Sananen kaksi vapetuksesta

Tämä aihe liittyy käytännössä vallitsevaan tupakkapolitiikkaan ja sen alku on omalla kohdallani kaukaisessa menneisyydessä. Niihin aikoihin kun aloin vetämään ensimmäisiä marlboroita joskus 14-vuotiaana. Silloin jouduin ratkaisemaan, jatkaako vai lopettaako alkuunsa. Tein sitten kompromissipäätöksen että lopetan kun aski maksaa kympin. Mikä oli luvatessa kun aski taisi maksaa muutaman markan joten kymppi tuntui kaukaiselta tulevaisuudelta. Ainoa vaan että se päivä tuli kuin tulikin vuosien päästä vastaan. Aski maksoi jo 9.70e ja hallitus suunnitteli uusia hinnankorotuksia. Pahinta että itselle annettu vala keikkui edelleen takaraivossa. Vaan itse kohtalo puuttui peliin. Suomi liittyi euroon ja yllättäin tupakanhinta laski kahteen euroon. Pelastettu. Näin mentiin 20-25 vuotta lisäajalla kunnes tuli taas päivä että hinta kummittelee kympin hujakoissa.

Ainoa että kohtalo tarjosi jälleen ulospääsyn. On kuin korkeammat voimat olisivat koko ajan puolellani. Syntyi sähkötupakkakulttuuri jolla kiertää oma lupauksensa. Sehän on aivan eri asia. Enkä silti lähtenyt siihen villitykseen mukaan. Siinä oli liikaa liikkuvia osia. Näin sieluni silmin miten olen jossain huitsin nevadassa kun laitteen akku tyhjenee tai vastaavasti se mitä sisään on tunkenut. Liikaa liikkuvia on vähän kuin polttaisi sätkää; filtterit on lopussa ja kun lähdet tihkusateessa kauppaan niitä hakemaan, loppuu paperit seuraavaksi. Kun haet papereita, loppuu purut. Kun suivaannut ja haet kaupasta kunnon satsin, istut aloillesi vain huomataksesi että rasiassa onkin enää kaksi tulitikkua. Aina on joku lopussa. Tai loppumassa.

Sähkötupakan lataaminen on muutenkin monimutkaista alkemiaa. Jotkut on ostaneet piraatteja kun halvalla saa tai säädelleet itse nikotiinpitoisuuksia ja päätyneet teholle kun keuhkot romahtaa. Sekoitusten luonti on muutenkin maallikolla alkemiallisen vaivalloista ja sotkuista puuhaa joten seuraava tuotekehitys olikin sitten valmiit kapselit. Enkä tiennyt että kehitys oli edennyt tästäkin.

Olin tuossa ruotsinlaivalla. Sen verran voin kertoa reissusta että paremman puutteessa muijan kanssa dallailtiin kuninkaanlinnan pihaan kun siellä oli jotain porukkaa. Olikin Ruotsin kansallispäivä jota ei tiedetty ja jäätiin sinne ihmismereen nakeliin tuntikausiksi ja polvet ja alaselät huusi hoosiannaa. Laihana korvauksena muija sentään bongasi prinssi Philipin. Minä en ja sehän harmitti ja harmittaa edelleen. Mutta laivan TaxFreessa näin tupakkahyllyssä jotain salaperäisiä kapseleita ja halusin tietää mitä ne on. Googlettelin aikani vaikka kuulemma itse Putin-setä kohdisti Siljaan jotain häirintää kuten myöhemmin kuulin. Ilmeni että ne ovat kertakäyttöisiä sähkösavukkeita. Ikinä kuullutkaan. Koko sana vapetus oli ihan uusi asia.

Kertakäyttövape on täynnä elektoniikkaa kuin pienessä kännykässä. Sisällä kaikenlaisia johtimia, vastuksia ja harvinaisia akkumetalleja ja syttyy jopa sininen led-valo kun sitä imaisee. Tämä huipputekninen laite maksaa muutaman euron ja heitetään suvereenisti jäteastiaan.

Tupakkaa se ei sisällä yhtään. Se on vain mansikan tai cherrycolan makuista vesihöyryä jossa muutama prosentti nikotiinia. On myös täysin nikotiinittomia makuhöyrystelyjä. Pinta pehmotyynyä jossa keikistelee joku animoitu suurisilmäinen kissanpentu että lapset oppivat höyrystelyn salat jo päiväkoti-iässä ja isompina voivat suvereenisti siirtyä nikotiinipuolelle. Kyllä tupakkayhtiöt hommansa osaa.

Politiikot eivät ole kyenneet ratkaisemaan miten suhtautua tähän. Vihamielisesti kuten varsinaiseen tupakkaankin. Strategiahan on kokonaan savuton suomi, ja politiikka sen mukaisesti totaalista. He näkivät vain uuden vihollisen ilmaantuneen. Hinnat on pantu norttiaskin tasolle ja myyntirajoituksia pantu lakikirjaan mm. nettimyynti on totaalisesti kielletty. Toisaalta kun katselin alan sivustoja, ne tekevät tilinsä nettimyynnillä – kuka niitä pystyisi valvomaan? Amerikassa on valmistajia ajettu ahtaalle ja parhaat kiikutettu kongressiin nuhdeltaviksi. Kun länsimaiset politiikot ovat tehneet kaikkensa jotta tämä elinkeinoala ei syntyisi uudeksi riesaksi, on bisnes suvereenisti siirtynyt Kiinan puolelle josta ne tulevat länsimaihin todellisena hyökyaaltona ja keräävät roikkuvat miljardit parempiin taskuihin kun kerran länsimaisten omalle teollisuudelle eivät kelpaa.

Kertakäyttövape toimii niin että se aktivoituu kun sitä imee. Ei ole siis on-off -painikkeita ja se sammuu kun imaisun lopettaa. Savua ei synny poislukien suusta tuleva hajuton ja harmiton vesihöyry. Siinä kaikki. Voi ottaa imaisun ja pudottaa sen rintataskuun. Tämä vie yläasteen vessatupakoinnin kokonaan uudelle tasolle. Keskivertolaitteesta saa kuutisensataa puffausta ja tein tieteellisen kokeen montako imaisua nortti antaa. Vastaus oli kymmenen. Laskukone päässä raksuttaa että suhteutettuna yksi vape vastaa kolmea tupakka-askia. Yksi kartonki siis kolmea vapea. Tupakkakartsa, jos puhutaan nortista, maksaa 110e ja vastaavasti kolme vapea 21e. Erotus on siis 89e ostajan hyväksi. Aika huimaa.

Tottakai on terveyspuoli. Voisi kyllä kuvitella että keuhkot putsaantuu aikas nopeasti, happisaturaatio paranee ja kansanterveydellisessä mielessä keuhkosyöpien määrä laskee rajusti. Sehän ei ole tupakka- vaan nikotiinituote eikä se pala ja muodosta karsinogeenistä savua, vaan on höyrylaite. Piintyneen tupakkamiehen näkökulmasta vape on valtaisa terveysuudistus jos vertaa vaihtoehtoon. Politiikot eivät tietenkään näe sitä näin. He ovat panneet tutkijansa töihin etsimään siitä haittoja – mitä tahansa – kunhan vaan löytyy jolla ylläpitää kielteistä legitiimiä. Vape on kuitenkin edennyt kaikessa hiljaisuudessa. Matalalla profiililla ja ilmankos en siitä ollut sanottavasti kuullut. Kuka tahansa voi lähteä bisnekseen mukaan, perustaa nettikaupan ja postitella huoletta maan sisällä sillä mikä ja kuka sen paljastaisi? Politiikot on vaan tyytyväisiä kun tupakanmyynti pienenee. Toisaalta politiikot jo hävisivät taistonsa nuuskaakin vastaan. Sen päävihollinen ei ole enää Haaparannan nuuskaralli vaan nikotiinipussi joka ajaa suurin piirtein saman asian ja jonka edessä lainsäätäjä on voimaton. Valtio vielä verottelee pelkkää tupakkaa vaikka kaikki ympärillä on jo nikotiintuotetta. Arvattavasti seuraava aste on höyrytellä cannaboideja, joita niitäkin saa tilata netistä, joten siinä lainsäätäjällä taas ihmettelmistä.

Itseni kohdalla pääasia on että taidan sittenkin olla sanani mittainen mies. Lopetin tosiaan polttamisen kun aski maksoi kympin.

JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu