Salakirjoituksia sun muuta maamme menneestä

Mielenkiinnon herättämiseksi: Salaviestit voivat olla monessa muodossa. Tässä yhden miespolven aikana rakennetut Tampereen kirkot Tuomiokirkko, Finlayson. Aleksanteri ja Ortodoksikirkko. Viidettä kirkkoa Nalkalaan ei koskaan rakennettu vaikkakin kaavoitettiin. Sitä tarjottiin niin ortodoksikirkolle joka ei halunnut eteläpuiston perukoille ja eivätkä juutalaisetkaan halunneet sinne synagoogaansa. Jälkimmäinen rakennettiin sitten satamakadun ja näsilinnankadun kulmaan joka siinä edelleen on sinisenä puutalona. Selvää on että tämän mallin rakensivat 1800-luvun vapaamuurarit ja jotta symboliikka täyttyisi, nalkalaan muutti sittemmin tuomiokapituli. 

Pannaas taas vähän tälläinen relaavampi kirjoitus ilmoille. Ihan sen takia että eletään suvantovaihetta poliittisella kartalla. Tällä kertaa ratkotaan salakirjoituksia ja kryptoja tuolta kaukaa menneestä. Enkä ala näistä kinaamaan, jokainen saa olla omaa mieltään, eli siirretään vastuu suoraan lukijalle. Esittelen neljä kryptistä kirjoitusta joista kolme on itseni ratkomia.

Varsinaista salakirjoitustahan meillä tunnetaan vain kokemäenlaaksosta keskiajan loppupuolelta jos muinaisajassa pysytään. Kyseessä on ollut ns. tarhakirjoitusta joka edelleen on olemassa mm. vapaamuurarien symboliikassa. Alkujaan sen lienee istuttanut keskiajan salaperäiset kirkonrakentajat eli killat. Kuten tiedämme, kiltahan tarkoittaa kirkkoa, juontuen keltinkielen kil -sanasta ja satakunnan/hämeen alueella on paljonkin näitä kil -vetoisia sanoja (killo, killainen jne), joista ehkä joskus lisää tai sitten ei. Siitä sitten kartanonomistajat sun muut suurtalolliset opettelivat sen avulla salakirjoittamaan arkaluonteiset liikekirjeet plus lemmenviestit salarakkailleen. Salakirjoitusten historia ei nyt kumminkaan ole aiheemme.

1. Vöyrin riimukivi

Vöyriltähän tunnetaan kaksikin riimukiveä. Oikeastaan siellä on useampikin sillä olen itsekin nähnyt keskipohjanmaalla sen kolmannen, eli irtokiven jossa oli riimumerkkejä. Me jopa selvitimme sen eräällä internetin keskustelupalstalla jossa ilmeni siinä lukevan ehdalla suomenkielellä ”TAUTI”. Kyseessä oli siis entisaikain kipukivi johon loitsuttiin kivut ruumiista kuten sen runokin sanoo:

Mene kipu kiven kolohon,

alle paaen paakkuraisen

ei kivi kipuja itke

paasi vaivoja valita

Itse asiassa on löytämätönkin kivi Vöyrin suunnassa. Sen löysi aikanaan joku isäntä joka peitti sen irtokivillä ja jätti sinne peltonsa kulmaan. Jotenkin paikallinen hirviporukka katsoi velvollisuudekseen sen tuoda julki ja suunnittelivat jo kyläilevänsä äijän luona parin viinapullon kanssa, mutta ukko ehti kupsahtaa ennen kuin päästiin tuumasta toiseen. Kun ukolta jäi peltoa puolen läänin verran, ei kivikasaa ole kukaan katsonut asiakseen etsiä.

Vöyrin tunnetummat riimukivet sitä vastoin ovat olleet suomalaistutkijoille kautta olemassaolonsa vaikeatulkintaisia. Pääosin siksi ettei meillä ole oikein asiantuntemusta asiaan. Sanotaanhan Naantalinkin riimukalliosta että se on vaikeatulkintainen. Eräillä messuilla tapasin rantaruåtsalaisen rouvan jolla oli huvila siinä vieressä ja hän luki sen allekirjoittaneelle ulkomuististaan kuin vettä vaan. Mikä on sitten kenellekin vaikeatulkintaista?

Vöyrin kivihän oli ja on siis ylivoimainen suomalaisille joten aikanaan tilattiin ruotsalaistutkijoita paikalle. Ne kaverit on kyllä huippuammattilaisia mutta hekin menivät ymmälle. Kontekstin perusteella he arvelivat sitä muistokiveksi ja joutuivat logiikan mukaan vääntämään väkisin A-kirjaimen U-kirjaimeksi saadakseen siitä aft iun nut (Jonundin muistoksi). Nyttemmin koko kiveä on epäilty väärennökseksi tai ainakin parhaimmillaan 1800-luvun kansallisromantiikan vuosikymmeniltä. Tulkinta on luonnollinen kun pettymyksentunne voittaa sieluntilaa.

Siinä kivessä jossa on laivankuva, lukee riimuina näin:

A F T I U A L T

Ei tämä vaikea ole. Itseltäni ei mennyt kuin alle puoli tuntia siihen mihin silloiset ammattilaiset eivät kyenneet. Pitää vain lukea joka toinen kirjain ja syntyy FIAT ATUL.

Fiat on latinaa ja suhteellisen monimerkityksellinen sana. ATUL sitä vastoin on suoraan alueella aikanaan elänyt jatuli-heimo. Siinä lukisi karkeasti siis Jatulien määräys/hallinta tms.

Siihen en ota kantaa miltä ajalta se on. Latinan käyttö kun saattaa viitata myös keskiajan kieliin, kenties jonkun 900-1100 -luvun varhaiskristityn tekemä. Samasta syystä jatulin ensimmäinen vokaali (J voi olla myös i-kirjain) on jätetty näkymättömäksi äänteeksi. Toisaalta kuka tahansa kouluja käynyt tiesi saman 1800-luvullakin joten sen puolesta on asia jätettävä auki.

Itse pidän omaa tulkintaani kumminkin mukiinmenevänä enkä näe syytä sitä korjailla.

2. Lumikuninkaan kivi

Hämeenlinnasta pohjoiseen, siinä Iittalan kohdalla on ns. lumikuninkaan kivi jossa on salaperäisiä merkkejä jotka tosin paljastuvat myöhäiskeskiajan talonpoikien puumerkeiksi. Kiveä hallitsee kuitenkin salaperäinen kirjoitus RWa619.

Se ei ole varsinaisesti arvoitus koska kivenhakkaaja on vain jättänyt osan kirjaimista lyömättä. Se on lyhenne sanoista Rex Wasa anno 1619.

Paikkakaan ei ole kovin erikoinen, sillä se on sijainnut sen ajan Hiidentien risteyksessä jossa se on jatkanut matkaansa Pyhäsuon pohjoispuolta ja toinen osa haarautunut Tunturivuoren yli kohti Saarioiskylän kahlaamoa. Siihen on pysähtynyt aikanaan levähtämään joku kruunun virkamies ja aikansa kuluksi hakannut kiveä. Vaan miksi juuri tähän? Jos viitsii kierrellä ja kaarrella, huomaa kumpareella lepikon sisuksissa sellaisen kivetyn nuotiopohjan johon kerralla mahtuu tusinakin huovia lämmittelemään. Siinä on ollut linnan etuvartio, korjaten matkamiehiltä tietullia ja tarkastaen ettei väärät kauppiaat pääse kaupustelemaan roiniaan tavastien maille.

Mainitsin kiven sen vuoksi että kiveä ei juurikaan tunneta ja siinä kävi vähän onneakin, että moottoritie vedettiin kymmenen metriä sivuun ja kivi jäi siihen puhtaana onnenkantamoisena.

3. Johannes Messeniuksen kirjalliset arvoitukset

Kun tullaan uudelleajalle, on arvoituksia etsittävä jo kirjallisista lähteistä. Yksi on Johannes Messeniuksen muotokuvastakin tunnettu sitaatti MUSAE POST FUNERA FLORENT MORS SINE MUSIS VITA .” (Runottaret kukoistavat kuoleman jälkeen. Kuolemaa on elämä ilman runottaria) joista Messenius suosi yleensä vain viimeistä lausetta MORS SINE MUSIS VITA.

Nyt jaamme tämän lauseen kirjaimet kahteen osaan ja poistamme parit ylimääräiset kirjaimet, ja vaihdamme parin kirjaimen paikkaa niin saamme:

MSSENIUS ISVITA

Molemmista sanoista puuttuu yksi E-kirjain mutta viesti on selvä; Messenius – Jesuiitta.

Messeniustahan epäiltiin kaiken aikaa salakatolisuudesta ja pelkän epäilyn perusteella hän vietti toistakymmentä vuotta Kajaaninlinnan tyrmässä. Mikäli joku olisi tämän kirjoituksen oivaltanut, ei hän niin helpolla olisi päässyt koska puritaanisena aikana päitä pätkittiin vähemmästäkin. Wikipediassa lukee että Messenius oli ollut oppilaana Puolan Braunsbergin jesuiittasemnaarissa mutta palattuaan Ruotsiin hän kääntyi luterilaiseksi. Oikeastaan se ei mennyt ihan noin. Protestantiksi hän kääntyi Prahassa jossa joutui aikakautensa esoteerisen salaseuran rosenkreutzilaisten pauloihin. Tämä mystikkoliike ammensi niin alkemiasta, kabbalasta kuin ”muinaistiedoista” ja se olisi Messenuksen elämässä ihan oma lohkonsa. Jos jotakuta tämä puoli kiinnostaa kääntyköön Susanna Åkermanin mainion teoksen ”Rose Cross over the Baltic: The Spread of Rosicrucianism in Northern Europe” puoleen, jossa Messenius on mainittu siellä sun täällä ja miten hän liikettä viritteli skandinavian puolella.

4. Tampereen vapaamuurarikivi

Tampereen Hatanpään puistossa sijaitsee ns. vapaamuurarikivi joka nykyisin on huonossa kunnossa. Vetoankin nyt siihen että jos tämän kirjoituksen lukijakaartissa on yksikin tamperelainen vapaamuurari, hän voisi ehdottaa loosin puolella että rapparit ottaisivat asiakseen järjestää pienen kevättempauksen ja käydä sen pesemässä?

Yhtä kaikki, kivessä on kreikankielinen raamatunlause:

EGNO KURIOUS TOUS ONTAS AUTOU

Suomeksi tämä 2Tim. 2:19 on yksinkertaisesti ”Herra tuntee omansa”

Vaan kun liikutaan vapaamuurarien maailmassa ei yksinkertaista ole mikään. Ensin on pohdittava kuka kiven laittoi ja koska. Jäljet johtavat silloiseen Hatanpäänkartanon omistajaan ja Suomen korkeimpaan vapaamuurariin Hans Boijeen. Tässä ei kuitenkaan ole vielä kaikki. Kun lausetta tutkii, siitä erottuu muutaman kirjaimen välein: ¤G¤¤¤U¤¤¤S¤¤¤¤¤¤T¤¤A¤¤¤U eli Gustau ja koska klassisissa kielissä U voi olla myös V, lukee siinä GUSTAV.

Kyseessä oli Kustaa III Tampereen vierailu juhannuksena 1775 jolloin Hatanpään kartanolle kokoontui koko silloinen S:t Johannes -loosi ja johon kuningas oli kunniavieras. Sanomattakin selvää että raamatunlauseen on keksinyt kuningas itse, viittaahan se siihen että Jumala jo tuntee hänet ja alleviivauksena siinä on hänen nimensäkin. Ei epäilstäkään etteikö kiven olisi määrännyt paikalleen kuningas itse ja valinnut lauseenkin. Kivessä oleva salakirjoitus sen paljastaa.

Tässä juhannusrituaalissa päätettiin perustaa Tampere eräänlaiseksi Uudeksi Jerusalemiksi ja sanomattakin selvää että kun se perustettiin muutamaa vuotta myöhemmin virallisesti, sen pormestarluettelosta on turha etsiä muita kuin tahoja joilla oli yhteys loosiin, yleensä sukulaisuuden kautta. On oma kysymyksensä, onko kyseessä myös Tampereen perustamiskivi. Sitä ei sitten tiedä että onko sattumaa että po. raamatunjakeen rinnakkaisviite on Jes.28:16; Sentähden, näin sanoo Herra: Katso, minä lasken Siioniin peruskiven, koetellun kiven, kalliin kulmakiven, lujasti perustetun;

Tampere on ollut olemassaolonsa ajan vapaamuurarien rakentama kaupunki ja sen niin silloisessa asemakaavassa kuin nykyisessä arkkitehtuurissa näkyy vapaamuurarien symbolinen kädenjälki josta tuiki tavallinen manselainen tehdastyöläinen ei voi tietenkään ymmärtää mitään.

Yhtä kaikki. Läpikävimme neljä kryptistä tekstiä. uskokaa kun sanon että tämä on mielenkiintoinen harrastus ja poikii silloin tällöin oivalluksia joilla porautua muuten niin lattean ja pinnallisen ohuen historiankirjoituksen läpi. Ei se sentään elämän tarkoitus itsessään ole. Elämän syvin tarkoitus on katsella asemalla junien lähtöjä.

JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu