Rajojen sulkeminen ja muita surkuhupaisia tarinoita

Rajat kiinni ja heti! Näin vaaditaan niin netissä, somessa kuin kansalaisaloitteissa. Tavallinen kansalainen on pöyristynyt jo ajatuksestakin, että meillä puhutaan maskipakoista ja liikkumisen rajoittamisesta samaan aikaan kun terminaaliin ilmaantuu virolaisia raksamiehiä pärskimään lisää tautia istuimiin ja ovenkahvoihin. Osaako nuo hallituksen tyypit yhtään mitään ja onko ne jo kokonaan menettäneet loogisen järkensä valon, sikäli kun sitä on ollutkaan. Näin kysyy suivaantuneet. Oppositio on myös herännyt kansalaisten huoleen ja grillaa eduskunnan lehterillä istuvia vaivaantuneita ministereitä, että koska ne rajat pannaan kiinni kun sitä on jo vuosi odotettu ja vaadittu.

Tuskin kukaan tässä mölinässä on pannut merkille että rajat on pantu kiinni jo vuosi sitten. Imatran raja-asemalla rajavartija lähinnä täyttelee ristikkolehteään ja Tornion puolella katsellaan kaihoisasti Haaparannan nuuskamääriä joita ei saa millään ilveellä käsiinsä vaikka kuinka nuuskahammasta kolottaisi. terminaalissa tylynoloinen rajavalvoja tiukkaa milläs asialla liikutaan ja osoittaa kohti testauspistettä.

Kun virolainen saapuu Suomeen, hänellä pitää olla negatiivinen testitodistus joka on otettu 72 tuntia aikaisemmin. Mikäli sitä ei ole, sitten mennään ottamaan pikatesti. Sen pitää olla negatiivinen. Kahden viikon karenssiin joutuu myös maailmalta palaava suomalainenkin, joskin vapaaehtoiseen sellaiseen ja hänenkin nokkaansa työnnetään testiliuska. Vasta kun on varmistettu ettei virolainen saapuja kanna virusta, häneltä aletaan tivaamaan matkan syytä. Hupimatkailu ei ole syy, eikä syynä voi olla edes töihin saapuminen. Vain pätevät syyt kelpaavat, perhesyyt kai tärkeimpänä.

Matkustajia päästetään tai kielletään tulemasta aina sen mukaan, mikä on lähtömaan tautitilanne ja ylittääkö ja alittaako se tietyn raja-arvon. Täysin vapaasti saa tulla ja mennä vain ns. vihreiden maan kansalaiset joita tällä hetkellä maailmassa on Islanti ja Australia. Eikä noita tulijoita olekaan ollut rieskaksi asti. Rajanylitysliikenne on nykyisin 4% siitä mitä se oli ennen koronaa sillä monilla matka tyssää jo lähtömaan rajaselvityksiin.

Paljon polemiikkia on aiheuttanut rekkakuskien kyky päästä rajamuodollisuuksista läpi. Tähän on ihan käytännön syyt; ei haluta viivyttää rajaselvitystä joka kasvattaisi rekkajonot kilometrien mittaisiksi ja rahtiliikennettä ei voi keskeyttää. Ihan siitä syystä että maamme pysähtyisi, kulutus- ja teollisuuden komponentit loppuisivat alle viikossa. Asiaan on tehty se ratkaisu että kukin rekkafirma testaa itse omat työntekijänsä ja rekannuppiin ei ole mitään asiaa ilman negatiivista testitulosta. Raja-asemilla tiedetään kuljettajat taudittomiksi jo valmiiksi ja heillä on siitä työnantajan antama plankettikin.

Rajat ovat siis olleet kiinni jo pitkän aikaa. Niissä on ollut välillisiä löysennyksiä tautitilanteen ollessa heikko. Esim viime syksynä ennen toista aaltoa Ruotsiin sai hetkellisesti matkustaa. Tässä valossa rajojen sulkeminen kuulostaa vähän samalta kuin vaadittaisiin kahdeksan tunnin työpäivää.

Oppositio on huomannut että kansalaiset eivät tiedä tätä ja osaavat tällä ratsastaa. Täälläkin näkee perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaita jotka tätä närkäsyneeseen sävyyn vaativat vaikka se on ollut voimassa kaiken aikaa.

Jutun pihvi on se, että tuollainen vaade hivelee. Se saa muuten niin monimutkaiset asiat kuulostamaan helpolta. Kun on rajat kiinni, ei voi tulla tautiakaan ja kun ei näy eikä kuulu tautia, uskaltaa olla vapaammin ja riskiryhmät paremmassa turvassa. Miten lumoavan helpolta se kuulostaakaan. Kuin joltain hokkus-pokkus -tempulta jossa sormia napsauttamalla ratkaistaan isoja ja ratkaisemattomia pulmia. Asiassa ei ole muuta estettä kuin politiikkojen päättämätön asenne.

Valitettavasti totuus on monimutkaisempi. Tauti kulkee täällä meidän sisällämme ja velloo ties minne ties mistä. Putkahtelee sieltä sun täältä nostaen käärmeenpäätään. Ihmelääkettä ei ole joten käytössä on ollut monitahoinen taktisten menetelmien kirjo. Rajojen sulkeminen ei vaikuta mitenkään siitä yksinkertaisesta syystä että näin on ollut alusta asti.

Tuntuuko nyt olo hölmöltä kun kiukunpuna poskillaan vaatii rajasulkua tietämättä että se on ollut kaiken aikaa voimassa? Meidän kansalaisten hyvää tarkoittavat patenttikonstit nyt vain tapaavat olla sellaisia ettei niistä mitään käytännön hyötyä ole. Osaksi siksi ettemme välitä ottaa asioista selvää ennen kuin ryhdymme nolaamaan itseämme ja emme edes välitä tietää, jos ideologisista syistä saamme siitä hallituskritiikin välineen, jolla ainakin hetkellisesti sumuttaa kanssaihmisiämme. Nyt voikin sitten alkaa täyttelemään kansalaisalotetta rajojen sulkemisesta.

+3
JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu