Sana jos toinenkin työvoimapulasta

Kyllähän sen näkee vähän tälläinen maanmatonenkin että työvoimapula alkaa olla arkea ja moista en taida olla nähnyt sitten 90-luvun kasinovuosien. Oikeastaan mihin tahansa voi saapastella sisään ja haastattelussa pamahtaa vain yksi kysymys; pystytkö aloittamaan jo huomenna? Kun tilanne on tämä, on syytä kysyä miksi ne työpaikat eivät silti täyty?

Se on tietenkin selvää että kun iltiksen kolumnisteilta asiaa kysyy, niin hallituksen työllisyysohjelmalla koronaelvytyksineen ei tietenkään ole asian kanssa mitään tekemistä. Syynä on pelkästään työnantajat, suhdanteet tai koronan lisäämä kotimaanmatkailu joka on kiihdyttänyt hotelli- ja ravintola-alan volyymeita. Sen sijaan kaikki ne aluehallintojen ja virastojen pikkuvirkamiesten ominpäin tehdyt virheratkaisut on tottakai hallituksen syytä mutta onnistumiset ei koskaan.

Työvoimapulalle alkaa tulla rajat vastaan. Syynä on yksinkertaisesti palkka tai työsopimukset. Tuskin kukaan nyt haaveilee nollasopparista joka antaa muutaman tunnin viikossa minimipalkalla ja mieluiten sen allekin. Ilmassa on aika selkeää palkankorotuspainetta, kokopäivätyön tarjoamista ja työsopimuksessa kohta jossa voimassaolon kohdalla lukee toistaiseksi. Ne jotka pyörittävät ravintoloita, vanhustensairaaloita ja postinjakoa tietävät tämän kyllä, että ensimmäisenä häviää työvoima niiltä aloilta jotka eivät pysty parempaa tarjoamaan. Niiden kohtalo on täyttää aukot vuokrafirmoista. Työantaja tarjoaa 4h/vrk ja palkkaa 10e/h kun taas duunari pitää rajanaan 8h/vrk 13e/h. Niinpä työnantaja ottaa vuokrafirmasta neljän tunnin tyypin, josta vuokrafirma laskuttaa kahdeksasta tunnista 20e/h. Tämä on järkevämpää tai ainakin pakon sanelemaa.

Väkeä kirkuu tällä hetkellä ravintolat, postilaitos, sairaalat ja vanhainkodit. Elvytysraha kunnille peräänkuuluttaa myös kuntatyöntekijöitä joita rivistä puuttuu ja se joutuukin teettämään työnsä alihankintansa ja paikallisella kaivinkoneyrittäjällä urakoita piisaisi mutta apupoikaa ei vaan saa mistään. Tämän me näemme joka päivä keskenjääneinä katutöinä jossa kuoppa tiessä on seissyt jo kuukausitolkulla.

Työvoiman TE-keskuksesta tuskin apuja löytyy tähän hätään. Julkinen salaisuus on että pitkäaikaistyöttömät ovat käytännössä työrajoitteisia ihmisiä, muut ovat jo työssä. Invalidisioituneita ihmispoloja jotka on pantu ikiaikaisen perinteen mukaan kortistoon odottelemaan eläkepäätöstään tai kuntoutukseen pääsyä jotta heillä jokin toimeentulo olisi. Nykyisin ei onneksi tarvitse enää työvoimassa naamaansa näyttää uusiakseen työnhakunsa koska sinne pitäisi tulla invataksilla ja rollaattorilla ei välttämättä pääse ulko-ovesta ellei vartija pidä ovea auki. Samaan aikaan oppositio jaksaa lehteriltä muistuttaa miksi pitkäaikaistyöttömiä ei ole lähetetty töihin – joka sekin on tottakai hallituksen vika että toisella on ollut aivoinfarkti josta toipuu kortistossa tilastoa rumentamassa.

Olemme lopultakin törmänneet rajaan jota ei enää voi ylittää. On olemassa tietty katto, matemaattinen suhde maksetun palkan ja työhalujen välillä.

Jossakin tuolla highTech -jutuissa ongelmaa ei ole. Siellä tiedetään että kun vaan lyö vihreää taalaa pöytään, alkaa osaavaa porukkaa lapata sisään. Duunariammateissa samaa ei ole mutta on siellä katekin pienempi. Siellä joudutaan vaan hakemaan jotakuta tyhmää joka tekisi itselleen epäedullisen sopimuksen vaikka naapurifirma tarjoaisi samaa mutta paremmin ehdoin.

Ongelma voidaan tiivistää kahteen osioon. Ensimmäinen on Marinin hallitus joka on onnistunut yli odotusten. Ex-valtiovarainministeri Matti Vanhasen elvtyspaketti oli nerokkuuden osoitus joka onnistui jopa liiankin hyvin, kukaan ei voinut arvatakaan millainen nero Vanhanen olikaan. Probleemi oli ja on, että Marinin hallitus onnistui liian nopeassa aikataulussa – tätä ei kukaan osannut aavistaa.

Pullonkaula on työnantajissa jotka edelleen elävät visioissaan voittonsa keräämisestä orjatyövoiman avulla. Sitähän Sipiläkin jankutti eekoon pojille; että poistetaan minimipalkka, palkalliset kesälomat, ja pannaan porukka tekemään firmalle ilmaistunteja. Orjatalous. Kepiksi keksittiin että jos vain poistetaan sosiaaliturva kokonaan niin väen on pakko hakeutua jonnekin ellei halua nälkään kuolla. Näin se toimi 1800-luvullakin mäkitupalaisten ja torpparien keskuudessa joka nojasi pitkälti venäläisen maaorjuuden ideaan. Tätähän Kokoomus ja Perussuomalaiset haikaavat tälläkin hetkellä eivätkä juurikaan salaa aikeitaan. Eikä puheita kannata muuttaakaan koska tämä meidän sala-slaavilainen kansamme rakastaa ruoskaa selkäänsä ja se näkyy gallupeissa. Voidaan sanoa että Sipilä-visio on kuitenkin tällä hetkellä työllistymisen pahin jarru koska työnantajat haluavat pitää visiostaan kiinni vaikka tilauksia satelee firmalle kuin firmalle joita ei aiota ottaa vastaan koska mieluummin nuukaillaan. Aika selvää kuitenkin on että paine yleiseen palkankorotukseen on olemassa ja kyse on vain siitä että koska.

Mikään ei toistaiseksi näytä siltä että työvoimapulan tarve olisi laskussa. Suhdanteet tulevat vetämään ylöspäin vielä seuraavat seitsemän lihavaa vuotta kuten Joosef faaraolle sanoisi. Väistämättä kehityskulku pistää romukoppaan ”työelämän huonontumisen historian” joka alkoi jo 2000-luvun alussa ja jonkinlainen uus-keynesiläisyys elinikäisine hyvinpalkattuine töineen on tämän työsukupolven juttu. Tällä hetkellä me emme ole valmiit ottamaan vastaan työvoimapulaa koska työelämän rakenteemme ovat suunniteltu ihan toisin. Massatyöttömyyteen jossa lukuisat hakijat taistelevat samasta työpaikasta keskenään ja polkevat oikeuksiaan kilpaa. Se sääntö ei tunnu tänään pätevän. Kaikki on ihan mullinmallin Marinin jälkeen ja vain parempaan suuntaan.

Setä Arkadia joutuu nyt pohtimaan miten kaiken tämän saisi hallituksen viaksi.

Itsehän olen kesälomalla. Joka aamu herättää työnantajan tekstari kaikille työntekijöille jossa tarjotaan kahden tai kolmen tunnin extraa lisätöistä normin palkanmaksun päälle. Joskus ne kyselee onko tuttavapiirissäsi ketään halukasta tuleen meille töihin? Lehdessä haetaan porukkaa isoin mainoksin. ja sen kyljessä vuokrafirman mainos jossa samasta työstä tarjotaan tuplapalkka jos astuu rekryyttifirman leipiin oman työnantajani sijasta. On vain valitettavaa että Marinin hallitus ei ole ikuinen.

+3
JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu