Voiko lottonumeroita ennustaa?

Ajattelin kerrankin luoda otsikon jonka taatusti kaikki klikkaavat auki. Kukapa meistä ei lotossa haluaisi saada jättipottia eikä siinä ole edessä kuin yksi ongelma – pitäisi veikata oikeat numerot. Voiko sellaisen ennustaa edes karkeasti edeltäkäsin. Itse olen vakuuttunut että tiettyyn rajaan asti kyllä.

Klassinen todennäköisyys sanoo että ei voi. Mikä tahansa numeroitujen pallojen yhdistelmä on yhtä todennäköinen. Tosin tässäkin itse lottokoneen mekaniikka sanelee paljon. Aikanaan lottohistorian alussa käytettiin raskaita puupalloja jotka putosivat suoraan alas, ja kauha tapasi ottaa aina samat pallot. Sittemmin on käytetty pingispallonkevyitä palloja sekoituksen aikaansaamiseksi. Vaan tämähän ei liity tähän kuten ei liity se salaliittoteoriakaan että lottoarvonnan virallisilla valvojilla ei pöytänsä takana ollut housuja jalassaan. Aulis Gerlander oli aina alapää paljaana.

Jos heitetään kolikkoa, se voi olla kumpi puoli tahansa. Kruuna tai klaava. Toisaalta sanotaan että luonto pyrkii antamaan kumpaakin puolta yhtä paljon. Jos heitetään kolikkoa kosmiseen maailmanloppuun asti, on kruunia ja klaavoja tullut tasan yhtä paljon. Jos meillä ei elinaika piisaa moisen lausuman testaamiseen, voidaan hyödyntää sitä lainalaisuutta, että käytännössä on mahdoton heittää viittäkymmentä kruunaa peräkkäin. Tai klaavaa. Sen voi jo testata varsin pienellä ajankäytöllä jos katsoo asiakseen. Miksi juuri viisikymmentä, en minä vaan tiedä mutta näin on joku matemaatikko sanonut ja ne on niin viisaita etten ala epäilemään.

Jos kuitenkin olemme jotenkin onnistuneet heittämään peräkkäin 49 kruunaa on seuraava siis mitä ilmeisemmin silloin klaava. Todennäköisyys kyllä sanoo että seuraava heitto voi olla kumpi tahansa mikä on klassisesti oikein, ja toisaalta seuraavan heiton on väkisin oltava klaava joka sekin on oikein. Eli muodostamme lausekkeen: seuraava heitto voi olla kumpi tahansa, kunhan se on klaava!

Miten tämä paradoksi on ymmärrettävä?

Siksi että siinä on ovelasti kaksi erilaista laskutapaa. Mainitsemani klassinen todennäköisyys joka mittaa yksittäisen heiton epävarmaa tulosta ja sitten on tilastolaskennallinen tapa joka mittaa kokonaista mittaussarjaa ts. 50 heittoa kokonaisuutena.

Tilastolaskenta on parempi, vakuutusyhtiötkin sitä käyttävät. Se on jopa niin tarkka että sillä voi laskea tarkan päivän koska putoaa seuraava matkustajakone taivaalta, minkä värinen se on ja mitä kieltä valtaosa sen matkustajista puhuu. Nyt kun sen tiedämme, kykenemme estämään onnettomuuden ennalta. Jos joku tätä epäilee niin kerrottakoon että se on kertaalleen laskettukin varsin onnistuen, joskaan itse onnettomuutta se ei estänyt. Ennustaja ei tosin ottanut gurunviittaa harteilleen vaan paljasti että se perustui pelkkään tilastoanalyysiin.

Lottoa voi tarkastella myös lottoarvontojen sarjana joka alkaa siitä hetkestä kun ensimmäinen lottopallo putosi laariin. mutta silloin ei voi arvuutella lottonumeroita vaan lottonumeroiden summia. Jos veikkaamme vaikka tätä klassista numerosarjaa 1,2,3,4,5,6 ja 7 on niiden summa 28. Sellaisia summia on tasan yksi. Seuraavaa summan 30 saa jo kahdella eri tavalla ja tasaisesti määrät kasvavat. Lopputulos muistuttaa gaussin käyrää jossa korkeimman kohdan omaa summa 140 jota saa jo 219 489 eri lottopallojen yhdistelmällä. On taatusti todennäköisempää että seuraavan lottoarvonnan voittopallojen summa on mieluummin 140 kuin 28.

Kinasin aiheesta aikanaan skeptikkojen keskustelupalstalla jossa skeptikot eivät kyenneet näkemään eroa klassisen todennäköisyyden ja tilastolaskennan välillä. Niinpä lähdimme vedonlyöntiin. Muistaakseni sovimme että ennustan kaikki loppuvuoden lottoarvontojen summat vitosen per arvonta. Oliko arvontoja vielä 3kk ajan, eli 12 arvontoa? Pahimmillaan olisin voinut hävitä siis 60 euroa jotka lupasin lahjoittaa loppuvuonna Skepsiksen yhdistykselle ns. skeptisiin tarkoituksiin. Anyway, oli alusta asti selvää että tulen häviämään koska pelaan ns. taloa vastaan, jos tämä kasinotermi sallitaan? Sovimme että annan jonkun luvun ennen arvontaa, esim 167 kymmenen luvun virhemarginaalilla eli jos arvonnan summa oli 157-177 katsoin voittaneeni sen kierroksen.

Ja hämmästykää että voitin viisi ensimmäistä kierrosta jota siellä vähän ihmeteltiinkin. Sitten alkoi lipsua mutta loppujen lopuksi en sitten pulittanut kuin jotakuinkin 25e eli voitin joka kolmannen kierroksen, jota muuten itse pidän vähän saakutin kovana tuloksena. Eikä se taikaa vaatinut. Lottonumeroiden summa 140 piti vain asettaa keskikohdaksi ja kaikki sen alapuolella olevat numerot on klaavaa ja yläpuolella oleva kruunaa. Jos summissa oli klaava ollut pitkään, paine kruunaa kohti kasvoi ja sitä uskalsi veikata. Oli siinä kyllä seurattava vaistojaankin ja mentävä ihan intuitiolla jotta sai navigoitua tarkan luvun. Luotin että alitajunta toimii kuin kvanttitietokone.

Toistin kokeen eräällä keskustelupalstalla myöhemmin ja silloin tutkimme asiaa jotakuinkin viitisen kierrosta ja viidestä vain kerran veikkasimme väärin. Kaksi kertaa osuimme jopa ihan tismalleen. Sitten tuli se aika kun oli pantava rahaa itse lottoon. Se oli puhtaan empiirinen koe jossa tein itse ruudukkoon numerot ja sitten pyysin tädiltä koneen arpoman sattumanvaraisen lottorivin. Opin hyvin pian että koneen antamassa oikein oli pääosin yksi numero ja joskus lisänumero. Sen sijaan valmistamallani rivillä, jossa pelattiin oikeastaan vain summaa, oikein oli tavallisesti jopa kolme, ja joskus lisänumerokin. Summia pelatessaan ei siis voita mutta se on pikkuaskel lähemmäksi päävoittoa ja erityisesti pikkuvoittoja, ja jos olisin pelannut summia pidempäänkin, olisin varmaan napsinut silloin tällöin kympin parinkympin pikkuvoittojakin. Systeemi siis toimii. Se todellakin toimii.

Seuraava kysymys varmaan on, voiko yksittäisiä palloja ennustaa? Oma ennusteeni on, ettei ainakaan tällä systeemillä. Pallot elävät omaa maagista elämäänsä ja niitä voi nimitellä muuttujiksi, toistujiksi, pareiksi jne mutta se on silti sattuman peliä. Jakaa lottokupingin rivit sitten millaisiin kuvioihin tahansa, yleensä keskimmäiset numerot 17 ja 18 ovat kaikissa kombinaatioissa. Lototessani valitsin juurikin nämä numerot ja usein ne tulivatkin mutta pitäisivät hulluna jos sanoisin että numero 18 on todennäköisempi kuin vaikka luku 2 tai 36. Sillä yksittäisiin numeroihin ja niiden ennustamisiin ei päästä. Joskin sen verran että kaksi vierekkäistä numeroa tapaa olla jokin tilastollinen fakta mutta tästä nyt ei paljon apua jos ei tiedä missä päin ruudukkoa ne ovat.

Aikanaan oli lehdissä että ryhmä brittiläisiä matematiikanopiskelijoita, jostain sieltä hienoista opinahjoista, oli onnistunut voittamaan pääpotin. Olivat kehittäneet systeemin joka tosin vei aikaa likemmäs viitisen vuotta, ennen kuin napsahti kohdalle. Olen melkoisen vissi että he pelasivat lottonumeroiden sijaan lottonumeroiden summia ja oikean kombinaation löytyminen veikin sitten aikaa. Onhan kuitenkin niin että jos lasket etukäteen oikean summan, kaventaa se lottoroivejä kummasti ja saat valita oikeaa yhdistelmää 100 000 potentiaalisesta rivistä sen 15 miljoonan sijasta.

JukkaNieminen11
Sitoutumaton Tampere

Ikuisesti eri mieltä - tarvittaessa itsensäkin kanssa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu