Suomen turvallisuustilanne ei ole heikoimmillaan sotien jälkeen – yliampuva retoriikka turvallisuusuhkana
Supon johtaja Antti Pelttari totesi Helsingin sanomien mukaan Suomen turvallisuusympäristön olevan vaikeamman kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen (HS 3.8.2023). Vertaus on liioitteleva ja haitallinen.
Haluaisin epäselvyyksien välttämiseksi todeta että Pelttarin mainitsemat uhkakuvat mm. ääriliikkeistä ja tiedustelusta ovat varmasti sinänsä paikkansa pitäviä ja valmiuden tulee olla korkea. Esitys, joka on nähtävissä YLE Areenan tallenteena kohdasta 2:52:00- 3:16:00 on sinänsä kokonaisuudessaan hyvä. Suomen turvallisuustilanne on vakavimmillaan kylmän sodan päättymisen jälkeen ja tilanteeseen tulee suhtautua täydellä vakavuudella. Haluan myös uskoa, että Pelttari on tehnyt vertailun puheenparsimaisesti, vahingossa, ei tahallisesti.
Kysyisin kuitenkin Pelttarin lausuman pohjalta muutaman kysymyksen:
- Onko Suomen turvallisuustilanne nyt heikompi kuin vaikkapa vuonna 1946 jolloin maanpuolustuksen valmistelijoita laitettiin vankilaan, Porkkalassa oli neuvostotukikohta, Suomi vailla ulkomaisia liittolaisia ja maassa oli vahvaa itänaapurin tukemaa ääriliikehdintää?
- Onko Suomen turvallisuustilanne heikompi kuin vaikkapa noottikriisin aikoihin 1961 kun Neuvostoliitto vaikutti Yhdysvaltain kanssa tasavertaiselta supervallalta, liittolaisia ei ollut ja itänaapuri vaikutti implisiittisesti ja eksplisiittisesti Suomen sisäpolitiikkaan?
- Onko Suomen turvallisuustilanne heikompi kuin vaikkapa 1983 jolloin taloutemme oli riippuvainen idänkaupasta, Neuvostoliitto oli soluttanut lonkeronsa laajalti suomalaiseen yhteiskuntaan ja maailmassa oli laaja ja perusteltu ydinsodan pelko ydinaseiden määrän ollessa nykypäivään verrattuna kuusinkertainen?
Harmiton puheenparsi, mitäs siitä? Tilanteessa, jossa monen nuoren tulevaisuususko on koetteilla tulisi varoa yliampuvia lausuntoja. Nuoret ihmiset tekevät joka päivä päätöksiään siitä noustako sängystä, lähteäkö opiskelemaan, tehdäkö lapsia, muuttaako pois Suomesta. Tarpeettoman negatiivisen tilannekuvan tarjoaminen kostautuu Suomen heikkenevinä tulevaisuusedellytyksinä.
Muistamme myös, kuinka väärät analogiat Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan suursodan alkuna todennäköisesti hidastivat aseapua. Suomessa puolestaan usko Natoon liittymisestä seuraavasta välittömästä vakavasta ja vääjäämättömästä Venäjän kostosta todennäköisesti hidasti taustavaikuttajana vakavaa keskustelua puolustusliittoon liittymisestä.
Toki kyynisesti ajateltuna eläkeläisiä, yhä lisääntyvää äänestäjäjoukkoa, sopii yrittää villitä ja pelotella koska he ovat jo työuransa ja jälkeläisensä tehneet. Odotettavissa siis lienee presidentinvaalikamppailuun liittyen yliampuvaa retoriikkaa ja analogioita vaaran vuosista isovihaan. Todellisuus on kuitenkin onneksemme varsin tylsä.
Maailman avautumisen suhteen, tilanne voi olla kuin Neuvostoliiton hajoamisen aikaan.
Kun ei mahdollisuuksia… sitä sinniteltiin. Kun alkoi olla… ei enää jaksettu malttaa mieltä, ja olla tavallinen.
Ilmiötä jos on, kuvatunlaisena… kyse samalla oireesta, ja perustaa tälle pohjilla.
…
Viestintä voi kertoa ihmisistä,… ja siinä kun viestiä sisäistyy, ilmenevällä kerronnalla on vaikutusta.
Näissä on toisaalta myös kirjoa, vaikka se valtavirtaosuus, joka voi olla aina oire samalla, jos hankaluus.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko nyt niin, että Pelttarin tietämys historiasta ei ole kovin vahvaa? Tai miten lienee tietämys maanpuolustuskyvystä, mikä esim. 40-luvun lopulta aina aina 60-luvulle oli mielestäni sellainen, että meillä ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia laittaa vastaan, jos NL olisi päättänyt miehittää maan.
Ilmoita asiaton viesti
Näin minäkin haluaisin uskoa, on kuullut jostain nasevan vertauksen ja käyttää sitä puheenpartena, ei niinkään tarkoituksellisesti.
Asevoimien epätasapainon lisäksi, Suomihan oli täydellisesti alivoimainen NL:n verrattuna kylmän sodan loppuun asti, luulisi nyt Supon johtajan pohtivan myös vakoilu-uhan määrää ja laatua. Voisi jopa termi ”Kotiryssä” olla joten kuten tuttu…
Mutta laajemmin tällaisten vertailujen käyttö on mielestäni oire toisen maailmansodan taudista, millä tarkoitan sitä että historia alkoi vuodesta 1933 ja päättyi vuoteen 1945.
Kylmän sodan historiankin tuntemus on hämmästyttävän heikko, kylmän sodan jälkeisen suorastaan olematon. Kun nyt maailmalla ja Suomella on edessään aivan uudenlaisia haasteita ilmastonmuutoksesta teknologiamurrokseen, väestön ikääntymiseen ja aivan uudenlaisiin autokratioihin, on rakastuminen toiseen maailmansotaan kenties verrattavissa siihen, että 1900-luvun alun ongelmia olisi ratkoiltu vain kahdeksankymmentä vuotta aiemmin päättyneiden Napoleonin sotien analogioilla. No, toki sitten Lenin rosvojoukkoineen otti ahkerasti oppia Ranskan vallankumouksesta pyrkien vaan tehokkaampaan terroriin ja ensimmäisen maailmansodan alkuvaiheen taktiikassa oli yhtäläisyyksiä enemmän Napoleonin sotiin kuin vuoteen 1918…
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä kuin te kaksi ja lisään vielä, että kuulijoillehan nämä viestit annetaan. Valtaosalle yleisöstä toinen maailmansota on tuttua, mutta heitäppä siihen joku yöpakkaskriisi mukaan, niin jo pudotaan ulalle. Noottikriisikin voi olla nuoremmalle ikäluokalle jo outoa kamaa. Ja syy on osin meissä, kollegat. Perusopetuksen historian kaava on sama kuin 80-luvun alussa, vaikka asiaa on tullut mukaan lisää kymmeniä vuosia ja tulkinnat osin muuttuneet. Yhä aloitetaan yläkoulussa Ranskan vallankumouksesta ja edetään mihin ehditään. Jos hyvin käy, kaadan Neuvostoliiton ja pääsen Suomessa Kekkosen ajan loppuun 80-luvulle ja sekin edellyttää, että mennään niin että hitaampia heikottaa ja samalla typistetään jotain pois. Koska opetustunteja menee koko ajan pois ja väki on yhä lukutaidottomampaa, vanhoja asioita on mentävä hitaammin. Kohta on pakko vaatia sitä, että seiskan kurssi alkaa ensimmäisestä maailmansodasta ja 1800-luku jätetään alaluokkien huomaan. Tai sitten siirrytään puhtaaseen saarekehistoriaan, missä opetetaan ajanjaksojen sijasta joku ilmiö.
(Meni näin ammatilliseksi tämä kommentti, mutta oikeastaan asiasta sanoitte jo kaiken.)
Ilmoita asiaton viesti
Olet Mika aivan oikeassa, seuraavassa perusopetuksen ja lukion ops:ssa myös sisältöpuolta pitäisi räjäyttää tavalla tai toisella uuteen uskoon.
Aikoinaan 1990-luvulla vaikkapa toinen maailmansota oli vielä meitä peruskoululaisia henkilökohtaisesti koskettava aihe, useimpien isovanhemmat olivat sotaveteraaneja tai vaikkapa sotaorpoja. Toisin sanoen historiantunneilla käsiteltiin asioita jotka olivat vaikuttaneet suoraan oppilaiden elämässään kohtaamiin ihmisiin. Nyt tämä elementti jää yhä vähemmälle.
Teollisista vallankumouksistakin lukiossakin käsitellään edelleen lähinnä vain ensimmäinen (höyry) ja toinen (sähkö, liukuhihna), vaikka kolmannen teollisen vallankumouksen (tietotekniikka, robotisaatio) alusta on jo yli 50 vuotta. Periaatteessa peruskoulun ja lukion oppikirjojen perusteella voisi luulla teollisuuden pysähtyneen Chaplinin nykyaikaan.
Henkilökohtainen ihmetyksen aiheeni on villi länsi joka toistuu ops:sta toiseen ainakin näkemissäni ja käyttämissäni peruskoulujen oppikirjoissa. Peruskoulun syntyaikoina Bonanzan pyöriessä tv:ssä varmaan trendikäs aihe jota kautta pystyi käsittelemään vaikkapa historiakulttuuria, viholliskuvia, sosiaali- ja taloushistoriaa ym. mutta nykynuorille kulttuurisestikin kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
Villistä lännestä pitkälti samaa mieltä, vaikka Blueberry, Tex Willer ja western-fani olenkin. Kun yli 20 vuotta sitten aloittelin uraani yhdessä kirjaesittelyssä jo silloin vanhahko kirjantekijä puolusteli sitä toteamalla, että ”aihe on nuoria kovasti kiinnostava ja harrastusta löytyy”. Taisi olla muistot 1970-luvun oppilasaineksessa… 😄
Ilmoita asiaton viesti
Samat havainnot, villi länsi on nykynuorisolle täysin outo asia, ei mitään tietämystä ennakkoon. Juuri kukaan ei ole kuullut intiaanisodista, kullankaivajista, lainsuojattomista tai edes USA:n sisällissodasta. Jopa konfederaation lippu on ”en oo ikinä nähnyt”-juttu eikä lännenfilmeistä tai niiden tähdistä ole kukaan kuullut. Yllättävän vaikea aihepiiri opettaa.
Suomen sotavuodet ovat edes jotenkin tuttuja, vaikka toki kaukaisia asioita. Mutta Simo Häyhä tiedetään, jopa liiankin hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomaisen hyvä kannanotto nykyaikaiseen liioitteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Kun mukaan mennään (https://www.youtube.com/watch?v=uJu7orWik5c), näillä on vaikutusta, … ja tähän liittyen, kyse on relevantista, siis niihin virtoihin nähden, jotka ovat ottamassa (hakemassa) toteutumistaan.
Kirjoa on, monella tasolla.
Sekoittaa paljon se, miten kokonaisemmin sysäävämpiä osataan käsitellä, tulkita ja skenaroida kielellisesti, kun kieli ei ole kovin paljon kuvaamaan sitä pohjaa, josta suuntaudumme.
Ihminen on futuristinen toimija, ja tähän kohtaan liittyy paljon tavanomaisen konkreettisesta poikkeavaa.
Ei tarkoita, etteikö osa futuristisesta voisi ottaa hyvin konkreettisia ilmenemiä maailmassa, ihan oletutusvapaasti… mitä toimet sitten vaativatkin tuekseen. Rahamaailma tulee tässä mieleen, käytännön vaikutuksen paikkaan laitetuista välineistä.
Ilmoita asiaton viesti
Internet muutti maailman, seuraavaksi tekoäly. Valmistuin psykiatriksi kolmekymmentä vuotta sitten, enkä olisi osannut kuvitella, että pidän kotoa käsin videovastaanottoa pitkin maailmaa, toisille mantereille. Eilen kysyin kesken vastaanoton neuvoa ensin professori Andradelta Intiasta, ja tekoälyltä.
Putin sanoi aikanaan oikein – ei ole mikään tyhmä mies – jotta tekoälyn hallinta tuo maailman hallinnan. USA, vai Kiina?
Ilmoita asiaton viesti
Tekoäly voi vahvistaa turvallisuusuhkia tai tuoda uusia. Toisaalta näinhän on käynyt monien muidenkin toisen maailmansodan jälkeisenä aikoina laajaan käyttöön tulleiden uusien teknologioiden kanssa. Televisio, ohjusteknologia, lämpöydinaseet, geeniteknologia, mikropiirit, internet ym. Tulevaisuus voi olla turvallisempi tai turvattomampi.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitsee useimpien tapauksessa olla alueella, josta on kertoa salaliittoteoreetikkona… jos puhuu ilmiöistä, joista Mikko Ketovuori tekee.
https://agilepublishing.fi/books/article-15
Kun muodostaa käsitystä heikoista signaaleista… ei taviksena ole välttämättä samalla tapaa vahvoilla. Heikon kohdan voi kaivaa, heikoimmin näkyvistä.
Tekoäly puolestaan on paitsi parhaillaan kerättyä tietoa yhdistelevä sliippari… jatkossa yhä paremmin ilmoja haisteleva kone, jonka tuloksia voi käyttää eri tavoin, eikä tähän ole liittää samoja ongelmia.
Futuristisuuskin, on oikeastaan aina jotain nykyhetkeen perustuvaa, ts nykyhetken tuntemus kattavana… luo varmuutta ennustaa jatkoa.
Mikä on ihmisen tajuttavaa, ja etenkin yleisen jaettavaa… tästä voi jutella vertaisesti, ja AIn kanssa, joka tekee johtopäätöksensä meistä, ja joita johtopäätöksiä voi tosiaan käytellä sopivasti, ts liittyä mukaan sopivasti asetelmaan.
Ilmoita asiaton viesti
Avaruusseikkailu 2001:ssä vuodelta 68 sihteeri käyttää pallokonetta. Toisaalta Jefremovin Andromedan tähtisumussa kuvattiin internet (NL:ssa!) v. 1956. Mitäs jos Raamattu onkin avaruusolentojen lähettämä kuvaus siitä, kuinka tullaan jumalan kaltaisiksi eli ladataan tietoisuus koneisiin, päästään ihmislajin sekoiluista lopullisesti eroon? UFO:jen raportoituja kiihdytyksiä ei biologinen organismi mitenkään voi kestää…
Huonosti tunnettu suomalainen kirjailija Erkki Ahonen muuten kuvasi tämän v. 68 romaanissa Paikka nimeltä Plaston.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus, kiitos Jukka.
Ilmoita asiaton viesti