Maanpuolustus on hyvästä kunhan se ei maksa paljon? Onko Suomella aihetta ylimielisyyteen ystäviimme nähden?
Vertaillessaan Saksaa Suomeen Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä 3.12.2022 Roman Schatz toteaa ”Nauran ääneen sille, että onneksi asun Suomessa. Täällä sentään maanpuolustusasiat on kondiksessa.” HS on myös aukaissut kylmän sodan juhlapuheita ja totesi pääkirjoituksessaan 19.11. “Aseet pidettiin rasvassa ja miehet sotakunnossa silloinkin, kun Suomi esitti Neuvostoliiton parasta ystävää. “
Toisaalta HS:n pääkirjoituksessa 1.12.2022 todetaan “Miltei puolue kuin puolue voi nyt kaupata äänestäjille puolustuksen vahvistamista. Yhteiskunnan resurssit ovat kuitenkin rajalliset, ja myös vahvan ja tasapainoisen talouden ylläpitäminen on Suomen puolustamista.” Kaleva puolestaan toteaa HS:n referoimassa pääkirjoituksessaan 29.11.2022 “ Suomi hankkii nyt aseita ulkomailta ja kotimaasta hurjaan tahtiin. Hankinnoista vallitsee laaja konsensus. Turvallisuudella on hintansa. Huippukalliista hankinnoista sopisi silti keskustella nykyistä enemmän.” Viesti on selvä. Maanpuolustus on tärkeää kunhan se ei maksaisi mitään. Tämä on sinänsä arvokas suomalainen perinne. Kaikki on kivaa kunhan siitä ei tarvitse maksaa.
Kylmän sodan jälkeen suomalaisen maanpuolustuksen kehittämisessä on tehty paljon hyvää ja viimeaikaiset panostukset maanpuolustukseen ovat olleet oikeanlaisia. Suomessa ei myöskään romutettu useita kylmän sodan ajan Ruotsista mallinnettuja sangen edullisia kokonaismaanpuolustuksen instituutioita. Ylimielisyyteen naapureita saati suurvaltoja kohtaan ei ole kuitenkaan varaa, se on ainoastaan haitallista.
Kun Schatz suoritti asepalvelustaan 1979-1980 NATO-maa Länsi-Saksan voimakkaassa Bundeswehrissä Suomi harrasti lähinnä yksipuolista aseistariisuntaa kylmän sodan aikana naapureihinsa Neuvostoliittoon, Ruotsiin ja Norjaan verrattuna mutta maamme esimerkki ei rohkaissut naapureita kopiointiin. Toki juhlapuheissa todettiin aina puolustusvoimien olevan paremmassa kunnossa kuin koskaan, mutta MTS:n kyselyissä jo 1960-luvulla näkynyt kansan tahto puolustusmenojen korottamisesta ei koskaan heijastunut budjettikirjaan. Samalla on todettava että 1980-luvulla muutoksen merkit olivat jo ilmassa mutta maamme puolustuksen kehittäminen pohjoismaiselle tasolle olisi vaatinut kymmenien vuosien työn.
Tarkastellaanpa Suomen puolustusmenojen osuutta BKT:n Tukholman rauhantutkimusinstituutti SIPRI:n tietokannan pohjalta. SIPRI:n tiedot eivät ole täydellisiä, mutta mitkäpä olisivat? Visualisointi on Oxfordin yliopiston Our World In Data -projektista.

Saksa supisti voimakkaasti puolustusmenojaan suhteessa BKT:n 1990-luvulla mutta Suomen tason maa alitti vasta 2000-luvun alusta lähtien. Tulee myös ottaa huomioon että Saksa peri Länsi-Saksan asevoimilta erittäin modernin ja laajan varustekirjon jolloin tarpeet uudisinvestointeihin olivat pitkään pienemmät. Länsi-Saksan ja Itä-Saksan armeijoiden jäämistöllä maa varusti merkittävissä määrin myös liittolaisiaan, Suomessakin tunnetuimpina esimerkkeinä Itä-Saksan kaupat ja edelleen käytössä olevat Leopard 2A4 -panssarivaunut. Toisaalta Saksa peri Ruotsin tapaan kylmän sodan loppupuolen erittäin kalliita aseprojekteja joiden keskeyttäminen oli poliittisesti mahdotonta.
Suomen pohjoismaalaisittain suhteellisen voimakas panostus maanpuolustukseen suhteessa BKT:n ei ole ollut mikään ikiaikainen vaan pikemmin 2000-luvun alkuvuosien jälkeinen ilmiö, eikä seurausta määrärahojen nostosta vaan määrärahatason pitämisestä suhteessa BKT:n lähes ennallaan. Osin kyse on myös maamme matalasta talouskehityksestä suhteessa pohjoismaisiin verrokkeihimme.
Absoluuttisella tasolla Suomi on ollut aina pohjoismaiden pahnanpohjimmainen, pienellä kansantaloudella on hankala hankkiutua kärkisijoille. Vertailu havainnollistaa kuitenkin miten strategisesti sangen turvatussa asemassa oleva Tanska käytti puolustusmenoihinsa enemmän kuin Suomi – ainakin vuoteen 2020 asti.

Entäpä se Saksa? Saksa käytti jo 2021 47 miljardia euroa maanpuolustukseensa, noin ¾ Venäjän sotilasmenoista. Jos jo tuolla rahalla ei saa tehokasta sotakonetta aikaiseksi 1000 miljardia euroa puolustukseen käyttävässä liittoumassa ystävien ympäröimässä maassa on vika muualla kuin määrärahoissa.
No onhan meillä sentään varusmiespalvelus toisin kuin Love Parade -Saksassa! Höpötykset Suomen tapaisen yleisen (no, oikeastaan ⅓ ikäluokasta kattavan) varusmiespalveluksen yleishyödyllisyydestä joka maalle voi jättää omaan arvoonsa. Saksan tapaiselle suurvallalle jonka ei tarvitse puolustautua omalla maaperällään ammattiarmeija on luonnollinen tapa rekrytointiin, aivan kuten Iso-Britannialle, Ranskalle ja Yhdysvalloille.
Suomea valikoivamman asevelvollisuuden Ruotsi, Norja ja Tanska taas eivät ole samalla tapaa laajan maahyökkäyksen uhkaamia kuin Suomi maantieteestään johtuen ja ymmärrettävästi maiden fokus suuntautuu ilma- ja merivoimiin. Suomelle vähemmän valikoiva ja enemmän nuoria riviin laittava asevelvollisuus sopii sinänsä hyvin, miten se tulevaisuudessa toteutetaan on asia erikseen ja on oman keskustelunsa aihe.
On sinänsä toivottavaa että muutkin NATO-maat korottaisivat puolustusmenonsa maltilliselle 2% määrärahatasolle. Rehellisyyden nimessä on silti kysyttävä, että jos Suomi olisi päätynyt Saksan tapaiseen strategisesti turvattuun asemaan – ystävien ympäröimänä NATO-maana – millainen maanpuolustuksemme tila olisi jos kerran nytkin paineita määrärahojen supistamiseen pyritään kasaamaan – ehkäpä seuraten Iso-Britannian esimerkkiä joka on mahdollisesti luopumassa tavoitteestaan kohottaa puolustusmäärärahoja.
Suomi on valitettavasti NATO:n jäsenenäkin etulinjamaa ja joutunee edelleen panostamaan maltillisesti maanpuolustukseen. Johtuen menneiden vuosikymmenien matalasta tasosta maltillinen taso – sellainen 2%-3% BKT:sta – vaikuttaa korkealta. Ruotsissa puolustusvoimien komentaja Byden arvioi – ruotsalaisella määräraharetoriikalla joka on suomalaista voimakkaampaa – tarpeeksi enemmän kuin 2% BKT:sta.
Nyt kun Suomi on menossa Naton suojaan -ja Venäjä on sotilaallisesti ja poliittisesti heikompi kuin 15 vuoteen- niin Suomelle olisi mahdollista ja järkevää vähentää puolustusmenojaan.
Mitä tulee Saksaan, niin eihän heillä ole ollut aihetta varustautua. Saksassa on ollut kymmeniä tuhansia amerikkalaissotilaita, ja Saksa on ystävien ympäröimä valtio. Ainoastaan Puolan meneillään oleva varustautuminen aiheuttaa Saksalle tarpeen ryhdistäytyä.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt kun Suomi on menossa Naton suojaan -ja Venäjä on sotilaallisesti ja poliittisesti heikompi kuin 15 vuoteen- niin Suomelle olisi mahdollista ja järkevää vähentää puolustusmenojaan.”
Epäilemättä tämä argumentti tullee valtaamaan alaa, toisaalta epäilen että VM kehittellee uudenlaisen laskutavan jossa menot kohoavat ja niitä onkin varaa laskea. Onhan meillä 900 000 reserviläistäkin kun päätettiin laskea sotilaskoulutetut eikä sodanajan vahvuutta…
Kuitenkin uskoisin että Suomen kannattaa pitää yllä maltillista panostusta puolustukseen minimaalisen sijaan ainakin Venäjän rauhoittumiseen asti. Emme voi loputtomiin luottaa USA:n huomion säilymiseen Euroopassa ja EU-kumppanuus ei täysin meitä suojaa. Katsotaan sitten uudestaan kunhan Venäjä on rauhoittunut. Maltillinen panostus ei kansantalouttamme romauta.
Ilmoita asiaton viesti
Yritin tarttua siihen kun nyt on meneillään iso kiima hankkia sitä sun tätä, vaikka tulevaisuudessa tarve on selvästi vähäisempi kuin mitä se oli aikaisemmin.
Mutta poliittisesti on houkuttavaa keräillä pisteitä äänestäjien huolestuneisuudella.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä siitä että puolustusmenoja ei ole tarpeen nostaa mihinkään kylmän sodan NATO-maiden tasolle, maltillinen pari-kolme prossaa riittää mainiosti. Sen alle, minimaaliseen, ei kannata laskea.
Emme tiedä kauanko Ukrainan sota jatkuu. Asehankinnat mahdollistavat aseavun antamiseen Ukrainaan entistä laajemmin. Kyse on kuitenkin lyhyestä ajasta. Uskoisin että muutaman vuoden jänteellä tilanteen tarkastelu uudelleen on eittämättä hyödyllistä.
Samalla valmiuden ylläpito maksaa. Emme voi täysin sulkea pois etenkään erilaisia yllättäviä kriisejä jota sodan läikkymisestä voi seurata. Isompaan rytinään – epätodennäköiseen – olisi varautumisaikaa riittämiin.
Ilmoita asiaton viesti
Katsos kun sitä sun tätä saatetaan tarvita maailmalla häärimiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mainio teksti purkaessaan sitä sitkeää myyttiä ja harhaista hokemaa, että muut Euroopan maat Ruotsi ja Saksa etunenässä ovat ajaneet puolustuksensa alas mutta Suomi on pitänyt siitä aina loistavaa huolta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Ruotsalaiset taitavat itsekin nykyään olla sitä mieltä, ja ovat korjaamassa tilannetta. Ehkä Kotron kannattaisi pikaisesti käydä neuvomassa ruotsalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa retoriikka on erilaista johtuen siitä että kylmän sodan Ruotsi otti puolustuksensa tosissaan eikä maan turvallisuuspoliittista keskustelua rajoitettu Suomen tapaan. Siksi ulostuloissa korostetaan usein kehityskohteita vahvuuksien sijaan – ehkä liikaakin. Ruotsihan on maantieteellisesti jos ei nyt herran kukkarossa niin ainakin takin taskussa. Maitse pitäisi tulla Suomen läpi, meritse voima ei riitä, ilmoitse a la Hostomel… Meriliikenne taas suuntautuu Göteborgiin joka on NATO-maiden hallitseman Pohjanmeren puolella. Uhkakuvat ovat aivan erilaisia kuin Suomessa, siksi myös puolustustarpeet. Jos Ruotsi olisi todella itsekäs NATO-maa se voisi mainiosti leikata puolustusmenonsa vaikkapa puoleen nykyisestä.
Onneksi Ruotsi kuitenkin tunnistaa vastuunsa turvallisuuden tuottajana ja rakentaa asevoimansa auttamaan ystäviään Suomea ja Baltian maita. Siitä on ensisijaisesti kyse, ei siitä että Ruotsi olisi jotenkin suojaton. Tulee halvimmaksi torjua uhat kaukana. Pitäisi muuten Suomessakin puhua siitä miten autamme muita, Nato-jäsenyyteen kun kuuluu sekin mutta se taitaa olla liian hankalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen uutispodcastissa aiemmin syksyllä haastateltu Pekka Toveri kertoi Ruotsin puolustuksen nykytilan johtuneen siitä, että Ruotsissa laskettiin, ettei Venäjä Jeltsinin aikana muodosta enää sotilaallista uhkaa, koska sen armeija on heikentynyt ja kestää vähintään kymmenen vuotta sen nostamiseen entiselleen. Tällä perusteella alettiin tehdä supistuksia ajatuksella, että omaa asevoimaa voidaan parantaa, kun Venäjä taas alkaa voimistua ja siihen on aikaa tuo kymmenen vuotta. Ruotsissa sotilasasiamiehenä ollut Toveri kertoi esittäneensä ruotsalaisille upseerikollegoilleen kaksi kysymystä: ensinnäkin mistä nämä ovat saaneet sen kristallipallon, mikä kertoo sen hetken, jolloin varustautuminen on alkanut ja itse pitää alkaa toimia ja toiseksi, mistä löytyvät ne ruotsalaispoliitikot, jotka myöntävät puolustusbudjettiin sillä hetkellä tarvittavat määrärahat kokonaisuudessaan? Näihin kysymyksiin on Ruotsissa nyt jouduttu havahtumaan 2010-luvun aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm…
Ruotsihan on lisännyt puolustusmenojaan – aloittaen Suomea korkeammalta tasolta – jo aiemmin.
Kristallipalloahan ei ole ainakaan vielä tarvittu sillä Venäjähän ei ollut edes tammikuussa 2022 kykenevä hyökkäämään Ruotsiin – astraaliskenaariossa jossa kukaan ei olisi auttanut Suomea tai Ruotsia. Suomen läpi tullessa Suomen puolustusvoimilla olisi voinut olla jotain sanottavaa asiaan. Ilmateitse tullessa Ruotsin ilmavoimat olivat vahvat, samoin merellä. Ruotsin omatkin tiedustelukyvyt olivat ja ovat vahvat. Reagointikykyähän Ruotsilla tunnetusti on kuten joukkojen demonstratiiviset siirrot Gotlantiin osoittivat. Päätöksentekijöiden kylmäverisyyttä (nähdäkseni tässä väärällä asialla mutta tekivät silti) osoitti päätös noudattaa koko maailmasta poikennutta koronastrategiaa 2020.
Vai millainen olisi skenaario jossa tammikuussa 2022 uskotuilla kyvyilläkään Venäjä olisi voinut tehokkaasti hyökätä Ruotsiin? Hyökätä epäonnistuen ja kiusaa tehden, toki.
Suomi otti oppia Ruotsista koko kylmän sodan ajan puolustuksen rakentamisessa. Nyt kun Ruotsi on sitoutunut puolustuksensa vahventamisensa entisestään ottaa Ruotsi jonkun aikaa oppia Suomesta kunnes roolit kääntynevät osin taas toisin päin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Ruotsi ei tavallaan ehtinyt mennä niin pitkälle kuin suunnitteli: siirtymään kriisinhallinta-armeijaan. Kuten totesin, havahtuminen tuli 2010-luvulla, viimeistään Krimin valtauksen aikaan.
Ruotsin puolustusvoimia ja erityisesti sen aseteollisuutta ei ole tarkoitus dissata vaan todeta, että tuo ratkaisu oli väärä. Se silti tehtiin, vaikka samansuuntainen päätös oli tehty myös 1920-luvulla ensimmäisen maailmansodan jälkeen. 1939 Ruotsin asevoimat olivat siinä tilassa, että se vaikutti jo maan politiikkaan. Oltiin epävarmoja pystyttäisiinkö maata puolustamaan esimerkiksi Saksan hyökkäykseltä. Tämä vaikutti myös maan kykyyn ja haluun tukea Suomea talvisodassa. Seuraus oli varusteluohjelma, minkä tuloksena Ruotsin asevoimat olivat tehokkaat ja valmiit sotaan – noin kymmenen vuotta myöhemmin. Tätä korkeaa tasoa maa piti yllä kylmän sodan aikana. Kunnes 1990-luvulla tuli uusiin aatoksiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Oltiin epävarmoja pystyttäisiinkö maata puolustamaan esimerkiksi Saksan hyökkäykseltä. Tämä vaikutti myös maan kykyyn ja haluun tukea Suomea talvisodassa. Seuraus oli varusteluohjelma, minkä tuloksena Ruotsin asevoimat olivat tehokkaat ja valmiit sotaan – noin kymmenen vuotta myöhemmin.”
No, meni se sentään nopeammin, epäilen kuitenkin että Ruotsin asevoimat olivat varmaan jo 1942 tienoilla voimakkaammat kuin Suomen. 1943 rivissä oli mm. 500 panssarivaunua, tuhansia ilmatorjuntatykkejä, 27 hävittäjäalusta, nelisensataa lentokonetta, 21 sukellusvenettä ym.
Toki sitten voi toisaalta vastaavasti niiden päätösten seurauksia joiden tuloksena Suomen puolustusta ei ylläpidetty kylmän sodan aikana. Oliko kyseessä onnistunut säästöoperaatio vai altistiko se meitä neuvostovaikutukselle entistä enemmän, kuten itse luulen? Suomen puolustuskykyhän oli läpi kylmän sodan sangen heikko.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa määrärahan suuruus lienee sotilaiden palkkaaminen eli ammattiarmeija, paremmat palkat ja kalliimmat vermeet eli aseet ja niiden kehittely, mikä Suomessa on pienimuotoisempaa, ihme kyllä. Isomman rähinän sattuessa Svea Mamman rinnuksille aseiden käyttäjistä eli koulutetusta reservistä on pula, kuten on myös melko monessa pienessä maassa ja myös Venäjällä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkässä juoksussa toki noin. Viime aikoina Ruotsin puolustuspoliittista keskustelua on kuitenkin ohjannut ajatus, että sotilaallisen uhan aika on takanapäin. Siksi Ruotsin puolustuspolitiikkaa ja sotilaallista varautumista on aina näihin päiviin saakka ohjannut tavoite keskittyä siviilikriisinhallintaan. Ja se näkyy siinä, että jos Ruotsin sotilaallisesta varautumisesta ottaa pois lähinnä elinkeinopolitiikan takia mitoitetut ilma- ja merivoimat pois, niin vähiin jää. Olipa jopa aika, jolloin Ruotsilla ei ollut tykistöä lainkaan.
Ja onhan se Ruotsin puolustuksen iso linja tosiaan se, että Ruotsi puolustautuu viimeiseen suomalaiseen. Ihan samoin kuin saksalaiset tänä päivänä laskevat, että Saksan ja sen ainoan potentiaalisen uhkaajan välissä on muutama kymmenen miljoonaa hampaisiin saakka aseistautuvaa puolalaista.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja se näkyy siinä, että jos Ruotsin sotilaallisesta varautumisesta ottaa pois lähinnä elinkeinopolitiikan takia mitoitetut ilma- ja merivoimat pois, niin vähiin jää. Olipa jopa aika, jolloin Ruotsilla ei ollut tykistöä lainkaan.”
Eihän Ruotsiin voi hyökätä muuten kuin ilma- tai meriteitse ja ilmassa ja merellä Ruotsin kyvyt ovat olleet jatkuvasti vahvat. Haaparannasta Tukholmaan on 1000 kilometriä ja sinne pitäisi tulla Suomen läpi. Tarve maavoimille on pienempi kuin Suomessa. Ruotsin isot maavoimat edes kylmän sodan aikana eivät olleet niinkään puolustusvoimien kuin poliitikkojen vaatimus.
”Siksi Ruotsin puolustuspolitiikkaa ja sotilaallista varautumista on aina näihin päiviin saakka ohjannut tavoite keskittyä siviilikriisinhallintaan.”
No et liene seurannut miten Ruotsin puolustusvoimat on vuosikausia harjoitellut Ruotsin puolustamista omatoimisesti ja yhteistyössä ystävien (Suomi ml. kanssa)? Ruotsi on jatkuvasti varautunut oman alueensa puolustamiseen. Totta kai vähemmällä huomiolla 2000-luvun alussa kun uhka oli nykyistäkin pienempi.
”Ja onhan se Ruotsin puolustuksen iso linja tosiaan se, että Ruotsi puolustautuu viimeiseen suomalaiseen. ”
En näe oikein syytä miksi Suomen pitäisi reiluussyistä päästää Venäjä Ruotsin läpi. Totta kai Ruotsia puolustetaan Suomen maaperältä alkaen. Näin oli tarkoitus tehdä myös kylmän sodan aikana. Aivan kuten Suomea Baltian maaperällä nyt.
Ilmoita asiaton viesti
”…miksi se sitten otti puolustuksensa niin tosissaan ”kylmän sodan” aikana?”
Uhkana oli vahva Neuvostoliitto, ei heikompi Venäjä.
Kylmän sodan Ruotsilla uhka etelässä oli 40 meripeninkulman päässä. Itämeren takana oli Varsovan liitto ylivoimaisine laivastoineen ja ilmavoimineen. Pohjoisessa naapurina kylmän sodan Suomi heikkoine puolustuksineen ja puutteellisine maanpuolustustahtoineen (vaikkapa vuonna 1970 51% suomalaisista totesi ettei Suomen tulisi puolustautua jos tulos näyttäisi epävarmalta, lukemat muuttuivat 1980-luvulla).
Ilmoita asiaton viesti
Tomi, Ruotsi on koko ajan käyttänyt rahaa puolustukseen enemmän kuin Suomi.
Mutta kiitos rakentavasta kommentista jälleen kerran! Kanssasi on aina ilo keskustella 🙂 Olet päässyt kirjoitusteni kommentoijana jo samaan sarjaan kuin aikoinaan muuan Jouko Heyno, melkoinen saavutus.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko ottanut huomioon että joissain maissa sotilaiden eläkemenot lasketaan puolustusmenoihin, Suomessa ei.
Näkyykö käppyröissäsi se, että Suomalaisen varusmiehen hinta on paljon pienempi kuin ammattisotilasn palkks
Ilmoita asiaton viesti
SIPRI:n tiedot sisältävät eläkemenot.
https://www.sipri.org/databases/milex/sources-and-methods
”b. retirement pensions of military personnel”
Norjassa ja Tanskassa on ollut varusmiespalvelus koko ajan, Ruotsissa koko ajan lukuun ottamatta vuosia 2012-2017, Saksassa vuoteen 2011, eli aika lailla vertailukelpoinenhan tuo on.
Lisäksi eri maissa on erilaiset asevoimat. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa korostuu meri- ja ilmavoimien rooli Suomea enemmän jolloin reserviläisiä suhteessa ammattilaisiin on vähemmän. Saksassa taas ei ole tarvetta puolustautua omalla maalla. Saksalle ammattiarmeija on siksi rahallisesti paljon tehokkaampi kuin varusmiesarmeija sillä ammattisotilaiden käyttö rauhan aikanakin ulkomailla on huomattavasti helpompaa.
Ilmoita asiaton viesti
Leopard vaunuja hankittiin Hollannista 2014. Ei Saksasta.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein ja väärin muistat!
Suomi hankki vuonna 2003 124 Leopard 2A4 panssarivaunua Saksasta. Vuonna 2014 Suomi hankki Alankomaista 100 Leopard 2A6:tta.
Ilmoita asiaton viesti
No näinhän se varmaan on. Hankinta Hollannista on vain jäänyt mieleen ja Googlatessa Hollanin hankinta vahvisti muistiharhaani.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustusmenojen suhteuttaminen BKT:hen on yhteismitallinen luku. Maan sijainti Venäjään nähden on kuitenkin tekijä, joka viime kädessä on se, joka asettaa vaatimukset puolustusmenojen määrälle. Portugal pärjää hienosti, jos se pistää 2% BKT:sta puolustukseen, Baltia ja Suomi tarvitsevat enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Portugal on osa Natoa jolla on yhteinen tavoite käyttää tuo 2%. Se on se liittouman idea että autetaan muita jotta ne muut auttaisivat sitten meitä. Suomen apu Portugalille saattaa olla vaikkapa sammutuskoneita tai rajavartiotoimintaa tms. jossain ennakoimattomassa tilanteessa. Siksipä Suomi on hankkimassa esimerkiksi parempia rajavartiokoneita. Toivottavasti myös sellaisia kuljetuskoneita joita voi käyttää ilmatankkaukseen, kuljetukseen ja sammutustoimintaan. Kykyjä jota voidaan käyttää kotimaan puolustukseen ja NATO/EU -ystäviemme auttamiseen, miksipä ei humanitäärisiin toimiin kauempanakin.
Käytännössähän toki osa luistelee pienemmällä summalla, osa käyttää enemmän, itse näkisin että Suomen kannattaisi se 2-3% käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
En ota kovaa kantaa puolustusmenojemme oikeaan tasoon sen enempää, että 2% on sinänsä hyväksyttävä mutta sen riittävyys jäänee kysymysmerkiksi, toivottavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Pahoin epäilen että ensi vaalien jälkeen löytyy sopivat virkamiehet keksimään sopiva laskutapa jonka avulla huomataan Suomen täyttävän vaikkapa 4% BKT:sta puolustusbudjettivaatimukset sillä Suomessahan on rakennettu teitä jotka palvelevat myös maanpuolustuksen tarpeita tms. Varusmiesten kustannukset kansantaloudelle lasketaan sen mukaan että jokainen heistä tienaisi tuona aikana palkkatulojen keskiarvon (ei toki mediaania).
Sitten voi aloittaa vähennysruljanssin. NATO-laskutavan huomiot ohitetaan koska ne eivät ota huomioon erityisolosuhteitamme. Puolustuksemme on sitten paremmassa kunnossa kuin koskaan.
No, siksipä olen tylsä ja kannatan läpinäkyvyyttä ja vertailua mikä on mahdollista hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, laskennan ammattilaiset osaavat asiansa. Se on harminamme aina ja ikuisesti. Kun ammuksemme loppuvat niin silloin heitä ei ole jonossa asti selittämässä miksi suomalaiset eivät ammu. 4% BKT:sta ei ole mainitsemallasi kekseliään virkamiehen laskutavalla välttämättä ollenkaan tarpeeksi. Sotilaat ja meikäläiset tavikset ottavat ryssän tulen vastaan ja laskelmista vastaava virkamies vetoaa laskelmiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Raustia: ”Varusmiesten kustannukset kansantaloudelle lasketaan sen mukaan että jokainen heistä tienaisi tuona aikana palkkatulojen keskiarvon (ei toki mediaania).”
Tsekkasin SIPRIN määritelmän, jota siis Our World in Data käyttää, mutten huomannut siinä tällaista laskutapaa. SIPRIn määritelmässä sen luulisi löytyvän näistä henkilöstökuluista (tai samasta luettelosta):
”i. personnel, including:
a. salaries of military and civil personnel;
b. retirement pensions of military personnel, and;
c. social services for personnel;”
(https://www.sipri.org/databases/milex/definitions)
Viimeisin vuosi Suomen osalta Our World in Data -sivustolla on 2020, jolloin ’military expenditure’ -osuus GDP:stä on sen mukaan 1,53%.
https://ourworldindata.org/grapher/military-expenditure-share-gdp?tab=chart&country=FIN
Puolustusministeriön mukaan SHARE OF DEFENCE BUDGET OF GDP laskutapa näyttää olevan kapeampi. Tälle löytyvät lukemat 1,34% vuonna 2020, 1,85% vuonna 2021 ja 1,96 % vuonna 2022.
https://www.defmin.fi/files/5209/TAE_2022_GDPshare_27.9.2021.pdf
Budjetin erittelystä löytyy rivi: Upkeep of conscripts (excluding salaries) (https://www.defmin.fi/files/5211/TAE_2022_spending_27.9.2021.pdf). Mitään laskelmaa varusmiespalveluksen kokonaiskustannuksista tai vaihtoehtokustannuksista (opportunity costs) kansantaloudelle ei näy.
Sen sijaan ETLAN (2021, s. 12) Asevelvollisuuden kustannukset -raportista tällainen laskutapa löytyy:
”Miesten keskimääräisellä palkkatasolla arvioituna asevelvollisuuden
kustannus on Suomessa tällä hetkellä noin 0,4 prosenttia
bkt:sta. Tämä laskelma perustuu bruttopalkkoihin, jolloin
se sisältää myös arvion asevelvollisuuden vuoksi menetetyistä verotuloista.” https://www.etla.fi/wp-content/uploads/ETLA-Raportit-Reports-111.pdf
Tässä pikaselvityksessäni en saanut selvää kuvaa, miksi SIPRIn ja Puolustusministeriön prosenttiluvuissa on niin isot erot. ”Excluding salaries” Puolustusministeriön budjetissa selittänee tätä osin, ehkä paljonkin.
Raustian esittämän vertailun kannalta näyttäisi kuitenkin siltä, että varusmiespalveluksen kokonaiskustannukset pitäisi ottaa ETLAn tapaan huomioon vielä erikseen. Kyllä varusmieskuukaudet nimittäin ihan todellisia kustannuksia ovat sekä yksilölle että kansantaloudelle, vaikka niistä molemmille tahoille hyötyjäkin on.
Ilmoita asiaton viesti
En tarttuisi sinänsä SIPRI:n laskuperusteisiin kunhan ne oletettavasti avoimien budjettien valtioiden osalta ollevat yhdenvertaiset. Sanoisin että vertailua ei tule tehdä desimaaleittain vaan hyvin karkeasti.
”Raustian esittämän vertailun kannalta näyttäisi kuitenkin siltä, että varusmiespalveluksen kokonaiskustannukset pitäisi ottaa ETLAn tapaan huomioon vielä erikseen. ”
Epäilen että tässä avautuu lähinnä matolaatikko jota käytetään puolustusmenojen laskemiseksi kunkin parhaimmaksi kokemalla laskukaavalla. Koska mahdollisuus on houkutteleva se tultaneen jossain vaiheessa käyttämään. Samalla tulisi varmaankin myös laskea vertaiskustannukset aseteollisuudelle ja puolustusvoimien henkilöstölle.
Ilmoita asiaton viesti
Varusmiespalveluksen kokonaiskustannukset ovat toki eräänlainen matolaatikko. Silti tiivistetysti:
– Keskustelussa olisi tärkeää pyrkiä läpinäkyvyyteen siitä, puhutaanko niistä vai vain varusmiespalveluksen suorista budjettikustannuksista.
– ETLAn yllä mainittu 0,4 % tarjoaa sentään yhden perustellun arvion, jota voi sitten yrittää myös perustellusti kritisoida. Mieluiten kuulisin aiheesta Vesa Kanniaista, joka on asiaa oikeasti tutkinut.
Paljon haastavampi taso on sitten miettiä vielä, mitä varusmiespalvelus subjektiivisesti merkitsee, ml. intersubjetiivinen maanpuolustushenki. Mutta haastaviahan nämä asiat ovat.
Ilmoita asiaton viesti
”– ETLAn yllä mainittu 0,4 % tarjoaa sentään yhden perustellun arvion, jota voi sitten yrittää myös perustellusti kritisoida. Mieluiten kuulisin aiheesta Vesa Kanniaista, joka on asiaa oikeasti tutkinut.”
Kyllä, pohjoismaihin verrattuna olisi mielenkiintoista nähdä myös vertailuja. Suomessa varusmiespalveluksen suorittaa 2022 noin 33% ikäluokasta, Norjassa noin 13%, Ruotsissa noin 8%, Tanskassa noin 7% mikä luonnollisesti voi sitten katsoa kohottavan vertaiskustannuksina puolustusmenoja myös noissa maissa.
Historiallisen vertailun kannalta mainittakoon että kylmän sodan aikana kyseisissä maissa oli Suomen tapaan laaja asevelvollisuus ja Suomesta poiketen runsaasti kertausharjoituksia sekä vapaaehtoisia maanpuolustusorganisaatioita.
”Paljon haastavampi taso on sitten miettiä vielä, mitä varusmiespalvelus subjektiivisesti merkitsee, ml. intersubjetiivinen maanpuolustushenki.”
Niin, tämähän on syy miksi jotkut poliitikot Länsi-Euroopassa ovat esittäneet aika ajoin heittoja asevelvollisuuden palauttamisesta. Esimerkiksi Ranskassa on tulossa pakollinen nuorisopalvelus (Service National Universel) koko ikäluokalle, kestona 1-4 kuukautta.
https://www.snu.gouv.fr/ (avautuu Google-käännökselläkin sangen hyvin jos kieli ei taivu)
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen tapaisen yleisen (no, oikeastaan 1/3 ikäluokasta kattavan) asevelvollisuuden…” -Sarjassamme pilkunviilausta aina kun syytä löytyy: eikös nyt sentään vieläkin 2/3 (mies)ikäluokasta? Onneksi edes se.
….Ja vasta tässä vaiheessa hidas hämäläinen ymmärsi, että blogisti puhuikin ns. Kotrolaisittain myös hameväestä. Just, just.
Ilmoita asiaton viesti
Noo, minä olen tällainen hirveä militaristi kun katson että sukupuolten välillä tulisi olla samat oikeudet ja velvollisuudet. Pidemmällä aikavälillä epäilen paljon että nuori sukupolvi katsoo sukupuolijaottelun epäoikeutetuksi. Nuorille yhteiskuntaoppia opettaessa tämä seikka nousee lähes poikkeuksetta esille nimenomaisesti nuorten taholta.
Palvelustoverina niin varusmiehenä, reserviläisenä ja kriisinhallintatehtävissä on ollut miehiä ja naisia enkä nyt katso sukupuolta merkittävimmäksi seikaksi kokemuksia heistä erotellessa. Siksi sanoisin että 1/3 ikäluokasta.
Ilmoita asiaton viesti
No eikös se ole aika hassua, että jos puhutaan vaikkapa vuonna 2000 syntyneestä ikäluokasta ja sen tekemistä valinnoista, haarovälin perusteella pudotetaan puolet pois?
Ilmoita asiaton viesti
Kohta siihen ei ole enää käytännön mahdollisuutta, kun palveluskelpoisten poikien määrä pienenee tasolle, joka ei riitä täyttämään varusmieskoulutuksen tarpeita.
Ilmoita asiaton viesti
Puolipäiväisen nuorisopsykiatrin näkökulmasta näyttää juuri siltä. Minulla ei ole omakohtaista kokemusta armeijasta, mutta eikös siellä ammuta ihan oikeilla aseilla 🙂 Paljon on poikia, joille en kyllä sellaista antaisi, vaikka sosiaalinen paine saakin menemään armeijaan – jos rehellisiä ollaan, niin sehän on Suomessa nykyään vapaa valinta. Vapautuksen saamiseen on monta hyvää keinoa, tosin linja näyttää nyt kiristyneen. Mutta sehän riittää, että sanoo pössyttelevänsä joka päivä, eikä aio lopettaa. Pari kertaa määrätään E-luokkaan, ja sitten vapautetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tosiasiahan sekin on, että kohta saa sukupuolta vapaasti vaihtaa. Jatkossa kannattaa vanhempien suosia sukupuolineutraaleja etunimiä, niin pojan ei tarvitse vaihtaa nimeään, kun vaihtaa sukupuolta ameijan uhatessa. Sittenhän kukaan ei sitä edes huomaa – sukupuolihan on yksityisasia.
Ilmoita asiaton viesti
Olemme hankkineet ystävän (USA) etäältä ja vihollisen (Venäjä) läheltä. Muulle Euroopalle Suomi on mahdollinen etäinen sotanäyttämö, samanlainen kuin Ukraina on nyt. Ja monet länsimaat voivat tarvita asteittain kovenevaa päättymätöntä sotatilaa siinä vaiheessa, jossa kansalaislevottomuus lisääntyy (Ranska, Hollanti, Saksa). Sisäisen sekaannuksen paras vastapaino on ulkoinen hätätila. Suomi on samanlainen etäinen turvenuijapaikka kuin Ukrainakin. Jos joudumme sotaan, muulla maailmalla ei ole mitään intressiä lopettaa sota.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen puolustuksen dilemma on se, että kalustoa hankitaan ja uusitaan miljardeilla, jolloin se on kyllä hyvällä tolalla, mutta samaan aikaan reservimme (henkilöstö) rapistuu pahasti.
Se, että puolustusvoimat esittelee valioyksikköään valmiusprikaatia tai Utin laskuvarjojääkäreitä esimerkkinä maanpuolustuskyvystä, ei vastaa välttämättä sitä todellisuutta, jossa fyysiseltä ja erityisesti henkisesti kunnoltaan huono aines siirretään rintamalle. Erikoisjoukkoihin valitaan, niihin ei päästä eikä vasitenkaan jouduta.
Suomen kansa ei ole enää fyysisesti samassa iskussa kuin vuonna 1939, jolloin ihmiset tekivät fyysistä työtä ja olivat tottuneet ulkoilmaelämään.
Ukrainalaisille siirtymä rauhasta sotaan ei ole ollut fyysisellä tasolla niin kova isku, koska maan köyhyys ei ole mahdollistanut samanlaista ”velttoilua” mikä on tyypillistynyt suomalaisessa kulttuurissa.
On sielläkin taatusti ongelmia päihteiden väärinkäyttäjien tai MT-ongelmaisten kanssa, mutta väestöäkin on sitten kymmenen kertaa enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainassa miesten keskimääräinen elinikä oli 2019 66 vuotta, Suomessa 79 vuotta. Ukrainassa 2020 tupakoi 40% miehistä, Suomessa 14%. Ylipainoisen väestön osuus on samaa luokkaa.
Ukraina on hyvin köyhä ja korruptoitunut maa jonka väestö on epäterveempää ja merkittävästi vähemmän koulutettua kuin Suomessa. Edellytykset sotilaskoulutukselle ovat paljon Suomea heikommat – toki maanpuolustushenki on uhan ollessa päällä huipussaan ja on ihailtavaa mitä Ukraina on saanut aikaan erittäin vaikeista lähtökohdista.
Samahan näkyy pienessä mittakaavassa Suomessa. Köyhempien alueiden koulujen nuoret pärjäävät huonommin koulussa, heillä on enemmän päihdeongelmia ja ovat fyysisesti huonompikuntoisia kuin vauraampien alueiden.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainassa melko paljon liikkuneena kutsuntaikäiset nuoret kyllä vaikuttivat hyväkuntoisilta. Miehen mieskuntoisuus voiman ja terveyden sekä rohkeuden mittarissa – ainakin nuoressa iässä – on siellä ollut silmämääräisesti normi.
Keski-iässä tilanne muuttuu nopeasti epäterveellisempään suuntaan. Tismalleen sama kaari kuin Venäjällä, ja kait vähän Suomessakin… niin ja ylipäätään ”kaukasus” -ihmisen maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Totta on, että ennen talvisotaa huomattava osa Lapin miehistä vapautettiin palveluksesta liian heikkoina ja kitukasvuisina.
Ilmoita asiaton viesti
YYA-sopimus velvoitti, että Suomen puolustus on kunnossa kaikkiin ilmansuuntiin, ehkä neukkulan haaveena oli, ettei itään.
”Saksan tapaiselle suurvallalle jonka ei tarvitse puolustautua omalla maaperällään ammattiarmeija on luonnollinen tapa rekrytointiin, aivan kuten Iso-Britannialle, Ranskalle ja Yhdysvalloille.” Tätä hieman ihmettelen. Missä ja mitä ne sitten puolustavat, elleivät maataan. Väkirikkailla mailla on se etu, että armeijaan ei tarvita yhtä suurta osuutta kansasta kuin esim. Suomessa, siksi ammattiarmeija toimii näissä kansallista etua puolustavissa pienehköissä kahakoissa maailmalla, jotka Suomelle olisivat täyttä kaiket resurssit nielevää sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmalle on levitetty kummallista myyttiä Suomen vahvasta armeijasta. Yleinen asevelvollisuus on kyllä yksi vahvuustekijä ja siitä ilmeisesti on julkisuudessa paisuteltu yleinen kyvykkyys.
Todellisuudessa tarvittaisiin moderni aseistus ja materiaalivarastot koko sodan aikaiselle armeijalle eikä vain maanpuolustusnäyttelyitä varten. Reservit olisi pidettävä toimintakykyisinä riittävin kertausharjoituksin. Sotatarvikkeiden tuotantovalmius olisi saatava kuntoon. Yhteiskunnan huoltovarmuus ja toiminta sodan olosuhteissa olisi järjestettävä.
Naton jäsenyys on välttämätön, jotta sotatilanteessa saamme edes jonkin verran varaosia, ammuksia ja asetappioita korvattua. Mutta Portugali tai Belgia eivät marssita heikkoja voimiaan tänne Suomea puolustamaan vaikka Nato sitä heille ehdottaisikin. Nato (Yhdysvallat) käyttää ydinohjuksiaan vasta sen jälkeen, kun hyökkääjä on käyttänyt ydinaseita ensin ja riittävän voimakkaasti.
Toisaalta, onhan mielikuva Suomen vahvuudesta kuin variksenpelätin, sen voisi toivoa kavahduttavan hyökkäystä suunnittelevaa.
Ilmoita asiaton viesti
2% of GNP is minimum
Ilmoita asiaton viesti
Isoissa politiikan kuvioissa tapahtunee siirtymiä. Kauppasota on pidemmässä aikajänteessä ehkä vaarallisin hyvinvoinnin uhka
Suomelle ja erityisesti EU:lle.
– Suomi pienenä saattanee sinnitellä taantuvatn EU:n varassa.
Jenkkilän perusotteesta ja kauppasodan avautumisesta saa käsityksen
oheisesta kahdesta linkistä.
https://yle.fi/a/74-20006301
https://yle.fi/a/74-20007250
Ilmoita asiaton viesti
Valtioilla ei ole ystäviä eikä vihollisia. Ei ainakaan suurvalloilla Kiinalla ja Usalla.
– on vain hyödyttäviä valtioita ja hyödynnettäviä.
Suomen ehkä kannattaisi tehdä politiikkaa ystävyysideologioiden sijasta realisimiperiaatteella. Ja arvioida maanpuolustusasioihin kuuluvan myös pitkän aikajänteen taloudellisen edun / eduttomuuden asiat.
Ilmoita asiaton viesti