Tätä et muuten elvytyspaketista tiennyt

Elvytyspaketin kritiikki elää jo omaa elämäänsä. Kaikki tietää että Suomi saa lähivuosina 2 miljardia ja maksaa vastineeksi nettona 5,9 miljardia. Ei siis kovin kaksinen kauppa. Tästä on tullutkin niin yleinen totuus että se alkaa muistuttamaan jo meemiä. Tuntuu jo itsestäkin pahalta kertoa mikä tämä elvytyspaketti todellisuudessa on, ottaen huomioon miten kuumana juttu sen ympärillä käy.

Lyhyesti sanoen elvytyspaketti on sama mikä on tulevan seitsenvuotiskauden EU-budjetti. Suomi on perinteisesti pulittanut jäsenmaksua nettomaksuna 0,25 prosenttia suhteessa Suomen bruttokansantuloon. Edellisellä seitsenvuotikaudella Suomen osuus oli 5.3 miljardia, nyt 5.9 miljardia. Tietenkään nämä summat eivät iäksi katoa, niitä tulee takaisinkin päin erinäisten rahoitus- ja tukihankkeiden muodossa, miten maamme kamreerit niitä osaavatkaan hakea.

Jäsenmaksuistahan ei mikään vapauta. vaikka po. elvytyspaketti romahtaisikin, suomen valtio maksaisi silti EU:lle jäsenmaksunsa. Summa olisi mitä todennäköisimmin silti se 5-6 miljardia kutsuu sitä sitten elvytyspaketiksi tai jäsenmaksuksi. Se ei siitä mihinkään katoa. Sitä vastaan voi toki kiukutella mutta näin se on ollut vuodesta 1995 alkaen vaikkakin väliin on mahtunut muutama maksutonkin vuosi johtuen lamasta tms selittävästä tekijästä jolloin BKT on ollut miinuksella.

Mikäli joka tapauksessa maksettavan jäsenmaksun ohittaa ns pakollisena menona, silkkaa koronalisää edelliseen seitsenvuotiskauteen verraten siinä on 0.6 miljardia. Asian voisi ilmaista niinkin että Suomi saa EU:sta 2 miljardia ja maksaa tilalle 200 miljoonaa per vuosi. Ei se sitten enää niin huonolta kaupalta kuulostakaan.

Itseni lisäksi en tunne ketään joka olisi välittänyt edes vähän pureutua asiaan. Kun tälläinen meemi lähtee liikkeelle omista lainalaisuuksistaan, ei sitä mikään enää pysäytä. Osaksi kyse oli huonosta tiedottamisesta jossa ei painotettu sen faktapuolia, osaksi siitä että oppositio osaa muovata asiat mieleisikseen iskulauseiksi. Niinpä tämä elää nyt kaikkien huulilla ihan omana versionaan ja turha on sinne väliin mennä kertomaan miten asiat tapaa oikeasti olla. Kun jokin saa turbulenttista voimaa, sitä ei enää järkipuhe pysäytä. Sitten se saa voimaa näistä poliittisista helppoheikeistä jotka osaavat oikealla tavalla vinouttaa asioista omanlaisensa version.

+2
JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu