Tegnellin parhaat ja pahimmat

Ruotsin johtava epidemologi Anders Tegnell tietää miten tiedettä tehdään. Kun koronapandemia alkoi lähestymään Ruotsin kolmekruunuista maata, tarvittiin tieteellinen teoria sen torjumiseksi. Noh, kaiken tieteenteon lähtöpiste on tietenkin paradigma. Siihen riitti oivasti ruotsalainen ylimielisyys ja sitten vakaa usko maan `hannu hanhimaiseen´ moukantuuriin ja onnekkuuteen, oli ainekset kasassa traagiselle tielle. On vielä ruotsalaisten onni, että pandemiaa kukistamaan tulikin Tegnell, aavistuksen ruotsalaista kansanluonnetta edustava narsisti joka rakastaa omaa ääntään ja teoreemiaan, ja joka tuntuu olevan iloisen piittaamaton, moniko tulee kuolemaan hänen valintojensa vuoksi. Uhkapeli käynnistyi.

Olen kiistatta ollut kiinnostunut Tegnellistä alusta asti. Kirjoitellut tännekin kaiken sen uhalla, että myös täällä on langettu ruotsalaisen propagandan pauloihin, ja ihmetelty miksi me emme ole hoitaneet asioita ruotsin malliin, vaikka tauti ei ole muuta kuin harmiton ja lähes oireeton keuhkoflunssa ja että bisnes kärsii kun se ruotsissa kukoistaa. Enkä voi valitettavasti sanoa vastaankaan, koska olen ollut tässä asiassa ihan kotimaisen mediatarjonnan varassa. Mutta terve järki auttaa ymmärtämään, että mikä tahansa kulkutauti, jos sille ei tee mitään, loppulaskut ovat pahoja ja peruuttamattomia.

Mutta mediasta on oppinut että saarrostoimenpiteillä koronavirus alkaa asettua vaikka se vielä leimahteleekin siellä sun täällä. Suomessa tautihuippu ohitettiin jo huhtikuussa ja täällä pirkanmaalla ei enää uusia tautipesäkkeitä löydy, sairaalat ja hengityskoneet keräävät enää pölyä päälleen. Sitä vastoin Ruotsissa tauti jyllää, huippukohtaa ei ole vielä edes näkyvissä ja mitä ilmeisemmin koronavirus on siellä rasitteena vielä pitkään. Joka päivä se sieltä löytää uudet uhrinsa ja kriittistä hoitoa tarvitsevien määrä pyörii sadoissa kun se naapurimaissa on vain muutama, jos aina sitäkään. Mitään tautihuippua ei ruotsista löydy.

Kuolleet suhteessa välikukuun onkin uutisoitu näyttävästi ja Ruotsi pitää vuoroon karmeaa joko kulta- tai hopeasijaansa.  Suhteessa maailmaan. Ruotsissa kuollaan koronaan ylivoimaisesti. Voi liioittelematta sanoa että jokainen perusvensson onkin kokenut yhdet hautajaiset, tai nähnyt kuinka vierestä viedään. Tämä on se asioiden vakavampi puoli, sillä mitään ilkkumista ei ole minullakaan näin vakavassa asiassa. Riittää kun totesin jo aiemmin että vertaisin Tegnelliä lähinnä mengelen synonyymilla, ja että hänen strategioissaan on selkeää ihmistuhonnan piirteitä. Tegnellin strategia on ollut tyystin vastuutonta ja lähinnä rikollista laatua.

Tätä on puolustettu sillä, että maan elinkeinoelämä ei kärsisi. Kuitenkin luemme että ravintolat ovat samassa kriisissä kuin täälläkin, kuten varmaan muutkin kivijalkaliikkeet. Sillä erolla että Suomessa valtio tukee ravintoloita ylimenokauden ajan kun taas Ruotsissa saavat pärjätä omillaan. Ensimmäisenä tähän ahdinkoon on iskenyt kyntensä eri maiden mafiat, jotka ostavat halvalla näitä rafloja pestäkseen niiden kautta huume- ja ihmiskaupan tuottoja. Joka tarkoittaa että järjestäytyneestä rikollisuudesta tulee kiinteä osa maan elinkeinoelämää ja sen rahat tulevat osaksi maan taloutta.

Nähdessään keinojensa kaatuvan, ryhtyi Tegnell hyökkäykseen ja alkoi arvostella toisten maiden koronatoimia. Suomeen hän kohdisti erityisen kritiikin todetessaan, että näin rajujen torjuntatoimien jälkeen Suomeen iskee syksyllä se kuulu kakkosaalto. Nyt hän on hiljentynyt kun on havaittu että immuunivastetta ei esiinny Ruotsissa yhtään sen enempää kuin Suomessakaan, ja jos ja kun kakkosaalto tulee, ruotsalaiset ovat sen edessä yhtä avuttomia kuin suomalaisetkin. Sillä erolla että tuleva kesä on ruotsalaisille yhtä kakkosaaltoa ja jos se syksyllä palaa, se on ruotsalaisesta näkökulmasta jo kolmosaalto. Tegnellin uhkapelin voi sanoa hävinneen aika täydellisesti. Mutta kuten pokeripelaaja joka on menettäny ison potin, rahasumma haetaan takaisin pelkän uhman voimalla, jolloin joutuu lopullisesti kynityksi.

On varmaan totta että tässä vaiheessa ei suojatoimenpiteet enää Ruotsia pelasta. Mutta jos tilastot jatkavat omaa karua kieltään, on ruotsalaisten viimeistään syksyllä julistettava kansallinen hätätila johon kuuluu armottoman raskaat torjuntatoimet ulkonaliikkumiskieltoa myöten, ellei se uhmakkaasti päätä uhrata vanhusväestöään kymmenintuhansin. Tämä jää nähtäväksi.

Nyt alkaa ruotsalaisille valjeta että kun eri maat availevat rajojaan hissuksiin, ruotsalaisia ei lasketa siihen piiriin. Norja ja tanska eivät päästä ruotsalaisia maahansa, ja suomalaisetkin pitävät osittaista rajasulkua voimassa. Joskin suomalaisviranomaiset eivät pysty sentään ihmeisiin kuten salpaamaan haaparannan nuuskarallia. Etelän aurinkorannoille ei tunnu ruotsalaiset olevan tervetulleita ensinkään, ja on kyseenalaista löytyykö ruotsalaisille matkanjärjestäjille yhtäkään vapaata hotellihuonetta. Ruotsalaiset ovat saarrettu valtio. Ruotsin hallituksellekin alkaa hitaasti valjeta, mihin Tegnell on heitä ollut viemässä.

Yhteenvetona voi todeta että Ruotsi on jo nyt samassa taloudellisessa kurimuksessa kuin muutkin maat, ja mitä ilmeisemmin loppulasku talouspuolella tulee olemaan huomattavasti suurempi kuin mitä naapurimaissa. Kuolinkellojen kajahdukset ovat olleet järkyttävää kuultavaa ja kuolleiden määrä ylittänee tänään 4000 rajapyykin kun se Norjassa ja Suomessa on n. 300 luokkaa. Loogisesti, jos Ruotsi olisi tehnyt saman kuin naapurimaansa, sillä olisi 3600 kuollutta vähemmän. Eivätkä ruotsalaiset ole muuta keksineet kuin aliraportoida kuolinlukujaan, joten oikea määrä lienee 10-30% suurempi. Syksystä, kuten tulevaisuudesta yleensäkään, on vaikea sanoa ilman kristallipalloa mutta nykytiedon mukaan ruotsalaiset eivät ole siihen yhtään paremmin varautuneita taloutensa kuin laumaimmuniteettinsa puolesta ja heillä selvästi kriisi pitkittyy ja maan väestö saa elää tämän kesän saarroksessa.

Tämä oli näin. Nyt vaan seuraamme tätä ruotsalaista tragediaa loppuunsa ja katsomme ilmaantuuko siellä edes tautihuippua vaan jatkuuko meno miten pitkään samanlaisena.

JukkaNieminen11

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu