Rokotekriittisen liikkeen kova ydin

Minä kutsun heitä varjoliigaksi sillä pääosin he ovat anonyymeja jotka mielellään vaikuttavat jonkun toisen seläntakaa. He ovat kansalaisaktivisteja, pääosin laitaoikeistoa joita on arviolta 50-100 ihmistä mutta jotka osaavat taidon esiintyä kokonaisena kansanliikkeenä. He tietävät saitit, omaavat lukuisia nimimerkkejä ja heillä on feikkiprofiileja vaikka muille jakaa. Ilmiötä vahvistaa että heillä on ympärillään tuhannenkunta fanittajaa jotka levittävät somessa juttuja eteenpäin.

Varjoliiga syntyi jo pakolaistsunamin aikana. He saivat paljon peukkuja jutuilleen ja tulivat jonkun somesivuston pidetyiksi tyypeiksi julistamalla pyhää ulkomaalaisvihaa. Silloinen MV-sivusto julkaisi heidän anonyymeja kirjoituksiaan joka oli edesmenneen Janitskinin julkaisupolitiikka – antaa kansan puhua eikä sensuroida mitään. He alkoivat arvostamaan itseään ja alkoivat rakastamaan omaa ääntään. Heistä tuli pysyvä ilmiö. Nämä näkymättömät löysivät itselleen tarkoituksen. Sillä että heillä oli osalla kirjoituksiensa sisällöstä päätellen mielenterveysongelmia; tavaton maanisuus, aggressiivisuus jne muuttuikin voimavaraksi kun se aiemmin oli vain syy syrjäytymiselle ja ulkopuolisuudelle.

Ilja Janitskin ei koskaan itse huomannut että häntä vedettiin kakkoseen. Aste asteelta jutut nousivat kansankiihotukseen, stalkkaamiseen, vainoamiseen ja avoimiin tappouhkauksiin. Tekijänoikeusrikkomuksista puhumattakaan. Lopulta MV-sivusto oli täynnä häiriintyneiden ihmisten luomaa väkivaltapornoa. ”1-vuotias raiskattiin ja paloiteltiin, katso tästä kuvat – ei heikkohermoisille!” Kun Janitskin -vainaa sitten joutui käräjille, nämä takapirut pysyivät kaukana ja hylkäsivät täysin edustajansa. Heidän tehtävänään on pysytellä varjoissa ja antaa jonkun toisen joutua vaikeuksiin puolestaan. Korkeintaan miettivät uutta kotia itselleen. MVn raunioista se sanottiinkin suoraan: päästimme liian hullut tyypit ääneen!

MV-kultakautena syntyi myös varjoliigan journalistinen kaava. Ihan turha pysytellä tosiasioissa ja dramatisoida niitä haluamaansa suuntaan. On paljon helpompaa luoda suoraan mielikuvitusjuttuja, esittää ne totena sillä lyhyellä jänteellä silkka valehtelu saa enemmän aikaan. Niksi on suoltaa valeita niin nopeasti ettei mikään faktantarkistaja pysy perässä. Taktiikka onkin hiottu huippuunsa rokotekriittisyyden saralla. Aina sen joku uskoo. Jotkut joka päivä.

MV-lehden romahduksen jälkeen varjoliiga pesiytyi hetkellisesti perusuomalaisiin kunnes sen edellinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho tunnisti tämän väen ja koetti sen karkoittaa puolueestaan. Halla-aho visusti varoi ottamasta maahanmuuttoa puheenaiheeksi ja EU-kritiikissäkin kulki kultaista keskitietä jotta provokaattorit tuntisivat olonsa orvoksi ja teki muutenkin tiettäväksi että silkoilla fasistiliikkeillä ei ole enää asiaa perussuomalaisiin.

Varjoliiga syntyi uudelleen ja varsin kovalla volyymillä qanonin avulla. Tämä alkujaan trumpilainen liike on Yhdysvaltain kristillisen oikeiston luomus ja sen takapiruna häärää pääosin Ku Klux Klan kuten se on häärännyt aiemminkin illuminaatti -salaliittoteorian aikoihin 2000-luvun alkuvuosina. Suomen qanonistit ovat tietenkin tämän liikkeen jatke jotka mielellään käännättävät ja levittävät tätä ilosanomaa muuttaen sen ensin kansalliseen muotoonsa. Laitaoikeisto löytää aina toisensa.

Kaikukoppana toimii myös Janus Putkosen nykyisin luotsaama MV-sivusto joka on ottanut asiakseen julkaista mitä tahansa ilman kriittistä silmää. Varjoliiga onkin taas tarttunut kirjoituskoneeseensa. Ja nämä takapirut osaavat kyllä tuottaa aineistoa jossa ei tosiasioilla itseään rassata. Hömppä- ja mielikuvitusjuttuja tulee tuutin täydeltä ja tottakai lukijamäärä kasvaa joten ikiliikkuja on keksitty. Janus-parka ei ole vielä oivaltanut että häntäkin vetää tämä ryhmittymä takataateliin ilman että hän itse huomaa mitään. Kun koronaepisodi on joskus ohi, hänen sivustonsa on menettänyt kaiken uskottavuutensa ja niin urheita kun Putkonen onkin aikanaan tehnyt, hänet muistetaan lastensatujen levittäjänä. Journalistinen rappio on ilmiselvä mikä on toisaalta vahinko, kyllä sitä vaihtoehtomediaakin tarvittaisiin – varsinkin jos se kykenee olemaan jonkinarvoinen.

Viime keväänä varjoliiga solutti myös Newage -piirit nähdessään niissä oivan kasvualustan. Tämä onkin pannut monet Newagerit jotka pyörittävät omaa sivustoaan puun ja kuoren väliin. Jos estää suoltamisen, joutuu hampaisiin jauhettavaksi ja jos ei estä, hybris kasvaa kunnes uskottavuus putoaa nollaan. Siinä sitten seisoo kun Martti Luther -vainaa. Kaikki jotka ovat riippuvaisia kävijämääristä tai klikkauksista joutuvat pohtimaan asiaa vakavasti, ottaako rokotekritiikki ohjelmaansa. Jotkut ovat hypänneet täysin rinnoin ja ennen niin seesteinen sivusto onkin joutunut riitoihin ja kinoihin puolesta ja vastaan -asetelmissa ja muuttunut ikäväksi paikaksi josta ylläpitäjäkään ei ilman lommoja selviä. Myös toimittajat ja politiikot ovat ajautumassa tähän syöveriin jossa joutuvat miettimään miten olla menemättä mukaan liikehdintään ilman että menettävät kannatustaan. Kannatusluvut, kävijämäärät ja kansansuosio onkin se akilleen kantapää jota varjoliiga osaa hyödyntää ja kiristää. Kukaan heistä ei ole oivaltanut että takana ei suinkaan ole kansanliike vaan vain muutama aktiivi muutamine kannattajineen jotka pyrkivät rappeuttamaan yhteisön toisensa jälkeen.

Sillä ainahan asiat eivät jää suoltamisen tasolle jos pirulle antaa pikkusormen. Kun ollaan nimettömiä ja saa vetää mitä stooria tahansa on seuraava aste kaikkinaiset härintäkampanjat, tutkijoiden pelottelu, tappouhkauksien jakelu, vihanlietsonta ja kaikkinaisen yhteiskuntavastaisuuden levittäminen. Valtaosa kielletty rikoslaissa minkä heidän näkyvät tukijansa liian myöhään huomaavat kun havaitsevat joutuvansa vastuuseen vähintään moderaattoreina. Jos tulee kutsu poliisilaitokselle, heidän näkymätön takapirusakkinsa vain etsii uuden vaikutuskanavan ja hylkää suojelijansa, hyödyntäen toki ensin heidän rooliaan sananvapauden marttyyrina. Pääosin varjoliiga vain käyttää hyväkseen niin kauan kun voi.

Varjoliiga on olemassa ja se on tahtoo tai ei tahdo myöntää, poliittinen voima. Kaikenlaiset huijarit ja onnenonkijat sun muut narsistit ovat tämän toki oivaltaneet ja koettavat antaa sille kasvot. Näkyvä syy on koronarajoitusten vastustaminen, todisteleminen maskien hyödyttömyydestä sekä ennen kaikkea rokotusten vastustaminen. Olkoonkin että vallitsevat tosiasiat puhuvat ihan toista mutta se onkin yhteiskuntaa jolta pitää sulkea korvansa. On syytä muistaa että varsinaisesti liike ei vastusta rokotuksia tai maskeja sinänsä vaan niiden edustamaa yhteiskunnallista kontrollia. Laitaoikeiston todellinen moottorivoima on sodassa yhteiskuntaa vastaan; sen instituutioissa, virastoissa, laitoksissa ja puoluepolitiikoissa. He vastustavat yhtä lailla THLää kuin Sosiaali- ja terveysministeriötä siinä missä poliisilaitosta tai valtamediaakin ja sen korporatiivisia suuryhtiöitä, joista lääkejätit erityinen silmätikku. Koko yhteiskunta järjestelmineen on yksi suuri vihollinen. Tässä mielessä laitaoikeistosta voi puhua poliittisena kulttina. Jokainen kultti pyrkii aina eristämään jäsenensä (älkää kuunnelko yhteiskunnasta tulevaa järjenääntä) ja todistakaa uskollisuutenne (lähettämällä tappouhkaus sähköpostilla silmäätekevälle tai perustakaa oma rokotevastainen kerhonne). Lopullinen tarkoitus on kaataa koko yhteiskunta ja sotaa jatketaan niin kauan kunnes se onnistuu. Sanomattakin selvää että tämän elämänfilosofian seurauksena ei taatusti kaadeta systeemiä mutta oman elämänsä onnistuu toki pilaamaan vieraantumalla ympäristöstään ja ajautumalla yhä syvemmälle kulttiliikkeeseen.

On siis syytä muistaa että koronarajoitus- tai tällä hetkellä rokotekriittinen liike on laitaoikeiston luomus. Niiden nimettömien taustavoimien jotka ovat nykyisille julkisille oikeistoliikkeille liian radikaaleja ja marginaalisia. Äärityyppejä jotka eivät kompromisseja harrasta. Osa heistä on vakavasti häiriintyneitä ja jotka eivät aggressiivisuudessaan kohtuuksia harrasta. He ovat päässeet vallanmakuun johtaessaan ja lietsoessaan pieniä yhteisöjään ja ovat siinä sivussa julistaneet sodan koko yhteiskunnalle ja sen jokaiselle instituutiolle. Minä nyt kirjoitin tämän ettei kukaan erheessä luulisi kyseessä olevan turbulenttisen voiman jonka takana on satojatuhansia tai jopa miljoona suomalaista. Liike on hyvin pieni, vain kourallinen ihmisiä mutta joiden netti- ja mediataidoissa ei ole valittamista sillä he ovat hyvin kouliintuneet isomman joukon manipuloinnissa.

+5
JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu