Pesosen parhaat ja muuta sellua

Kaipolan tehdas näyttää olevan se estradi, johon kaikki politiikot laskeutuvat raatokärpästen lailla keräämään irtopisteitä. Se kaikki alkoi UPMn Pesosen harvinaisen provoavasta kirjelmästä, jossa tietenkään ei tarkemmin katsottuna tunnu olevan totta edes siteeksi.

Tehdään tämä nyt kerralla selväksi. Paperitehtaan sulkemisella ei ole mitään tekoa hallituksen, hallituspolitiikan tai pääministerin kanssa. Siis ei mitään! Ihmettelen vähän että jengi ylipäätään kuvittelee niin mutta oikeanlainen propaganda oikeassa paikassa ja tyypit uskoo mitä tahansa. Vai ollaanko ilmapiirissä jo niin ahtaalla että jos edes varovasti uskaltaa kysellä yritysten yhteiskuntavastuiden perään, niin saa luokkasoturin ja kommunistin maineen? Ilmeisesti!

Ihan asiallisesti Marin sitä yhteiskuntavastuuta kysyi. Kun tsekkaa yritystukien suurimmat saajat niin kirkkaimpana kruununa siellä häärää – yllätys yllätys – UPM itse muhkealla 43 miljoonan vuosittaisella yritystuella. Pesonen se itse kirjoittelee kuinka yhteiskunta vaan riistää hänen firmaansa. Hän puhuu tietenkin yhden centin dieselverosta, eikä varmaankaan viittaa siihen, että hänen Kaukaan tehtaillaan tuotetaan UPM BioVernoa, jota voidaan käyttää kaikissa dieselmoottoreissa. Luultavasti, ja erittäin todennäköisesti hän on tankkauttanut rekkansa siellä jo pitkään, eikä ole maksanut edes sitä centtiä.

Voin toki sanoa Pesosen puolesta että nämä paperitehtaat nyt vain ovat sellaisia että ne tulevat tietyin ajoin tiensä päähän. Koneet vanhenee, kuluu ja ne pitää uusia. Yhtiön johtokunta sitten harkitsee uusiiko se koneet Kaipolassa vai nostaako kapasiteettia niissä uudenkiiltävissä tehtaissaan Etelä-Amerikassa, tai missä huseeravatkan, ja jotka tuottavat sivutuotteena omat sähkönsä. Sellaisen tehtaan ei paljoa tarvitse sähköverosta piitata. Suomi on muutenkin paperi- ja sellujäteille sellainen maa, johon ei kannata paljoa panostaa vaan antaa koneiden vain kulua loppuun ja panna väki pellolle. Näin on tapahtunut tasaisesti eri vuosikymmeninä.

Sillä onhan sekin totuus että eukalyptus paperin raaka-aineena ei ole vain nopeakasvuista, vaan sen laatukin on parempaa. Kotimaisetkin paperi- ja sellutehtaat tuottavat eukalyptusta Brasiliasta kyetäkseen vastaamaan samanlaiseen laatuun ja lorauttavat sitä männyn sekaan. Koska e-amerikka tuottaa laatupaperia edullisemmin mihin Suomi kykenee koskaan, sanomalehtien lukijakuntakin löytyy sieltä. Kaikki nämä Brasiliat ja Perut, niiden sanomalehtilevikit vain kasvaa, kun se Euroopassa hiipuu. Siellä ne asiakkaat tätä nykyä löytyy. Sinne Pesosenkin bisnesnenä jo nuuhkii.

Nyt te ymmärrätte suuren kuvan. Bisnessyyt. Ei muuta. Pesonen vaan vähän trollasi josta kokoomuslaiset nappasivat kopin. Mediahyökkäys Marinia kohtaan on tapahtunut tosiasia. ja sitten se porvarillinen suuri yleisö joka on vakuuttunut että sanoo oikeisto mitä vaan, se on aina totta, ja kaikki mitä vasemmisto sanoo, on tietenkin aina virheellistä ja väärää. Muuta ei tarvitse tietää ja faktoista voi aina viis veisata kun mölinä pääsee valloilleen. Iltapäivälehdet, jotka tunnetusti ovat kytköksissä kokoomukseen, ovat eniten polttoainetta syöttäneet tietämättömien päänuppeihin, ja lietsoneet väkeä vääriin syytöksiin väärin perustein. Uskokaa kun sanon että Sanna Marin ei istu UPMn johtokunnassa päättämässä yhdenkään tehtaan alasajoista tai tuotannon siirtämisestä maihin, jossa työväkeä voi huoletta riistää ja työolot on mitä on.

Peli ei kuitenkaan ole menetetty. Metsä-Group on iskenyt Kemissä, jossa jättimäinen sellutehdas voi helpolla tuottaa paperiakin sivutuotteenaan. Se edustaa tätä uutta modernia tehdasta, jossa tehdas ei ainoastaan tuota omaa energiaansa, vaan se pystyy myymään sähköä myös verkkoon valtaisat määrät. Sellusta on povattu muovin korvaavaa, joskin kotimaisen markkinoinnin tuntien, tämä maailmanluokan bisnesidea tuskin lähtee kuin Nokia aikanaan. Rajattomat markkinat sitä odottaisivat. Yhtä kaikki, Kemin tehdas on huomista; Pesosen UPM jokin museotason muinaismuisto, joka elää asenteellisesti jossain punaisten ja valkoisten vuosisadoissa ja osaamistaso ja investoinnit unohtuneet jonnekin Kekkosen aikaan. Rehellisesti kun katsotaan, nämä Pesoset ovat kaikenlaisen kehityksen jarru. Hyvä vaan kun häipyy. Ja vielä parempi että Marin on tämän maan pääministeri korjaamassa sen jälkiä.

JukkaNieminen11

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu