Sputnik rules

Totta, olen profeetta. Arvelin jo takakuukausina että rokotekritiikki koronarokotteiden turvallisuutta kohtaan tulee olemaan ankara arvovaltatappio vaihtoehtoväelle. Nythän on se puoli hiljentynyt tyystin kun rokotekriitikot ovat etsimällä etsineet vakavia rokotehaittoja ja -kuolemia löytämättä käytännössä mitään. Syykin on selviö; nämä kansankynttilät eivät ole seuranneet aikaansa ja huomanneet että rokotevalmistuksissa pätevät kokonaan toisenlaiset säännöt kuin aikaisemmin. Jos messuamisen sijasta olisi ottanut selvää että uusimman sukupolven rokotteita ei enää valmisteta kokonaisista viruksista eikä niihin lisätä tehosteaineita ts metalleja, ei niillä voi saada vaurioitakaan.

Tämä nyt ei ole vielä henkselinpaukuttamisen paikka vaan se että salaa olen myös itsekin rokotekriittinen. Epäilin jo takakuukausina että jos johonkin kannattaa kritiikinkärki kohdistaa niin toimivuuteen. Enkä sitten niin väärässä ollutkaan vaistoni kanssa. Oman alansa tehottomuusennätys on AstraZenecan rokote joka uusimman tiedon mukaan tarjoaa 10% suojan, eli se kuuluu tyylipuhtaaseen plasebo-sarjaan. Tislatulla vedellä pääsisi samaan tulokseen. Muita rokotteita toki mediassa kehutaan ja luvataan niiden tarjoavan maksimissaan 70% suojan, josta ei tiedä onko se pelkkää myyntipuhetta vai totta. Ainakin rokotusohjelman edetessä se ei ole missään näkynyt. Uudet tartuntaryppäät puhkeavat rokotteista huolimatta tämän tästä, kuolleisuus- ja tartuntakäyrät eivät osoita mitään laantumisen merkkejä. Tilastot jauhavat synkkiä numeroitaan. Tämä panee epäilemään että rokotteet saattavat olla tehoton keino päästä ulos maski-yhteiskunnasta.

Sen sijaan en osannut aavistaa että venäläinen Sputnik -rokote onkin niin tehokas että se mainostaa itseään 91% suojalla joka käytännössä niittaa koko koronaviruksen. Tietty varaus tähänkin. Politiikot monessa maassa haluavat olla se joka koronan tuhoaa, ja hehkuttelevat omia saavutuksiaan – varastakseen niistä tietenkin kunniankin. Putininkin maineelle olisi vain hyväksi jos voisi sanoa selättäneensä kulkutaudin. Toisaalta, tilastoista on selvästi nähtävissä että tautiryppäät kuolleisuuksineen ovat selvässä laskusuhdanteessa Venäjällä heti kun rokote otettiin käyttöön. Länsimaiset tutkijat yhtyvät siihen että se on maineensa veroinen ja pidemmälle kehitetty kuin EU-maissa myyntiluvan saaneet. Kuolintilastot Venäjällä tosiaankin menevät jyrkkää alamäkeä.

Josta me pääsemmekin varsinaiseen ongelmaan. Sputnik -rokote ilmaantui pahaan hetkeen. Talouspakoteboikotissa eletään uutta kiihtymisvaihetta. On tapaus Navalnyin josta länsijohtajat leipovat uutta marttyyritarinaa, diplomaattkarkoituksia ja EU-lähettiläs joka sai Venäjällä hyytävän vastaanoton. Pohditaan NordStream -kaasuputken katkaisemista, pakotteiden laajentamista ja vaikka mitä. Historiallinen totuus sanoo että pakotteet on helppo määrätä mutta niiden purkaminen saattaa viedä vuosikymmeniä.

Venäläisten ei tarvitse sanoa että tällä hetkellä Sputnik -rokote on strateginen ase – sen EU-maat tietävät sanomattakin. Kukaan ei haluaisi sanoa sitä ääneen että sen ruinaaminen on samaan aikaan välttämätöntä mutta myös alentavaa. Kuka haluaa olla se EU-politiikko joka menee Moskovaan suutelemaan Putinin sormusta? Venäläisrokotteen hankkiminen Eurooppaan on samalla isku koko talouspakotefilosofiaa kohtaan. Pahimmassa tapauksessa avaa suhteet uudelleen. Piskuinen suomemmekin saisi lopulta budjettiinsa ne puuttuvat viisi miljardia jotka se maksaa joka vuosi pakotteiden olemassaolosta. Paha juttu jos asia korjaantuisi.

Saksalle tämä on ollut erittäin kiusallista. Ettei sen tarvitse ostaa Sputnikia se on ryhtynyt järeisiin toimiin. Ravintolat ja koulut ovat suljettu, konkurssiaalto uhkaa, valtionkassa tyhjenee ja luottoa otetaan surutta ulkomailta, kuten muutkin maat joutuvat tekemään. Kyse on periaatteesta. On tiukkoja karanteenitoimia, ulkonaliikkumis-, matkustus-, vierailu-, kokoontumiskieltoja, tiesulkuja. Vastaavaa ei ole nähty sitten vuoden 1944 mutta on sillä tehoakin. Tautitapaukset vähenevät loivassa laskussa mutta asiantuntijat varoittavat että pienikin lipsuminen ja olojen vapauttaminen ryöppäyttää taudin heti uuteen nousuun. Tälläinen karanteeni maksaa miljardin poikineen per vuorokausi eikä loppua ole näkyvissä. Muut maat eivät ole pystyneet samaan vaan niissä kuolee edelleen väkeä kuin kärpäsiä. Lisäksi pelätään, kaikkialla pelätään, että mutaatiot nostavat järeimmistäkin vastatoimista huolimatta koronapiikit taivaaseen. Sekin myönnetään että länsirokotteet ovat niitä vastaan keinottomia.

Jos on älykkyyttä vaikea mitata niin yhtä vähän on tietoa, miten tyhmyyttä mitataan. Yksi kriteeri on että tyhmyys on toimintaa jossa toimitaan omien etujen vastaisesti. Sahataan siis oksaa jolla istutaan. Tällä hetkellä jos joku kävisi Moskovassa anelemassa Sputnik -rokotetta lakki kourassa, saisi varautua poliittiseen nöyryytykseen ja talouspakotteiden pieniin myönnytyksiin.

Aikain saatossa, sanotaan kevääseen mennessä on jo pakko mennä, tahtoo tai ei. Silloin hintana on koko pakotepolitiikan asteittainen alasajo, Euroopan nostaminen jaloilleen halvan energian eli Gazpromin avulla ja mikäli luottohanat ovat menneet aasiassa ja amerikassa liian kireälle, on tyydyttävä venäläispankkien luotonantiin. Tähän tullaan vielä menemään, mutta jääräpäisesti on asioiden annettava ensin ajautua siihen pisteeseen. Ironisesti voi sanoa että korona muutti todellakin paitsi yhteiskuntia, myös suurvaltapolitiikkaa. EU-maiden päätöksentekokyvyn huomioiden, Sputnik ilmaantuu vasta viisi yli puolenyön eli sitten kun ollaan siinä pisteessä että kaikki muut konstit on jo käytetty ja EU-maat kaatumistaan vailla. Putin-setä valtaistuimellaan tietää oikein hyvin että aika jauhaa hänen puolellaan.

On toki vaihtoehto. Talouspakotteet ovat nekin yksi sodankäynnin muoto ja jokainen kenraali tietää ettei kannata sotia ellei ole valmis kantamaan 70% tappiolukuja. Tässä yhteydessä tappioluvut tarkoittavat varianttien tuhotyötä vanhainkodeissa, teho-osastoilla ja vanhustensairaaloissa. On puhtaasti poliittinen päätös ollaanko valmiit uhraamaan kaksi kolmesta vanhuksesta ja riskiryhmäläisestä. Melko iso prosenttihan väestöstä on riskiryhmää; ylipainoisia, verenpainetautisia tai diabeetikkoja, vanhuudenheikkoja… tarvittaessa uhrattavissa. Poliittisen arvovallan vuoksi.

Ennustan että huhti- toukokuussa Sputnik ilmaantuu EU-maiden markkinoille mutta siihen mennessä pahin on tapahtunut. Valtiot maksukyvyttömiä, elinkeinoelämä huonossa hapessa ja kuolleiden määrät laskettavissa viisinumeroisin luvuin. Sitä ennen pitää vain saada ensin pettyä länsirokotteisiin ja uskoakseni pettymyksen maku niitä kohtaan on lähiviikkoina ja -kuukausina kirvelevä.

JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu