Kolmannen maailmansodan odottelua ennen ja nyt – ehkei vieläkään ole aika pidättää hengitystään

Kolmannen maailmansodan odottelu on kuin jojo  – muoti-ilmiö joka palaa ajankohtaiseksi yhä uudestaan. Termi suursota, jolla tarkoitettiin aikaisemmin suurvaltojen välistä sotaa, kadotti ilmeisesti vuoden 2022 aikana tenhonsa ja nyt on ilmeisesti aika pohtia jo maailmansodan olevan käynnissä. (”Ukrainassa alkanutta sotaa voi pitää jonkinlaisena kolmanteen maailmansotaan kuuluvana näytöksenä. HS 20.2.2023”) Luonnollisesti myös erilaiset varoitukset juuri sopivasti parin vuoden päästä alkavasta sodasta ”Yhdysvaltalais­kenraali varoittaa: Sota Kiinan kanssa mahdollinen jo kahden vuoden kuluttua HS 28.1.2023” saavat nykytilanteessa aika lailla huomiota, vaikka ne tulisivatkin julki sangen eksentrisiltä toimijoilta dynamiikan liittyessä usein organisaation sisäiseen toimintaan tai resurssikilpailuun.

Mutta ohitetaan nämä pikku seikat ja luodaan katsaus menneisyyteen, kolmannen maailmansodan vääjäämättömän alkamisen odottelun historiaan. Tarkastelen kolmannen maailmansodan mahdollisuuden tai vääjäämättömyyden pohdiskelua lyhyesti Helsingin Sanomien Aikakonetta ja Kansallisarkiston Historiallista Sanomalehtikirjastoa hyväksikäyttäen.

Historian aikana on ollut useita odotettuja sotia jotka eivät syystä tai toisesta toteutuneetkaan. 1800-luvulla varmoja sotia oli muun muassa Ranskan ja Iso-Britannian välinen lopullinen välienselvittely sekä Iso-Britannian ja Venäjän “suuren pelin” kulminoituminen suursodaksi. Kylmän sodan jälkipuoliskolla kolmannen maailmansodan lisäksi myös Kiinan ja Neuvostoliiton välinen sodan syttymistä pidettiin suurena riskinä.

Ensimmäiset varoitukset kolmannesta maailmansodasta löytyvät jo sotavuosien sanomalehdistöstä kun pohdittiin toisen maailmansodan jälkeistä maailmaa. Varoitukset ovat ehtineet jo Ilkka ”Danny” Lipsasen (s.24.9.1942) ikään.

HS 9.3.1943

Saksan propagandakoneisto odotteli toiveikkaana merkkejä länsivaltojen ja Neuvostoliiton välirikosta. Samaan tapaan Venäjän propagandakoneisto pyrkii etsimään merkkejä ja lietsomaan länsivaltojen eripuraa. 

Laatokka 31.5.1944

Erilaisten kylmän sodan alueellisten sotien aikana eskalaatiopelko oli luonnollisesti pinnalla. Ukrainan sotaan verrattuna massiivisten Korean ja Vietnamin sotien – miljoonine kuolonuhreineen ja nykyaikaan verrattuna moninkertaisine sotilasmenoineen – aikana diskurssi koski ensisijaisesti sodan laajentumisen uhkaa, ei sotien käsittämistä maailmansodaksi vaikka molemmissa supervallat olivat välillisesti vastakkain.  

Helsingin Sanomien otsikko 11.7.1950, tyypillinen Korean sodan alkuvaiheen uutisoinnille. Mainittakoon, että Neuvostoliiton ilmavoimat osallistuivat Korean sotaan ilman sodan laajentumista maailmansodaksi.

Suomalaisten suosikkipessimisti Kekkonen kunnostautui useaan otteeseen pahoihin aikoihin varmuudella uskovana muun muassa Vietnamin sodan vääjäämättömän eskaloitumisen myötä.  Ei ihme että Kekkosen kansansuosio säilyi suurena hänen valtakautensa loppuun asti. 

HS 15.9.1967. Artikkelin alussa viitataan kuuden päivän sotaan, myöhemmin Vietnamin sotaan.

Sivujuonteena kolmatta maailmansotaa ennusteltiin läpi kylmän sodan erilaisissa selvännäkijöiden profetioissa sekä kulttuurihenkilöiden haastatteluissa joissa saatiin luonnollisesti hyvinkin tarkkoja alkamisajankohtia tulevalle maailmanpalolle.

HS 18.6.1986 Ruotsalaiskirjailija Olof Lagercrantzin haastattelu
HS 22.12.1970 Nyrkkiposti-lehden mainos.

 

HS 30.12.1970

 

Kylmän sodan päättymisen jälkeen kolmas maailmansota on julistettu alkaneeksi muun muassa jo ISIS-terroristijärjestön kanssa käytyjen yhteenottojen myötä.

Iltalehti 8.6.2015 https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2015060819825393

Yhteenvetona on sinänsä luonnollista että nykyisenä aikana tulevat helposti pahimmatkin skenaariot mieleen. Puolustusinvestoinnit tulee ottaa vakavasti eikä aseistariisunnan aika ole valitettavasti käsillä. Kuitenkin tulee muistaa ettei vakuutuksen ottaminen tarkoita onnettomuuden väistämättömyyttä vaan mahdollisuuden tunnustamista. Eskalaatiopelot ja kilpavarustelupuheet tulee kontekstoida historiallisesti jolloin ne asettuvat paremmin realistisin mittasuhteisiin, tarvittaessa dramaattisen vaikutuksen vähenemisen kustannuksella. Samalla tulee muistaa, ettei pian 80 vuotta kestänyt aikakausi vailla suursotaa ole ollut itsestäänselvyys vaan se on vaatinut määrätietoista ponnistelua.

Maailmanloppua, tai edes maailmansotaa odotellessa aika käynee pitkäksi. Joudumme valitettavasti pohtimaan hyytävää skenaariota jossa suursotaa ei tulekaan. Autetaan Ukrainaa, jotta se ainoa käynnissä oleva valtioiden välinen sotakin päättyisi oikeuden voittoon.

Jk. Ensimmäinen maininta kolmannesta maailmansodasta suomalaisessa lehdistössä löytyy jo vuodelta 1922 (Karjala 30.12.1922)  , jolloin siteerataan saksalaista taloustieteilijää ja geopoliitikko Arthur Dixiä, joka määritteli vuosien 1756-1763 seitsenvuotisen sodan ensimmäiseksi, Napoleonin sodat toiseksi ja vuosien 1914-1918 maailmansodan kolmanneksi maailmansodaksi.

 

JukkaRaustia
Oulu

Kirjoitan blogia omaksi ilokseni, lukeminen kannattaa aina ja kirjoittaminen syventää lukemista. Historian ja yhteiskuntaopin opettaja ja opinto-ohjaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu