaton viesti
Roomalainen historioitsija on kyllä vuoden 67 Rooman palosta kertoessaan kertonut, että Nero pyrki vierittämään syyn kristittyjen syyksi. Kristittyjen hän kertoo saaneen alkunsa Christuksesta, jonka Pontius Pilatus mestautti toimiessaan Rooman prokuriaattina. Kirjoitus on toki kirjoitettu niin myöhään, että kristittyjä on ollut levinneenä jo Roomaankin, kuten Tacitus kertoo. Pilatus toimi prefektinä Juudeassa vuosina 26-36. ,Koska Jeesuksen kuolema on ajoitettu vuoden 33 paikkeille, kyseistä kirjausta pidetään merkittävänä todisteena siitä, että Jeesus on ollut historiallinen henkilö. Juutalainen pappi Josefus kertoo puolestaan että ylipappi Ananias asetti juutalaisen suuren neuvoston tuomittavaksi ”Jaakobin, Kristukseksi sanotun Jeesuksen veljen ja muutamia muita, joita hän syytti lain rikkomisesta ja antoi kivittää kuoliaiksi.”
Roomalaiset teloittivat tuohon aikaan paljon ihmisiä. Se, ettei yksi kapinallinen joukkoja koonnut ”juutalaisten kuningas” saanut kirjoissa merkintää, ei ollut poikkeuksellista.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro nyt, kuka se NL:n agentti OKH:ssa oli?
Ilmoita asiaton viesti
sitä ei muuten varmuudella tiedetä vieläkään, epäilyksiä toki on. Varmaa on vain että kun Bunderswehr perustettiin 1955 ja ensimmäiset upseerit saivat valtakirjansa, tiedettiin varmuudella yhden heistä olevan neuvostoagentti. Ei vain tiedetty kuka heistä. Siitä eteenpäinhän se oli sama olisiko antanut suosiolla neuvostoliitolle avaimen nato-kassakaappiin
Ilmoita asiaton viesti
Paul Carrellin kirjassa ”Marssi Venäjälle” vihjaillaan jostakin ”ratsumestarista”?
Ilmoita asiaton viesti
Raamatussa mainitaan, että ”Sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa”. Tämä vuodenaika on liian myöhäinen yölaiduntamiseen Israelin alueella. Tiettävästi yölaiduntaminen on päättynyt niillä tienoin joskus lokakuussa.
Ilmoita asiaton viesti
juu, en minä sillä. tutkinut vain miten kirkko on 200-luvun loppupuolella päätynyt päivämäärään 25.12 eikä mihinkään muuhun päivämäärään
Ilmoita asiaton viesti
Eikö kirkko ole voinut päätyä päivämäärään 25.12. sen historiallisen tosiseikan valossa, että ensimmäinen verollepano on alkanut vuonna 6 jKr loka-marraskuussa ja päättynyt tammikuun alussa vuonna 7 jKr?
Ilmoita asiaton viesti
Beetlehem -tarina ei ole todellinen: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukkanieminen11/miten-joulusta-tuli-jeesuksen-syntymahetki/#comment-3565600
Ilmoita asiaton viesti
Yhtä uskottava kuin Korvatunturin pukki.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolta osin olet kyllä väärässä. Joulupukin kaikki tietävät saduksi ilman oikeaa historiallista esikuvaa. Jeesus sen sijaan näyttää olleen historiallinen henkilö, joka jopa saattaa olla itse uskonut olevansa Jumalan valittu, juutalaisille luvattu Messias.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuossa kirjoituksessa näköjään oikea päivämääräkin, vaikka ei oikeassa tarkoituksessa. Se on 6. huhtikuuta. Perustuu ilmoitukseen, kuten kaikki muutkin Pyhät Kirjoitukset. Ja ajanlaskumme on alkanut ihan oikeasta vuodesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ajanlaskumme on toki alkanut oikeasta vuodesta, vuodesta yksi. Se on päivänselvää. Siitä, onko se Jeesuksen syntymävuosi, on kyllä monenlaisia arvioita. Itse uskon, että Jeesus syntyi vuonna yksi,
Näiden joulutarinoiden kannalta on hassua, että Jeesuksen syntymä on tapahtunut kaikella todennäköisyydellä ajanjaksona, jolloin Herodes oli kuollut eikä Kyreniusta ollut vielä nimetty Syyrian maaherraksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen syntynyt 24.12. joten olen aika varma että se on oikea pvm. Vuodesta onkin sitten enempi epävarmuutta… Nyt muuten täysikuu sattui aikalailla talvipäivänseisauksen kohdalle. Jos kerran ilmastonmuutosteorian mukasn ilmadton lämpeneminen on se ihmiskunban ykkösongelma, on aika erikoista että ivän pitenemistä juhlitaan pohjoisella pallon puoliskolla. Lieköhän päiväntasaajan eteläpuolla ollut vastaavia pirskeitä ilman kristinuskon turmelevaa vaikutusta?
Hyvää Joulua!
Ilmoita asiaton viesti
Tulipas kirotusvirheitä tällä kännykällä… No siinä pikku pähkinä miettiä mitä yritin ilmaista.
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkin: emme tiedä oliko paimenia missään, kun Jeesus syntyi. Jeesus nimittäin ei ole syntynyt Beetlehemissä vaan Nasaretissa, kuten hänen nimensäkin kertoo.
Ainoastaan Matteuksen ja Luukkaan evankeliumeissa Beetlehem mainitaan, mutta niissäkin on poikkeamia, etteivät ne kerro samanlaista tarinaa. Matteuksen mukaanhan Maria ja Joosef asuivat Beetlehemissä, kun taas Luukas kertoo, että hän sattui syntymään vanhempiensa vierailuaikana kyseisessä kaupungissa.
Johannes ja Markus eivät mainitse Jeesuksen syntymäkaupunkia mitenkään, vaan molemmille hän on Jeesus Nasaretilainen. Johanneksen evankeliumi kertoo itse asiassa hyvin tarkasti Jeesuksen alkuperän:
”40 Jeesuksen sanat kuultuaan jotkut väkijoukosta sanoivat: ”Tämän täytyy olla se profeetta.”
41 Toiset sanoivat: ”Hän on Messias.” Mutta toiset epäilivät: ”Ei kai Messias Galileasta tule!
42 Kirjoituksissahan sanotaan, että Messias on Daavidin jälkeläinen ja tulee Betlehemistä, Daavidin kotikaupungista.” (Joh 7:40-42)
Johanneksen evankeliumin kirjoittaja ei siis ole ollut ollenkaan tietoinen evankeliumien tulevista lisäyksistä, joissa Jeesuksen syntymäpaikaksi määritellään Beetlehem.
Syntymäkertomuksissa on myös ajallinen virhe: Herodes Suuri kuoli vuonna 4 eKr. ja Kyrenius (Quirinius) oli Syyrian maaherrana vuosina 6-9 jKr. Verollepano tapahtui vuosina 6-7 jKr, mutta kuten todettua, tapahtumilla ei ole mitään tekemistä Jeesuksen syntymän kanssa. Verollepano ajoittuu kyllä joulun seutuville, vuoden vaihteen yli. Mutta kuten toteat, silloin eivät paimenet olisi olleet yöllä ulkona.
Paavali kertoo tunteneensa Jeesuksen veljen Jaakobin. On selvää, etteivät Jeesuksen syntymä- ja lapsuuskertomukset ole syntyneet ensimmäisten kristittyjen sukupolvien aikana, vaan ne on lisätty evankeliumeihin huomattavasti myöhemmin. Historialliselta kannalta on selvää, ettei Jeesus ole syntynyt Beetlehemissä. Mihin vuodenaikaan hän on syntynyt, siitä meille ei ole jäänyt minkäänlaista historiallista todistetta.
Lähde: Uro-Lehtipuu: Nasaretilaisen historia s. 109
Ilmoita asiaton viesti
Jeesus syntyi, kun kansaa meni verolle pantavaksi. Jostain olen lukenut, että verolle pano tapahtui Roomassa syyskuussa. Se oli siis Jeesuksen syntymäaika.
Ilmoita asiaton viesti
Asiassa ei oikeastaan kiinnostaa muu kuin se, että moni kova kundi on kuollut syntymäpäivänään: William Shakespeare ja Sidney Bechet esimerkiksi. Alkoholilla on tavallisesti ollut osuutta asiaan.
Ilmoita asiaton viesti