Entä jos Neuvostolitto olisi vallannut Ahvenanmaan 1939?
Ahvenanmaan rooli Suomen puolustuksessa on herättänyt keskustelua Venäjän hyökätessä Ukrainaan. Erilaiset yllätyshyökkäyksellä tehtävät valtausskenaariot ovat olleet keskustelufoorumien ja jännityskirjailijoiden vakiokalustoa jo vuosia. Ovatko ne olleet realistisia kylmän sodan päättymisestä lähtien, en usko. Mitä tulee Ahvenanmaan poikkeukselliseen asemaan, pitkällä tähtäimellä Ahvenanmaan roolia kannattanee tarkastella, mutta se on asia erikseen eikä kuulu tämän kirjoituksen aihepiiriin. Tarkastelen Ahvenanmaan asemaa kontrafaktuaalisesti talvisodassa, kirjoitus on silkkaa kevyttä jossittelua jonka johtopäätökset voi vapaasti kiistää.
Talvisodan Suomelle toimivat meriliikenneyhteydet länteen olivat elintärkeät. Suorat yhteydet Itämeren ulkopuolelle katkesivat sodan toisen maailmansodan alkaessa. Norjan valtaamiseen saakka Suomen henkitorvena toimi Narvikin satama pohjoisessa junayhteydellä Haaparannalle sekä Norjan eteläisiin sekä Göteborgin satamaan puretut kuljetukset jotka jälleenlastattiin Ruotsin itärannikolla Suomeen kuljetettaviksi. Sodan aikana vaivoin ylläpidetty saattuereitti kulki Raumalta Ahvenanmaan pohjoispuolitse Ruotsin rannikolle.
Neuvostoliitto julisti Suomen merisaartoon 7.12.1939, vasta yli viikko sodan alkamisen jälkeen. Saarto ei ollut pitävä ja läpi sodan meriliikenneyhteys Ruotsiin toimi huolimatta alusupotuksista ja Turun sataman pommituksista. Vain 12 kauppa-alusta menetettiin talvisodassa 410 saapuneesta aluksesta, noin 3%.
Miksi Neuvostoliitto ei vallannut Ahvenanmaata? Selitystä voi hakea siitä, että Suomen vastarinnan oletettavasti luhistuessa nopeasti erilliselle valtausoperaatiolle ei olisi ollut tarvetta, julistettiinhan merisaartokin vasta yli viikko sodan alkamisen jälkeen. Toisaalta kyseessä on voinut olla halu provosoimatta Ruotsia, kolmanneksi kunnianhimon puute, neljänneksi mahdollisten tappioiden välttäminen.
Ilman neuvostolähteiden tarkkaa tutkimusta – jossa asia ei välttämättä ilmene eksplisiittisesti – on vaikea arvioida mikä rooli toisaalta oli Suomen pienellä, mutta ei merkityksettömällä laivastolla. Mikä tahansa maihinnousu olisi voinut johtaa neuvostolaivaston alustappioihin ja ehkä myös arvovaltamenetykseen. Miksipä riskeerata laivastoa merkityksettömässä pikku miehitysoperaatiossa? Suomen laivaston rooliin viittaa myös se, ettei neuvostolaivasto käyttänyt pinta-aluksiaan Suomen saarron ylläpitäjänä talvisodassa. Ilman Suomen laivastoa neuvostolaivasto olisi voinut joka tapauksessa tehdä maihinnousun Ahvenanmaalle tai vaikka länsirannikolle ennen merten jäätymistä vuoden vaihteessa ennen Ahvenanmaan linnoitteiden valmistumista.
Entäpä jos fabuloidaan, entä jos Neuvostoliitto olisikin vallannut Ahvenanmaan 1939? Ahvenanmaan valtaus olisi onnistunut saman tapaisella operaatiolla kuin Saksan suorittama yllätyshyökkäys Norjaan 1940, maihinnousulla suoraan satamiin sodan alkamisen yhteydessä. Toisin sanoen hyökkäys ei olisi vaatinut erityistä maihinnousukalustoa vaan kyseessä olisi ollut joukkojen merikuljetus joka historiallisesti onnistui neuvostolaivastolta sujuvasti. Meri ei ollut jäässä, ja Norjasta poiketen minkäänlaista puolustusta torjumaan aluksia ei ollut. Valtioneuvosto antoi luvan miehittää Ahvenanmaa 1.12.1939 ja ensimmäiset joukot saapuivat saarille 2.12.1939.
Ahvenanmaalle olisi voitu sijoittaa meri-ilmavoimien sekä merivoimien kevyitä tai vaikka raskaampia yksikköjä katkaisemaan Suomen ja Ruotsin välinen meriliikenne. Samalla Ahvenanmaan kautta olisi muodostunut vähintään potentiaalinen maihinnousu-uhka Suomen käytännössä linnoittamattomalle länsirannikolle Raumalta Tornioon.
Saariston valtaus olisi tarkoittanut kauppamerenkulun merkittävää vaikeutumista tai katkeamista. Aseapua olisi toki voinut saapua Narvikin yhteyden kautta, mutta länsimaisen aseavun valtaosa olisi jäänyt saapumatta Suomeen. Samalla myös reservejä olisi jouduttu varaamaan Länsi-Suomen puolustukseen. Päämajan reservidivisioonaa olisi tuskin onnistuttu siirtämään Kannakselle vastahyökkäykseen, jolloin sitä olisi 23.12.1939 tuskin tapahtunut.
Voi myös kysyä, olisiko Ahvenanmaan valtaus vaikuttanut Ruotsin mittavaan aseapuun Suomelle? Vähintään Ruotsi olisi joutunut mobilisoimaan enemmän joukkoja “Krigsfall II” eli Neuvostoliiton Ruotsiin suuntautuvan hyökkäyksen varalle ja paineet pitää entistä enemmän arvokasta sotatarvikeinventaariota Ruotsissa olisivat voineet vahvistua.
Ahvenanmaan takaisinvaltaus olisi tuskin onnistunut, Merivoimat taas eivät olleet tarpeeksi vahvat estämään Ahvenanmaan vahventamista ja huoltoa, eiväthän ne kyenneet edes 1941 estämään Saksan tuella Hangon evakuointia.
Tilanne Karjalan kannaksella olisi todennäköisesti kriisiytynyt aiemmin, ennen kuin länsivaltojen avustuslupaukset olisivat ehtineet vaikuttaa taustalla olevaan suurpoliittiseen peliin. Ilman interventiouhkaa Suomelta olisi vaadittu ehdotonta antautumista tai vähintään entistäkin raskaampia rauhanehtoja. Ottaen huomioon, kuinka veitsenterällä Suomen itsenäisyys sotavuosina oli on vaikea nähdä Suomen selviytymistä tässä skenaariossa.
Lopputuloksena näkisin sotavuosien kolmesta mahdollisesta Ahvenanmaan haltuunotosta talvisodan skenaarion realistisena ja vaikutuksiltaan suurimpana. Kesällä 1941 yllätetty neuvostolaivasto ei olisi kyennyt valtaamaan Ahvenanmaata Suomen ja Saksan laivastojen ollessa valmiudessa, mitään kilpajuoksua ei ollut vaikka miehitysoperaation nimenä olikin ”Kilpapurjehdus”. Vuoden 1944 Saksan “Tanne West” operaatiolla olisi tuskin ollut sen enempää onnistumismahdollisuuksia kuin “Tanne Ost” operaatiolla, ja onnistuessaankin Ahvenanmaan valtaus olisi mitä todennäköisimmin ainoastaan muodostanut vaikeahuoltoisen etäispesäkkeen.

Vartiomiehet Ahvenanmaan rannikolla.
Ahvenanmaa 1940.02.01 (SA-kuva)
Kirjallisuutta:
Iskanius, M. 2008. Vesikuljetukset Suomen sotaponnistusten tukena toisen maailmansodan aikana: Laivamiesten ja ahtaajien talvi- ja jatkosota. Helsinki: Maanpuolustuskorkeakoulu, sotahistorian laitos.
Koivisto, O., Enkiö, S., Kijanen, K. & Mattila, T. 2008. Suomen laivasto: 1, 1918-1968. Näköisp. [Helsinki]: Meriupseeriyhdistys : Suomi Merellä -säätiö.
”Kun Hitlerin valtaan nousu [1933] mullisti Euroopan turvallisuustilanteen 1930-luvun lopulla, Suomi ja Ruotsi alkoivat kehitellä ideoitaan Ahvenanmaan yhteisestä puolustuksesta, mutta niillä oli erilaiset uhkakuvat. Ruotsi pelkäsi Saksaa, Suomi Neuvostoliittoa.
Geneven sopimuksesta piittaamatta naapurukset pääsivät 1938 sopimukseen Ahvenanmaan yhteisestä puolustuksesta ja linnoittamisesta. Neuvostoliitto tyrmäsi ajatuksen, ja pian myös Saksa. Ruotsi ja Suomi luopuivat suunnitelmastaan.” >Jukka Tarkka: http://jukkatarkka.blogspot.com/2019/08/ahvenanmaan-sotahistoriaa.html
Tuossa se tiivistetysti oli: Suomen ja Ruotsin pelko puolueettomuuden saamista säröistä, sekä merkittävänä asiana jo kaukaa 20-luvulta Ahvenanmaan neutarliteetista, ja sen ”kummisedistä” Neuvostoliitosta ja Saksasta. Pelättiin että itseaiheutetusti herätetään suurvaltojen välille kiistanaihe. Lisäksi vielä se, että esim. ne Ahvenanmaan ja sen saaristoalueen ilmatorjuntaa koskevat suunnitelmat, saati käytännön toimet, kohtasivat päättäväistä torjuntaa ahvenanmaan kantaasukkaiden taholta.
Suomi oli ikäänkuin pakkopaidassa, vaikea tehdä mitään, ja kamppailla vain ajoitusen kanssa niiden hajanaisten ja vajavaisten suunitelmien totetuttamiseksi, mitä oli luotu.
Tämä tulee selkeästi esille tässä Jussi Pajusen artikkelissa: Ahvenanmaan ilmavalvonta Talvi- ja jatkosodassa/SSHS 9.3.2019; https://www.sshs.fi/binary/file/-/id/17/fid/1020/
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi Neuvostoliitto ei vallannut Ahvenanmaata? Selitystä voi hakea siitä, että Suomen vastarinnan oletettavasti luhistuessa nopeasti erilliselle valtausoperaatiolle ei olisi ollut tarvetta, julistettiinhan merisaartokin vasta yli viikko sodan alkamisen jälkeen. Toisaalta kyseessä on voinut olla halu provosoimatta Ruotsia, kolmanneksi kunnianhimon puute, neljänneksi mahdollisten tappioiden välttäminen.”
Kysymykseesi lisäisin esittämiesi neljän perusteen/selityksen lisäksi nämä, vieläpä tärkeäpinä:
1.) Ahvenanmaan miehitys sodan alkajaisiksi olisi ollut strateginen operaatio, joka olisi vienyt pohjan NL:n lanseeraamalle ”aluevaihdoille (Pietarin turvallisuuden lujittamisen nimissä) Karjalassa”. Se olisi ollut merkki pyrkimyksetä vallata koko Súomi ja sen lisäksi vahva signaali Saksalle ja muulle maailmalle: NL haluaa hallita koko Itämerta tai ainakin olennaista osaa sen pohjoisista alueista. Se olisi ollut ohittamaton viesti paitsi Ruotsille (Gotlanti, Öölanti ym. vaaran vyöhykkeessä) ja eritoten Saksalle, tuolle ”liittolaiselle” jonka kanssa 23.8.1939 oli lisäpöytäkirjassa käynnistetty itäisen Euroopan jako.
2.) Toisekseen Saksa olisi joutunut vastaamaan jämäkästi NL:n tuollaiselle provokaatiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliittohan vain omasta (propagandistisesta) näkökulmastaan avusti Suomen laillista kansanhallitusta ja valmistautui miehittämään Suomen Ruotsin rajalle saakka. Saksa taas oli antanut Suomen Neuvostoliiton etupiiriin ja avusti aktiivisesti Neuvostoliittoa sotatoimissa muun muassa huoltotoimenpitein. Ei Ahvenanmaan miehitys olisi ollut Saksalle ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Arvaan että Neuvostoliiton miehitettyä Ahvenanmaan talvisodassa Suomi olisi miehittänyt sen takaisin jatkosodassa. Malliin Suursaari ja Tytärsaari. Sehän olisi ollut NL:lle täysi motti, jonka huolto olisi vaikeaa ellei mahdotonta.
Ahvenanmaan pääsaariin viitataan usein ajatuksella että ”jos miehittäjä pääsee pureutumaan kallioihin niin…” Kuitenkin maihin ovat vuorollaan laskeneet engelsmannit sunfalleralleraa, Suomen suojeluskunta, ruotsalaiset ja sitten saksalaiset, jälkimmäiset tosin ilman vastarintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea nähdä mitään jatkosotaa tulleen jos Ahvenanmaa olisi menetetty talvisodassa. Suomi olisi ollut talvisodan päätteeksi joko antautunut tai korkeintaan entistä tiukempien rauhanehtojen kontrolloima vuoden 1944 tapaan, Saksalle tuskin liittolaiseksi hyödyllinen ja kelvollinen.
Muistetaan että talvisodan rauhanehdot johtuivat Suomen armeijan kestokyvyn ohella myös läntisen intervention pelosta. Ilman riittäviä reservejä ja läntistä aseapua – jotka Ahvenanmaan menetys olisi vienyt – armeija ei olisi kestänyt pitkään kuin historiallisesti eikä myöskään intervention valmistelut olisi olleet yhtä pitkällä. Rauhaan olisi pitänyt taipua viimeistään helmikuun alussa 1940, ellei aiemmin.
Jos ja kun taas oletetaan Suomen tulleen joko hävinneeksi tai neutraloiduksi (vuoden 1944 rauhan tapaan) on vaikea nähdä että Saksa olisi 1941 Neuvostoliittoon hyökätessään vaivautunut maihinnousuun Ahvenanmaalle, Leningrad oli tarkoitus vallata viikoissa ja Saksan laivaston painopiste oli Atlantilla… Olisiko erilainen itärintama johtanut erilaiseen merisotaan Itämerellä, tai vaikkapa Saksan voimien panostukseen kohti Leningradin valtausta, on asia erikseen mikä tekee jossittelusta toisaalta mukavaa, toisaalta hedelmätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän metkoja ajatuksia Ahvenanmaan merkityksestä.
Suomenlahden saaret ja Hankoniemi ei haittaa kunhan Turun saariston läntinen jatke säilyi?
Ilmoita asiaton viesti
Sota-ajan meriliikenteen auttavaan tarpeeseen riitti länsirannikon satamien kapasiteetti, tärkeimpänä Turku. Suomen meriliikenne talvisodassa kulki Ahvenanmaan pohjoispuolitse reittiä Rauma-Saggö (Ahvenanmaa)-Furusund (Ruotsi). Suomenlahden satamiin ei kulkenut merilikennettä, Suomenlahden rannikko oli myös linnoitettu, länsirannikkoa ei.
Ilman Ahvenanmaan hallussapitoa riittävän laajamittainen meriliikenne Ruotsiin olisi ollut käytännössä mahdotonta, aseapua ei olisi saapunut riittävästi ja ylijohdon reservejä olisi sitoutunut länsirannikon puolustamiseen. Jos hyvin konkreettista rautalankaesimerkkiä halutaan, historiallisesti esimerkiksi PPP6 irtosi Suomussalmelle Lounais-Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten se reitti olisi varmaan kulkenut pohjoisempaa Selkämerta.
Jos taas haluat sanoa että Neuvostoliiton saavutettua meriherruuden Selkämerellä ei Satakunnan tai Pohjanmaan satamista olisi voinut kuljettaa tarvikkeita niin eikös tuo ole vähän itsestään selvyys?
Ilmoita asiaton viesti
Ei toki välttämättä mahdotonta, vaan jatkuvasti hankalampaa riippuen neuvostolaivaston aktiivisuuden asteesta. Hypoteettisesti aktiivisempi neuvostolaivasto olisi vaan ehkä toki uskaltanut käyttää pinta-aluksiaan saartajina Pohjanlahdella niin kauan kun jäätilanne olisi sallinut.
Pohjoisemmalla reitillä matka-aika olisi pidentynyt päivillä, lisäksi tuolloin jäänmurtokapasiteetti ei riittänyt kuin vaivoin pitämään edes Ahvenanmaan pohjoispuolista reittiä auki. Tuohon aikaan äärimmäisen harva kauppa-alus oli jääluokiteltu ja jäätalvi 1939-1940 oli äärimmäisen ankara, liikenne Ouluun jouduttiin keskeyttämään jo 12.12. viimeisen lähteneen aluksen upotessa jäiden puristuksessa (hl Telma).
Historiallisestihan 19.2. pystyttiin avaamaan kuorma-autoille jäätie Holmsundista (Uumaja) Björköön.
Tammikuussa 1940 vain JS Jääkarhu (Suomen vahvin) kelpasi avustamaan liikennettä Ahvenanmaalta Arholmaan ja osuus Örskarista Arholmaan (45nm) kesti viikon.
Ilmoita asiaton viesti
…Niin, entäpäs jos olisivat, Porkkalan määräaikaisen vuokrasopimuksen sijasta pystyneet ja onnistuneet valtaamaan- Itä-Karjalan alueiden tapaan menetetyksi alueeksemme, koko Ahvenanmaan…?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on todennäköisesti ollut ja on operatiiviselta tasoltaan kehno toimija. Joitain vahvuuksia sillä voi olla konflikteissa, mutta organisatorisessa mielessä Venäjä sählää yhtä pahoin kuin mitä tekee lätkässä.
Ongelma tästä voi olla relevantti Lännelle, mikä ei heti tule mieleen. Kun puhutaan Venäjän vaarasta, ja pidäkkeistä täällä… nämä voi ajatella tässä tilanteessa itsesuojelullisesti.
Jos on maa tuon tapaisena… kannattaako luottaa siihen, ettei niitä yllätyksiä ehkä ilmene. Vaarallista peliä, jota ei ehkä voida välttää, … mutta silti pitäis olla tolkku, edes itsen takia.
NATO ei tässä välttämättä auta, eikä se voima. Voivat olla takana, mutta eivät voi vastata kaikesta.
BTW
Stalinin toimintaympäristö saattoi olla tosi sekava, mitä koko alue isommalla jatkumolla. Samaa voi olla se nykyisyyskin.
Ilmoita asiaton viesti