Saksan ”rintamanoikaisut” 1943 – 1945 lehtileikkeissä – Venäjä ottanee mallia tiedotuksessa

Venäjän joukkojen perääntyminen Hersonista ja siihen liittyvä tiedotustoiminta on palauttanut mieleen kolmannen valtakunnan tiedotustoiminnan vuosilta 1943-1945. Saksalaisjoukothan eivät tunnetusti perääntyneet vaan suorittivat rintaman oikaisuja. Loppujen lopuksi rintamaa oli menestyksellisesti oikaistu niin lyhyeksi että se kattoi lähinnä Berliinin Valtakunnankanslian ympäristöön…

Vaikka tämä rajoitettu, alueellinen sota tuskin tulee päättymään Ukrainan joukkojen rynnäköllä Kremliin (tai Venäjän joukkojen rynnäköllä Maidanin aukiolle) on mielenkiintoista huomata samojen teemojen toistuvan diktatuurien propagandassa sodasta toiseen, vuosikymmenestä toiseen, vuosisadasta toiseen. Vetäytyminen Dneprin taakse tullee olemaan propagandassa loistava taktinen siirto joka lienee verrattavissa Saksana joukkojen menestykselliseen vetäytymiseen murtumattomaan puolustusasemaan Seinen taakse 1944 tai Reinin taakse 1945…

Lopuksi muistutus vielä ihmeaseista jotka ilmaantuvat aina peliin diktatuurin ollessa vaarassa… ”Puolen vuoden kuluessa tulee tämä kuva muuttumaan Saksalle edulliseksi ja aivan toisennäköiseksi…”Voitto on todellakin sangen lähellä.”” (HS 30.8.1944)

(Lisäys 13.11.2022: Kyllä, Natsi-Saksan propaganda ei valehdellut. Puolen vuoden päästä – helmikuussa 1945 – voittokin oli sangen lähellä, liittoutuneiden nääs…)

Helsingin Sanomat 29.1.1943

Helsingin Sanomat 26.8.1943

Helsingin Sanomat 9.2.1944

Helsingin Sanomat 30.8.1944

+5
JukkaRaustia
Oulu

Kirjoitan blogia omaksi ilokseni, lukeminen kannattaa aina ja kirjoittaminen syventää lukemista. Historian ja yhteiskuntaopin opettaja ja opinto-ohjaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu