Tytöttelyn taikaa

Kun seuraa netti- ja somemaailman kriittisiä äänenpainoja pääministeri Sanna Marinia kohtaan, väksinkin niissä pistää silmään tietty teema; tytöttely. Tytöttelyä pidetään yleisesti sovinismin omana lohkonaan seksuaalisen häirinnän rinnalla. Tytöllä yleisesti viestitään vähättelyn sanomaa ja että kohde on lähinnä nuori hepsankeikka jota ei voi päästää mihinkään vakavaan työhön, pahimmillaan täysi bimbo. Tytöttelyä kokevat tiettävästi useimmat naiset työelämässä. Tytöttelyä kokevat jopa yli 30 -vuotiaat ylilääkäritkin. Se on huono miesmäinen asenne naisia kohtaan. Nuorten naisten maalittaminen on aikas tyypillinen aikamme ilmiö.

Maailmassa on kuitenkin sen verran kohtuutta että työnantajat arvostavat enemmän nuoria naisia kuin keski-ikäisiä tai sen ylittäneitä miehiä. Naiset ovat nälkäisiä ja energisiä kun taas ne varsinaiset tytöttelijät, eli setämiehet eivät. Työnantajat karsastavat yli viisikymppisiä miehiä, kokevat heidät jo laiskoiksi ja mukavuudenhaluisiksi ja ilmeisen oppimishaluttomiksi. Mielipiteet ja näkemykset fakkiutuneiksi kuin Archie Bunkerilla ikään.

Tämähän ei estä setämiehiä netissä laukomasta. Annetaan ymmärtää yleisesti että pääministeri on liian kokematon, kelpaa parhaimmillaankin paistattelemaan naistenlehtien kansissa ja herättää miessakeissa ansaittua hilpeyttä kertomalla siivousharrastuksestaan. Viittaukset piikaan mousevat usein esiin. En minä silti usko että tämä Marinille mikään tuntematon ilmiö olisi. Noustessaan puolueessa jonka jäsenistö ja edustajat koostuvat vanhemmista miehistä, hänelle on varmaan kasvanut sillä saralla melkoinen toleranssi sietokyvyn saralla.

Eivät nämä miehet varmaankaan itse tiedosta olevansa paatuneita sovinisteja. Asenne on vain lujaa piintynyt sukupuoliroolittuneessa maailmassa, ja epäpätevyyden korostamista pelkän iän ja sukupuolen perusteella, sitä voi pitää alitajuisena ja vaistomaisena puheena. Naisia tämä tietenkin ärsyttää; he ovat läpikäyneet pitkät koulutukset, päteneet töissään ja silti heitä ei pidetä minään miesten silmissä. Ei se varmaan kumma että tasa-arvo -liikkeet ovat kiinnittäneet tähän huomiotaan.

Minä en silti osta ajatusta että vähättely olisi erikseen naisia kosksevaa, joskin sen synonyymi tytöttely kylläkin. Mehän saamme kaikki vähättelyn ja latistamisen henkisen perinnön jo lapsuudenkodistamme. Tasapäistävä peruskoulu jatkaa sitä ja sotaväki aivan varmuudella. Työelämässsä meidät nujerretaan lopullisesti ja työnantaja ikään kuin säälistä antaa meidän notkua työmaalla vaikka meistä ei mihinkään olekaan.

Tämä on tottakai herättänyt ulkomaalaisissa kummastusta. Suomalaiset ovat tyyppejä jotka suurin piirtein itse rakentavat oman tietokoneensa tehdäkseen sillä 3D -mallinnuksia ja rakentavat siinä sivussa oman kesämökkinsä ja korjaavat autonsa. Itse he eivät pidä sinä minään vaikka jossain muualla tuollaiset tyypit palkattaisiin oikopäätä johonkin NASAan.

Voi tietenkin kysyä, onko vähättelyn kulttuuri osa kansantaloudellista menetystä koska potentiaalit jäävät usein piiloon, jotka voisi valjastaa johonkin menestyväänkin ja voittoa tuottavaan. Me emme osaa yksinomaan vähätellä toisiamme, vaan myös itseämme.

Vähättelyyn me törmäämme väistämättä kaikki. Se on yksi nettiväittelyidenkin keskeisin agumentti. Tuskin on minullakaan täällä ollut yhtään kirjoitusta joihin ei tulisi kommentteina herrasmiesten huomioita, miten olen vähemmän vakavasti otettava tai en muuten vaan tiedä mistään mitään. Niitä tulee aina, koska ne ovat osa vallitsevaa ilmapiiriä. Vähättely on taktinen ase. Me elämme vähättelyn kulttuurissa ja se kuka nostaa päätään toisia ylemmäksi, omaa varmasti kokemusta miten hänet vähätellään takaisin maan pinnalle. Kaikkein nautinollisinta yleensä on saada nuorten ihmisten unelmat ja tulevaisuudenhaaveet romutettua haihatteluna ja siinähän me olemme hyviä.

Turha edes mainita että vähättelyn ilmapiiri on osa laajempaa huonon itsetunnon mentaliteettia. Huono itsetunto on varsin monella ja sen esiintyminen mitä ihmeellisimmässä yhteyksissä omaa tuhansia eri muotoja. Vaikea enää sormella osoittaa kuka on tytöttelyn ja vähättelyn syyllinen ja kuka uhri. Me kaikki olemme uhreja itseluomassamme ilmapiirissä.

Nuoret naiset jotka nyt haastavat vanhemmat setämiehet pätevyyden saralla ovat vain tiedostaneet sen meitä muita paremmin, jotka olemme sen havaitsemiseen liian parkkiintuneet. Omalla tavallaan se on uraauurtavaa työtä koska se kehittää yhteiskunnan henkistä pohjaa. Ei ole mitään mieltä innovoida ja kehittää jos ympäristön tehtävä on vain sabotoida ja työntää takaisin montunpohjalle. Ei sellaisesta mitään synny. Johan sen sanoi aikanaan Macchiavellikin; hyveellinen ihminen on aina tuomittu pahojen ihmisten keskellä!

Marin on pääministeri joka johtaa 78 800 virkamiestä joilla kaikilla on oma autonominen tehtäväkuvansa. Yksi näistä on huoltovarmuuskeskuksen tavaranhankkija, laiska ja mukavuudenhaluinen keski-ikäinen mies, jolla hyvä laiskanvirka, ja joka on tyytynyt laskemaan aamuja eläkepäiviinsä sen sijaan että olisi pitänyt varastonsa ajantasalla. Kun sitten olosuhteiden pakosta on jotakin tehtävä, hän tilaa maskit joltain hämäräliikemieheltä koska tarjous on sähköpostissa päällimäisenä ja syventyy sen jälkeen takaisin ristikkolehteensä. Hänen esimiehensä vuorostaan istuu päivät pitkät toimistossaan, jalat pöydällä kertoilemassa juttuja viereisten toimistohuoneiden kollegoilleen. Näitä miehiä on myös hallintobyrokratia väärällänsä, jotka ovat tottuneet liikuttamaan yhden, ja vain yhden, paperin vuorokaudessa. Kun tarmokas pääministeri määrää, patistaa ja soittelee perään, ei tässä jarrukentässä evä liikahdakaan. Miksi liikahtaisi? Koska kaikki on kuitenkin aina naisten vikaa ja syyn voi aina vierittää sinne. Ei miehet naisia tottele. Eivätkä kuuntele. Miehillä on taito sulkea korvat nalkutuksen aikana, kyky jonka jokainen aviossa elävä mies osaa.

Minä halusin kiinnittää huomiota siihen, että jos hallitusta vastaan on jotakin napisemista, vaikkapa koronatoimien osalta, se pitäisi tehdä asiallisesti eikä tytöttelyä käyttäen. Lisäksi kiinnitän huomiota itsekunkin miehen, tämähän on 100% miesilmiö, itsekriittiseen asenteeseen. Jos on tiedostamattaan sovinisti, se tapa pitäisi kitkeä pois. Ennen kaikkea toivoisin myös naisilta ärhäkämpää otetta miten heistä puhutaan ja tytöttelyn hegemonian soisi kategioituvan osaksi (lievää) vihapuhetta ollen paheksuttavaa. Sellainen kun on naisilta tienraivaustyötä. Sillä pitkässä juoksussa hyöty valuu kaikkialle, koska myös miesten välinen vähättely saataisiin loppumaan. Vähättely kun on tämän maan syöpä joka estää sitä kehittymästä suuntaansa, ja ylläpitää altavastaajan asennetta joka tähän asti on pitänyt kehittymisen raakilemaisena.

+8
JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu