Suomen historia ei ole erityisen sotaisa – toivottavasti näin on tulevaisuudessakin

Nato-jäsenhakemuksen lähestyessä ja sodan riehuessa Ukrainassa on luonnollisesti muisteltu Suomen historian lukuisia sotia Venäjän kanssa. Kovin helposti erinäisistä sodista muodostuu vaikuttava lista ja usein unohdetaan se, että merkittävässä osassa näissä historian varrella käydyissä sodissa itänaapuri oli puolustautuva osapuoli. Sillä se ei palvele Uhrin Tarinaa. Tarina on hurmaava. Suomi ikiaikaisena uhrina perivihollisen karhunsyleilyssä, takana länttä Eurooppaa, edessä Aasia itä. Sukupolvi sukupolven jälkeen on oltu idän hyökkääjää vastassa, milloin karhukeihäin milloin panssarinyrkein. Aina on jouduttu puolustamaan länsimaista sivistystä yksin, milloin Ruotsin, milloin jonkun muun pettämänä. Tapa tuttu jo taattojen, on nyt hoidossa poikasten. Onneksi tämä tarina ei pidä paikkaansa.
Toisaalta lievempi kärsimyksen tarina kertoo Suomen historiasta joka on erityisen sotaisa, sodat ovat yleisselitys vaikkapa hyvinvointivaltiolle, tunnekylmälle kasvatukselle, juomakulttuurille, teollisuudelle, peruskoululle ja arkkitehtuurille – näin muutamia aspekteja mainitakseni. Tämäkään tarina ei pidä paikkaansa.
Utelias voi aloittaa vertailun eri maiden historian sotaisuudesta vaikkapa tutkailemalla Wikipedian yleispiirteiltään sangen osuvia “List of wars involving x” sivuja. Yleisenä huomiona voidaan havaita erinäisten maiden käyttäneen sangen suuren osan historian vuosistaan sotimiseen naapurimaidensa tai kaukaisempien vihulaisten kanssa. Välissä tai muihin sotiin liittyen on lisäksi ratkottu sisäisiä suku-, ideologisia- tai uskonnollisia konflikteja väkivalloin. Yleisesti ottaen sodissa on käytetty enemmän tai vähemmän raakoja otteita. Vaikkapa Isovihan sotatoimet olivat hirvittäviä, aivan kuten toisaalta eri armeijoiden toiminta kolmikymmenvuotisessa sodassa tai vaikkapa eurooppalaisten armeijoiden sekä erinäisten siirtomaiden alkuperäisasukkaiden välisissä sodissa.
Entäpä sotien määrät? Ranska, nykypäivän leppoisa hyvinvointivaltio, on sotinut viimeisen viidensadan vuoden ajasta 188 vuoden aikana yksin naapuriensa kanssa ja laajamittaisemmin kaukaisempien vihollistensa kanssa jopa toisen maailmansodan jälkeen satojen tuhansien miesten joukoin Indokiinassa ja Algeriassa. Suomi on ollut viidensadan vuoden aikana sodassa naapurinsa Venäjän kanssa joko osana Ruotsia tai itsenäisesti 75 vuoden aikana. Jos mukaan lasketaan sisällissodat, Ruotsin sodat Tanskan kanssa sekä sodat Puolassa ja Saksassa sekä Krimin sota ja Lapin sota kohoaa sotavuosien määrä 69:llä 148:n viimeisen viidensadan vuoden aikana – alempaan eurooppalaiseen pääsarjaan.
Viimeisen kolmensadan vuoden aikana Suomen historia on ollut eurooppalaisittain sangen rauhanomainen. Tänä aikana Suomen alueella on käyty sotaa vain kahdeksanatoista vuotena Venäjän ollessa hyökkääjänä kaksi kertaa (1808 ja 1939). Huomioitavaa on myös, että tällä ajanjaksolla Suomessa on käyty sisällissotaa vain kerran ja silloinkin lyhyesti, mutta ikävän tehokkaasti.
Suomen voisi sanoa väistäneen eurooppalaisia luoteja kolmensadan vuoden aikana useampaan kertaan. Heikentynyt Ruotsi ei pystynyt sekaantumaan eurooppalaisiin suursotiin entiseen malliin 1700-luvulla. Ruotsin ja sen mukana Suomen pääasiallinen kontakti Napoleonin sotiin oli lyhyt ja uhreiltaan onneksi sangen vähäinen Suomen sota 1808-1809. 1800-luvun ainoa toinen Suomea suoraan koskettanut sota oli Krimin sota erittäin vähäisin suomalaisuhrein. Muille maille jäivät niin erinäiset 1800-luvun runsaat sisällissodat kuin myös valtioiden väliset yhä tuhoisammat sodat.
1900-luvulla Suomi käytännössä väisti ensimmäisen maailmansodan vuoden 1918 tapahtumiin asti. Toisen maailmansodan aikana, kiitos sangen onnistuneen puolustuksen ja siviiliväestön evakuointien, Suomen väestötappiot olivat Saksan itäpuolisista maista pienimmät – maamme ei joutunut Saksan, Neuvostoliiton tai molempien jyräämäksi siinä missä vaikkapa Puolan arvioidaan menettäneen noin 17% väestöstään. Suomi säästyi niin holokaustilta, miehitykseltä kuin massiivisilta lentopommituksilta.
Mistä sitten käsitys sotaisasta historiasta voi johtua? Vuosien 1918-1945 sodat ovat olleet eri kulttuurituotteissa esillä runsaasti vuosikymmenien ajan. Harva se viikko törmäämme lehtihyllyssä iltapäivälehtien erikoisnumeroon sotavuosien jostain ulottuvuudesta, nettisivustoilla jonkun taistelun vuosipäivään tai elokuvateatterissa kyseisiä vuosia käsitteleviin elokuviin. Sota tuottaa nykyiselle tunnevetoiselle romantiikan ajallemme mukavaa pöhinää draaman ainekseksi.
Sotien merkityksen korostus on näkynyt ehkä aiemmin koulujen historianopetuksessa jossa on muistettu isovihat, pikkuvihat ja hattujen sodat. Voi olla, että kokeiden knoppeina, oppikirjojen tummennettuna tekstinä on voinut olla vaikkapa jonkun sodan nimi josta syystä ne ovat painuneet mieleen. 1900-luvun sodat ovatkin sitten oma lukunsa. Vaikkapa uusimmassa lukion historian Suomen historiaa vuodesta 1809 käsittelevässä Forum 2 -kurssikirjassa viisi kirjan 21:stä alaluvusta käsittelee sisällisotaa ja Suomen osuutta toisessa maailmansodassa – noin neljäsosa koko kirjasta. Sinänsä korkealaatuisesti ja taitoja harjoittaen, mutta sotia selkeästi nähdäkseni ylipainottaen. Toki kustantajat tekevät sitä mitä tilaajat haluavat, mutta se onkin toinen tarina.
1900-luvun sotien merkitys on ollut luonnollisesti suuri suomalaisten sukujen tarinoissa. Sota-aikana on tavattu, erottu, leskeydytty, sotavuosista on kärsitty vuosia sotien jälkeen. Ne ovat iskostuneet mieleen eräänlaisena yleisselityksenä, usein paikkaansa pitävänä mutta eittämättä usein myös vapauttavana seikkana.
Sotavuosien merkitys korostuu myös kansainvälisen viitekehyksen kapeuden vuoksi. Leikkimielisesti voisin epäillä nykysuomalaisen vertailevan olojaan ehkäpä Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin, joista Ruotsi tunnetusti säästyi maailmansodilta ja Yhdysvalloille sodat käytiin sangen vähäisin uhrein ilman sotatoimia omalla alueella.
Lopuksi, kyse lienee osin myös noin 50-80 -vuotiaiden muistelijoiden osalta vieläkin tietynlaisesta vastareaktiosta YYA-Suomen ajalle jolloin etenkään toisen maailmansodan vaikutusta Suomeen oli vaikeampaa tarkastella avoimesti.
Onko sitten käsityksellä Suomen sotaisasta uhrihistoriasta mitään laajempaa merkitystä? Tuskin, ainakaan niin kauan kun yhteiskunnalliset olomme ovat vakaat. Emme tarvitse Suomeen kansallista marttyyrihistoriaa oikeuttamaan vihanpitoa mihin tahansa sopivaan suuntaan. Sodan uhrien ja sankarien muistoa voi kunnioittaa ilman toteemista kuvainpalvontaa. Emme tarvitse uhrihistoriaa myöskään motivoimaan maanpuolustusta, siihen riittävät tiedot itänaapurin tämänhetkisestä tilasta.
Näin sotahistorian aktiiviharrastajana totean, ettei toisaalta sotahistoriaakaan voi ymmärtää lukemalla ajasta jolloin suurimmat edistysaskeleet on tehty ja sodan draaman lavasteet on luotu – rauhan vuosista joita on siunaantunut viimeisen 300 vuoden aikana Suomelle 282 (94% ajanjaksosta). Miten voisi ymmärtää talvisodan mottitaistelujen logistiikkaa perehtymättä metsäteollisuuden historiaan? Sotien draama, sotarikolliset ja sankarit, uhrit ja murhaajat, vievät usein happea laajemmalta historian ymmärrykseltä. Kuin yrittäisi ymmärtää yhteiskuntaa keskittymällä true crime -kirjallisuuteen.
Tarkoittaako Suomen rauhaisa historia sitä että voisimme luopua maanpuolustuksesta ja keskittyä Nato-jäsenyyden sijaan vaikkapa rauhantyövetoiseen diplomatiaan? Valitettavasti ei, sillä naapurimme on fasistinen diktatuuri eikä demokraattinen suurvalta. Sitä odotellessa pidetään puolustus kunnossa, liittoudutaan ja toivotaan parasta tulevaisuudelta. Eikä rakenneta erityisuhritarinoita joilla ei ole katetta. Sotamme ovat olleet kärsimystä mutta valitettavasti myös osa ihmiskunnan yhteistä tarinaa.
Jälkisanat: Kyllä, suomalaisia osallistui pienissä kokoonpanoissa erilaisiin sotaretkiin maamme rajojen ulkopuolella. Niin Napoleonin sotiin kuin viimeksi Afganistanin sotaan. Samoin kaukomailla muiden käymät sodat ovat vaikuttaneet merkittävästi Suomen talouteen ja yhteiskuntaan, vaikkapa nyt Amerikan vapaussota tai ensimmäisen maailmansodan alkuvuodet. Taisteluja ei kuitenkaan käyty Suomen alueella.
Hyvä Jukka Raustia. Tekstinne yllätti minut. Olen itse historian tietoisuudessani hapuillut samaan suuntaan, mutta en ole osannut asiaa noin selkeästi asiaa hahmottaa. Erinomainen lukukokemus näin aamnun tuimaan, kiitoksia.
– toki voisi kysyä miksi? Olen lukenut varmaan toistasataa Suomen historiaa käsittelevää historiallista teosta sekä silmäillyt kohtuullisen hyvin saman määrän tutkimuksia!
Psykologisen ja sosiologisen viitekehyksen kantajana hapuilin poliittisen historian professori Jussilan teoksen (2007) pohjalta Suomen historian kirjoituksen suuria myyttejä.
– Jussila totesi kolmen myytin luoneen väärän mielikuvan Suomen historiasta. Muistaakseni hän hapuili myös neljättä myyttiä, mutta se jäi torsoksi.
**** *****
Puhutte suomalaisten taipumuksesta uhriutua, suoraan ette puhu historiankirjoituksen uhriutumismyytistä.
– Se oivasti täydentäisi Jussilan myyttien traditiota, myyttien jatkumoa.
Itse lisäisin tuohon vielä – tietysti suurennellen – myyttien myytin! Suomen historian kirjoitukselle mutta erityisesti suomalaiselle mentaliteetille on taipumus ymmärtää kansakuntamme polku puhtausmyytin silmälasein.
– Mitä tahansa tapahtui, on Suomi viaton. Suomi on joko ulkoisten voimien luomassa pakkoraossa…. tai kirkkain silmin rakentamassa parempaa maailmaa. Mutta harvoin, jos koskaan, löytyy Suomen ja suomalaisuuden historiankirjoituksesta kataluutta, katkeruutta, varastelua, murhanhalua….
Taipumus valkopestä maamme politiikka, historialliset valinnat on väkevä. Sen seurauksena tulkitsemme monet kansainväliset, Suomea sivuavat historialliset tapahtumat väärin. Syvimmältään – Suomi on aina ollut oikeassa ja muut väärässä!
– Monenlaista sielullista, yhteiskunnallista ja henkistä torjuntaa sekä projektiota historiaamme mahtuu. Lopputulos on aina sama: suomalaiset ovat moraalisesti ja toiminnallisesti virheettömiä!
On aika vetää kansakuntamme puhtauden myytistä mutkattomasti viiva Suomen poliittiseen toimintaan.
Suomi ei taida oikein menestyä EU:n neuvottelupöydissä. Sieltä palataan yleensä saavutusta juhlien. Kuitenkin lopputulos paljastuu tavallisesti karuksi ja huonoksi.
– Viimeisenä esimerkkinä Suomen jäsenyys EU:n suuressa tukipaketissa. Saamme tukia 1,8 miljardia. Maksamme takaisin 7 miljardia. Sanna Marin ja kumppanit: ”Suomen velvollisuus on tukea, tämä on solidaarisuutta”. Muut saavat, Suomi maksaa kun on se maine ja muuta sellaista…..
Miksi meitä höynäytetään? Puhtaus -myyttimme pakottaa meidät näkemään maailma mustavalkoisesti. Meidän on näyttävä hyvinä, me emme pysty olemaan itsekkäitä… muoden suosio on Suomelle elintärkeää sillä ilman kuvitelmaa puhtaudestamme meiltä saattaisi psykologisesti kadota olemassaolomme perusta.
– Neuvottele siinä sitten menestyksekkäästi vuosisatoja ellei tuhansia juonitteluun tottuneiden kansakuntien kanssa.
PS. Jukka Raustia! Suuret kiitokset hienosta kirjoituksestanne. Toivottavasti tulee kommentointia enemmänkin. Vakuuttavaa työtä. Toivottavasti kaltaisianne pohtijoita on koulumaailmassa enemmänkin, sillä silloin peruskoulun ylevät suunnitelmat oppilaiden johdattamisesta systemaattiseen ajatteluun simultaanitavoitteena ottavat toteutuakseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma valkopesussa ei ole niinkään tutkimuksessa kuin myöskään edes vaikkapa koulujenkaan historianopetuksessa. Pohdin tuossa yllä vaikkapa uusien lukion Suomen historian kirjojen sotapainotteisuutta mutta haluan korostaa että sotia käsitellään niissä hyvin tasapainoisesti ja itsekriittisesti.
Osin kyse saattaa olla menneiden aikojen muistumasta, on käyty koulua 1960-1970 -luvuilla ja ehkä vastareaktiona otaksutulle ja todelliselle suomettumiselle otettu nationalistisen puolustuksellinen kanta. Kärjistettynä, kun on (aivan oikein) kiistetty Suomen vastuu talvisodan syttymisestä on samaan hengenvetoon kiistetty Suomen rooli hyökkääjänä jatkosodassa. Nykyään on helppo vajota erilaisiin internetin alakulttuureihin joissa voi tehdä omaa kaikukoppaa vaikkapa sitten vahvan nationalistiselta historiapohjalta.
Ehkä laajemmin toivoisin itse että kun sotien päättymisestä on kulunut pian 80 vuotta maailmansodat nähtäisiin enemmän kokonaisuutena ja ihmiskunnan yhteisenä kärsimysnäytelmänä. Se ei tarkoita syyllisten, uhrien, sankarien ja konnien unohtamista. Venäjä näyttää ikävää äärimallia siitä mitä tapahtuu kun kaivaudutaan (eittämättä jossain kirjaimellisesti) menneisyyden onttoon sankaripalvontaan ja kansalliseen valko- (vai puna-?) pesuun.
Ilmoita asiaton viesti
Stillerin ohjelmassa vieraillut historioitsija Teemu Keskisarja sanoi hyvin, että Suomi on voittanut historiassamme ainoastaan yhden sodan ja senkin toisiaan vastaan, 1918.
Ilmoita asiaton viesti
Tavallaan myös Lapin sota voitettiin, tosin nyt muutakaan mahdollisuutta ei oikein ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Edellinen sota jossa on ollut merkittävämmin suomalaisjoukkoja mukana ja johti aluelaajennuksiin taisi olla Pohjan sota ja Roskilden rauha 1658. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus!
Ilmoita asiaton viesti
Itseäni on ärsyttänyt, että tietyissä piireissä on pyritty selittämään viime sodilla vähän kaikkea suomalaisten elämänmenoa, myös niiden sukupolvien osalta, joiden omatkaan vanhemmat eivät sota-aikoja ole kokeneet. En oikein jaksa uskoa, että ylisukupolviset sotatraumat selittävät millään tavoin esim. nykyisen nuorison pahoinvointia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, lisäksi usein näistä tunnehistorian pohdinnoista puuttuu täysin kansainvälinen kontekstointi. Useat elleivät useimmat Euroopan maat kärsivät 1900-luvun sodista merkittävästi enemmän kuin Suomi, lisäksi useilla oli taakkanaan muun muassa miehitys, holokausti sekä muita etnisiä puhdistuksia ja massiiviset ilmapommitukset.
Tai no, jos Suomen kansan pahoinvointi selittyy vain sodilla niin ilmeisesti sitten lähes kaikkialla muualla Euroopassa asiat ovat vielä huonommin.
Laajemmin sotaselitysten ongelma on kaikkivaltiaiden rakenteellisten selitysten yleinen ongelma. Ne poistavat mahdollisuuden yksilön autonomialta ja resilienssiltä. Sodat olivat – Suomessa ja muualla – hirveitä tapahtumia ja jättivät jälkeensä fyysisiä ja psyykkisiä raunioita. Silti valtaosa osanottajista pystyi niiden jälkeen vuosikymmenien ajan täysipainoiseen elämään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sotaselitysten ongelma olisi se, että selittäjien (siis nykyisen sukupolven) suhde sattumaan/turvattomuuteen/ennakoimattomuuteen on vääristynyt.
Tilastotieteen monimuuttujamenetelmillä aikoinani hain psyykkisen autonomian (itseohjautuvuuden tason) yksilöllisiä, ryhmällisiä sekä sosiologisia selittäjiä.
– Loppujen lopuksi ainoaksi kunnon selittäjäksi muodostui vastuun ottamisen voimakkuus (haasteen, oppimistehtävän tms) suhteen. Siis vain se kykeni heikohkoon mutta merkittävään selitysosuuteen.
Kyse oli teknisesti taitavimmasta tutkimusestani, mutta nuoren tutkijan kypsymättömällä mielellä tehtynä. Päätelmä: rakenteiden rytmi löytyi, mutta viime kädessä vapaa tahto on olemassa.
**** ****
Ihmistieteelliset kunnon tutkimukset tavoittavat luultavasti aina heikohkot selitys- ja ennustesuhteet. Sitä vastoin ne pystyvät osoittamaan rytmin kohinan lävitse. Sama tilanne viisikymmentä vuotta sitten Blaupunkt mökkiradiosta musiikkia kuunteli: kuuluuko, kuuluuko.. nyt on kohinassa rytmi…
**** *****
Sotasukupolvi kasvoi ennustamattomaan maailmaan kuten edeltäjänsä. Esi-isäni Tobias Liukas1880 luvulla sai Alastaron tilallisena viimeisen lapsensa. Viidestätoista lapsesta kuoli kymmenen ennen koulu-ikää. Pari kait ylioppilaskeväänään tubiin.
Maailma oli ennustamaton. Siinä oli pakko löytää sisäinen luottamus (esim. uskonto). Ja sitten hyväksyntä ikäville tapahtumille eli tottua menetyksiin, iskuihin.
**** ****
Nykyinen sukupolvi kasvaa maailmassa, jossa kaiken pitäisi olla järjestyksessä. Ennakoitua ja kontrolloitua. Paha mieli ei saisi esiintyä.
– Monelta osin hyvä henkinen tasapaino tulee tuollaisessa maailmassa. Mutta jos se järkkyy, on tilanne yllättävä. Ehkä heti turhan syvään menevä.
Blogisti kommentoi rakenneselityksien olevan nykyään ylikorostuneita. Ylikorostus on järkevä valinta heille, jotka ovat nykyajan maailmaan kasvaneet.
– Etsivä löytää nykyajan laadullisin metodein käytännössä aina hakemansa eli ”sota nujersi ihmiset”.
Rakenneselitykset ovat keskeisiä ja ehkä tärkeämpiä kuin yksilötason selitykset. Mutta siinä missä rakenneselityksillä paikannetaan ”miten tietynlainen valmiustila on väestöön syntynyt”, niin yksilölliset selitykset paikantavat sen sisällä päätöksenteon logiikkaa kaikkine emootioineen.
– Suppilotekniikkalla päätellen rakenne- ja yksilöselitykset löytävät paikkansa.
(oomi kertaa käämi jutustelua jo, ei oikein illalla enää pääkoppa toimi, mutta olkoot sitten niin).
Ilmoita asiaton viesti