Euroopan puolustusmenot ovat jatkossakin maltillisia, puheet varustelukierteestä liioittelua
Useat Euroopan maat ovat kohottamassa puolustusmäärärahojaan Ukrainan sodan myötä. Joissain lehtijutuissa puhutaan jopa kilpavarustelusta. Termin käyttö vie ajatukset kylmän sodan massiivisiin asearsenaaleihin tai ehkäpä ensimmäistä maailmansotaa edeltäneeseen laivastorakenteluun. Uutisissa esitellyt luvut ovat vakuuttavia. “Saksa investoi 100 miljardia euroa asevoimiinsa” “Iso-Britannia kasvattaa puolustusmenojen osuutta 2,5% bruttokansantuotteesta” ym. Useat maat – Suomi mukaan luettuna – on kasvattamassa puolustusmenojaan Naton tavoitetatasolle 2% BKT:sta tai hiukan sen yli. Hurjien otsikkojen takaa kannattaisi kuitenkin tehdä lisäksi tilastollista tarkastelua lukujen asettamiseksi kontekstiin. Sotilasmenot eivät ole asettumassa kylmän sodan tasolle.
Oheisessa Maailmanpankin tilastojen pohjalta tehdyssä graafissa näkyy vertailun vuoksi Suomen, Ruotsin, Iso-Britannian ja Alankomaiden puolustusmenot kylmän sodan vuosilta 1960-1990.
Kuten huomataan, puolustuksensa vakavasti ottaneiden maiden sotilasmenojen osuus bruttokansantuotteesta pysytteli tuolloin 2,5% yläpuolella halki kylmän sodan. Naton eurooppalaisten jäsenmaiden puolustusmenot olivat esimerkiksi 1985 3,5% BKT:sta.
Suomi piti kylmän sodan aikana puolustusmenot Euroopan alhaisimpien joukossa Irlantia ja Itävaltaa lukuun ottamatta. Suomelle puolustusmenojen kasvu tarkoittaakin suhteellisesti niiden nousemista korkeimmalle tasolle sitten sotaa edeltävien vuosien jolloin maanpuolustus otettiin tosissaan, hyvä niin. Suomi on kuitenkin tässä poikkeustapaus, ei sääntö.
Onko tällä sitten väliä? Vaikkapa 2% bruttokansantuotteesta on joka tapauksessa huikea summa.
On. Ensinnäkin tulisi tunnustaa että taloudellisten ja tuotannollisten voimavarojen puutteessa Venäjä ei voi mitenkään voittaa varustelukilpailua Eurooppaa vastaan. Ei vaikka Yhdysvallat haihtuisi olemattomiin. Taloudelliset voimasuhteet Venäjä vs. EU ovat täysin erilaiset kuin vaikkapa nyt Neuvostoliitto vs. Länsi-Eurooppa.
Toisekseen, puolustusmenoja ei kannattaisi dramatisoida. 2% bruttokansantuotteesta on huikea summa mutta moderneissa valtioissa nyt vaikkapa koulutus- ja terveydenhoito- ja sosiaalimenot vievät huikean paljon suuremman summan. Puolustusmenot eivät ole se mörkö joka vie leivän lasten suusta tai pakota velkataakan alle. Saksa käyttää sata miljardia ylimääräisenä panostuksena puolustukseensa samalla kun maan terveydenhoitomenot olivat yksin 2020 440 miljardia. Menot ovat niin pieniä ettei meillä ole pelkoa “sotilasteollisen kompleksin” synnystä mikä oli joskus Eisenhowerin aikoihin todellinen uhkakuva.
Kolmanneksi, sotilasmenojen tuijottaminen ohittaa sen että Venäjältä tuleva uhka ei Euroopan ja globaalissa mittakaavassa tällä hetkellä ole ensisijaisesti sotilaallinen vaan taloudellinen. Sodan aiheuttamat markkinahäiriöt aiheuttavat ruoka- ja energiapulaa ja välillisesti todennäköisesti yhteiskunnallista levottomuutta. Nämä ovat ne haasteet joiden kanssa olemme todellisessa pulassa, emme sen puolesta että panssariarmeijaa kohti Berliiniä pitäisi varsinaisesti pelätä. Venäjän hyvin epätodennäköisiin sotilaallisiin seikkailuihin ja etenkin hybridiuhkiiin tulee toki varautua ja uskonkin että sen eteen tehdään mainiota työtä.
Mikä voisi olla pohjimmiltaan syynä hurjien termien “varustelukilpa” tai “kylmä sota” käyttöön? Todellisen huolen ja historiallisten vertailukuvien hakemisen lisäksi ehkäpä tietty draamanhalu. Elämme yltäkylläisyydessä ja tylsyydessä ja näin haluamme menneiden sankariaikojen hehkua. Ukrainassa eletään sankariaikaa ja jännittävyyttä ja siellä lienee halu vaihtaa elo tähän tylsyyteeme välittömästi. Lopetetaan hössötys, autetaan Ukrainaa voittamaan ja pidetään puolustusta yllä Venäjää vastaan maltillisella tasolla – siellä 2-3% BKT:sta tuntumassa. Se on halpaa ja helppoa vaikka ei ehkä sankarillista ja dramaattista.
Lähde: Military Expenditure as percentage of GDP. World Bank, World Development Indicators, updated 8 April 2020. Via Google Public Data.
Google Public Datan kautta löytyy valtava määrä graafityökaluja uteliaisuuden tyydyttämiseksi. Tässä linkki tähän puolustusmenot -näkymään.
NATO-maiden puolustusmenoja kylmän sodan vuosista nykypäivään voi tarkastella myös vaikkapa NATO:n sivuston kautta. ”Information on defense expenditures”
Laajemmin sotilasmenojen merkityksestä halki historian suosittelen lukemaan Helsingin Yliopiston taloushistorian professori Jari Elorannan julkaisuja, alkajaisiksi vaikka ”Military Spending Patterns in History” (Economic History Associationin verkkosivusto)
Suomen tapauksessa on merkittävä piilokustannus, joka ei näy missään tilastossa: asevelvollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään erikoisuutena, muttei kylmän sodan mittakaavassa. Asevelvollisuuden piilokustannuksia on korostanut Poutvaara, mutta mysteeriksi jää eivätkö ammattisotilaat ole sitten pois työvoiman tarjonnasta?
Kylmän sodan aikana käytännössä kaikissa Länsi-Euroopan maissa oli asevelvollisuus, no UK:ssa se päättyi 1963. Asevelvollisuus oli usein myös hyvin pitkä, esimerkiksi Ranskassa ja Iso-Britanniassa kaksi vuotta kylmän sodan alkuvaiheessa. Suomesta puuttui myös vapaaehtoinen maanpuolustustoiminta, kuten vaikkapa nyt pohjoismaiden Hemvärnet-organisaatiot tai Iso-Britannian Territorial Army. Armeijan kertausharjoituksia oli eurooppalaisittain vähän 1980-lukua lukuun ottamatta.
Kyllä se vaan oli niin että Suomi oli kylmän sodan aikana maanpuolustuksen köyhäläinen. Ei johtuen upseerien taidoista vaan poliitikoista jotka eivät halunneet maanpuolustusta rahoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä viittasin siihen että montako % mikin maa käyttää puolustukseensa, niin suomalaismiesten vajaata vuotta lyhyemmäksi jäävä osallistuminen työelämään jää niissä vertailuissa huomioimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea sanoa, itse veikkaisin (mutupohjalta) että suurempi merkitys on sillä että
Suomessa toinen aste päättyy 19-vuotiaana, useissa maissa 18-vuotiaana. Suomessa opiskellaan myös useammin yliopistossa maisteriksi kuin muualla.
Varusmiespalveluksen suorittaa kuitenkin vain 1/3 koko ikäluokasta (n. 20 000 vuonna 2020) ja pisimmilläänkin nykyään vain 11,5kk. Keskiarvo ja mediaani ovat tuon alapuolella kun lyhyemmät palvelusajat ovat 5,5 ja 8,5kk. Jos oletetaan keskiarvopalvelusajaksi vaikka 9kk (3/4 vuotta) niin tuossahan menisi about 15000 henkilötyövuotta per vuosi. Suomessa työvoiman koko on 2 700 000 eli työvoiman koosta tuo 15000 henkilötyövuotta olisi about 0,55%. Mutta nämä on toki norttiaskilaskuja.
Ilmoita asiaton viesti
Aihe on Suomessa tabu – Raustiakin lähti heti kustannuksia vähättelemään ja listaamaan muita -asiaan liittymättömiä- kuluja.
Ilmoita asiaton viesti
En sanoisi että tabu. Sanoisin vain että vertailu eri maiden kesken on vaikeaa. Esimerkiksi Poutvaara vetoaa siihen että varusmiespalveluksessa vapautetuilla alueilla aikoinaan Italiassa nuoret kävivät suuremmassa määrin lukion loppuun. Suomessa toinen aste suoritetaan pääsääntöisesti loppuun ennen varusmiespalvelua. Nythän lisäksi Natoon liittyessä puolustusbudjettiin lisätään tiettyjä menoja (eläkkeet), en tiedä lasketaanko varusmiespalvelun kustannuksia.
Mietin vaan, että jos meillä olisi vaikkapa tismalleen nykyisen kokoinen ammattiarmeija niin kai nekin jantterit (varusmiehiä vastaisi ehkä 15000-20000 ympärivuotista värvättyä) olisivat pois työvoimasta?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta heidän palkkakulunsa näkyisivät siinä %-luvussa, mistä tässä kommenttiketjussa on ollut kyse.
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan summa kuitenkaan kovinkaan suuri? Nykyään sopimussotilaan palkka on 1800e/kk. Työnantajamaksulla 2500x15000x12 = 450mE. Tarkoittaisi vuoden 2021 tasolla (4593mE) sellaista rapiat 10% lisäystä puolustusmenoihin, sellaiset 0,185% BKT:sta.
(Tunnustan että tämä on täysin norttiaskilasku. Käytännössä lisäys olisi merkittävästi pienempi, sillä sopimussotilaillahan ei ole oikeutta ilmaiseen majoitukseen ja ruokailuun ym. mikä pienentäisi niitä menoja joita tulee nyt varusmiehistä. Katso esim.)
https://puolustusvoimat.fi/erikoisjaakariksi
En siis kannattaisi moista, mutta ei nähdäkseni nyt niin mahdotonta puolustusmenojen lisäystä varusmiespalvelulla selity.
Ilmoita asiaton viesti
En lähde tuohon puuhaan enempää mukaan.
Mutta ajatellaanpa, että joku ulkomaalainen tarkastelisi puolustusjärjestelyämme, ja kysyisi paljonko miesten asevelvollisuuden kokonaiskustannukset ovat Suomen kansantaloudelle.
”Ei myö tiijjetä”
Eikö ole erikoista? Asevelvollisuus on Suomessa aihe, jota ei saa kyseenalaistaa eikä edes arvioida. Kysykää vaikka Arno Kotrolta.
P.S. Nato -kriteereillä lasketut puolustuskulumme olivat v. 2017 n. 1,6%.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2017-AK-118781.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on aika mielenkiintoista kun tässä kaksi ymmärtääkseni täysipäistä herraa vertailevat kustannuksia ja lopuksi paljastuu että heillä ei ole selvillä edes yhtäpitävät perusteet mitä laskelmiin on huomioitu ja mitä otettu mukaan.
Tylsää ja turhaa hommaa tuollainen.
Ilmoita asiaton viesti
Meikäläisen suhteen Silvennoinen on erehtynyt. Minua on täällä kutsuttu mm. seuraavilla attribuuteilla:
– vihervassari
– kommunisti
– putinisti
– idiootti
– sekopää
Ilmoita asiaton viesti
Vihervassariksikin? Ei enää mitään rajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Demokraattisten maiden puolustusmenot ovat investointi siihen, ettei esimerkiksi imperialistinen roistovaltio Venäjä veisi demokraattisilta valtioilta sitä demokratiaa ja rupeaisi kansanmurhaamaan meitä.
Ilmoita asiaton viesti