Onko Petteri Orpo ihan viisas?

Petteri Orpo on taas eduskunnassa vauhdissa – kuinkas muuten? Asia liittyy tottakai kasvomaskeihin, jotka kiistatta ovat olleet tämän kriisin suoranainen symboli, ja oppositiolle kriisin mitalta kritiikin väline. Orpo tuntuu syyttävän hallitusta vätystelystä kun se ei vaadi kasvomaskeja pakollisiksi julkisiin liikennevälineisiin ja marketissa käynteihin. Sitä vastoin THL, johon hallitus nojaa, ei näe niiden käytössä suurtakaan mieltä.

Saa korjata jos olen luuloissani väärässä, mutta olen käsittänyt etteivät nämä ns. kansanmaskit juurikaan estä saamasta koronavirustartuntaa. Sitä vastoin ne voivat estää, ettei maskin omaava sitä itse levitä.

Asian voi siis hahmottaa niin että sen teho perustuu siihen että henkilö B on saanut tartunnan henkilöltä A ja kun B panee maskin naamaansa, hän ei tartuta enää henkilöä C ja D. Teho perustuu siis siihen että tartuntoja liikkuu ilmassa, mutta se katkaisee tartuntaketjun joko alkupuolelta tai puolivälistä jolloin tartuntaketjun loppupää pysyy terveenä. Maski takaa siis osittaisen torjuntavoiton. Sillä samaan aikaan A tartuttaa henkilön E.

Jos me ajattelemme asiaa tehokkuus edellä, niin järkevintä on tietenkin keskittyä löytämään ja eristämään nollapotilas A ja estää häntä tartuttamasta henkilöitä B, C, D jne. Tällöin me kaikki pysymme terveinä ja se riskiryhmäläinen, olkoon vaikka henkilö G saa elonpäiviä lisää. Ymmärrän tässä hallituksen/THLn kannan. Jos A ei pääse levittämään tautia, on periaatteessa sama pitääkö ihmisketju maskia kasvoillaan vai ei, koska sitä voivat pitää vain terveet. Silloin sen teho on parhaimmillaankin vain ”varmuuden vuoksi”. Loogisesti jokainen joka tuolla kadulla nyt maskia pitää, on luultavimmin terve. En ainakaan itse näe sen käytössä minkäänsortin mieltä, vaikka myönnänkin että puoli kasvoja peittävä kangaspala komistaisi allekirjoittanutta kummasti.

Noh, miten me saamme käsiimme tämän henkilön A riittävän ajoissa? Orpo ei tätä tiedä eikä sitä tiedä moni muukaan kansanedustaja joka on kunnostautunut jylisemällä lehteriltään maskivaateillaan. Jos on saanut tartunnan, jos oireet viittaavat tartuntaan, jos edes epäilee tartuntaa tai on ollut tartunnansaaneen lähistöllä, on julistauduttava karanteeniin. Tämä tarkoittaa samaa kuin kotiaresti jossa ulos ei mennä millään tekosyyllä. Ei edes sillä itsepetoksellisella ajatuksella että jos pukee naamalleen kasvomaskin, ei voi tartuttaa muita ja voi hyvin ajaa bussilla markettiin. Kauppaan ei pitäisi olla mitään asiaa, vaan naapuri jättää kauppakassin oven taa. Tämä karanteeni -toimi säädettiin heti kriisin alkumetreillä ja ilmeisemmin Orpo ei sitä tiedä. Tai unohtanut. Ilmeisesti unohtanut ja sen vuoksi vaatii tyhmyyksiä.

Politiikko on yhtä lyhytmuistinen kuin keskiverto ihminen yleensäkin. Politiikot tuntuvat harvoin muistavan mitä on tullut allekirjoitettua, päätettyä ja he räksyttävät istuvaa hallitusta asioista, joita ovat edellisellä hallituskaudella itse olleet päättämässä. Sanomattakin selvää että ne jotka eduskunnassa grillaavat hallitusta koronapäätöksistä ja niiden vaikutuksista, tuntuvat kaikkein vähiten niistä mitään tietävänkään – tai muistavan. Pari kuukautta on ilmeisen pitkä aika lyhytmuistiselle ihmiselle. Tässä yhteydessä Orpo ei tee muuta kuin nolaa itseään. Enkä ihmettele että varsinkin perussuomalaisten kansanedustajat kunnostautuvat sillä, etteivät ymmärrä hallituksen koronastrategiasta mitään, mutta kummakos tuo jos kognitiiviset oivalluskyvyt ovat mitä ovat, keskittymiskyky luokkaa hajamieli ja heille pitäisi olla näemmä erikseen joku koulunkäyntiavustaja sitä tulkkaamassa. Eihän sitä kansanedustajalta voi olettaa samaa kuin rivikansalaiselta. Me jotka sitä tölläämme telkusta tai luemme otsikoista, ymmärrämme sitä vastoin oikein hyvin missä mennään.

Osalle tämän blogin lukijakunnasta varmasti särähtää korvaan kun annoin ymmärtää kasvomaskin olevan pseudotason totjuntaväline, jonka hyötyarvo on vähintään kyseenalainen ja kokonaisstrategian kannalta epäolennainen. En minä ketään tietenkään halua loukata jos sellaista pitää ja kantaa korteaan kekoon, mutta kritiikin symbolina sillä kyllä ampuu harhaan.

Minä kun olen minä, pidän maskiakin tehokkaampana yksityisautoilua. Omassa biilissä ei tartuntoja saa siinä missä julkisissa liikennevälineissä. Neuvoni onkin että ajakaa omilla autoillanne missä vain pääsette ja tuprautelkaa pakokaasuja niin paljon kun vaan ilmakehä vetää. Kun me kaikki kuljemme kottosillamme omissa lokeroissamme, se on tehokkaampaa kuin kasvomaskit väkijoukoissa. Eikö ollutkin mukavan provoava loppukaneetti?

JukkaNieminen11

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu