Suomemme muinaiset fossiilit

Trilobiitti. Eli n. 500-250 miljoonaa vuotta sitten. Kuva otettu jostakin päin Suomen lappia – mahdollisesti Utsjoen korkeudelta?

Onko Suomessa fossiileita ? Kun edellisessä postauksessa tunkeuduimme nykyihmisen alkuhämäriin koska hän saavutti nämä raukat rajat, voi kysyä miten pitkälle menneeseen voi mennä? Tällöin puhutaan jo fossiileista joita Suomesta ei taideta tuntea kuin nämä Näsijärven hiilipussit. Poislukien geologisessa mittakaavassa hyvin nuoria fossiileita kuten muumioituneita hylkeitä tai mammutinluita.

Ylläolevan kuvan sain eräältä nimeämättömältä tuttavaltani joka sen oli kuvannut Suomen lapissa. Kuvassa on melko ehta trilobiitti joka oli maapallomme ensimmäisiä eläimiä. Hän tuskin koskaan ilmoitti siitä kenellekään jolle asia viran puolesta kuuluisi, tai edes lehdistölle. Päätellen siitä että moinen kuva olisi äkkiä ilmaantunut HelsinginSanomien tiedeuutisiin, YLE tehnyt siitä iltauutisiin juttua ja joku oppineiden retkikunta olisi äkkiä suunnistanut paikalle. Kunnanisät olisivat siitä taikoneet vetonaulan.

Ei tämä kuitenkaan ainoa ole. Toinen on epäilyttävä jalanjälki Rauman eteläpuolella. Yleensä kun joku sanoo nähneensä kalliossa jalanjäljen, se 99% varmuudella on tafoni. Muinainen kalkkitasku josta eroosio on kuluttanut kalkin pois jättäen ns. pillunmuotoisen jäljen kiveen. Tämä on kuitenkin erilainen.

Salaperäinen jalanjälki Rauman eteläpuolen kalliolla

Se on kuvakaappaus videosta joka alkujaan oli jollain Rauma-aiheisilla sivuilla. Siinä kaksi kaveria todistelee sen olevan jalanjälki. Kuvattu sen ajan videokameralla joka selittää kuvan suttuisuuden. Oli mainittu kallion nimikin jonka olen jo unohtanut ja videokin kadonnut netistä aikaa sitten. Askeleeksi siinä on paljon perusteluita. Ensinnäkin se on ihmisjalan muotoinen ja -kokoinen. Viisi varvasta erottuu ilman tulkintavaivaa. Askelen ympärillä on sellaiset purskeet, jotka syntyvät kun kinttu astuu saviseen hiekkaan. Vankin todiste on että päkiä ja varpaat ovat alempana kuin kantapää. Mehän ponnistamme eteenpäin päkiämme avulla jolloin päkiäpuolelle tulee koko paino joka näkyy askeleessa niin, että jalan etupää on aina alempana kuin kantapään puoli.

Tietty ongelma sen selittämiseksi ihmisjalanjäljeksi on, että kyseinen raumalainen kallio kivettyi n. 200 miljoonaa vuotta sitten. Sille ei kuitenkaan mitään voi että askel se on siitä huolimatta. En lähde edes leikilläni spekuloimaan triaskauden eläimistöä, mikä lie lystosaurus ollut. Varmasti jos viettäisi yön internetissä, saisi haarukoitua sellaisen lajin, jolla on ollut pitkulainen jalka ja viisi kynttä tai anturaa ja jonka voisi optimioloissa sekoittaa ihmisen jalanjälkeen.

Kolmas ja viimeinen tulee jostakin Turun rantavesiltä. Mökinisäntä siinä rantavedessä, ehkä n. puolen metrin syvyydessä ollutta tummaa läikkää ihmetellyt, että kuinka muistuttaakin jättiläismäistä koivunlehteä. Isohan se on, halkaisija taitaa olla lähempänä metriä kuin puolta. Oli sitten keksinyt ympäröidä sen tynnyrillä ja lapannut veden pois. Soitto sitten asianomaiselle viranomaiselle jota aihe ei kiinnostanut ollenkaan ja totesi sille ensimmäisen mieleenjuolahtavan meriselityksen eikä ikinä näyttäytynyt. Sitkeä mökkiläinen keksi ottaa yhteyttä sitten kaikkien geologien yli-asiantuntijaan, jääkausikriitikko Keijo Parkkuseen, jolta kuvan sitten myöhemmin sain. Oli Parkkunen ottanut selvää oikean kasvinkin jonka olen autuaasti unohtanut. Jotain olen muistavinani että ajoitus meni jonnekin mioseenikauden loppupuolelle, ennen pleistoseenikautta kuitenkin jonnekin 10-5 miljoonan vuoden taakse tai jotain. Lajinmääritys täytyy nyt jättää lukijakilpailun varaan jos täältä haasteen vastaanottajia vaikka löytyisi?

Että sellaista. Mikään tästä ei ole virallista tietoa vaan pinnanalaista ”pahaa arkeologiaa” ja olen sitä vain aikani ratoksi kasaillut kun kerran on pyytämättä tarjottu. Enkä olisi tätäkään tuonut julki, mutta halusin nyt vaan testata useamman kuvan kerralla laittamista. Ei ollut helppo prosessi

JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu