Syynissä hallituksen leikkauspolitiikka ja velanotto
Työministeri Satonen tuossa kyseli ammattiliitoilta että jos vallitsevat työelämän heikennykset eivät käy, niin miten Suomi sitten saadaan jaloilleen? Eihän se tietenkään liittojen asia ole tuollaiseen vastata, mutta itse olisin kyllä osannut siihen vastata. Sen voi esitellä tässäkin.
Sanotaan se heti kärkeen että Matti Vanhanen on kenties paras mies politiikoista ymmärtämään jotakin valtiontaloudesta. Niin paljon kun olen täälläkin hehkuttanut Marinin hallituksen talousihmettä, pakko tunnustaa että se oikeasti oli Vanhasen talousihme joka siinä hallituksessa toimi hetken aikaa valtiovarainministerinä. Eikä hän ole pettänyt aiemminkaan. Aikanaan hän pohti tulevaa eläkepommia ja keksi eläkerahastot, jotka tätä nykyä ovat talouden kulmakivi. Se oli niin poikkeuksellinen oivallus että oikeastaan eläkerahastoa voi pitää suomalaisena keksintönä.
Sen verran sivuan nykyhallitusta että kun joku kuitenkin kuittaa että tyttöhallitus oli velanoton mestarisluokkaa, nykyiseen hallitukseen verraten se oli suoranainen nuuka säästöpossuhallitus sillä tämän hallituksen velanotto on kokonaan karannut käsistä. Ennustankin että lähivuosina nykyhallitus ajaa koko maan – kaikilla sektoreillaan – tuhoon ja hulluuteen ja nekin jotka nyt sitä kehuvat, parin vuoden päästä vihaavat sitä kuin ruttoa.
Vaan asiaan. Suomessa on kaksi isoa rahamassia. On tietenkin meille tuttu valtionbudjetti jonka kokoluokka kuluvana vuonna on 76.4 miljardia ja tarve on 87.9 miljardia eli velkaa tarvitaan 11.4 miljardia.
Sitten ovat nämä silloisen pääministerin Matti Vanhasen kehittämät eläkerahastot jotka ovat vuosien ajan paisuneet kuin pullataikina. Viime vuonna niiden arvo oli 251 miljardia ja voittoa ne tuottavat keskimäärin 3,5% joka vuosi. Yksin viimeisellä neljänneksellä liikevoittoa tuli muhkeat 7 miljardia joka juontaa koronnoususta, ja mikäs sen mukavampaa lainaajalle kuin elää koroilla. Eläkkeisiin niistä menee murto-osa. Keskimäärin muutama sata miljoonaa mutta nyt kun eläkeläisiä alkaa olla enemmmän ja enemmän, pääomasta katoaa sille saralle jo miljardin edestä. Pikkusumma. Tulopuoleen vaikuttaa se, että rahastossa rahoja eivät pääse sijoittamaan typerykset ja politiikot pidetään niistä todella kaukana.
Nämä rahastot ovat niin lihavia että varsinaisella budjettipuolella ei tarvitse edes miettiä valtion tulonlähteitä sillä wirallinen waltiontalous on ja elää rahastojen varjoisassa katveessa.
Periaatteessa kun on rahamassa jonka kokoluokka on kolminkertainen verrattuna valtion omaan budjettiin koko homman voi ja voisi ratkaista sillä että valtio saisi sen voittoihin verotusoikeuden. Koko talousongelma ratkeaisi yhdellä kertaa – teoriassa. Politiikoilla on vain sellainen paha tapa että he ovat rahan suhteen kyltymättömiä – rahantarvetta kyllä keksitään sitä mukaa kun runsaudensarvi sitä pudottaa ja äkkiäkös ne kaikki ovat kadonneet maailmantuuliin. Niinpä budjetin ja rahaston välissä on näkymätön mutta jykevä muuri joka pitää politiikot sun muut barbaarit vallihaudan paremmalla puolella.
Oikeastaan ihan sivusta ei valtio katsele oman rahastonsa paisumista ja mahtavaa voitontakomista. Se ei ehkä saa siitä napata lihavia siivuja mielinmäärin mutta se saa lainata siitä. Suomenpankki myy sille velkakirjoja ja sen vastineeksi saa rahaa josta maksaa tietenkin korkoakin. Sillä ei ole väliä, se on pelkkä kirjanpidollinen juttu siirtää rahaa rahamassista toiseen eli periaatteessa valtio lainaa itseltään. Sanomattakin selvää ettei valtio aio niitä ikinä maksaa eikä siinä järkeä olisikaan vaan velkakirja on pelkkä muodollisuus joka tosin pitää rahastojen nimellisarvon paikallaan.
Teknisesti valtio ottaa rahaa omista rahastoistaan velan nimellä. Pääministeri Orpo tietää oikein hyvin että mitä tulee valtionvelkaan, tavalliselle kansalaiselle ne ovat korkeampaa matematiikkaa. Ei rivikansalainen tiedä ollenkaan miten valtion rahamassat ohjautuvat, mitä velka on, keneltä sitä otetaan ja millä hinnalla. Se kuuntelee vain huolestuneena pääministerin varoitteluja yli varojen elämisestä. Sen avulla hallitus sitten saa ajaa alas terveydenhuoltosektoria, huonontaa työelämän etuisuuksia ja miettiä uusia verotettavia kohteita. Sanalla sanoen ajaa maata ensin taantumaan ja sitten lamaan, ilmeisesti puristaakseen massatyöttömyyden jotta uudet huonommat työsopimukset päästään solmimaan. Epäsuorasti myös eläkeläisten verotus on verottamista rahastojen 1.2 miljardista jotka eläkemaksuihin katoavat ja jotka verotuksen avulla siirretään takaisin rahastoihin uuden nimellisvelan nimellä.
Suomen taloudessa saadaan siis hetkessä ylivelkaantuminen muuttumaan alivelkaantumiseksi eli budjetti jää plussalle jos rahastojen voitoista kerättäisiin veroa. Sen sijaan sama otetaan velan nimellä joka kuulostaa rumalta kansalaisen korvissa. Oikeassa elämässä ero on pelkkää sanallista semantiikkaa sillä on aivan sama millä nimellä raha otetaan. Ero on siinä että verotusoikeiden sijasta muodollisella lainaamisella kansalaisia voi ns. stridiä silmään ja sen nimissä oikeuttaa mitä tahansa leikkauksia ja huononnuksia. Jos asiaa katsoo tätä kautta, huononnuksia toteuttaa nykyhallitus enemmän ideologisista kuin pakottavista syistä. Sehän voisi lainata omasta rahastostaan, jonka on itse luonut ja ylläpitänyt, mielin määrin.
Matti Vanhanen ei ole todellakaan eläkerahastoja keksinyt. Eikä Marinin hallitus mikään nuuka ollut. Sen velanotto on tähänastinen Suomen ennätys ja tulee myös olemaan edelleen.
Sannan jäljiltä velkaannumme edelleen pitkään. Hänen syytään on turha yrittää kiistää. Vaan mitäpä muuta saattoi vasemmistolaiselta myöhäisteiniltä muuta odottaa. Hänen talousosaamiseltaan puuttui pohja. Vähittäiskaupan myyjän työt eivät siksi ei riittäneet.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitus otti velkaa elvytykseen. Siihen tiettävästi ainoaan tapaan jolla valtiot oikeasti saadaan jaloilleen. Se myös tepsi koska työllisyysprosentti nousi ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin yli 80% ja kuntienkin miinusmerkkinen talous putkahti plussalle ja nekin saattoivat värvätä väkeä infran parantamiseen.
Kaikki ei ollut pelkkää koronaelvytystä. Loppupäässä ottivat lisää velkaa kun huomasivat inflaation olevan yli 10%. Sehän tarkoittaa suomeksi että lainaa satanen, maksa yhdeksänkymppiä takas ja hullu kieltäytyis ilmaisesta kympistä.
Nykyhallitus rikkoo tämän velanoton ennätyksen kirkkaasti ja epäselväksi jää mitä tällä velalla tehdään kun ei missään näy eikä kuulu hyötyjä. Olen käsittänyt että niitä jaellaan varsin kokoomusmaiseen tapaan suuryrityksille tukina ja verohelpotuksina? Jättiyhtiöt sitten jakavat nämä osakkeenomistajilleen jotta ne pääsee Monacoon pelaan golfia tai viettämään rospuuttokauden jossain Havaijilla. Loput siirretään veroparatiisiin jos jotain jää. Sitten kysyvät koska saa lisää? Epäselväksi jää miten tämä holtiton rahanjako avittaa valtiontilannetta ja kuuluuko ylipäätään palkansaajan elättää moinen porsastelu?
Ilmoita asiaton viesti
Meillä oli normaalia kovempi flunssakausi eikä mikään epidemia kuten oli espanjan tauti 20-luvulla, johon kuoli ehkä 30 miljoonaa ihmistä. Sulkutoimet olivat täysin päättömiä. Covid on edelleen seuranamme. Elvytysrahat jaettiin holtittomasti ja liioitellen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomihan ei muuten maksanut koronasulkua omistaan vaan sen kustansi EU. Tosin nimellisen roskalainan nimellä.
Siihen en ota kantaa miten koronasulku olisi pitänyt hoitaa tai olla hoitamatta. Ruotsin Tegnell otti sen linjan että se on harmiton räkätauti joka ei vaadi erillisiä torjuntatoimia. Kun sitten svenssoneita alkoi kupsahteleen sadan vanhuksen/huonokuntoisen päivävauhtia, alkoi olla toinen ääni kellossa ja Tegnell sai kenkää ennen kuin tapattaa kaikki yli 70-vuotiaat
Ilmoita asiaton viesti
Eu ei todellakaan kustanna yhtään mitään, vie aivan liian ison osan rahoistamme. Totaalisen turha rahareikä veronmaksajille.
Ilmoita asiaton viesti
”Keskimäärin muutama sata miljoonaa mutta nyt kun eläkeläisiä alkaa olla enemmmän ja enemmän, pääomasta katoaa sille saralle jo miljardin edestä.”
Taas aivan puppua.
Eläkkeitä maksettiin yhteensä n. 36,7 miljardia 2023, siitä valtion eläkkeitä n. 4,8 miljardia.
https://www.etk.fi/tutkimus-tilastot-ja-ennusteet/tilastot/kokonaiselakemenot/
Eläketurvakeskus on perustettu 1961.
Valtion eläkerahasto ( valtion eläkkeiden turvaamiseksi) on perustettu 1981.
Vanhanen on syntynyt 1955. Ei Vanhanen ole perustanut mitään ”eläkerahastoa”.
Työeläkevakuuttajat TELA ry on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö.
Tässäkään Vanhasella ei ole ollut osaa eikä arpaa.
Onpa jälleen tosi sakeaa tekstiä. Älä kirjoita asiasta, josta et tiedä yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
totta turiset. Pitäisi ottaa jo kirjoitusvaiheessa huomioon että ”tahallinen väärinymmärtäjä” Jussila tulee puhumaan asian vierestä ja eksyttämään keskustelun jonnekin hämäräpoluille josta – Shakespearea lainatakseni – ei matkamies ole kuunaan palannut.
Mutta olisi pitänyt tarkentaa että edelleen eläkkeet maksetaan pääosin työssäkäyvien palkkatuloista ja vain ylijäävä osuus otetaan eläkekassoista. Tarkensiko yhtään?
Sekä se ikävä tosiasia että valtioneläkerahastolla joka on perustettu joskus ammoin, ei ole mitään tekoa Vanhasen perustaman rahaston kanssa, poislukien samantapainen nimi.
Ei sillä, näitä on hyvä oikoa jos ne tavalliselle maallikolle on epäselviä asioita, vakka sitten jälkikäteen jos leipätekstissä ei ole erikseen muistettu mainita
Ilmoita asiaton viesti
Laita linkki sinne Vanhasen perustaman rahaston sivustolle, kiitos.
Kiemurtelet tapasi mukaan. Vanhanen ei edelleenkään ole perustanut mitään rahastoa.
Ilmoita asiaton viesti
tarkka hetki nykyisenmalliselle eläkerahastolle syntyi 2006 Matti Vanhasen hallituksen aloitteesta. Tällöin aloitettiin kansainvälinen sijoittaminen ja tulopuoli erkaannutettiin valtionbudjeteista. Se saavuttikin lähes välittömästi 10 miljardin tulot. tästä lisää:
Lain uudistaminen. Valtion Eläkerahastolaki vuodelta 1989 kaikkine muutoksineen kumotaan ja säädetään uusi laki valtion eläkerahastosta (VERL).
Valtiovarainministeriön rooli VERin valvojana täsmentyy. VM saa oikeuden antaa yleisiä määräyksiä VERin hallinnon järjestämisestä, talouden hoidosta ja varojen sijoittamisesta.
https://www.ver.fi/fi-FI/VER_toimijana/Historia
Ilmoita asiaton viesti
”Valtion eläkerahasto ( valtion eläkkeiden turvaamiseksi) on perustettu 1981.”
Aikaisemmasta kommentistani…
No, nyt se VER sitten yhtäkkiä kelpasikin. Se on vain yksi toimija julkisella alalla.
Julkisyhteisöjen palkansaajien eläkevaroja hoitaa viisi eläkelaitosta, Keva, Valtion Eläkerahasto, Kirkon Keskusrahasto, Kelan toimihenkilöiden eläkerahasto ja Suomen Pankin eläkerahasto.
Vanhanen ei ole perustanut yhtäkään.
Uuden lain mukaan VERin tehtävät:
2. Pykälä:
”Julkisten alojen eläkelain (81/2016) piiriin kuuluvaan valtion palvelukseen ja muuhun valtion
eläketurvan rahoituksen piiriin kuuluvaan palvelukseen perustuvien tulevien eläkkeiden, perhe-
eläkkeiden ja niihin verrattavien muiden etujen maksamiseen varautumiseksi ja näistä eduista
valtiolle aiheutuvien menojen tasaamiseksi on valtion talousarvion ulkopuolinen valtion eläke-
rahasto.”
Ilmoita asiaton viesti
Shakespeare ei ole missään kirjoittanut noin, älä ”lainaa” olematonta.
Ilmeisesti tarkoitat TELAa, jonka sivuilta olet lainannut lukuja. Sitäkään Vanhanen ei ole perustanut.
https://www.tela.fi/elakevarojen-sijoittaminen/elakevarojen-maara/
Ilmoita asiaton viesti
Shakespeare ei ole missään kirjoittanut noin, ”
Totta sekin. Vapaamuotoinen siteeraus Hamletista kuuluu alunperin näin:
Löytämätön maa, josta yksikään matkamies ei palaa…
Ilmoita asiaton viesti
”The ”undiscovered country” is from Hamlet’s famous ”to be or not to be” soliloquy. Hamlet, however, uses it not to refer to the future but rather to refer to the afterlife, the terrifying mystery of what lies beyond death.”
Onko jo itsetuho mielessä vai miksi viittaat Hamletiin?
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista kokonaisuudessa.
En ala kaivelemaan lukuja ja oletan että blogistin luvut pitävät paikkansa, vaikkakin kyllä epäilen….
Siis pääomasta ”syödään” 1 miljardi vuodessa. Ja pääomaa on 250 mrd.
Tuolla vauhdilla pääomaa riittää siis 250 vuodeksi.
Eläkeläisten määrä alkaa pikapuoliin kutistumaan luonnollisen poistuman kautta. ”Suuret ikäluokat” 1945 -1950 syntyneet ovat jo vähintään 74-vuotiaita. Keskimääräinen elinikä on kai nykyään 79 vuotta. Eli jo 2029 puolet suurista ikäluokista on poistunut eläkeläisten joukosta. Ikäluokkien pienenemisestä johtuen 1950 jälkeen, ”uusia” eläkeläisiä tulee vähemmän joka vuosi. Ja samaan aikaan on myös keskimääräinen elinikä alkanut joissakin ryhmissä alenemaan.
Summa summarum, eläkevarat riittävät kirkkaasti eläkkeisiin.
Blogistin ajatus on kai että pitää ottaa holtittoman taloudenpidon velkoihin. Jollain keinollahan Marinin töppäykset täytyy piilottaa.
Lisäksi eivät työeläkevarat ole valtion rahastoissa lainkaan. Eläkeyhtiöt ovat rahastoineet varoja. Paitsi valtioneläkevarat.
Lisäksi kun humioidaan että johtuen mm. kevyemmästä työstä ja hyvästä tervydestä työikä pitenee vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
näistä eläkevaroista maksettiin siis 1 miljardi eläkkeiden jatkeeksi. Voittoa tämä varanto tuotti samaan aikaan 23 miljardia eli se paisuu paisumistaan.
Mielenkiintoisesti se saa voittoa esim korkotuloista kun se lainaa nykyhallitukselle eli raha ei periaatteessa ole velkaa vaan kirjanpidollisesti siirtyy vain sarakkeesta toiseen…. onhan se valtion itsensä perustama tulonlähde. Joka tosin ei kirjaudu valtionbudjettiin vaan on ikään kuin sivurahasto.
On sitten oma asiansa missä vaiheessa sen voitoista pitäisi alkaa maksamaan veroa valtionbudjetin puolelle? Luulen että 23 miljardista jos olisi nyppäissyt sen puuttuvan 11 miljardia se olisi ollut sekä rahastolle että budjetille win-win -tilanne. Tai siis ottihan se sen, mutta velan nimikkeellä ja niin kauan kun sitä kutsutaan velaksi, saavat vastakin valtiontaloudesta huolissaan olevat ripotella tuhkaa päälleen
Ilmoita asiaton viesti
Aivan huttua.
”Eläkevarojen juridinen omistajuus on selvää. Kukin työeläkelaitos tai eläkerahasto omistaa varansa. Ne käyttävät omistajan valtaa ja oikeuksia lainsäädännön ja muiden säännösten määrittämissä rajoissa.”
Yksityisalojen varat ovat n. 158 miljardia, julkisalojen 93 miljardia.
Julkisyhteisöjen palkansaajien eläkevaroja hoitaa viisi eläkelaitosta, Keva, Valtion Eläkerahasto, Kirkon Keskusrahasto, Kelan toimihenkilöiden eläkerahasto ja Suomen Pankin eläkerahasto.
Yksityisalojen työeläkeyhtiöt ovat: Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas
Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
Ei ole mitään Vanhasen perustamaa ”rahastoa”. Ei ole mitään ”sarakkeesta toiseen siirtoa budjetin ulkopuolisessa sivurahastossa”.
Ilmoita asiaton viesti
kinaamatta nyt Vanhasen roolista tämän enempää kun tuppaa olemaan haastava tehdä selväksi sen ajan päätöksiä kun ei niitä enää googlella löydä, voidaan toki sen sijaan tarkastella näitä omaisuuksia. Yleensähän kyllä omaisuutta(kin) verotetaan meidän tavallisten pulliaisten kohdalla: on autoveroa, pääomaveroa, mökkiveroa ja kiinteistöveroa ja mitä niitä onkaan kaikkia.
Kunhan totesin vastatakseni taannoiseen Satosen kysymykseen että jos myös näitä eläkekassojen voittoja alettaisiin verottamaan, taloushuolet olisivat kertaheitolla ohi tästä maasta.
Ilmoita asiaton viesti
Koeta nyt käsittää, että julkisella alalla on useita eläkerahastoja, eikä niistä yksikään ole Vanhasen perustama.
Sinulla on aivan ihmeellisiä väitteitä, eikä edes edellinen kommenttini saanut sinua ymmärtämään kokonaiskuvaa.
Minä poistun kuvioista uima-altaalle, iltapäivän voi käyttää mielekkäästikin, eikä yrittää takoa vasaralla täyttä luupäätä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit:
”näitä on hyvä tavalliselle maallikolle oikoa”…
No, tulin oikomaan tavallistakin tavallisempaa maallikkoa.
Mutta nyt ulos.
Ilmoita asiaton viesti
Samaan aikaan inflaatio nakersi aika reippaasti tuosta ”tuotosta”.
Ja kun toisaalla väitetään että eläkevarat eivät alkuunkaan riitä maksettuihin eläkkeisiin vaan että nyt työssä olevat maksvat nykyeläkeläisten elkkeet.
Yrittakää nyt päättää.
Ilmoita asiaton viesti
4 %: n korolla 250 mrd:n pääoman tuotto on 10 mrd kassaan. Siitä eläkemaksujenkin jälkeen jää sievoinen summa ”joutilaaksi”.
Orpo ei osaa laskea ja Purran sakset on takavarkoitu- amatöörit pidetään lestissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun inflaatio laukkaa samaan aikaan 2-4 % niin tuotto jää aika vähäiseksi. Eläkkeitä maksetaan n. 37 mrd.
Teillä vaikuttaa olevan kova hinku päästä työtätekevän ja -tehneen kansan äsästöihin käsiksi.
Kun laina tulee jo liian kalliiksi niin nyt pitäisi sitten syödä säästötkin. Tai siis jakaa vastikkeettomasti maahantunkeutuville ja täällä työtävieroksuville. Ja kaikenlaiseen muuhun ”kivaan”.
Ymmärrätkö miksi varakkaat ovat varakkaita?
Ilmoita asiaton viesti
Täältä löytyy työeläkejärestelmän uusiminen/ Matti Vanhasen hallitus niin kuin alustuksessa kerrottiin:
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129171/Suomenelakejarjestelmansopeutuminenelinianpitenemiseenelakekysymystenasiantuntijatyoryhmanraportti.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Tämä työeläkejärjestelmän perustavaa laatua oleva uudistus tapahtui v. 2005 Matti Vanhasen
hallituksen aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 2005 muutos yhtenäisti työeläkejärjestelmää. Tuo tutkimus on Eläketurvakeskuksen laatima.
Vuoden 2017 muutokset eivät myöskään luoneet mitään uusia ”rahastoja”.
Mitään uusia ”rahastoja” Vanhanen ei ole luonut.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä siinä 2005 uudistuksessa tavoiteltiin:
”Uudistuksen tavoitteina oli myöhentää keskimääräistä eläkkeelle siirtymisikää 2–3 vuodella ja sopeuttaa eläkejärjestelmä keskimääräisen elinajan kasvuun. Samalla luotiin edellytykset vuoden 2007 yksityisalojen palkansaajia koskevien työeläkelakien yhdistämiselle ja yksinkertaistamiselle.”
https://www.etk.fi/suomen-elakejarjestelma/elakeuudistukset/aiemmat-uudistukset/elakeuudistus-2005/
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on koko eläkejärjestelmän kuvaus maksuineen, karttumisineen. Ks. kuva
https://www.etk.fi/tutkimus-tilastot-ja-ennusteet/tilastot/tyoelakkeiden-rahoitus/tyoelakejarjestelman-elakevarat-ja-rahavirrat/
Ilmoita asiaton viesti