Merenalaisten kaapelien katkominen on kuulunut sodankäyntiin jo vuodesta 1879

Jo ennen Ukrainan sodan alkua on kiinnitetty yhä enemmän huomiota merenalaisen  infrastruktuurin, kuten tietoliikennekaapelien ja kaasuputkien, alttiuteen vaikeasti jäljitettävälle sabotaasille.  Merenalaisen infrastruktuurin merkitystä saattavat tulevaisuudessa kohottaa myös merten syvyyksien kaivoshankkeet. Varautuminen infrastruktuurin häirintäyrityksiin on tärkeää, mutta samalla on tärkeää olla mystifioimatta asiaa. Merenalaisen infrastruktuurin sabotointi on ollut osa sodankäyntiä jo yli 140 vuotta eivätkä sen vaatimat kyvyt ole teknologisesti monimutkaisia.

Ensimmäinen sota jossa lennätinyhteyksiä käytettiin oli Yhdysvaltan-Meksikon sota 1846, jolloin viisi New Yorkin sanomalehteä yhdistivät voimansa saadakseen uutiset rintamalta mahdollisimman nopeasti lukijoille perustaen erään maailman ensimmäisistä uutistoimistoista Associated Pressin. Ensimmmäinen merenalainen lennätinkaapeli vedettiin Englannin kanaalin ali 1850. Suomessakin käydyn Krimin sodan aikaan vedettiin jo sodan aikana merenalainen kaapeliyhteys Krimin niemimaalle mikä mahdollisti nopean uutisten kulun taistelukentltä Pariisiin ja Lontooseen. Ensimmäinen kaapeliyhteys Atlantin ali luotiin jo 1858. 1870-luvun loppuun mennessä lennätinyhteyksien verkosto kattoi kaikki mantereet Antarktista lukuun ottamatta.

Viestiyhteyksien tiedustelu ja häirintä on ollut ikuinen osa sodankäyntiä ja on luonnollista että myös lennätinyhteydet joutuivat sotatoimien kohteeksi. Tiettävästi ensimmäinen sota, jossa merenalaisia kaapelyhteyksiä katkottiin oli vuosien 1879-1884 Tyynenmeren sota. Salpietarisotanakin tunnetussa sodassa Perun ja Bolivian liitto taisteli Chileä vastaan.  Sodan ensimmäisenä vuonna toukokuussa 1879 Perun laivaston panssarilaiva Huascar  hyökkäyksessään Chilen valtaamaan Antofagostan satamaan katkaisi satamasta lähteneen merenalaisen lennätinkaapelin. Harvojen lennätinyhteyksien hallinta tarjosi etulyöntiaseman ei vain sotilaallisessa viestiliikenteessä vaan myös diplomatiassa ja propagandassa. Kenen sähkeet pääsivät läpi Euroopan ja Pohjois-Amerikan sanomalehdissä hallitsi kansainvälistä mielikuvakamppailua.

Uutisten kulku Tyynenmeren sodassa 1879. Kuten huomataan, lennätinverkko oli hyvin harva. (Wikipedia CC)

Suomessakin seurattiin uusimpia tekniikan edistysaskeleita sisältänyttä Tyynenmeren sotaa ulkomaisten lehtien uutisia kääntämällä. Huascarin toimet Antofagostassa päätyivät Helsingfors Dagbladiin Kölnische Zeitungin kautta Liman eli Perun kirjeenvaihtajan kautta. Summäärisenä arviona merisotateknologian seuranta oli tuon ajan ruotsinkielisessä lehdistössä huomattavasti tarkempaa kuin suomenkielisessä, ehkä johtuen ruotsinkielisistä upseereista keisarillisessa laivastossa.

”Om kriget i Södra Amerika” Helsingfors Dagblad 23.7.1879

Luonnollisesti merisotahistorian nationalistinen tulkinta nousee esille kaapelien katkomisen keksimisessä. Yhdysvalloissa korostetaan maan merivoimien suorittamaa Kuuban ja Espanjan kaapeliyhteyksien katkomista 1898, Iso-Britanniassa taas esille nostetaan maan suorittama Saksan ja Yhdysvaltain välisten lennätinkaapelien katkominen ensimmäisen maailmansodan alkuvaiheissa mikä mahdollisti Iso-Britannian propagandaylivoiman Yhdysvalloissa.

Ongelmaksi on tullut Venäjän kykyjen mystifiointi, aivan kuten kyvyssä merikaapelien tai kaasuputkien häiritsemiseen olisi mitään uutta, vaativaa tai ihmeellistä. Pelon lietsomisessa tulee muistaa kysyä, ketä sinisilmäinen, naiivi usko Venäjän ylivertaisiin kykyihin pohjimmiltaan hyödyttää? Valitettavasti vaadittavan teknologian matala taso tarkoittaa myös, että keinot ovat ei-valtiollisten toimijoiden ulottuvilla ja näin ollen mahdollistavat tihutöiden ulkoistamisen tarkoituksellisesti. Satelliittipaikannus, tarkat sonarit, sukellusvarustus, merenalaiset droonit ja viime kädessä ankkurit ovat saavutettavissa matalalla kynnyksellä ja pienellä rahalla. 

Museoalus Huáscar kuvattuna 2007. (Arquitecto Naval / CC BY)

Entäpä merikaapelin katkaissut sotalaiva Huáscar, nykytermein pelottavalla vedenalaisen infrastruktuurin tuhoamiskyvyllä varustettu tuomiopäivän supersotalaiva? Tähän pelottavaan ilmestykseen voi tutustua edelleen Chilessä, sillä Perun laivaston ylpeys jäi Chilen saaliiksi Angamoksen taistelussa lokakuussa 1879. Chile voitti Tyynenmeren sodan minkä seurauksena Bolivia päätyi sisävesivaltioksi, ainoaksi jolla on merivoimat ilmeisesti uutta rantaviivaa odotellessa. Mikäli Chile tuntuu liian kaukaiselta voi alukseen tutustua myös sangen hyvällä virtuaalikierroksella.

Taustalukemistoa:

Corera, Gordon (2017). How Britain pioneered cable-cutting in World War One,  BBC 15.12.2017

Jamison, T. (2022). The Port-Hopping War: Littoral and Amphibious Operations in the War of the Pacific, 1879–1884. Journal of Advanced Military Studies13(2), 79-98.

Museo Huascar  Museolaiva Huáscarin kotisivut

Telegraphy and Cable Cutting,  Documentary Histories, Spanish-American War, US Naval History and Heritage Command 

JukkaRaustia
Sitoutumaton Oulu

Kirjoitan blogia omaksi ilokseni, lukeminen kannattaa aina ja kirjoittaminen syventää lukemista. Historian ja yhteiskuntaopin opettaja ja opinto-ohjaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu