Tupakka vs Vapetus

Kuukausi on nyt mennyt tupakatta. En suoraan sanoen olisi uskonut. Olin varma että kessuttelen hautaani asti. Ei nyt kannata kuitenkaan onnitella vielä. Vaihdoin vain tupakkariippuvuuden nikotiiniriippuvuuteen. Suomeksi sanottuna kertakäyttövapeen. Jos ette tiedä mikä se on niin sen wirallinen nimi on kertakäyttöinen sähkötupakka, johon tutustuin ihan sattumalta kesäkuussa ruotsinlaivalla. Olin myyty siitä paikassa. Kertakäyttö on mitä nimikin sanoo; niitä ei latailla tai täytellä vaan viskataan vaan roskikseen (sinne minne patteritkin) kun tyhjenee. Jossain tuolla Kiinassa on mammuttimainen tehdas joka niitä tuottaa liukuhihnalla koko maapallon tarpeisiin. Se oli kohdallani puhdasta sattumaa. Laivalla kun tupakkatuotteet sai olla esillä ja mielenkiinto heräsi. Kotimaisissa kaupoissa joissa kaikki on lukkojen takana, ei tiedä ollenkaan mitä niiden uumenissa on.

Parveketupakoitsijana olen pitänyt savuttomia naapureitani vuosikaupalla panttivankeina. Otin heidät puheilleni ja sanoin että nyt saatte pitää ikkunat auki vaikka jouluun. Esittelin mikä on vape. Sanoin että varsinaista tupakkaa siinä ei ole rahtuakaan. Eikä koko homma perustu palamiseen ja kun se ei pala, ei synny passiivista tupakointiakaan savuhaittojen muodossa. Samasta syystä siitä ei saa tervaa eikä häkää eikä ylipäätään näitä ns. karsinogeenejä. Siinä ja siinä että keuhkosyöpäkin jää kohdallani kokematta, vannomaan en mene onko vahinko jo tapahtunut ja tuolla jossain sisuksissa yksittäinen solu mutantoituu kaiken aikaa. Uskoisin kuitenkin että lähitulevaisuudessa keuhkosyöpien määrä romahtaa lähes olemattomiin sitä mukaa kun vapetus valtaa alaa. Tiettävästi siinä on 10% niitä haittoja mitä on tupakassa.

Homma perustuu nikotiinihöyryyn. Kun sitä imee, se käynnistyy ja imee nikotiinipitoista vesihöyryä jonka mahdollistaa että sen sisuksissa on teknologiaa kuin pienessä kännykässä ja se sammuu välittömästi kun imemisen lopettaa. Suusta tulee sitten höyrypilvi ja jos se jollekin tuoksuu – lähinnä elintarvikemaulle. Oikeastaan ei olisi mitään syytä enää edes mennä koko parvekkeelle jos savu on suurinpiirtein samaa mitä teepannusta tulee kun se kiehuu.

Vapetus on lisäksi halvempaa. Paljon halvempaa. Jos vetää tupakkia askin päivässä, saa varautua n. 400e kuukausimenoihin. Yksi kuusisataa pöhäyksinen kertavape maksaa kympin ja se vastaa n. 2-3 tupakka-askia. Äkkiä laskee että vapemenot kuussa on silloin 100-120e. Juuh.

Googlatessani vapea oikeastaan ei ole muuta kuin wikipedia-sivut. Siitä ilmeni että sitä käyttävät yksinomaan tupakoitsijat, osa vaihtaa laillani kokonaan ja osa käyttää kumpaakin. Joskin ne jotka ottavat vapen rinnalle, aski päivässä vaihtuu vain muutamaan tupakkiin per päivä. Ulkopuolisia, niitä jotka eivät ole ikinä polttaneet, on tutkimusten mukaan seassa vain 5-9% eli varsin mitätön määrä. Se todellakin on laite joka on viemässä tupakoinnin marginaaliin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6tupakka

Tähän asti kaikki hyvin. Sitten on politiikot joille kaikki muu on myrkkyä paitsi nikotiinipurkka. Itse en ole koskaan sylkäissytkään nikotiinipurkan suuntaan enkä oikeastaan tiedä tai tunne ketään joka sillä olisi savuttelun lopettanut. Omissa silmissäni tyystin heikko ja toimimaton konsti joka ei johda kuin hetkelliseen hammastenkiristelyyn ja siintävään retkahdukseen. Se hetki kun retkahtaa pössyttelemään purkanjauhannan jälkeen on varmasti kuin Leo Lastumäki Spede-elokuvassa Tupakkalakko; tuprutellen ruohikolla selällään kokien lähes orgastista nautintoa.

Olenkin alkanut myös apostoliksi eli pelastamaan ikäisiäni tupakkamiehiä ja -naisia. Puolituttuja jotka on kessulla tai jopa tuntemattomia jos tilanne on otollinen. Vedän vapen taskustani, pyydän maistamaan ja pidän myyntipuheen. Kaikki ovat olleet hämmästyneitä että tälläinenkin on olemassa. Samasta syystä kun minäkään en tiennyt. Siihen pätee samat kiellot kuin tupakkaankin. Mainonta ja markkinointi on ankarasti kiellettyä. Missään ei saa mainita julkisesti koko vehjettä. On olemassa varsinaisia vape-kauppoja jotka tunnistaa siitä että ikkunat on savulasia ja ohikulkijalla ei ole hajuakaan mitä niissä myydään. Niiden nettisivujen informaatio on rajallinen; tuotteista ei saa sanoa sanaakaan. Eivätkä ne saa myydä netissä joten vapetus on varsin vaivalloista jos sattuu asumaan Häijäässä tai Läyliäisissä koska vapekaupat ymmärrettävästi esiintyvät vain isoissa kaupungeissa.

Tosin R-kioskit ovat ottaneet vapet myös kavalkaadiinsa. Itse aloitin menemällä ärrälle ja pyysin kaikkia yhden. Ne ovat siellä näitä Philip Morrisin kyniä joiden sisältö vastaa suurinpiirtein yhtä askia, eli kuuttasataa pöhäystä niissä ei ole, mutta olipahan norttiaskia selvästi halvempi. Kahdeksan euroa kappale. Toistaiseksi. Tokihan politiikot nämä jossain kohtaa löytää ja verottaa ne pilviin, vaikkakin nyt pääpaino on nikotiinipussien murskaamisessa. Tiedä sitten miksi politiikot aloittivat ajojahdin nikotiinipusseja kohtaan. Ilmeisesti Haaparannan nuuskatukut palkkasivat lobbarin kuiskuttelemaan politiikon korvaan ja panevat nämä nitistämään pahimman kilpailijansa?

Ei politiikko sillä tavalla ole varsinaisesti tyhmä. Häneltä vain uupuu maalaisjärki. Hallintoihmisten ongelma. Vape on tuote joka hävittää tupakoinnin lähes kaikki haitat, mitä siihen liitetään, ja vie maailman uudelle tasolle. Politiikolle nikotiinituotteet ovat samat kuin tupakkatuotteet erittelemättä niitä mitenkään. Samaan aikaan tupakoitsijat yrittävät lopettaa polttamisen vapen avulla ja vastaavasti politiikot kankeavat esteitä eteen minkä kerkeävät. Kai siinäkin on joku idea saada kaikki palaamaan marlboroon ja tuomaan valtiolle verotuloja tai jotain?

Olemmehan me nähneet saman aikanaan kieltolain aikana ja sen jälkeen jolloin päivän viina oli raaka paloviina jota pulputettiin pöllipinon takana kunnes sammuttiin pakkasessa hankeen. Sitten tuli tämä Kuusen malli joka teki rähinä- ja ryventäporukoista keskioluen avulla seurusteluhenkistä juopottelua, eli Kuusi lyhyesti sanoen koetti saada jengiä siirtymään miedompiin. Jotain samaa se on tässä tupakan ja vapenkin köydenvedossa, siirtyä vähähaittaisiin tuotteisiin vaikka viskaalit elää täyttä kieltolakia ja niille lieväkin juttu on samaa saatanaa.

Syy miksi kirjoitin tämän on monisyinen. Eihän tämä monia koske. Käytännössä tämä on tupakoitsijoiden sisäinen asia ja tärkein työkalu lopettaa tupakointi maltillisemmaksi nikotiiniriippuvaiseksi. Jos polun haluaa mennä loppuunsa, voi asteittain siirtyä vähänikotiiniseen vapeen ja viimeisessä vaiheessa surutyönä vetää enää nikotiinittomia makuhentsoja. Niitä piisaa aina mangosta mustikkaan ja mintusta mansikkaan. Niitä saa jo myydä netissäkin.

Koska koko aihepiiri on mitä jyrkimmässä sensuurissa, toivon että mahdollisimman moni tupakoitsija löytäisi tämän blogin tarjoaman informaation ja ymmärtäisi että on olemassa vaihtoehtoja tupakille. Vieläpä varsin kivuttomia ja vaivattomia.

JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu