Voiko lottonumeroita ennustaa?
Ajattelin kerrankin luoda otsikon jonka taatusti kaikki klikkaavat auki. Kukapa meistä ei lotossa haluaisi saada jättipottia eikä siinä ole edessä kuin yksi ongelma – pitäisi veikata oikeat numerot. Voiko sellaisen ennustaa edes karkeasti edeltäkäsin. Itse olen vakuuttunut että tiettyyn rajaan asti kyllä.
Klassinen todennäköisyys sanoo että ei voi. Mikä tahansa numeroitujen pallojen yhdistelmä on yhtä todennäköinen. Tosin tässäkin itse lottokoneen mekaniikka sanelee paljon. Aikanaan lottohistorian alussa käytettiin raskaita puupalloja jotka putosivat suoraan alas, ja kauha tapasi ottaa aina samat pallot. Sittemmin on käytetty pingispallonkevyitä palloja sekoituksen aikaansaamiseksi. Vaan tämähän ei liity tähän kuten ei liity se salaliittoteoriakaan että lottoarvonnan virallisilla valvojilla ei pöytänsä takana ollut housuja jalassaan. Aulis Gerlander oli aina alapää paljaana.
Jos heitetään kolikkoa, se voi olla kumpi puoli tahansa. Kruuna tai klaava. Toisaalta sanotaan että luonto pyrkii antamaan kumpaakin puolta yhtä paljon. Jos heitetään kolikkoa kosmiseen maailmanloppuun asti, on kruunia ja klaavoja tullut tasan yhtä paljon. Jos meillä ei elinaika piisaa moisen lausuman testaamiseen, voidaan hyödyntää sitä lainalaisuutta, että käytännössä on mahdoton heittää viittäkymmentä kruunaa peräkkäin. Tai klaavaa. Sen voi jo testata varsin pienellä ajankäytöllä jos katsoo asiakseen. Miksi juuri viisikymmentä, en minä vaan tiedä mutta näin on joku matemaatikko sanonut ja ne on niin viisaita etten ala epäilemään.
Jos kuitenkin olemme jotenkin onnistuneet heittämään peräkkäin 49 kruunaa on seuraava siis mitä ilmeisemmin silloin klaava. Todennäköisyys kyllä sanoo että seuraava heitto voi olla kumpi tahansa mikä on klassisesti oikein, ja toisaalta seuraavan heiton on väkisin oltava klaava joka sekin on oikein. Eli muodostamme lausekkeen: seuraava heitto voi olla kumpi tahansa, kunhan se on klaava!
Miten tämä paradoksi on ymmärrettävä?
Siksi että siinä on ovelasti kaksi erilaista laskutapaa. Mainitsemani klassinen todennäköisyys joka mittaa yksittäisen heiton epävarmaa tulosta ja sitten on tilastolaskennallinen tapa joka mittaa kokonaista mittaussarjaa ts. 50 heittoa kokonaisuutena.
Tilastolaskenta on parempi, vakuutusyhtiötkin sitä käyttävät. Se on jopa niin tarkka että sillä voi laskea tarkan päivän koska putoaa seuraava matkustajakone taivaalta, minkä värinen se on ja mitä kieltä valtaosa sen matkustajista puhuu. Nyt kun sen tiedämme, kykenemme estämään onnettomuuden ennalta. Jos joku tätä epäilee niin kerrottakoon että se on kertaalleen laskettukin varsin onnistuen, joskaan itse onnettomuutta se ei estänyt. Ennustaja ei tosin ottanut gurunviittaa harteilleen vaan paljasti että se perustui pelkkään tilastoanalyysiin.
Lottoa voi tarkastella myös lottoarvontojen sarjana joka alkaa siitä hetkestä kun ensimmäinen lottopallo putosi laariin. mutta silloin ei voi arvuutella lottonumeroita vaan lottonumeroiden summia. Jos veikkaamme vaikka tätä klassista numerosarjaa 1,2,3,4,5,6 ja 7 on niiden summa 28. Sellaisia summia on tasan yksi. Seuraavaa summan 30 saa jo kahdella eri tavalla ja tasaisesti määrät kasvavat. Lopputulos muistuttaa gaussin käyrää jossa korkeimman kohdan omaa summa 140 jota saa jo 219 489 eri lottopallojen yhdistelmällä. On taatusti todennäköisempää että seuraavan lottoarvonnan voittopallojen summa on mieluummin 140 kuin 28.
Kinasin aiheesta aikanaan skeptikkojen keskustelupalstalla jossa skeptikot eivät kyenneet näkemään eroa klassisen todennäköisyyden ja tilastolaskennan välillä. Niinpä lähdimme vedonlyöntiin. Muistaakseni sovimme että ennustan kaikki loppuvuoden lottoarvontojen summat vitosen per arvonta. Oliko arvontoja vielä 3kk ajan, eli 12 arvontoa? Pahimmillaan olisin voinut hävitä siis 60 euroa jotka lupasin lahjoittaa loppuvuonna Skepsiksen yhdistykselle ns. skeptisiin tarkoituksiin. Anyway, oli alusta asti selvää että tulen häviämään koska pelaan ns. taloa vastaan, jos tämä kasinotermi sallitaan? Sovimme että annan jonkun luvun ennen arvontaa, esim 167 kymmenen luvun virhemarginaalilla eli jos arvonnan summa oli 157-177 katsoin voittaneeni sen kierroksen.
Ja hämmästykää että voitin viisi ensimmäistä kierrosta jota siellä vähän ihmeteltiinkin. Sitten alkoi lipsua mutta loppujen lopuksi en sitten pulittanut kuin jotakuinkin 25e eli voitin joka kolmannen kierroksen, jota muuten itse pidän vähän saakutin kovana tuloksena. Eikä se taikaa vaatinut. Lottonumeroiden summa 140 piti vain asettaa keskikohdaksi ja kaikki sen alapuolella olevat numerot on klaavaa ja yläpuolella oleva kruunaa. Jos summissa oli klaava ollut pitkään, paine kruunaa kohti kasvoi ja sitä uskalsi veikata. Oli siinä kyllä seurattava vaistojaankin ja mentävä ihan intuitiolla jotta sai navigoitua tarkan luvun. Luotin että alitajunta toimii kuin kvanttitietokone.
Toistin kokeen eräällä keskustelupalstalla myöhemmin ja silloin tutkimme asiaa jotakuinkin viitisen kierrosta ja viidestä vain kerran veikkasimme väärin. Kaksi kertaa osuimme jopa ihan tismalleen. Sitten tuli se aika kun oli pantava rahaa itse lottoon. Se oli puhtaan empiirinen koe jossa tein itse ruudukkoon numerot ja sitten pyysin tädiltä koneen arpoman sattumanvaraisen lottorivin. Opin hyvin pian että koneen antamassa oikein oli pääosin yksi numero ja joskus lisänumero. Sen sijaan valmistamallani rivillä, jossa pelattiin oikeastaan vain summaa, oikein oli tavallisesti jopa kolme, ja joskus lisänumerokin. Summia pelatessaan ei siis voita mutta se on pikkuaskel lähemmäksi päävoittoa ja erityisesti pikkuvoittoja, ja jos olisin pelannut summia pidempäänkin, olisin varmaan napsinut silloin tällöin kympin parinkympin pikkuvoittojakin. Systeemi siis toimii. Se todellakin toimii.
Seuraava kysymys varmaan on, voiko yksittäisiä palloja ennustaa? Oma ennusteeni on, ettei ainakaan tällä systeemillä. Pallot elävät omaa maagista elämäänsä ja niitä voi nimitellä muuttujiksi, toistujiksi, pareiksi jne mutta se on silti sattuman peliä. Jakaa lottokupingin rivit sitten millaisiin kuvioihin tahansa, yleensä keskimmäiset numerot 17 ja 18 ovat kaikissa kombinaatioissa. Lototessani valitsin juurikin nämä numerot ja usein ne tulivatkin mutta pitäisivät hulluna jos sanoisin että numero 18 on todennäköisempi kuin vaikka luku 2 tai 36. Sillä yksittäisiin numeroihin ja niiden ennustamisiin ei päästä. Joskin sen verran että kaksi vierekkäistä numeroa tapaa olla jokin tilastollinen fakta mutta tästä nyt ei paljon apua jos ei tiedä missä päin ruudukkoa ne ovat.
Aikanaan oli lehdissä että ryhmä brittiläisiä matematiikanopiskelijoita, jostain sieltä hienoista opinahjoista, oli onnistunut voittamaan pääpotin. Olivat kehittäneet systeemin joka tosin vei aikaa likemmäs viitisen vuotta, ennen kuin napsahti kohdalle. Olen melkoisen vissi että he pelasivat lottonumeroiden sijaan lottonumeroiden summia ja oikean kombinaation löytyminen veikin sitten aikaa. Onhan kuitenkin niin että jos lasket etukäteen oikean summan, kaventaa se lottoroivejä kummasti ja saat valita oikeaa yhdistelmää 100 000 potentiaalisesta rivistä sen 15 miljoonan sijasta.
Faija aikoinaan piti ruutuvihossaan lukua eniten esiintyvistä numeroista ja rakensi rivejä siltä pohjalta. Ei tuonut mitään suurempaa. Isoimman voittonsa hän sai, kun pyysi veikkauksessa äitiäni huutamaan keittiöstä yksi risti vai kaksi. Kerran pyysin markkinoilla ennustajan antamaan tulevan lottoarvonnan oikeat numerot. Hän höpötti jostain eettisestä etiketistä.
Ilmoita asiaton viesti
Lotto on hankala kun siinä pitää arvata seitsemän numeroa. Siksi panostan Jokeriin, siinä päävoittoon riittää kun tietää yhden numeron oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä saattoi voittaa !
Painatimme 80- luvulla muistaakseni n.1,5 milj.kpl eli kaikki loton mahdollisuudet vihjekuponkeina Seura-lehden väliin. Eli kaikki rivit yhteenlaskettuna kupongeissa. Laskennan tuotti tunnettu tilastotieteilijä.
Levikki oli tuolloin yli
300 000 kpl irtonumeroineen.
Kun arvonta oli tehty tv:ssä odotimne ilmoittaako kukaan lotonneensa antamamme rivin.
Tuli soitto Puotilasta, että minulla on voittorivi. Painokoneet seis. Toimittaja ja kuvaaja Puotilaan. Oikea vihjerivi, mutta… ei oltu siirretty vihjettä maksettuun lottokuponkiin. Suru oli suuri.
Häntä kaikkien koipien välissä toimittajat takaisin.
No, saattoi joku voittaa jotakin, mutta ei tullut ilmoituksia meille lehteen- arvannette varmaan suomalaisen syynkin.
Yksi ongelma oli irtonumeroiden myymättömät lehdet eli palautuslehdet Rautakirjaan.
Yksi voitti- lehden hurja myynti Liikasen Ekin tv-spotin tukemana.
Ilmoita asiaton viesti
Mä ajoin joskus nuorempana silloisen tyttöystäväni raivon partaalle harrastamalla kaappilottoa: Täytin kupongin, en koskaan palauttanut mutta tarkistettiin kuitenkin mahdollisuuksien mukaan suorassa lottolähetyksessä. Siitä tuli elämään jännitystä ihan ilmaiseksi kun pelkäsi että osuu.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tarina avioparista Yhdysvalloista jotka onnistuivat löytämään paikallisesta lotosta porsaanreiän jonka avulla rikastuivat.
https://www.youtube.com/watch?v=B6ae9x09_ts&ab_channel=VilleM%C3%A4kipelto
Ilmoita asiaton viesti
Jahas, kirjoittaja ei taida ymmärtää todennäköisyyksistä mitään.
”Jos heitetään kolikkoa kosmiseen maailmanloppuun asti, on kruunia ja klaavoja tullut tasan yhtä paljon.”
– No ei todellakaan ole. Olisi äärimmäisen epätodennäköistä, että jollain pitkällä aikavälillä niitä tulisi tasan yhtä paljon.
”Jos kuitenkin olemme jotenkin onnistuneet heittämään peräkkäin 49 kruunaa on seuraava siis mitä ilmeisemmin silloin klaava. Todennäköisyys kyllä sanoo että seuraava heitto voi olla kumpi tahansa mikä on klassisesti oikein, ja toisaalta seuraavan heiton on väkisin oltava klaava joka sekin on oikein.”
– No jälkimmäinen ei todellakaan ole yhtään missään mielessä oikein. Mitään paradoksia ei ole.
Pitemmälle en jaksanut lukea.
Ilmoita asiaton viesti
”– No ei todellakaan ole. Olisi äärimmäisen epätodennäköistä, että jollain pitkällä aikavälillä niitä tulisi tasan yhtä paljon.”
Ihan mielenkiinnosta pyytäisin perustelut väitteellesi ja tokihan sinulla on ne antaa?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suurten_lukujen_laki
Ilmoita asiaton viesti
Jos kruunaa ja klaavaa heitetään äärettömän monta kertaa, niin todennäköisyys raja-arvona lähestyy yhtä suurta määrää kruunaa ja klaavaa. Eli siinä mielessä blogisti on oikeassa.
Mutta muussa, mitä hän kirjoitti numeroiden summista y.m. ei ole mitään järkeä. Vähän sama kun kerran väittelin erään henkilön kanssa siitä onko todennäköisempää voittaa seitsemän oikein hajarivillä kuin suoralla rivillä perättäisiä numeroita. Hän oli vakuuttunut, että hajarivin täyttämisellä voitto on todennäköisempi, ”koska sieltä kuitenkin tulee hajarivi”.
Näennäinen todennäköisyyden paremmuus on vain illuusio, koska suoria rivejä on vain parisenkymmentä, joten jos arvonnasta tulisi suora rivi, niin päävoiton todennäköisyys olisi noin yhden suhde kahteenkymmeneen. Jos sen sijaan on veikannut hajarivin ja arvonnasta sattuu tulemaan hajarivi, niin todennäköisyys päävoittoon on noin yhden suhde viiteentoista miljoonaan.
Pallot eivät tiedä millainen kiekura niiden kylkeen on piirretty ja mitä se tarkoittaa. Numeroiden sijasta niissä voisi olla kukkia tai eläimiä. Mitenkäs niistä summia laskettaisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Eräs lottoarvonta tuotti pelkästään parittomia numeroita. ”Tuon ku ois tienny”, huokaisi työkaveri.
Niinpä. Jos minulla olisi ollut ehdottoman varma tieto, että luvassa ei ole parillisia numeroita, olisin tuolla kierroksella saattanut satsata lottoon vaikkapa muutaman satasen.
Loton alkuaikoina voittonumeroiden ”päättelemiseen” käytettiin jos minkälaisia kotikonsteja. Todennäköisyyslaskenta oli olemassa, mutta jättipotin houkutus syrjäytti monessa tapauksessa järjen.
Mielenkiintoista on, että nuorissa ikäluokissa lotto ei enää kiinnosta. ”Odotuksena siinä on tappio”, perusteli v. -89 syntynyt poikani. Hän ei selvästikään halua menettää rahojaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lotto on vain vanhanaikainen luonteeltaan digisukupolvelle, joka pelaa mielellään kaikenlaista nettipokeria tai sijoittaa betsauksiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuon ku ois tienny”, huokaisi työkaveri” on sukua sille kun taivastellaan että ”kyllä tällä kertaa oli vaikea rivi”.
Ilmoita asiaton viesti
Jos pari ylintä voittoluokkaa haukkaavat tyhjää, niin sehän ON ollut vaikea rivi! Helppo se tosin ei ole ikinä, vaikka täysosumia silloin tällöin tuleekin.
Jättipotin voittamisen ensi tunne saattaisi hyvinkin olla aito hölmistyminen: ”Kävipäs se helposti.”
Ilmoita asiaton viesti
Suomen suosituin lottorivi joka blogissa mainitaan on 1,2,3,4,5,6,7.
Olikohan Filippiinien lotossa jossa toteutui numero tietyn kaavan mukaan. Heräsi epäilyjä että kyseessä olisi jokin ”salaliitto”. Arvonnan pitäjä korosti rehellisyyttä. Asiantuntijat arvioivat numeroyhdistelmän epätodennäköisyyttä kun samanaikaisesti osa korosti jokaisen numero yhdistelmän todennäköisyyttä arvonnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tahansa rivistä voi yhtä hyvin kehittää salaliittoteorian, koska juuri sen rivin tuleminen on äärimmäisen epätodennäköistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Voiko lottonumeroita ennustaa?”
– Ihan vapaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole lainkaan kykyä ennustaa mitkä lottonumerot voittavat seuraavasssa arvonnassa, mutta minulla saattasi olla hieman kykyä ennustaa, mitkä numerot tuovat suurimmat voitot. Tuo saattaisi olla rahanarvoista tietoa. Ennustan että seuraavassa arvonnassa kannattaa veikata joitain numeroista 32-40, ehkä täydennettynä joillain numeroista 13-31. Voiton koon pitäisi kasvaa noin. Syy on se, että oletan ihmisten itse valitsemien lottorivien joukossa olevan paljon sellaisia lottorivejä, jotka sisältävät omia, puolison ja lasten syntymäpäiviä, hääpäiviä yms. Tuo tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kuukauden päiviä kuvaavat numerot (välillä 1-31) ovat useammin käytössä kuin noita suuremmat numerot. Ja kun voittopotilla on vähemmän jakajia, omalle tilille tuleva potti on suurempi kuin siinä tapauksessa, että jakajia on useita. Onnea kaikille yrittäjille. Voittoa en takaa. Mutta pienemmät tappiot ehkä nostavat tunnelmaa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Totta kirjoitat. Jos kysytään kannattaako veikata riviä 1,2,3,4,5,6,7 vai jotain hajariviä, niin vastaus on ”jotain hajariviä”, koska molemmissa tapauksissa 7 oikein tuloksen saamisen todennäköisyys on sama, mutta jälkimmäisessä tapauksessa voitto on olennaisesti suurempi.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen ohje onnistumiseen: Jos haluaa veikata ”jotain hajariviä”, ei kannata piirrellä rasteja ruudukkoon niin, että ne näyttävät olevan hajallaan. Näin siksi, että ihminen on oikeastaan varsin huono piirtämään satunnaisia kuvioita, tai valitsemaan satunnaisia lukuja. Tyypillisesti ihminen esimerkiksi valitsee sellaiset numerot, jotka näyttävät olevan sopivan etäällä toisistaan. Tuo ei ole hyvä juttu, koska muutkin satunnaisia kuvioita etsivät ihmiset valitsevat saman tyylisiä kuvioita. On parempi arpoa numerot jollain mekanistisella menetelmällä, vaikkapa sopivia noppia heittämällä, tai pelikortteja pakasta vetämällä. Näin tulos on oikeammin santunnainen, eikä siis sen tyyppinen kuvio, jollaisia muutkin kuvittelevat satunnaisten kuvioiden olevan. Pointti on tässäkin se, että potin jakamisen todennäköisyys pienenee.
Ilmoita asiaton viesti
Jos onnistuisin lottoamaan 7 oikein, jännittäisin seuraavaksi, oliko täysosumia muillakin. ”Ei kai joku saa***** mul*** rohmunnut puolikasta MINUN jättipotistani?”
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin teen mieluummin oman Eurojackpot-kupongin (kuusi riviä), josta maksan 12€, jos tiedossa on 120 miljoonaan jackpot. En osta 10 hengen porukan täyskuponkia 1,20€:lla, koska silloin saisin päävoitolla vain 12 miljoonaa.
Ilmoita asiaton viesti
Noin esitettynä 12 000 000 euroa vaikuttaa pahaiselta pikkusummalta.
Ilmoita asiaton viesti
Eurojackpotin päävoiton todennäköisyys on noin yhden suhde 120 miljoonaan. Jos ajatellaan, että Saksassa on yhteensä noin 120 miljoonaa kännykkänumeroa, niin jos pitäisi soittaa vaikkapa Jörg Hoffmannille Stuttgartiin eikä tietäisi lainkaan hänen numeroaan, niin voisihan sitä klikkailla Saksan suuntanumeron jälkeen niin monta digitaalia, että puhelin pirisee toisessa päässä. Sitten sieltä vastaa samainen Jörg Hoffman.
Suurta summaa ei tuohon mahdollisuuteen ymmärrettävästi kannata sijoittaa…
Ilmoita asiaton viesti
Isäukko ei paljoa lotosta välittänyt, sen harvan kerran kun lottosi, hän kirjoitti rasteilla kuponkiin ”VOITTO”. Ohi meni. Minullakin oli kerran lotossa 7 oikein, loput numerot eivät enää osuneetkaan ;O
Ilmoita asiaton viesti
Pelaan suurilla summilla ravivetoa. Olen seurannut lajia yli 50 vuotta. En siis itse sijoita kovinkaan mutta toimin pelinlaatijana kimpalle. Koska pelaan lähes joka päivä niin vaihtoa kertyy vuodessa noin 150 000€. Pelaan Suomeen ja osin Ruotsiin. Vaikka peli on aika isoa niin se on vain puhdas harrastus ja tavallaan sen voi ajatella olevan pelisijoittamista. Pelaan kuitenkin melko ammattimaisin ottein ja hyödynnän paljon ns. pelirobotteja.
Tuota taustaa vastaan luulen tuntevani pelimaailmaa aika hyvin .
Lottoa tai muita onnenpelejä en pelaa lainkaan. Enkä juuri ole viehtynyt muista vedonlyönnin alueista vaikka urheilua seuraankin.
Ei tuohon lottoon kyllä löydy mtään voitollista systeemiä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan voi ennustaa, ei tee heikkoakaan.
Itse tähtään Eurojackpotissa tulokseen 5+1, koska sen todennäköisyys on 1:6 991 908 ja voittosummat ihan kivoja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, todennäköisyys on varsin suuri. Tarvitsee vain arvata oikein yhden millimetrin pituinen matka seitsemän kilometrin pituiselta matkalta.
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisyyslaskelmat varmaan voivat osoittaa sen, että olen voittaja sijoittamatta mitään mihinkään uhkapeliin.
Ilmoita asiaton viesti
Palaan vielä ylempänä kirjoittamaani kommenttiin, jossa mainitsin, että pallot eivät tiedä millainen kiekura niiden kylkeen on maalattu.
Useimmille ihmisille näyttää numeroilla olevan jotain erityistä taikaa. Lottopalloissa ne numerot ovat kuitenkin vain symboleja, jotka erottavat pallot toisistaan, koska mitään muuta eroa pallojen välillä ei ole. Ne voitaisiin merkata erilaisiksi myös millä tahansa muilla symboleilla, joiden välillä ei ole ajateltavissa mitään loogista järjestystä. Niinpä ne voitaisiin kuponkeihinkin sirotella sattumanvaraisessa järjestyksessä, jossa ero ”suoran” ja ”hajarivin” välillä olisi merkityksetöntä.
Maailma on raadollisen konkreettinen ja täysin vailla ihmismielen tuottamia metalainalaisuuksia. Siksi tämänkin blogin viesti numeroiden yhteissumman todennäköisyydestä perustuu vain ja ainoastaan kyseisiin summakategorioihin lukeutuvien rivimahdollisuuksien lukumäärään ja siitä laskettavaan matemaattiseen todennäköisyyteen, joka (ikävä kyllä) noudattelee sitten täsmälleen tilastollista todennäköisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Ensi lauantain voittava lottorivi on seuraava:
3, 17, 18, 21, 24, 33, 34 ja lisänumero on 12.
Ilmoita asiaton viesti
…sitten kuulemme arvonnan jälkeen: ”Tällä kertaa seitsemän oikein tuloksia on löytynyt 1540 kpl ja voitto-osuus on 2300 €. Onnittelemme voittajia!”
Ilmoita asiaton viesti