Venäjän ilma-ase on suhteellisen heikentymisen kierteessä
Venäjän ilmavoimien runkona on neuvostoaikainen kalusto joka lähestyy elinkaarensa loppupäätä. Euroopan valtioiden kalustohankinnat ovat jatkuneet tasaiseen tahtiin 2000-luvulla. Nykyisillä hankintamäärillä Euroopan mailla on selkeä laadullinen ja määrällinen ylivoima Venäjään verrattuna 2030-luvulla.

Mainospuheissa superhävittäjät pyyhkäisevät vastustajan mennessään hyperohjuksilla tai ehkä jopa lamauttavat elektronisin keinoin vastustajan. Uusien sotilaslentokoneiden ominaisuuksia on ensimmäisen maailmansodan päivistä kehuttu ja esitelty innostavasti. Venäjän, kuten minkä tahansa muun maan uudemman sukupolven koneet ovat edeltäjiään suorituskykyisempiä. Samalla usein unohtuu vertailu verrokkeihin ja potentiaalisiin vastustajiin.
Venäjän ilmavoimilla on sama massavanhentuminen edessään kuin merivoimilla. Siinä missä merivoimien mahdollista kokoa voidaan vertailla sangen luotettavasti vuosikymmenen loppupuolelle saakka julkisen tiedon varassa pitkien toimitusaikojen vuoksi on se ilmavoimien kaluston kannalta hankalampaa, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Suomenkin F-35 -tilaus toimitetaan vuoteen 2030 mennessä, karkeasti isoimmat tilaukset jotka toimitetaan tuolla aikataululla on jo tehty. Tämänhetkinen Venäjän aseistuksen hankintasuunnitelma ulottuu vuoteen 2027 toteuman ollessa tavoitteita jäljessä.
Jälleen kerran sotilaallista kyvykkyyttä ei tietenkään voi tarkastella pelkästään tykinputkia ja pennejä laskemalla. Diletanttina tyydyn kuitenkin tarkastelemaan vain taistelukoneiden määriä ja karkeaa sukupolvijakoa. Käytännössä tarkempi analyysi vaatisi päätyä tiedustelutietoihin. Realistista ja vertailukelpoista kuvaa vaikkapa elektronisen sodankäynnin kyvyistä, asevarastoista tai henkilöstön koulutustasosta ei julkisista lähteistä käytännössä löydy tai vihjeidenkin tulkitseminen vaatisi ammattisotilaan koulutusta.
Miltä tilanne näyttää vuonna 2021 taistelukoneiden osalta?
Venäjän lentokonekalusto koostuu noin tuhannesta 4. sukupolven koneesta ja noin neljästäsadastaviidestäkymmenestä 4,5 sukupolven koneesta. Euroopan maiden ilmavoimien vastaavat luvut ovat noin tuhat neljännen sukupolven konetta ja noin kuusisataa 4,5 sukupolven konetta.
Yleisesti ottaen 4. sukupolven koneilla tarkoitetaan kylmän sodan loppupään koneita – vaikkapa kotoista F-18C Hornetia tai Venäjän Su-27:ää. Sukupolvi 4.5 viittaa kylmän sodan jälkeisiin koneisiin, joko kylmän sodan koneiden jatkokehitelmiin tai juuri sen jälkeen käyttöön otettuihin koneisiin, vaikkapa Super Hornetiin, Typhooniin tai Su-35:n. Viidennellä sukupolvella tarkoitetaan yleisesti häiveominaisuuksia hyväksikäyttävää uusimman sukupolven hävittäjää, kuten Suomelle valittua F-35:ttä tai Venäjän Su-57:ää.
Käytetty jakolinja sukupolvien välillä on todennäköisesti Venäjälle liiankin armelias, mutta käyttökelpoinen sillä useista syistä taistelukoneiden todellista suorituskykyä on hankala arvioida.
Käytän jälleen vuotta 2030 vedenjakajana, tuolloin neuvostoaikainen kalusto on nelikymmenvuotiasta mikä on etenkin hävittäjäkoneille hyvin korkea ikä, etenkin kun neuvostotaustainen kalusto on tunnettu lyhyemmästä elinkaarestaan. Intiaan toimitetulle Su-30 kalustolle lupailtiin 6000 lentotunnin ja 30-40 vuoden käyttöikää.
Miltä vuosi 2030 sitten näyttäisi?

Vuoteen 2030 mennessä Euroopan mailla on käytössään noin seitsemänsataaviisikymmentä 4,5 sukupolven konetta ja noin 400 5. sukupolven konetta. Venäjällä taas noin kuusisataa 4,5 sukupolven konetta ja 76 5. sukupolven konetta. Eurooppalaisilla ilmavoimilla on siis määrällinen ja laadullinen ylivoima. Yleisesti arvioidaan myös eurooppalaisten 4,5 sukupolven koneiden olevan venäläisverrokkejaan edellä.
Varaumana edellä on käsitelty vain hävittäjiä ja rynnäkkökoneita. Venäjällä on muista Euroopan maista poiketen raskaita pommittajat (Tu-22M, Tu-95, Tu-160) joita on käytössä 122. Nämä ovat käytännössä täysin neuvostoaikaisia, tosin USA:ssakin 1960-luvulla rakennetut B-52 -koneet ovat edelleen käytössä. Uuden sukupolven PAK-DA -pommittaja ei käytännössä ehdi astua käyttöön tällä vuosikymmenellä vaikka se lentäisi koelentonsa huomenna.
Venäjän sotilasvoima hiipuu siis myös ilmassa 2030-luvun lähestyessä suhteessa Euroopan maihin. Nyt on meneillään viimeiset voiman hetket kun vanhat neuvostokoneet pysyvät vielä ilmassa ja 2000-luvun alun lihavien vuosien hankinnat ovat käytössä. Ilmavoimienkin osalta näkyy ettei Euroopan puolustuksen ulkoistamisessa Yhdysvalloille ei ole kysymys niinkään kalustomääristä kuin tahdosta ja sen puutteesta.
Ilmapuolustuksen osalta Venäjän pitkän kantaman ilmatorjuntaohjusten hankinnat ovat olleet sangen suuria. Tarkastelun ulkopuolelle on rajattu esimerkiksi tankkauskoneet, tutkavalvontakoneet ja avaruuskapasiteetti mutta mukaan on laskettu Venäjän meri-ilmavoimat.
Lähteet
Flight International World Air Forces 2021
Scramble.nl “Comprehensive overview of Russian contracts”
The National Interest “How stealthy is Russia’s PAK-DA bomber?”
Käsittelin aiemmin Venäjän merivoimien kehitystä Euroopan maihin verrattuna bloggauksessa
Tarkoituksenani on kirjoittaa lyhyesti Venäjän asevoimien kehityksestä myös maavoimien, ydinpelotteen sekä aseviennin osalta.
Voiko aseistuksen lähivuosien massavanhentuminen olla eräs selittävä tekijä sille, miksi juuri nyt Putinin hallinto pelaa kovaa uhkapeliä Länttä vastaan esittämällä sille ultimaatumeja ja uhkaamalla Ukrainaa sodalla?
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin itse arvelen, nyt ovat käsissä viimeiset hetket kun Venäjä voi vielä esittää supervaltaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lännen kannalta tilanne on mitä mainioin. Istuvat vain rauhassa ja odottavat Venäjän puolustusvoimien romahtamista. Sitten Moskovaan niin että heilahtaa. Napoleon ja Hitler eivät retkellään menestyneet, kun eivät jaksaneet odottaa samaa.
Ilmoita asiaton viesti
Samaan tapaan kuin Suomi on hyökännyt kylmän sodan päätyttyä Ruotsiin tai Ranska Saksaan kun niin Saksa kuin Ruotsi ovat supistaneet puolustustaan naapureihinsa verrattuna?
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
Kiitos mielenkiintoisista blogeistasi Jukka Raustia.
Koska englannin kieli on hallussasi muutama vinkki.
https://www.wdmma.org/
https://www.globalfirepower.com/
Btw. Yllättävän monissa venäläisissä lähteissä on nykyään myös kielivalikoimassa vaihtoehtona englanti.
https://interfax.com/ , https://tass.com/ mutta maskirovka täytyy aina huomioida.
Eräs suosikeistani on https://zvezdaweekly.ru/
Aitoa paatosta ja hurmosta a’la CCCP
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Btw. Ohje jonka opin erittäin nopeasti.
Virussuojaus ajantasalla ja ehdoton ei kirjautumisiin sekä venäläisiin pdf. tiedostoihin.
Hyvä kotimainen laaja lähdeaineisto on tietenki MPKK / Doria
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä, että tällaisia tarkasteluja tehdään.
Kannattaa kuitenkin huomata, että EU ei ole valtio. EU-maiden sotilaslentokoneet eivät ole EUn käytettävissä. Vastaavasti EUn, UKn ja Norjan koneet eivät ole yhteisen komentoketjun käytettävissä.
Kun Venäjä hyökkää esimerkiksi sotilaallisesti liittoutumattoman Suomen kimppuun, niin kyseisistä laskelmista ei ole Suomelle mitään iloa. Meillä on käytettävissämme vain omat koneemme yrittäessämme puolustautua.
Ilmoita asiaton viesti
Voisihan sitä ajatella että voisi olla sellainen Euroopan maiden ja Pohjois-Amerikan demokratioiden yhteinen puolustuksellinen liitto ettei tarvitsisi itse pärjätä, vaan eipä se Suomelle näemmä kelpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin asia on Jukka.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kokonaiskuvassa ehkäpä vielä merkittävämpi asia on hyperohjukset, sillä ne ovat ”absoluuttista valtaa” jota hävittäjät eivät ole. Tällä hetkellä Venäjällä on niissä etumatka nähtynä Yhdysvaltoihin, mutta Yhdysvallat voivat tavoittaa Venäjän ehkä jo kymmenessä vuodessa. Koska ilmaherruus tavalla tai toisella on avain sodan voittoon, aikaikkunaa näillä näkymin on auki Venäjälle alle 20 vuotta.
Tästä syystä Venäjän suuret muuvit on tehtävä tuon ajan sisään ja juuri siksi, kuten blogisti mielestäni aivain oikein arvioi, Venäjä pullistelee lihaksiaan juuri nyt.
Sotilaallisen tilanteen kiristyessä fossiilisten polttoaineiden merkitys ja hinta tulee jyrkästi nousemaan. Vihreä vallankumous jää sodan jalkoihin. Venäjälle tämä muutos tuo selkeän edun eikä kuten mediassa toitotetaan kaasun ja öljyn aika ole ohi.
Ilmoita asiaton viesti
”Sotilaallisen tilanteen kiristyessä fossiilisten polttoaineiden merkitys ja hinta tulee jyrkästi nousemaan. Vihreä vallankumous jää sodan jalkoihin. Venäjälle tämä muutos luo selkeän edun eikä kuten mediassa toitotetaan kaasun ja öljyn aika ole ohi”
Toisaalta fossiilisten polttoaineiden hinnannousu stimuloi korvaavien polttoaineiden kehittämistä. Voitaneen kuitenkin todeta, että polttomoottorien yms. aika ei ole ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Varmastikin stimuloi, mutta kaikki kehitys millä pyritään korvaamaan fossiiliset tulee tässä aikaikkunassa ”jäämään sodan jalkoihin”. Mikään korvaava ei ehdi peliin mukaan. Eli toisin kuin monet ovat arvioineet mitään sellaista fossiilisten hinnanlaskua ei ole näköpiirissä joka ohentaisi Venäjän lompakkoa tai fossiilisten strategista merkitystä. On käymässä päinvastoin.
Luottaminen maanisesti vihreään vallankumoukseen oli megalomaaninen virhe.
Ilmoita asiaton viesti
Niin suurin ongelma tässä on juuri se Vihreä vallankumous, joka kieltää kaiken luonnon hyödyntämisen….
Ilmoita asiaton viesti
Ei Venäjällä ole ilmeisesti mitään etumatkaa ns. hypersoonisissa ohjuksissa ainakaan tällä hetkellä. Prototyyppien lisäksi aseiden pitäisi olla konkreettisesti käytössä ja käyttöön otossa kestää vuosikausia. Hypersoonisten ohjusten kappalehinta on myös suuri.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan hypersoonisten kokeiden tuloksia verrattiin jopa ”sputnik-hetkeen” sillä sen kyvyt yllättivät Yhdysvallat. ””Meillä ei ole aavistustakaan, miten he tekivät tämän”, nimettömänä pysyttelevä asiantuntija kommentoi FT:lle.” (Tekniikan maailma)
Enkä usko Venäjän olevan ainakaan paljoa tässä jäljessä, sillä se on Venäjän vahvaa osaamisaluetta ja Venäjä on puuhannut tuota tietääkseni Kiinaa kauemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kirjoitus valottaa taustaa Venäjän toteuttamalle asuvarustelulle. Venäjä pyrkinee kompensoimaan ilma-alivoimaansa ohjuksilla, joita se on kehittänyt ahkerasti.
Ilmoita asiaton viesti
Se onkin varmasti Venäjän kannalta fiksu veto. Eri asia sitten on kuinka suorituskykyisiä nämä Venäjän ilmatorjunta-aseet sitten ovat tai mikä on käytössä olevien, sinänsä varmasti kelvollisten taktisten ohjusten ja risteilyohjusten määrät.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
Iltapuhteeksi Jukka Raustialle, taustaa tuleviin blogeihin.
Soinoja Samuli. Venäjän asevoimien uusi ilme : moottoroidun jalkaväkiyhtymän kehittymisen vaikutukset Läntisen sotilaspiirin taistelupotentiaaliin 2000-luvulla. https://www.doria.fi/handle/10024/125142
Mikkola Juuso. Uhka avaruudesta, satelliittien kyky ja rajoitteet havaita taistelualuksia Suomen olosuhteissa https://www.doria.fi/handle/10024/125179
Jussi-Matti Heikkinen Venäjän asevoimien käytössä olevat miehittämättömät ilma-alukset ja arvio tulevaisuuden näkymistä. https://www.doria.fi/handle/10024/177705
Raski Arttur. Venäläinen upseeri nykypäivänä. https://www.doria.fi/handle/10024/170037
Diplomityö kapteeni Petri Pesonen 2021. Venäjän moottoroitujen jalkaväki- ja panssariyhtymien nykytila ja arvio niiden kehittymisestä vuoteen 2040 saakka. https://www.doria.fi/handle/10024/182252
Vanjat, vempaimet, värkit ja toilaitut. https://mitavanjatpuuhaa.blogspot.com/
Btw. Maskirovka siis dis -mis informaatio ja hybridioperaatiot.
Venäjällä on ylemmissä sotatieteen tutkinnoissa varsin arvostettu oppiaine Psykologinen sodankäynti, Психологическая война, jota myös tutkitaan paljon. Divisioona tasolla on komppanian kokoinen yksikkö kaikissa eri maavoimien vahvuuskaavioissa.
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Ilmoita asiaton viesti
Pelkästään ilmavoimilla ei ole voitettu kuin kehitysmaita vastaan käytyjä sotia, eikä aina niitäkään. Ilmavoimien rooli on länsimaissa ylikorostunut, mikä näkyy käytännössä mm. siitä, että esim. Ruotsilla ei ole juurikaan muuta armeijaa kuin ilmavoimat. Kaikki sen taistelukelpoiset maavoimat on siirretty Gotlantiin ja se ei ole paljoa se.
Sama trendi näkyy useissa NATO-maissa, joilla ei ole käytännössä kuin hävittäjäkoneita. EU:n NATO-maat luottavat liikaa USA:n sateenvarjoon.
USA otti tietoisen riskin myymällä F-35 hävittäjiä Suomelle, koska Suomessa Venäjä pääsee parhaiten tutustumaan F-35:n salaisuuksiin ja erityisesti sen häiveominaisuuksiin. Niitä voidaan etsiä tutkilla sekä lentokoneista että maatutkilla ja keksiä tavat niiden löytämiseen.
Itse asiassa sellainen on jo olemassa LIDAR-lasertutkien muodossa.
Venäjä on panostanut viimeisen vuosikymmenen aikana valtavasti ohjusaseistuksen kehittämiseen, jonka bloggaaja ansiokkaasti huomioi.
Hypernopeat ohjukset on kehitetty jo tasolle, jonka Yhdysvallatkin huomioi omassa strategiassaan. Uusia lentotukialuksia ei enää rakenneta, koska sellainen on helposti tuhottavissa parilla hypernopealla ohjuksella. Niille ei ole olemassa toimivia vastakeinoja, mikä tekee jo olemassa olevista tukialuksista kymmenine hävittäjineen uivia ruumisarkkuja.
Kannattaa myös muistaa se seikka, että niin kauan kuin Venäjä tyytyy puolustamaan omaa aluettaan, olemassa oleva hävittäjäkanta tuettuna maailman voimakkaimmalla ilmatorjunnalla riittää paremmin kuin hyvin.
Hyökkääminen onkin jo eri asia. Ylivoiman tulisi olla moninkertainen verrattuna vastustajaan ja logistiikan pettämättömässä kunnossa.
Sotilaallisen uhan luominen on yksi shakkilaudan siirroista. Sillä saadaan vastustajat avaamaan peliään eli käytännössä tekemään hintavia mobilisointeja ja investointeja. Uhan teho vastaa yhteiskunnan toiminteisiin tehtävää kyberhyökkäystä.
Suomi investoi 10 miljardia hävittäjiin ja joutuu samaan aikaan säästämään varoja niihin muusta puolustuksesta. Rutiköyhä Ukraina joutuu makuuttamaan tuhansia sotilaita juoksuhaudoissa velkarahalla.
Kun Nord stream I ja II syöttävät maakaasua Saksaan täydellä teholla, voi Venäjä katkaista Ukrainan kaasun saannin. Se vetää Ukrainan polvilleen lopullisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”Pelkästään ilmavoimilla ei ole voitettu kuin kehitysmaita vastaan käytyjä sotia, eikä aina niitäkään.”
Jostain syystä niillä on kuitenkin saatu aikaan merkittäviä asevaikutuksia vähin omin henkilötappioin. Jo toisessa maailmansodassa ilmavoimilla oli strateginen vaikutus sekä Euroopan että Tyynen meren sotanäyttämöillä. Myös Koreassa USAF oli keskeisessä roolissa, Vietnamissa sen vaikutuksen kumosi epämääräinen strategia ja TV amerikkalaisten olohuoneissa.
Onko Argentiina kehitysmaa? Falklandin sodassa RAF:n ja Royal Navyn ilmaiskuilla oli merkittävä rooli saarten takaisin otossa. Yksi ainoa Mirage-hävittäjästä laukaistu Exocet-ohjus puolestaan upotti nykyaikaisen HMS Sheffieldin.
Israelin ilmaherruus Lähi-Idässä ei olisi korvattavissa mitenkään muuten sen keinona turvata olemassaolonsa ja käyttää voimaa alueella.
Suomen F-35 -hankinta tuo rahoillemme vastineen eikä sen tarvitse vähentää muitten puolustushaarojen toimintakykyä sen enempää kuin Hornetit ovat tehneet. Viime kädessä kysymys on poliittinen enemmän kuin kansantaloudellinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Jostain syystä niillä on kuitenkin saatu aikaan merkittäviä asevaikutuksia vähin omin henkilötappioin.”
Enhän muuta väittänytkään. Mutta kehitysmaita vastaan.
Argentiina on sotilaallinen kehitysmaa siinä missä Irak oli.
Ilmoita asiaton viesti
II ms:n aikana todettiin, että taistelulaivojen aika on ohi. Alkaako nyt lentotukialusten aika olla ohi? Toisaalta Kiina niitä kyllä rakentaa, mutta ehkä niillä ei ole tarkoituskaan seilata toiselle puolelle maailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on päässyt käymään, pelkkää vanhaa romua ja mustanaan, taitaa jysähtää käyttäjiensä käsiin jo koekäytössä ? Samalla on suuren isänmaallisen sodan jäljiltä vain ruostuneita prenikoita, on jäljellä vain uhkaukset ja retoriikka, no se on kehittynyt pirusti, kuin olisi kysymys suurvallasta ?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo arvio Su-57 -koneiden määrästä perustuu kai siihen, kuinka paljon niitä on tähän mennessä tilattu, ei siihen, paljonko niitä kyetään valmistammaan? Checkmate ei vielä näy noissa tilastoissa, se on vamaankin paljon halvempi valmistettava.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, Su-57 tilausmäärä Flight Internationalin ja Scramblen perusteella. On todellakin eri asia kuinka monta niitä valmistetaan ja voidaanko sitä laskeakaan 5. sukupolven koneeksi. Checkmate voi olla halvempi, mutta nähtävissä vasta mainosvideoilla ja makettina. Ei liene realistista odottaa että se voisi tulla palveluskäyttöön ennen vuotta 2030 vaikka mainospuheissa kone astuisi käyttöön 2027.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi niitä Su-57 -häivehävittäjiä ei tähän mennessä ole tilattu enempää: koska tuote on keskeneräinen ja sen kehittäminen palveluskäyttöön kelpaavaksi on teknisesti niin vaativa laji. Intia oli aikansa yhteistyössä sen kehittämiseksi, mutta kyllästyi.
Checkmate on huvittava englanninkielisellä nimen valinnallaan, se ei näy tilastoissa koska on vasta piirustuslaudalla.
Ilmoita asiaton viesti